Skocz do zawartości
IGNORED

PS3 jedyny BD player zdolny do 3D

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Żegnamy więc wielbicieli produktów oparych o tanie ( mało wydajne) chipcety typu DENON czy PIONEER w zakresie AV.

Stosowanie efektownych algorytmów typu "SIODŁO" CZY "Kontur" przez firmy typu DENON

/PIONEER i inne dla oszukania "audiofili" ( bo przcież to brzmi w ucho przyjemniej) to całe ramię finansowania tych wieloletnich oszustów.

DOŚĆ TEGO !!!

Wybaczcie. DŹWIĘK jest jeden. Bez namaczania !

Czyli LPCM losless/dts MA/ DTrueHD bezstratne kodowania/algorytmy nic niby nie tracą.

Bo nie tyracą, tylko im pozostają "upiększenia". Czyli przyznanie się do wieloletnich oszustw.

I to zamyka temat od trzech lat wałkowany z właścicielami balastów technologicznych na tym FORUM.

Kupta se nowy sprzęt.

POZDRO.

janunio

https://www.audiostereo.pl/topic/60287-ps3-jedyny-bd-player-zdolny-do-3d/

A to 3D z PS3, to na jakim wyświetlaczu będzie chodzić?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

hehe co za bzdury :) puki nie wymysla ze bede sie topił w chacie w laserowych hologramach cos jak Rekin z filmu powrot do przyszlosci czesc 2

to olewam jakiekolwiek marketowe hasla z wyrazem 3d a juz slyszalem 5d:) eheh pajace

typowy wpis Jorkersa :)

Na 3D czekam odkąd sięgam pamięcią. Nie jest to żadne hasło marketingowe tylko KONIECZNOŚĆ!

Sprzęt który nie jest 3D ready o progu 2010 roku to jest dopiero wtopa kasy i marketing.

Jorkers, do marketów na zakupy marsz! Wykup cały zabytkowy złom yamah, pioneerów i denonów (w promocjach świątecznych rzecz jasna) :)

americano , typowy wpis posiadacza onkyo 805 ;) normalnie plaga ! i ty chcesz miec 3d w pokoju 15m2? facet najpierw sobie zbuduj dom albo kup mieszkanie gdzie bedziesz mial minimum 40m2 salon kinowy wtedy bedziesz sie mogl podniecac trojwymiarem

w marketach kupuje tylko muzyke na CD:) i akumulatorki do aparatu

Janunio,

Nie rozumiem - piszesz o dzwięku 3D? Twoje odwołania się do "siodła" (kontur lub loudness) niechybnie odnoszą się do odtwarzania muzy przez źródła wizyjne?

A co to ma wspólnego z obrazem 3D?

Jak możesz to poproszę o wyjaśnienie - chyba nie jestem na bieżąco a temat ciekawy...

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

Jorkers

A co to ma do rzeczy ilość m2?

3D można również na kiblu oglądać (na laptopie z wyświetlaczem 3D).

Typowy gówniarski matołek i wszech-doradca, plaga forum :)

Myśli, że jak ma "salon" 40m i sprzęt za większą kasę niż przeciętnie, to jest najmądrzejszy :)

Nurek

Zapewne to, że odtwarzanie muzy/ścieżki audio i obrazu 3D musi być adekwatne.

Wyobraź sobie, że oglądasz film 3D, widzisz realistyczną głębię, obiekty zdają się wyskakiwać z ekranu w twoją stroną, a dźwięk przy tym masz 2D, płaski i beznamiętny, jak ze wzmacniacza stereo Sony ES Jorkersa :)))

Blu-ray Disc Association ogłosiła ukończenie prac nad tworzeniem specyfikacji obrazu 3D na Blu-ray Disc. Od teraz wszyscy producenci zainteresowani rozpowszechnianiem standardu 3D na BD mogą dowiedzieć się w jaki sposób obraz 3D o rozdzielczości 1080p ma być na płycie zapisywany, przechowywany i z niej odtwarzany oraz w jaki sposób dotrzeć ma do wyświetlającego go ekranu.

Sposób wyświetlania sygnału 3D z BD pozostawiono producentom, w każdym razie BD z 3D musi być kompatybilny z 2D i musi istnieć możliwość odczytania tego filmu na tradycyjnym odtwarzaczu BD i wyświetlenie go na standardowym telewizorze.

W standardzie 3D wykorzystywana będzie technologia "Multiview Video Coding". Z wykorzystaniem kodowania MPEG4 MVC będą zapisywane obrazy Full HD dla każdego oka. Na płytach 3D będą znajdowały się menu w 3D i napisy w 3D. Dyski 3D będą kompatybilne konsolami PS3.

żródło:nowetrendy.

Jak widać nie ma co gdybać, bo 3D ma się odpalać na tradycyjnych - obecnych odtwarzaczach BD,ale raczej nie na tych za kilkaset pln.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

3D VIDE nie pójdzie na wypasionych BD playerach nawet za kilka tysięcy złotych.

Brak tam mocy CPU którą ma obecnie jedynie PS3.

Chodzi o procesor CELL.

Więc do 3D trzeba będzie coś kupiś i to już w 2010 r.

Niezwykle ciekawe jest które ekrany obecne na rynku to dźwigną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Biegnę kupić ps3 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

janunio

myślę, że większość TV i projektorów wchodzących w 2010r. do sprzedaży (choć zapewne jeszcze nie tych z najniższej półki cenowej) będzie 3D ready. Z tego co wiem to będą na pewno 3D ready Sony Bravia, Philipsy, Samsungi, JVC i inne. Wymogiem jest dostatecznie szybki refresh rate.

Po prezentacji w Sobieskim na TV JVC jestem entuzjastycznie nastawiony. Skoro tak fajnie to wyglądało na małym (ok. 40 calowym) TV, to co dopiero będzie na ekranie z projektora odpowiednich rozmiarów.

I wcale nie potrzeba drogich pj, wystarczy tania optoma HD66 720p za $700 jeśli się ekran zrobi maks. 65-80 cali. Ja w to wchodzę. Dobrze, że PS3-ka daje radę...

Ale bez okularków chyba to 3D się jednak nie obędzie?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ekrany muszą odświerzać się z dwukrotnością "klatkarzu".

Filmy są 24/25/30 fps.

Spokojni mogą być posiadacze TV z odświerzaniem 120 Hz.

Ale 100Hz już nie pociągnie 30 fps.

Mój KURO 5090H ma trzy tryby: 72/75/10 Hz.

Prawdopodobnie więc jedyny odtwarzalny 3D materiał to 1080/50i.

PS3 nie jest jedyny, zdolny do wyświetlania 3D:

Firma Panasonic, rynkowy lider technologiczny w dziedzinie technologii 3D Full HD, prezentuje po raz pierwszy w Polsce system kina domowego 3D Full HD. Wszyscy fani nowoczesnych technologii będą mieli możliwość obejrzenia trójwymiarowych filmów w dniach 21 grudnia 2009 r. – 7 stycznia 2010 r. na terenie Centrum Handlowego Arkadia w Warszawie, gdzie na parterze Panasonic ustawi specjalne kino domowe z innowacyjnym systemem zwiastującym rewolucyjną technologię 3D.

Kino domowe Panasonic 3D Full HD zostało oparte na 103-calowym telewizorze plazmowym oraz odtwarzaczu płyt Blu-ray marki PANASONIC, które dostarczają obrazu w trzech wymiarach w jakości Full HD (1920 x 1080 pikseli). Do oglądania filmów w trójwymiarze zostały przeznaczone specjalne okulary, dzięki którym widz może oglądać na ekranie trójwymiarowy efekt.

„Od momentu zaprezentowania pierwszej produkcji filmowej w 1888 roku mieliśmy do czynienia z kilkoma przełomowymi dla kinematografii wydarzeniami. Z biegiem czasu przekazy filmowe zyskały kolor i dźwięk, aby ostatecznie zagościć na stałe w domach. Obecnie, przy udziale firmy Panasonic następuje kolejny przełom w dziedzinie wyświetlania obrazu – obraz trójwymiarowy w jakości Full HD„ powiedział Radek Jaworski, PR Manager Panasonic Polska.

System kina domowego Panasonic 3D Full HD zostanie udostępniony wszystkim zainteresowanym w okresie świątecznym w dniach od 21 grudnia od 7 stycznia na terenie C.H. Arkadia przy patio Theatrum. Obiekt o powierzchni 40 metrów kwadratowych posiada zamkniętą salę projekcyjną, która może pomieścić jednorazowo jedenastu widzów. Poza możliwością obejrzenia trójwymiarowego pokazu, klienci będą mogli zapoznać się z ofertą produktów firmy Panasonic. Zestaw będzie dostępny we wspomnianym terminie w godzinach otwarcia centrum handlowego.

Zestaw kina domowego 3D Full HD firmy Panasonic łączy w sobie najlepsze

z obecnie dostępnych technologii wyświetlania obrazu. Duża szybkość odświeżania obrazu w ekranie plazmowym pozwala na trójwymiarową projekcję bez utraty jakości. Rozwijana od wielu lat technologia optyczna firmy Panasonic w połączeniu z opracowaną przez Panasonic Hollywood Laboratory (PHL) technologią rejestrowania obrazów 3D (złożonych z obrazu Full HD odpowiednio dla lewego i prawego oka) umożliwia zapis na standardowej płycie Blu-ray. Firma Panasonic opracowała również technologię dekodowania i odtwarzania danych lewego i prawego oka w czasie rzeczywistym w jakości Full HD, bezpośrednio z płyty Blu-ray. Rozwiązania technologiczne plazmowego systemu kina domowego Panasonic 3D Full HD pozwalają na uporanie się z problemami, które występowały w oferowanych do tej pory urządzeniach 3D. Wyeliminowano m.in. problemy takie jak redukcja jasności, potrzeba specjalnego kodowania materiału czy zmniejszona jakość obrazu, która była wynikiem łączenia w jednym obrazie szeregu danych niezbędnych do wyświetlania obrazu trójwymiarowego. Połączenie najnowszych i najlepszych technologii sprawia, że zestaw kina domowego Panasonic jest najlepszą obecnie technologią wyświetlania obrazu 3D Full HD.

żródło:nowetrendy

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Jutro tam wpadnę. Dzięki za info !

Ale właśnie wracam z przedpremierowego pokazu w Wawa IMAX na Powsińskiej - Best Mall.

Tego się nie da opisać. Perfekcja w każdym wymiarze.

Jestem oczarowany 3D. A byłem sceptyczny.

Wrażenie kolosalne. Tak w scenach generowanych komputerowo jak i ( a może zwłaszcza !) w scenach biurowo-współczesnych.

Treść:

Grupa EKO-terorystów za pomocą odwróconego agenta przepędza siły GDDKiA spod Audustowa.

czas 2,5 h

dżwięk 3D ale to nie nowość.

Trzeba będzie od nowa nakręcić cało to kino.

Każdy segment na to czeka.

Czego dowodzi AVATAR by Cameron.

No to będziemy czekać na Twoje spostrzeżenia po prezentacji Panasa 3D.

Byłem wczoraj na pokazie 3D Panasonic w Arkadii - Wawa.

Niestety;

prezentacja Panasonic 3D 2009 okazała się nieudolną przymiarką do tego co doświadczyłem w kinie IMAX na AVATArze.

Wniosek: 3D w wersji domowej to jeszcze nie to !

Sprzęt:

Panas wystawił plazmę 108 cali !!!

Pomieszczenie: kontener w holu głównym Arkadii z całkowitym zaciemnieniem. Obsługa rozdawała okulary. Były zasilane bateriami.

Wskazuje to na radiową synchronizację okularów ze żródłem sygnału.

3D BluRay player o kształcie podobnym do designu Samsunga. Czyli coś a'la odwrócona piramida.

Materiał przedstawiał bolid F-1. Miały miejsca widoczne artefakty ( dodatkowe kontury) oraz błędy w przestrzeni 3D.

Za to całkowicie wyeliminowano juddeering jednak nieco widoczny na AVATarze.

W tym celu zapewne realizacja demo 3D oparto na zdwojonym stereoskopowo klatkarzu 30 fps.

Kamera prowadzona spokojnie, unikając dynamicznych sytuacji. Czyli motoryka żółwia.

Pamiętajmy, że AVATAR Z.

Prace nad „Avatarem” trwały cztery lata. Zdjęcia do filmu zostały wykonane w 2007 roku, natomiast na postprodukcję przeznaczono dwa lata. Kosztt 237 mln usd. Tu nikt nie podskoczy.

Budzi się we mnie ponownie sceptyk:

Ile to filmów 3D będziemy mogli kupić na BD w 2010r. ?

Kontent - to jest słabe ogniwo tej zabawy.

Obym się mylił; AVATAR 2 za trzy lata ?

Najpierw przekonujący efekt finansowy AVATAR-a. I wtedy może ruszy lawina.

Wczoraj widziałem Avatar. Krótko mówiąc: film nie zawodzi nawet nieżle podkręconych marketingiem oczekiwań. Po prostu broni się nawet bez 3D. Sam jestem zwolennikiem 3D. Jednak właśnie Avatar uświadomił mi pewną rzecz: najbardziej olśniewały mnie sceny, w których 3D była namniej widoczne! Nie te w biurach, które odbieralem za fajny bajer a w których przedmioty niemal wyskakiwały z ekranu. Tylko szersze ujęcia gór, jungli itp. gdzie 3D nie rzucało się tak w oczy. Olśniewała mnie sama wizja. Wynika to z budowy ludzkiej głowy (stosunkowo niewielka „baza”, czyli rozstaw oczu). Dlatego nie pobiegnę i nie sprzedam w przyszłym roku Epka TW2000. Raczej kupię BD z Avatarem :) Widziałem 3D JVC na Audio Show. Fajne i... tyle. Materiał był specjalnie dobrany. A i tak „niepewność” konturów, zaburzenia kolorów (neonowe) dały się zauważyć. Wierzę w 3D, ale dpoiero gdy wyrośnie z wieku dziecięcego. Do tego czasu wolę porządnie zrealizowane filmy 2D. I tak przestanę dostrzegać brak 3D w piątej minucie dobrego filmu...

Dzięki za podzielenie się wrażeniami, kedyś czytałem, że po jakimś pokazie 3D oglądający juz po godzinie mieli dość - bolące oczy i bóle głowy...

Prezentacje panasonica 3D widzialem podczas na nab'ie w vegas w kwietniu. Pokazano kilkanascie minut "Up", jakis mlodziezowy wideodyski cos tam jeszcze, natomiast animacja Disney'a byla imponujaca i niezapomniana. Najlepsze 3D i teraz w HD jakie kiedykolwiek widzialem. Trudno mowic i efektach zmeczenia, ze wzgledu na kwadransowy pokaz, ale podejrzewam, ze dopasowanie okularow bedzie mialo fundamentalne znaczenie przy dlugometrazu. Najprawdopodobniej koszty ogranicza ten niszowy gadzet do animacji i krotkiegio metrazu.

=>THX Ultra 2, 27 Gru 2009, 12:43

>Dzięki za podzielenie się wrażeniami, kedyś czytałem, że po jakimś pokazie 3D oglądający juz po

>godzinie mieli dość - bolące oczy i bóle głowy...

Jest dokładnie tak jak mówisz bolą oczy i głowa. Tak że może niech rusza z tym systemem bez okularów,tylko kiedy ? :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

pewnie nikt nie pamięta ale jakieś 15 lat temu był przypadek że do gazety z programem dawali papierowe okulary 3d i w telewizji na tych starych telewizorach lepiej czy gorzej chodziło to 3d na jakimś programie :P

No ja pamiętam, bo nawet mam jeszcze te okulary...

Byłem dzisiaj w Arkadii na prezentacji panasonica.

Po pierwsze to bzdura, że głowa boli. Ogląda się swobodnie, zero stresu czy jakiegoś wysiłku, napięcia wzrokowego. Chciałem właśnie zweryfikować te opinie.

Po drugie okulary są bardzo wygodne i leciutkie. Mogą sobie być. Trochę przyciemniają.

Po trzecie efekt jest bardzo dobry, na kilku scenach wręcz oszałamiająco dobry, jak np. ceremonia olimpijska w Chinach! Nie porównujcie nawet do tego badziewia z okularami w dwóch kolorach.

Po czwarte najgorzej coś było z tym Avatarem, ruch był dość szarpany, pewnie coś z transferem pull-down 24ps tu niedopracowali, coś nie dobrze do euro refresh-ratów... Poza tym super.

Po piąte najsłabsze ogniwo to plazma 103 calowa panasonica, jednak nie ten poziom czerni co kuro czy najlepsze LCD-ki, ale wielkość i 3D robi swoje, nie zwraca się tak bardzo na to uwagi...

Technologia 3D jest fantastyczna. Inny poziom doznań i pochłonięcia przez to co się ogląda. Lepsze obcowanie z przekazem, z postaciami. Ale malkontenci jak widać zawsze się znajdą. Albo ideał, albo nic. To jest początek, a już jest tak dobrze pomimo niedoskonałej plazmy panasa.

Głowa na pewno nie boli.. fajna prezentacja, robi wrażenie... jakby się przez okno oglądało wszystko. W czasie pokazu okulary odchylałem kilka razy aby zobaczy różnicę... :). Szkoda że taka krótka... jakoś głodny wrażeń wyszedłem... no ale te zestawy do 3D mają być niedługo dostępne... ceny nieznane, ale tv mają być od 46".

123... test

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.