Skocz do zawartości
IGNORED

Który Blu-ray?

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast pisząc poważnie, nie wyrzuciłeś jeszcze Samsunga za okno?

Ciekawi mnie porównanie obrazu z Oppo (83) ze współczesnym odtwarzaczem BD. Na płytach BD 1080/24p różnic się nie spodziewam, ale 1080i czy DVD to inna bajka, tutaj VRS ma co robić.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ceny Audiofastu (albo Cinamatiq'u) mnie nie interesują i nie muszę się nad nimi męczyć. Jeśli cena mi nie pasuje, to kupuję tam gdzie taniej (USA lub EU). Proste.

Obraz jest lepszy, ale wcale nie ogromnie lepszy, dźwięku natomiast nie ma co porównywać, bo to przepaść. Obraz w Samsungu jest jednak naprawdę dobry i całkiem wystarczający. Samsung szybko ładuje płyty, ale Oppo jest jeszcze szybszy....wadą Oppojest zwłoka 1-3s przy przełączaniu opcji setupu.

Dzięki Wiatraku za podpowiedź. Mimo wszystko to też jest sporo, zważywaszy na fakt że to byłby jakiś wymuszony kompromis z uwagi na taki drobiazg (ale dla mnie istotny), że lubię jak mi to wszystko nie tylko ładnie gra, ale również zdobi pokój. A Oppo jest tylko czarny... :(

>Bobcat

No ja z Twoim "problemem" i (przypuszczalnym) brakiem plomby gwarancyjnej na sprzęcie, skorzystałbym z rady Bodex'a i dorobił srebrną czołówkę... ;) może byś to potem dobrze opchnął na e-Bay? :D

BDP-83 Silver MOD by Bobcat! ;)

>zyzio

Na czym wyświetlasz obraz?

wiatrak, 22 Sie 2010, 19:01

>i dorobił srebrną czołówkę...

Powiem szczerze, że się (autentycznie) boję takiej amatorszczyzny. Bo to potem będzie wyglądać niczym arcydzieło wiejskiego kowala.

Przeca nie sugeruję że masz to wykonać własnoręcznie... :)

W zakładce DIY na pewno znajdziesz namiary na jakąś firmę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Swego czasu szukając pracy otarłem się o małą firmę produkującą maszyny dla przemysłu spożywczego. Czołówki paneli sterowniczych niektórych maszyn wyglądały tip-top, aluminium dobrze ponad 10 mm grubości, obróbka water-jet. Nie wiem czy akurat oni bawiliby się w pojedyncze zlecenie i za jaką cenę, ale jest sporo firm wykonujących takie usługi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja nie musze uzasadniac czyichs cenowych odjazdow podsycanych ochami i achami podstawionych osób na zagranicznych forach, po prostu nie kupie prostego blu reja za 7 tysiecy, bo nie takie rzeczy mozna miec za te pieniadze...jak bedzie kosztowal 1500 pln prosze bardzo, z mila checia dam zarobic kazdemu...nie dajmy sie zwariowac, to tylko marketing...w tej chwili konczymy z kolega piekny dac hi-end z trafami na wyjsciu, obudowa z akrylem/aluminium/stal, chassis in chassis podzielona na 3 kompartmenty, trafami na wyjsciu robionymi na zamowienie i rozbudowanym zasilaniem gdzie miescimy sie spokojnie w 4 tys. pln i wiem co mam przynajmniej....podobnie w przypadku onkyo, to jest i tak za duzo , ale przynajmniej jest to warte pod wzgledem funkcjonalnym wydanych pieniedzy i zalatwia problem na lata...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

ten dac sabre rzeczywiscie jest drogą kostką, kosztuje 29$ w hurcie, tyle co dobry ad 1865 NK...jednak na poczatku kilku cwaniaczkow zaczelo robic i wykupilo kostki, jak rozkrecili legende to ceny kitów poszybowaly od razu w górę....

electro, 22 Sie 2010, 21:56

Przyznaję Ci całkowitą rację. Marudzę. Sytuacja dla mnie jest mało komfortowa, gdyż Oppo w sposób niemal doskonały spełnia moje wszystkie oczekiwania, gdyby nie mały drobiazg, czyli kolor front panelu. Inaczej już bym go miał. Ja niestety zwracam uwagę na takie drobiazgi i (jak powyżej wspomniałem) zawsze stoję na stanowisku, że to ma nie tylko cieszyć ucho, ale również oko (nawet wtedy, gdy jest wyłączone). Sprzęt musi być dobrze skonfigurowany, aby wszystko ze wszystkim należycie grało i aby wydobyć z niego maksimum jego możliwości. To oczywiste. Na ten aspekt wielokrotnie zwracano uwagę w dyskusjach tu na Forum. Ale ja nie lubię również optycznej czy wzorniczej przypadkowej zbieraniny na zasadzie jeden srebrny, drugi czarny. Pokój odsłuchowy mam w tonacji jasnej i dlatego kupując kolumny, oprócz podstawowego kryterium, jakim było ich brzmienie - zwracałem również uwagę, że muszą być jasne. W tym przypadku - udało się zaspokoić zarówno wymogi akustyczne, jak i estetyczne.

kup srebrnego preampa onkyo i jakiegos srebrnego blu reja za 1000-1500 pln , razem wyjdzie tyle co oppo, a bedziesz mial dobra platforme do kina...blu reja i tak za rok , dwa trzeba bedzie zmienic bo naped mu padnie....

electro, 22 Sie 2010, 23:15

BD za 1500 zł nie odtworzy SACD/DVD-A, ani nie będzie miał wielokanałowego wyjścia analog (a takie słuchanie jest zalecane dla BD Pure Audio). Wskaż mi ponadto proszę jakiś BD z nowej produkcji w kolorze srebrnym. Wszystko co znam, jak leci, jest czarne.

ewntualnie srebro-czarne !tez mam ten problem , spzredałem Pioneere bdp-120 ( traktwany jako urządzenie eksperymentalne ) i nie mam aktualnie zródła audio-wideo.

Licze jeszcze na cud na IFA 2010...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Moderatorzy

ma ktoś test OPpO 83 se z AV 3.2010

jakby co to będę wdzięczny za zamieszczenie na forum lub przesłanie na priva

dzięki i pozdrawiam

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Bobcat

przeczytalem Twoje o mnie, uprzestrzennianie muzyki stereo to nie jest moja dziedzina, nie moge Ci pomoc w zaden sposob...

=>electro

Ale ja ci na każę kupować :D Nie nawijaj tylko jaka to popierdółka bo nie masz pojęcia jak to gra, a przemądrowaty jesteś na maksa - to typowe na tym forum :)))

=> witarak

Samsung C8000, C 650, wczoraj też próbowałem na plaźmie Panasa.

electro, 23 Sie 2010, 09:57

Uprzestrzennianie stereo tylko na zasadzie "na bezrybiu i rak ryba". Najbardziej gustuję w muzyce od samego początku nagranej w 5.1 (SACD, DVD-Audio, BD Pure Audio, stacje radiowe Sat emitujące w 5.1, naziemne radio cyfrowe DAB+ też 5.1).

Odtwarzacz moich marzeń musi więc:

1. Czytać BD (potrzebne z uwagi na nowy format BD Pure Audio);

2. Czytać również SACD i DVD-Audio (mam takowy odtwarzacz DVD, niestety dysków BD nie czyta);

3. Mieć na pokładzie bardzo dobre przetworniki D/A;

4. Mieć wielokanałowe analogowe wyjście audio;

5. No i ten nieszczęsny srebrny kolor.

Oppo spełnia warunki 1,2,3,4 wymienione powyżej. Warunku 5 - niestety nie.

Bobcat,

Ja bym na Twoim miejscu wyluzował i kupił jednak czarnego OPPO.

Na żywo wygląda rewelacyjnie. Gra również prima sort!!!

U mnie stoi na srebrnym wzmacniaczu i mi to średni przeszkadza, a należę do chrznionych estetów.

Będziesz czekał do usranej śmierci i nic ci nie podpasuje.

Kolego, nawet jutro możesz wpaść pod ciężarówkę, może spaść na Ciebie samolot, może tyle się wydarzyć ... i wykitujesz w stanie wiecznego czekania i niezadowolenia?

A nie na tym życie polega, by nieustannie czekać i narzekać.

Albo bierzesz to co jest, albo bierzesz sprawy w soje ręce.

Przy okazji sobie zaoszczędzisz męczarni i nam ;o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

matee, 23 Sie 2010, 12:39

Wam męczarni oszczędzę, albowiem zobowiązuję się więcej tematu "srebrny odtwarzaczacz BD czytający również SACD i DVD-A" nie poruszać.

Sobie? Muszę się poważnie zastanowić nad Twoją wypowiedzią. W moim odczuciu to jest jak założenie brązowego krawata do niebieskiej koszuli. Niby chodzić tak można, ale jak to wygląda???

Już Ci sugerowałem - zrób kopie panelu przedniego w dobrej firmie z Water-Jetem i będziesz miał święty spokój ( i my także:) - a jak nie, to kup najwyższego Denona, są w wersji srebrnej.

Tak jak pisałem: jedyne do czego mogę się zobowiązać - to nieporuszanie tego tematu w przyszłości, skoro Państwa tak to uwiera i drażni. Oraz niebywale męczy. Swoją drogą ciekawe dlaczego nikomu nie przeszkadza odgrzewanie co chwila tego samego (już trącącego, jak pisał Wiech, "lekkiem gazikiem") kotleta i zakładanie po raz 1234 wątku sprowadzającego się od rozstząsania dylematu "czy kable mają wpływ na dźwięk" (każdorazowo po kilkaset, albo i więcej, wpisów).

Co do robienia front panelu u Pana Heniutka (złotej rączki) w jakimś warsztaciku, bądź u wiejskiego kowala, mam obiekcje natury zasadniczej i z tego nie skorzystam, aczkolwiek wdzięczny jestem wszystkim, którzy próbowali mi coś radzić. Kupowanie najwyższego Denona za (bodajże) 22000 zł byłoby moim zdaniem wyrzucaniem pieniędzy, bowiem cała reszta mojego sprzętu nie jest Hi-End. Oppo (gdyby nie ten nieszczęsny czarny kolor) pasowałby tu idealnie.

Poczekam sobie więc. To wydaje się być optymalnym rozwiązaniem:

1. Płyt BD Pure Audio (gdyż to właśnie dla nich, nie dla filmów, chciałbym taką zabawkę mieć) jest jak na razie kilkanaście (tak, KILKANAŚCIE) tytułów w skali świata.

2. Jest natomiast sporo (wiele tysięcy) tutułów nagranych w 5.1 SACD i DVD-A, ale to potrafi czytać mój wieloformatowy odtwarzacz DVD. Sam mam całkiem zacną ich kolekcję.

3. Nie wiadomo, czy BD Pure Audio wogóle się przyjmie. Wcale to nie jest oczywiste. Niektórzy wieszczą wręcz, że to będzie kolejny pomysł jednego sezonu, który rychło pogrąży się w nicości.

4. Oczywistym (przynajmniej dla mnie) wydaje się, że modeli oferujących to, czego oczekuję (BD, SACD, DVD-A, wielokanałowe wyjście analog, o DVD i CD nie wspominam, gdyż to oczywiste) będzie przybywać z każdą nową ofertą rynkową.

5. W dodatku ceny sprzętu AV z roku na rok spadają na łeb, na szyję.

6. Moda odnośnie kolorów sprzętu jest jak sinusoida i zmienia się w bardzo krótkich przedziałach czasowych. Od pacholęcych lat, kiedy to zacząłem się interesować tymi sprawami przeżyłem już kilka okresów srebrnych i kilka czarnych. Teraz jest czarny. Wcale się nie zdziwię, jak w katalogach 2011 zacznie się znów pojawiać srebrny.

Więc do spotkania na Forum przy okazji innej tematyki. Mam tylko prośbę: jak ktoś z Państwa znajdzie coś srebrnego, spełniającego moje wymogi - o wrzucenie tej informacji tutaj, do tego wątku, albo do mnie na PRIV.

Pozdrawiam Wszystkich.

zyzio

nie zwyklem sie podniecac wszystkim co wypusci rynek bo nie jestem typem amatora jakich wiekszosc na tym forum, zabieram tylko glos w dyskusji co sie wg mnie oplaca , a co nie oplaca, technicznie jest to popierduła, a producent moze za to wolac ile chce i jest to jego prawo , biznes polega na tym , zeby zarobic , a sie nie narobic, skoro jest klient na tak wyceniony produkt tym lepiej, ale to forum sluzy takze wydawaniu opinii natury ogólnej i poszukiwaniu w tym co sie dzieje na rynku sensu lub braku sensu...takze sensu ekonomicznego...

nie ma slowa przemadrowaty lub cos w tym stylu, podobne slowo jakie podaje mi słownik pomocniczy mozilli to przemacerować...moze chodzilo Ci o jakies przygotowanie owocow na nalewkę np.?

=> electro

Zrób taką popierdółę elektroniczną, sprzedawaj za 1500 zł, będziesz zdrowszy i jeszcze kasiory naciosasz ;D A słówek się nie czepiaj, zostały użyte celowo, bo przemądrzały to za mało w stosunku do ciebie i posłuchaj tego Oppo może spadniesz z krzesełka i walniesz w łepetynkę przy okazji ;D

chłopaki,

proponuję włączyć hamulce, przestać robić wycieczki osobiste i skupić się na przedmiocie dyskusji, a nie na dyskutantach.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Kwestionowana jest "opłacalność" zakupu tego Oppo, może więc kwestionujący wskażą alternatywę dla tego odtwarzacza z zachowaniem jego funkcjonalności. Który odtwarzacz na rynku bardziej się "opłaca"?

mczaj

ja sie z drogim blu reyem wstrzymam, kupie cos za 1000-1500 pln bez tych 'funkcjonalnosci'...jakosc kina i tak jest pogrzebana w glosnikach/wzmacniaczach/projektorze wiec jesli juz to dolozenie tych 6 tysiecy do glosnikow czy projektora da piekny progres, w sumie z tego jak obserwuje rynek od tych 10 lat to najwiekszy postep, naprawde zachwycajacy jest w projektorach...to jest naprawde mistrzostwo swiata porownac dzisiejszy projektor za 10 tys pln z takim sprzed 5-7 lat...poteżny rozwoj technologii...moze nie zostalem dobrze wczesniej zrozumiany , ja nie mam nic przeciwko cd czy dvd za 7 tysiecy, nie lubie tylko byc zmuszany do kupna danego sprzetu 'bo jest tylko jeden taki na rynku', 'bo ma blurej pjur ' , 'bo inne nie maja cudownego dac-a' itp....to jest smieszne biorac pod uwage mozliwosci rynku i trzeba ten okres po prostu przeczekac...tak samo jak trzeba przeczekac zaporowe ceny plyt blurej 50 gigowych i inne skoki na nasze portfele...

electro,

jak dobrze się pokręcisz to OPPO BDP-83 Region Free możesz kupić za ~2500zł (mnie tyle wyniósł), więc nie musisz wcale wywalać 7000zł lub więcej na odtwarzacz.

Sądzę, że kupienie za tyle OPPO jest o wiele bardziej sensowne niż wydawanie 1500 na wynalazek LG lub Samsunga.

z jednym też się bezapelacyjne zgodzę. wolałbym kilka tysięcy zdjąć z odtwarzacza i przeznaczyć na dołożenie do lepszego projektora. jest to bardzo rozsądne.

=> electro

Zawsze można poczekać, sprzęt kina domowego tanieje na maksa, ale w końcu ile można czekać - do zasranej śmierci ? :D Tak jest ze wszystkim, z telewizorami i właśnie całym home theater....stereo też traci na wartości, ale nie tak...

=> electro

A tak poza wszystkim Oppo naprawdę jest wyjątkowy :) Jeszcze nie słyszałem SACD multichannel w takiej jakości, a topowego blu-raya SACD Marantza akurat miałem okazję słuchać ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.