Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Maestro S, Jamo C 407, a może coś innego? Pomieszczenie ok 36m2

RENMEi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do kupna tanich kolumn stereo, ale niestety w moim miejscu zamieszkania o jakimkolwiek salonie audio mogę zapomnieć. W związku z tym zwracam się z prośbą do forumowiczów o pomoc w wyborze frontów. Od kolumn oczekuje przede wszystkim uniwersalności(będą używane do wszelakiego rodzaju muzyki, oglądania filmów jak i graniu na konsoli). Do kolumn nie zamierzam dokupować subwoofera. A pokój w jakim będą grały jest wykonany z drewna, i posiada jedną skośną ścianę (poddasze), a jego rozmiar to ok 36m2, przy wysokości 2,40m.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Pozdrawiam

Że co?

Kolumny mają cenę, wyposażenie i parametry dośc podobne (oprócz oszukanych 30 Hz w Tonsilach).

Jamo są nawet nieco solidniejsze...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Na razie jest 1:1 :), myślałem jeszcze nad siestami, z tym że mam wrażenie że one mogę nie "wystarczyć" do filmów w moim pomieszczeniu, no i mam wrażenie że nie są to kolumny uniwersalne, a raczej do muzyki.

zuk zuk :) przestan pisac bzdury masz od poznania blisko jedz do salonu posluchaj siesty lub maestro a potem idz dalej na ulice krzyzową doslownie 100m

i posluchaj w salonie jamo 407 lub 606 i wroc na te forum ! i wtedy poprosze cie o wyrazanie opiń

SIESTY OSOBISCIE MAM DO KINA CO TO W OGOLE OKRESLENIE DO MUZYKI?:)

mam pewne porowanie nawet z takimi kolumnami w osobnym systemie jak studio paradigm 60tki

siesty brzmia rewelacyjnei jak na takie pieniadze swietny mocny dół

rewelacyjna srednie tony i nienajgorsza gora

jak chcesz cos z tanszych to z tej trojki MASTRO JAMO CZY SIESTY POLECAM TE OSTATNIE

a tak sie prezentuja umnie:) na tle monstrum paradigma pw2200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a i jeszcze jedno do autora:) W KINIE kolumny zajmuja sie z reguly niskimi tonami od 80hz w gore

takze jak sam widzisz odpowiednia konfiguracja kinowa mowi nam ze wszystko poinizej 80hz bierze na sibie sub a srednie nizsze ,srednie i wysokie tony biora kolumny frontowe

takze bez obaw dobry sub i siesty i masz zestaw kinowy pelna parą jak nie wierzysz zapraszam do mnie na pokaz:) w 25 m2 nie jednemu zabrakło oddechu przy dobrze zrealizowanym filmie

To moze ja sie wypowiem..Miałem zestaw do KD i stereo..oparty na Maestro II 180 front...stył MII 130 + centralny...Pokój ok 40 metrów...wysoki na 2.84 + otwart chol..... W KD...rewlacja...chcoc lepiej kupic sub...Choz uzycie MII130 zamist satelit bardzo porawiło bas...do KD..kupił bym jednak satelity i suba..W stereo ..sa bardzo uniwersalne...Jednakze do moich obecnych ESA Intrada za ok (nowe) 6 tys..im brakuje bardzo duzo.... Nie słuchałem siest..ale powiem szczerze że zarezykowałbym bez odłuchów kupił siesty i subłower Tonsila..uwazam ze bedzie swietnie!!!!!!!!Mozezsz sosbie zakup rozłozyc w czasie...Na pocztek fronty..i sub...poniej satelity...jesli ..fronty beda wmire blisko to na koncu centralny...!. Maestro jak za te [pieniadze to tez niezły wybór..ale tylko jak ca te pieniadze..5 głosników MII...około 1 rocznych (w tym 4 fronty) sprzedałem za 1950zł...Szkoda ze sie wczesniej nie odewałes...OBSATWIAM jednak SIESTY...

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie jestem zdecydowany w 99% na Siesty ;). Szczere mówiąc nie bardzo brałem je po uwagę, myślałem tak po chłopsku (dwa głośniki po 15cm i gdzie tu ma być dobry bas w średnim pomieszczeniu xD).

renmei poprawie troche kolege gulkas a tobie jeszcze raz wytlumacze w kinie glosniki nie zajmuja sie basem czyli LFE :) w sciezce dzwiekowej zajmuje sie nim subwwofer

a teraz mala aluzja co do suba tonsila nie polecam mowie z gory nie polecam pewnei chodzi ci o active 250 osobiscie nie polecam , zatem polecam

dsp 3400 paradigm lub ps1200v4 paradigm do twojego pomieszczenia

raczej sklaniajac sie ku temue pierwszemu to jest prawdziwy demon

ja mam starego suba pw2200 to byl referencyjny model przed servo z 2002 roku ciezko do dostania ale ten tez potrafi burzyc sciany

No tak, ale kolumny mają być używane nie tylko w filmach ;), muzyka też dość często będzie na nich słuchana (rock, rap, pop, trochę klasyki, itd.,). Póki co mam tylko wzmacniacz stereo (Yamaha AX-500, może nie cudo, ale ja zadowolony jestem z niego), gdzie subwoofer mógł bym chyba podłączyć tylko po wyjście słuchawkowe xD

Przepraszam za byki ortgraficzne..jak sie spiesze to tak mam.....:)))

Z tego co zrozumiłem...to te 36 metrów to tak naprade dwadziescia kilka..popierwsze niski po druge poddasze..Po trzecie...nie wiem jak to bedzie ustawione...ale czesto...w duzych pokojach kanapa jest ustawiona tak ze głonie słucha sie np. w prostokacie o mniejszej powerzchni....u mnie w tych 40 mkw..tylko 25mkw. Mestro wystarcza na bank bo miałem...wydaje miesie ze Siesty tez.

tak, ale kolumny mają być używane nie tylko w filmach ;), muzyka też dość często będzie na nich

>słuchana (rock, rap, pop, trochę klasyki, itd.,).

DLATEFGO SIESTY...w KD...to "zagra"///prawie wszystko....

Póki co mam tylko wzmacniacz stereo (Yamaha

>AX-500, może nie cudo, ale ja zadowolony jestem z niego), gdzie subwoofer mógł bym chyba podłączyć

>tylko po wyjście słuchawkowe xD

Chłopie...jak KD...to musisz miec amplituner...wczoraj sprzedałem piekna Yamahe V661...w KD..rewelacja...

Jorkers, 29 Gru 2009, 13:01

>nastepny mądrala:) sluchales? dotykałes? widziales?

Chetnie bym zestawile swoje Quantumy 605 z twoimi Siestkami. Hi-endowiec sie znalazl, ktory uzywa Siest. Smiechu warte.

?👈

>

>mam pewne porowanie nawet z takimi kolumnami w osobnym systemie jak studio paradigm 60tki

To strasznie skopane musza byc te paradigmy jak siesty im dorownuja. :DDD

?👈

jak zauwazyles cwaniaczku w systemie stereo uzywam PARADIGM STUDIO 60V4 mozemy sie zmierzyc bardzo chetnie:)z twoimi zabawkami

siesty uzywam z wyboru :) stac mnie na duzo drozsze tylko poco przewyzszac mozliwosci amplitunera RXV3800:)

mysl facet mysl

Jorkers, 29 Gru 2009, 13:08

>w zupelnosci starcza w 35m2 przynajmniej nie beda sie dusic

Jezeli twoj system gra tak jak brzmi twoje slownictwo to nie ma sie czego dziwic ze Siesty w twoim mnienmaniu sa tak idealne.

?👈

>jak zauwazyles cwaniaczku w systemie stereo uzywam PARADIGM STUDIO 60V4 mozemy sie zmierzyc bardzo

>chetnie:)z twoimi zabawkami

Przeciez rozmawiamy o Siestach. Nie odwracaj teraz kota ogonem. Dla mnie mozesz miec nawet Studio 1000v800 jak takie istnieja.

?👈

>siesty uzywam z wyboru :) stac mnie na duzo drozsze tylko poco przewyzszac mozliwosci amplitunera

>RXV3800:)

Kurde, mam zazdroscic czy jak? Naprowadz mnie na odpowiedni tor, bo nie wiem jak sie zachowac w towarzystwie takiej burzuazji. Haha.

?👈

koncze dyskusje uwazam ;) ze posiadajac taki sprzet jak ty posiadasz niema sensu z taka osoba pisac :)

pozdrawiam i zycze autorowi najlepszego wyboru

jorkers>>

Jeśli napisałem bzdury, to wskaż, w którym miejscu?

Wystarczy, że Jamo były źle skonfigurowane, czy być w innej akustyce, albo nie trafiły w Twój gust i już mogły zagrać relatywnie gorzej od Tonsila.

No tak - ale pewno wg Ciebie - wszystkie wzmacniacze graja tak samo:)

Dla przypomnienia - wklejam ponownie post:

zukzukzuk, 29 Gru 2009, 12:18

>Że co?

>Kolumny mają cenę, wyposażenie i parametry dośc podobne (oprócz oszukanych 30 Hz w Tonsilach).

>Jamo są nawet nieco solidniejsze...

Bzudry?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Znany ekspert i znawca, 29 Gru 2009, 14:02

>Brałbym Tonsile Siesty. Dobre, dość tanie, a przy tym wciąż niedoceniane przez wielu.

A ja, w tej cenie, jakieś stare, nawet 30-letnie skrzynki.

Wciąż są niedoceniane przez wielu...

No i po temacie. Kolega się zdecydował, Forumowicze się nie popisali i po staropolsku zakończyli swój szlachetny spór kłótnią. Nic nowego...

Apetyczny, 29 Gru 2009, 15:59

Nie da się ukryć, że najwięcej Ty wniosłeś swoim wpisem... Nie forumowiczu...

Salomonowo..ale tak mysle...

1. Nowe to Siesty...., 2..uzywane...trzeba by szukac..pewnie nawet w kilku..lub kilkunastoletnich.....W KD...sprawdza sie niemal wszytko...jesli dokupi sie Sub..i ma sie przyzwoity ampli.....W stero...sprawu sie komplikuja...W uzywanych za około 2-3 tys...mozna znalesc duzo fajny kolumn...W starszych....i tanszych równiez....ale trzeba miec czas..i zaciecie...

Ja mam ESA intrade a;e za ok 1200-1400 widziałem..ESA...X (cos dalej 2 lub 3),,,nie pamietam nazwy..One sa do według ESA do KD..ale podobno graja sueprjak za te pieniadze w stero..Maestro nie sa tragoczne...ale..chyba stac cie na wiecej...kup Siesty...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.