Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo Integra i Bolero 200

sebgla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Posiadam sprzęt ONKYO - wzmacniacz A8250 i CD DX6550. Napedza to kolumny Tonsil Bolero 200 w pokoju około 20m.

Słucham pop, muzyke elektorniczną ( Jarre, Koto, Laser Dance ) czasami Metalica, Depeche Mode i muzyka z lat 80tych.

Słucham tez radia ONKYO T4650.

Ostatnio pomyślałem aby zmienić kolumny. W Bolerkach podoba mi sie ten nisko schodzącey , miekki bas. Brakuje natomiast góry. Szukam kolmn , które bedą schodziły nisko i miłay jednocześnei miekki bas. Nie lubię dudnienia i typowego pukania kartonowego.

Od tygodnia przeszukuje rożne fora i mam mętlik w głowie. Odłuchałem kilka kulumn ale nic konkretnego nie wybrałem.

Moze moglibyście mi pomoc w wyborze. Mogę przeznaczyć max 2000 PLN na parę.

Dobrze gdyby kolumny mogły stac pzy ścianie, chociąz nie jest to konieczność, mogę ewentualnie zmienic ustawienie mebli tak aby mogły stać odsunięte od ściany.

Wybrałem kilka pozycji , które mnie interesują ale nie mam mozliwości ich odsłuchu:

Tonsil Siesta

Mission M35i

Klipsch Synergy F2

Kef IQ5

Skłaniałbym sie na M35i.

Wiem, że trzymać sie z daleko od JBL serii E i ES

A moze macie jekąs inną propozycję w tej kwocie. Chciałbym kolumny nowe. Wykonywanie własnych nie wchodzi w grę z powodu braku czasu.

Z gory dziekuje za porady i pomoc.

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

https://www.audiostereo.pl/topic/60599-onkyo-integra-i-bolero-200/

Koledzy

Proszę o pomoc. Na pewno wielu z was miało takie kolumny. Dajcie jakieś opinie.

Dzieki.

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Miałem te głośniki "wieki temu" kupione w sklepie firmowym Tonsilu. Taaak, wtedy to była radocha jak już mi się udało zataszczyć je na IV piętro, na którym wtedy mieszkałem ;)

Potem miałem sporo innych zestawów (wymienione w kolejności w moim profilu) i wg mnie wszystkie późniejsze były po prostu lepsze, choć oczywiście nie wszystkie miały taaaki bas. Wg mnie Bolero 200 miały "dziurę w środku" - taki zamierzony efekt loudness wyraźnie słyszalny w porównaniu z bardziej neutralnymi kolumnami. Natomiest jeżeli Tobie brakuje tylko wysokich, to czemu nie dodasz ich we wzmacniaczu? Przecież Onkyo ma regulowaną barwę.

W Ronadach 300 wymiana tweetera dała bardzo dobry efekt ( te konstrukcje wykazywały duze podobieństwa soniczne )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Za dwa koła można było jeszcze niedawno dostać fabrycznie pakowane JAMO D-590 (nie mylić z D-570) z końcówki produkcji tego modelu (oficjalna cena dystrybutorów, to ok. 5.000PLN za parę) przynajmniej o trzy klasy lepsze pod każdym aspektem dźwięku i ze sto razy ładniejsze (od Bolero o których tu mowa, a miałem jedne i drugie) poza może ustawianiem ich przy ścianach, ale w 20mkw przytkanie bassrefelxów będzie wręcz wskazane, tym samym problem z ustawieniem, nadmiarem czy kontrolą basu, sam się rozwiązuje. Używki można dostać jeszcze taniej, pod warunkiem że się trafi, bo to dość rzadki towar na rynku wtórnym, nie licząc szaleńców wystawiających je w cenach z kosmosu.

Co zaś się tyczy wymiany wysokotonowca w Bolero, to cała operacja (zakup głośników, elementów zwrotnicy, zlecenie komuś roboty, itp.) wyniesie prawdopodobnie więcej niż aktualnie wynosi cena rynkowa tych kolumn, a cudów na kiju czy szału jakiegoś po takiej modyfikacji, raczej bym się nie spodziewał, zwłaszcza że średniotonowiec w Bolero... szkoda nawet słów ;) i szkoda kasy moim skromnym zdaniem. Musisz też liczyć się z tym, że "grzebanych" kolumn już nie sprzedasz, a na pewno nie za kwotę, którą wydasz na całą imprezę + koszt samych kolumn przed przeróbkami = totalny bezsens finansowy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dzięki za garść porad. Tuning moich Bolero 200 nie wchodzi w grę. Zdecydowałem się na zmianę. Zobaczę czy dostępne są gdzie te JAMO.

macie jakieś inne propozycje, które będą miały podobny bas do Bolerek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.