Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung BD-P3600 problem z odpaleniem .mkv

koper_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie, mam problem z odpaleniem plików .mkv z płyt DVD DL. Płyty jakich używam to RIDISC DVD+R DL 8.5GB po włożeniu nagranej płyty z filmem przez Nero jako dane UDF, blu-ray player nie widzi nic na płycie. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane może używam złych płyt albo źle je nagrywam. Proszę o pomoc jeśli ktoś ma pojęcie co może być przyczyna takiego stanu rzeczy.

Instrukcja podaje:

Obsługuje różne rodzaje płyt

Płyty Blu-ray (BD-ROM, BD-RE, BD-R), DVD Video, DVD-RW/-R (tryb V, jedynie po sfi nalizowaniu) i Audio CD.

CD-RW/CD-R, DVD-RW/-R oraz zawartość urządzenia pamięci fl ash USB, np. pliki MP3, JPEG, DivX, MKV i

MP4.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wg mnie (wiec nei bierz tego dosłownie) mkv to tylko rozszerzenie pliku. filmy które ściągasz mają rozszerzenie mkv, ale są zakodowane (skompresowane) kodekiem H.264 (x264)- Twój odtwarzacz pewnie nie dekoduje tego kodeka.

nie bardzo rozumiem o co chodzi, to po co jest napisane w instrukcji że czyta pliki .mkv jeśli są takie problemy z ich odpaleniem? filmy, które są ripowane z blu-ray są zapisane w formacie .mkv innych nie znalazłem więc jestem zawiedziony takim obrotem sprawy.

to znaczy że z urządzenia usb również nie będzie czytać???

Po zrobieniu update i zainstalowaniu najnowszego firmware .mkv odpalają się bez problemu, tak jak wcześniej pisałem że player nie widział nic na płycie tak teraz już jest ok (widzi pliki .mkv)

Jedyny minus to to że filmy nagrane na DVD DL zajmujące więcej niż 5gb nie działają płynnie np.

Star.Trek.2009.BluRay.720p.x264.DTS.PL.Lektor zajmujący 7.06gb po uruchomieniu minimalnie się przycina, nie jest to aż tak widoczne ale denerwuje, natomiast ripy, które wchodzą na zwykła płyte DVD 4.5gb działają bez zarzutu.

Pytanie, czy można jakoś zaradzić na te zacięcia na filmach powyżej 5gb?, może jakieś specjalne ustawienia w opcjach? lub może podzielić film na dwa pliki po 4gb? jak tak to jakim programem?

Za pomoc będę wdzięczny.

Pozdr.

Sprawdż programem mediainfo czy wadliwy mkv nie jest z profilem 5.1.

To jedyna wada tego playera.

Na marginesie:

MKV to nazwa kontenera czyli sposobu organizacji AV.

Pdobnie jak AVCHD, DVD, Bluray, HD DVD .....

Kodowania video mogą być w MKV dowolnego typu.

Są trzy: MPEG2, VC-1, AVC/h264.

Link do bardzo ciekawej stronki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to sprawdzić w tym programie?

Zrobiłem po swojemu i działa, jedyne co trzeba zrobić to podzielić film na dwie części, użyłem programu mkvmerge, wypaliłem film podzielony na dwa party i jest dobrze; nic się nie zacina.

Pozdr.

koper_, 10 Sty 2010, 18:07

Możliwe że bitrate za duży i procesor w odtwarzaczu nie wyrabia. Czyli trzeba by zdegradować jakość poprzez kolejną stratną kompresję do odpowiednich parametrów.

koper_, 11 Sty 2010, 01:47

Aha ... w takim razie player ma jakiegoś buga występującego przy większych plikach - może kiedyś to usuną i nie trzeba będzie się bawić w dzielenie/zmianę nośnika w połowie filmu.

>Aha ... w takim razie player ma jakiegoś buga występującego przy większych plikach - może kiedyś to

>usuną i nie trzeba będzie się bawić w dzielenie/zmianę nośnika w połowie filmu.

Player nie radzi sobie z większymi plikami, dlatego podzielenie filmu na dwie części to dobry sposób na ominięcie problemu. Podzielony film wypalam na DVD DL wygodniej jest, ponieważ nie trzeba wstawać i zmieniać płyty a druga część filmu odpala się automatycznie po pierwszej, co trwa 2sekundy.

Mam nadzieję że samsung rozwiąże ten problem w przyszłości, może nowe firmware lub trzeba będzie kupić nowy model.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.