Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, czy jest ktoś, kto podejmie się naprawy Sansui AU-x901 ? Wzmak się nie włącza, miga dioda POwer, dwa rezystory na płytce od Power Amp rozgrzewają się doczerwoności, konkretnie R64 z serwisówki. Da się to uratować ? Wcześniej kilkukrotnie podczas odsłuchów wyłączał się na chwilę, właśnie jakby coś się prźegrzewało, ale grał. Teraz już nie.

Witam kolegów Sansui/o miłośników,

Mam pytanie czy jest ktoś w klubie kto posiada odtwarzacz płyt cd SANSUI model CD-X701 w pierwszej odsłonie (nie późniejszego/ nowszego brata CD-X701i) jak tak, proszę o kontakt na prywatnego komunikatora aby nie zaśmiecać tego zacnego wątku.

Trafiłem na to cacuszko, ale potrzebuje pomocy w namierzeniu i rozwiązaniu kilku jego problemów, więc dobrze byłoby jakby znalazł ktoś kto nie boi się rozkręcić obudowy aby zajrzeć do środka i przesłać zdjęcia środka.

Każdy kontakt i informacje mile widziane i oczekiwane.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie po dość długiej przerwie zasłużonych hobbistów brzmienia a również nowo-nawróconych.

Krótkie pytanko:

-Jak unikacie przesteru stopnia wejściowego przy braku w starszych wzmacniaczach wejścia dla lasero-patefonu ?

Raczej uzasadniona to kwestia dla miłośników grzebania ( oby skutecznego ) przy 30-to a czasami 40-letnim wysłużonym sprzęcie.

Sprzęt jest cokolwiek archaiczny, ale dla hobbistów po rewitalizacji i tuningu ( do czego staracie się przekonac publikę ) dziarski, żwawy i precyzyjnie przestrzenny bez podbarwień.

A na marginesie - biorąc pod uwagę, że klub Radmora też aktywny to i tak Sansui'owcy mają mniejsze problemy przy dopasowaniu poszczególnych elementów toru.

P.S. Pytanko krótkie, ale przy okazji garść moich objaśnień:

Wejścia liniowe sprzed epoki CD mają 0 dbU czyli są wysterowane pod względem napięcia dla około 0.775 V przebiegu zmiennego. Natomiast odtwarzacze mają ( sorry- mogą mieć ) na wyjściu około 2 Voltów czyli 2 i pół raza więcej. Ja, kiedy muszę podpiąć odtwarzacz do boom-boxa, obniżam z pilota jego napięcie wyjściowe o około 3- 4 dB i wtedy przesteru nie ma.

PPS. Czasami owszem przester basu jest efektowny ale razem z wokalem i stuko-trzaskami pałkerów przytłacza swym zgrzytem a to już przekracza moją możliwość intensywnej percepcji dramatycznych wstrząsów :)

Wtedy to już nie muzyka a przykre i chaotyczne drgawki.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Witam !

Zauważam, że rozmowy przeniosly się w kuluary zamiast odbywać się na wątku ... Proszę i proszę ludzi o wyrażanie opinii na forum ale jak widać zero reakcji ...

Ja z kolei nie ustaję w działaniu. Właśnie odebrałem kolejną 907 XR po dwóch miesiącach oczekiwania - dałem już sobie spokój a tu ... niespodzianka :-) Oczywiście po zlozeniu w całość wzmacniacz ... nie odpalił ... Ciekawe co zrobiłby na moim miejscu potencjalny forumowicz w takiej sytuacji .... No ale dla mnie to normalne więc rąk nie załamalem - sprawdziłem co trzeba , przelutowałem pomierzyłem i ... odpalił :-) Wzmacniacz jest (po wyczyszczeniu oczywiście) w stanie 9,5/10. W zasadzie to widać że leżał a nie grał ... Cóż obecnie mam trzy maszyny i tak podejrzewam, że już zostanie na dłuższy czas !

907 XR / MOD (pod projekt mos fet - po to by nie kupować limited :-))

907 XR w fabrycznym wydaniu

AU-07 w fabrycznym wydaniu

Jak dobiorę trochę czasu to strzelę fotki

Teraz zabieram się powoli do mega wyzwania czyli przerobienia 907 XR /mod na MOS fety

Projekt ten ma na celu przebicie konstrukcji 907 limited i to pod każdym względem ale przy zachowaniu jej wszystkich cech. Tzn. - dodam mocy , przejrzystości i przestrzeni reszta zostanie na poziomie 907 limited. Napewno zrobię też znaczny krok w kierunku realizmu dzięki większej ilośći Rikenów i zdecydowanie lepszym rezystorom w torze przy tranzystorach mocy (Audio Note tantal). Zobaczymy jak to wszystko zagra. Może się zdarzyć, że spalę wzmacniacz w końcu nikt nigdy tego nie robił choć z drugiej strony myślę, iż odnalazłem już wszystkie niuanse jeśli chodzi o rozwiązanie techniczne tego projektu - jednak zawsze mogę się mylić ...

@up - jak będziesz robić zdjęcia (od środka także mam nadzieję...:)) - to jak by szło to zmierz i napisz wymiary transformatora w au 907 - bo jestem ciekaw jakiej jest wielkośći (szer x dług x wys)

?

Czy ktoś wie co to za laser i gdzie można spróbować jego nabyć? Siedzi to w SANSUI CD-X701.

Dzięki wielkie za jakiekolwiek informacje.

Sansui 18734900 / JVC OPTIMA-1

hayman - dziękuję za informację.

Czy ktoś wie gdzie jeszcze można taki laser nabyć?

Jakby ktoś miał sprawny i na zbyciu również proszę o kontakt.

Edytowane przez bakczysaraj
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś z klubu posiadał lub miał możliwość porównywania odtwarzaczy Sansui CD-X701 na laserze (OPTIMA) i Sansui CD-X701i na laserze (KSS-152A)? Jak tak proszę o wypowiedź jak one grają, czy na tych laserach oba modele grają inaczej i jaka jest różnica?

Poza tym pojawił się problem i pewnie będzie coraz większy z nabyciem laserów do nich, bo na przykład OPTIMA 1 z tego co się już zorientowałem jako nowy jest już całkowicie nie do zdobycia a występował w dwóch wersjach. W sprzęcie JVC był to model SKMS (wtyczka 11 pinowa sterowania) oraz "specjalny" model lasera do odtwarzaczy Sansui CD-X701 / 901 jako CMK (na wtyczkę 9 pinową)- załączam zdjęcia.

I tutaj mam pytanko czy ktoś próbował przerabiać ten laser z JVC (SKMS) aby to zagrało w Sansui za laser (CMK), bo konstrukcja tych laserów jest widocznie inna?

Szkoda tego, że Sansui z pewnością niebawem całkiem przejdzie do lamusa ze względu na niedostępność części a serwisy i sklepy z częściami już mówią, że lepiej je utylizować, bo części są niedostanie :(

post-56140-0-38761800-1415595831_thumb.jpg

post-56140-0-36063900-1415595850_thumb.jpg

przeczytałem wszystko w dwa dni i 9 piw.

żyję.

trochę szkoda, ( jak dla mnie oczywiście) że wątek poszedł głównie w same topowe modele, a nie najbardziej mnie interesujące amplitunery vintage, ale i tak warto było.

jedzie do mnie 8080DB i cs 3300 jak dotrze to się pochwalę.

www.cichykot.com

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Witam kolegę !!!

To świadome działanie (przynajmniej z mojej strony...) bo gdzie nie wejdziesz na wątek o Sansui to właśnie o tych vintagach prawią - i to na całym świecie ... O alfach nie ma nic lub prawie nic a , że się udało je ściągnąć i poznać jako pierwsi opisaliśmy je poza Japonią w sposób możliwie najbardziej rzeczowy i wiraygodny. Teraz potencjalny czytelnik ma szerokie pojęcie o marce i jej prawdziwych klejnotach ! Ja cały czas walczę (bo inaczej tego nie sposób nazwać ...) z projektem mos fet 907 ... Byłem już zdecydowany odpuścić gdy w rękach pękały mi nogi tranzystorów i kruszyła się ich obudowa przy lekkim kontakcie ... Jednak dzięki Jankowi nie poddalem się ! Pierwszy kanał udało mi się uruchomić ! Strasznie ciasno jest na płytce i istna ekwilibrystyka się tam wyczynia ... Pracuję nad drugim kanałem ! Niestety ponad 20-toletnie tranzystory kruszą się w rękach ! Wystarczy zgiąć nóżkę ponad kąt prosty (a tak niestety trzeba by dało się je zainstalować ...) nóżka pęka na naszych oczach ... Straciłem 8 sztuk ... Jednak dzięki Jankowi udało się wstawić komplet 16 sztuk już w moduły ! Teraz pozostało już zaledwie 16 rezystorów do wymiany i będę mógł Wam napisać co z tego wynikło. Wiem jak gra 907 limited ale zważywszy na to, że mój jest zdecydowanie bogatszy w Rikeny i aż 18 sztuk Audio Note na każdym kanale - musi wymiatać ! Wiem jak grają tantale Shinkoh i jestem nimi urzeczony a przecież AudioNote są jeszcze bardziej precyzyjne i gładkie w odsłuchu. Co najważniejsze jest ich aż 10 w bezpośrednim torze audio na każdym kanale. W całym torze wszystkie rezystory są najwyższej klasy (Riken RMG , AudioNote tantal) jestem cholernie ciekawy co wyjdzie. Oczywiście pełne wiarygodne oceny to gdzieś 3-4 miesiące po odpaleniu całego wzmacniacza ale już od początku będę widział w jakim kierunku to zmierza.. Trzymajcie zatem kciuki ! Ten projekt to w zasadzie realizacja wizji obejmującej całą moją wiedzę nt Sansui i ich najlepszych rozwiązań - po prostu skumulowałem wszystko co najlepsze w jednej 907 XR ! Koledzy ją u mnie słyszeli na tradycyjnych tranzystorach już po zmodowaniu - są zgodni co do tego, ze fabryczna nie ma startu - no co nie dziwi w końcu ... ale teraz przeróbka na MOS-Fety i dodanie Audio Note to strzał - uważam - w dychę ! Mało tego - mój 907 XR Mos fet BĘDZIE NAJSILNIEJSZYM mos Fetem Sansui ! Zastosowałem trafo z 907XR które jest silniejsze od tego w limited ! 30 WAT więcej da znaczącą różnicę w potędze ! 907 limited gra pięknie ale nie ma się czym zebrać i dmuchnąć - u mnie będzie o tą cechę lepiej !

Tymczasem koledzy !

Edytowane przez czubsi

Paweł, odkąd otworzyli S3 -świebodzin-gorzów, mam dolotu 30 minut autem.

mam nadzieję, że się kiedyś wproszę do Ciebie na mały odsłuch.

wiem, że się załamię po tym i piwa nie wypiję z 3 dni albo nawet cztery.

ale mi się 8080 po prostu podoba, a chorobę audofilską mam utajoną póki co, więc dlatego kupiłem ten a nie inny sprzęt.

niemniej naprawdę doceniam kawał dobrej roboty i serca, którą to Ty, Jan i parę osób jeszcze włożyło w ten watek.

jak trafia do mnie moje klocki na pewno porobię foty i opiszę co i jak, bo fot to akuratnie brakuje niestety najbardziej generalnie tutaj.

i cieszę się Twoim szczęściem, że Twój 907 XR Mos fet BĘDZIE NAJSILNIEJSZYM mos Fetem Sansu.

w końcu, jak nie Twój to czyj? :-)

pozdrawiam robert aka cichy

ps

edyta literówka, boża krówka.

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Masz jak w Banku ! Zmówimy się na odsłuch jak nic ! Myślę, że jak skończę zabawę (gdzieś tydzień sobie daję). trochę go pogrzeję i dam znać kiedy będę gotowy !. Pozostałych nie będę wytaszczał z szafy bo przepukliny dostanę ale zobaczysz je na pewno :-) Na pewno w systemie będzie w/g mnie wzmacniacz najbardziej spektakularny !

Pawle nie chcę zaśmiecać wątku, chociaż IMHO takie spotkanie to nie przelewki przecież :-)

niemniej odezwę się na PW i ustalimy szczegóły.

a ja będę drążył tutaj temat sprzętu vintage.

:-)

www.cichykot.com

Witam wszystkich serdecznie . Man pewien problem ze swoim pream. Ca-3000. W czasie mojej nieobecności moja droga córeczka podłączyła swojego nowego CD (przez roztargnienie) do gniazd wyjściowych na końcówkę . W ( Ca-) są dwie pary wyjścia a zaraz obok wejście AUX. „ Na torturach przyznała się – zestaw grał przez pewien czas - tylko jakby wskaźniki wychylały się bardzo mocno - po jakimś czasie wszystko ucichło” . W obecnej chwili żadne wejście na ( Ca-)nie działa. Jedno co dodatkowo stwierdziłem to dwa kondensatory na płytce zasilania so jakby wybrzuszone – napięcie oświetlenia wskaźników jest - bezpieczniki sprawne. W związku z takim wyczynem bardzo bardzo proszę wasze światłe umysły o ocenę prawdopodobnych zniszczeń. Sprzętu używam prawie od 16 lat (jako 2 właściciel) i zawsze był perfekcyjny . Swego czasu sporo na forum mówiło się o wymianie kondensatorów zwłaszcza na zasilaniu - ponieważ mój Ca był perfekcyjny zwlekałem – ale teraz widzę że chyba to nieuniknione -- ale tu Panowie ma nowy dylemat (nie jestem elektronikiem) bo znalazłem na japońskiej stronie poświęconej właśnie rewitalizacji Sansui Ca-3000 taki obrazek dotyczący wymiany kondensatorów (zastąpienia) starych na zasilaniu.

Jeszcze raz bardzo proszę wybitne wasze osobowości o sugestie co do lokalizacji zaistniałych usterek oraz jakie w reszcie zastosować kondensatory (firma /seria) – czy powiększać pojemność i napięcie czy też pozostać przy danych z dokumentacji. Na jaką temperaturę kupować kondensatory. Panowie kocham swoje klocki wiec domyślacie się że cena jest mało istotna – (najwyższa pólka do tego zastosowania).

Na płytce są 4 kondensatory firm jak na zdjęciu 2 x 470uF/ 100V oraz 2 x 1000uF / 63V – temperatury nie odnalazłem - jakieś dziwne bo maja po 3 nóżki.

Mam nadzieję że łaskawym okiem popatrzycie na moje kłopoty….

post-27029-0-29781800-1415829248_thumb.jpg

a ja pochwale się, że dotarł do mnie Sansui 8080DB+ SC 3300 , obydwa w nienagannym stanie, pięknia grają jak na swoje lata.

sesja zdjęciowa jutro.

www.cichykot.com

Witaj

Napisz proszę o całej konfiguracji np.:

wzmacniacz, kable

źródło 1 , kable

źródło 2 itd.

kolumny, kable

I najważniejsze Twoje wrażenie na tle tego, co słuchałeś do tej pory u siebie oraz wśród znajomych.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Witam i nieśmiało zgłaszam akces do klubu, jako świeży i wielce zadowolony posiadacz skromnego AU-X 611AV.

Edytowane przez Assassin
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Witamy kolegę !!!!

Z ostatnich wydarzeń warto odnotować, że projekt MOS-FET odpalił , pograł 35 minut i .... się wyłączył .... Nie wiem na chwilę obecną co się stało. Nie odpala prawy kanał czyli ten co robiłem jako drugi. Przy takim zakresie działań mogło zdarzyć się w zasadzie wszystko... Jedno jest pewne - po tej półgodzinie słuchania na słuchawkach wiem już , że nie odpuszczę ! To co usłyszałem wystarcza mi za motywację do działania. Wszystko wskazuje na to , że projekt jest stabilny i to nie przyczyna płynąca ze schematu (choć zawsze mogę się mylić w końcu sam go konfigurowalem i zawsze mogłem czegoś nie dopatrzyć...). Prawy kanał od początku nagrzewał się dziwnie mocniej niż lewy co sugerowało już jakieś dewiacje. Możliwe, że wstała jedna para tranzystorów i wzmacniacz został wyregulowany właśnie na jednej parze - to tłumaczyłoby temperaturę pracy tego kanału ale - pewności nie ma. Walka trwa ! Z ręką na sercu pomnąwszy te wszystkie doświadczenia stwierdzam, że mimo wszystko naprawdę WARTO !!!! "Gra" to genialnie i to jest dla mnie najważniejsze ! Mam nadzieję, że szybko uda się zdiagnozować problem. W tej chwili tranzystory (obie pary prawego kanału) nie dostają napięcia więc teoretycznie wiadomo gdzie zacząć szukanie ale ... to Sansui i tu każda mała rozbieżność może okazać się dramatyczna w skutkach. Mógł zawieść też któryś z tranzystorów w końcu wszystkie części dostały teraz zupełnie inne warunki pracy a pamiętajmy, że wzmacniacz ma ponad 20 lat ! Mógł strzelić jakiś sterujący i pociągnąć za sobą parę ... Dowiemy się wkrótce ! Trzymajcie kciuki za życie tego projektu bo - wierzcie mi - jest wyjątkowy ! Wiedziałem czego się mniej więcej spodziewać ale delikatność , subtelność i swoboda przestrzeni jaką usłyszałem przerosła moje oczekiwania do tego stopnia, że boli mnie serce, iż wzmacniacz zamilkł ... Miałem do tego dystans w końcu w systemie znów stoi AU-07, której rekomendacji tworzyć nie trzeba ale jest mi jednak przykro bo przy AU-07 czuję teraz niekłamany niedosyt ...

Pozdrawiam kolegów !

Edytowane przez czubsi

Witam,

czubsi - jak możesz zrób i zamieść do wglądu trochę fotografii ze swojego nowego projektu modowania AU-alpha 907XR, aby zwykli zjadacze chleba mogli w pełni docenić to z czym się zmagasz. Nie oczekuję (choć chciałoby się to poczytać) szczegółowych opisów, ale chociaż zobaczyć jak Ci to wszystko wychodzi na tzw. wizji. Tyle o tym czytamy a i przecież możemy co nieco zobaczyć. Liczę na to że wrzucisz trochę zdjęć... np. zamontowanie tranzystorów MOSFET na radiatorach i innych pomniejszych części co nie zawsze bywa takie łatwe (informacja dla niewtajemniczonych) przy modowaniu czegokolwiek na oryginalnych płytkach i podzespołach .

Pozdrawiam- niro1

Gość czubsi

(Konto usunięte)

No dobra niro - cuś dla Ciebie i nietylko ...

Pierwsza fotka obrazuje sposób wygięcia nóżek tranzystora żeby dało się go zamontować na radiatorze względem płytki końcówki (wiadomo już skąd odpadające nóżki ?....)

Druga pokazuje moduł po dokonaniu modyfikacji jak widać jest mocno niebiesko - w oryginale jest tam 6 widocznych Rikenów no a po zmianach ... , czarne rezystory które są nieco większe od Rikenów to Amtransy czyli w zasadzie też Riken tylko w innym ubranku :-) Duże i nieco mniejsze brązowe rezystory to Audio Note najmniejsze brązowe to oryginalne jakie były w module - zostalo ich chyba z 5 i to tylko dlatego że część Rikenów wycofałem gdyż niczego pozytywnego w danym miejscyu nie wniosły ... Projekt, który widać naprawdę gra ... ech ... szkoda że teraz nie żyje ale nie powiedziałem ostatniego słowa ! :-) trzecie zdjęcie to zbliżenie na Audio Note w torze na wyjściu przed tranzystorami mocy a ostatnie to trany na radiatorze.

post-15679-0-29951900-1416582597_thumb.jpg

post-15679-0-33012600-1416582622_thumb.jpg

post-15679-0-77852100-1416582636_thumb.jpg

post-15679-0-68236500-1416582651_thumb.jpg

Edytowane przez czubsi
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.