Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  493 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

japońskie Acrotec 6N-S1110, z miedzi 6N i ... zaczęła grać muzyka.

Bardzo ciężkie przewody w wielowarstwowej izolacji o różnej twardości/giętkości każda, bardzo stare ale jare, zapewne z czasów wzmacniacza :-).

To miałem na myśli pisząc o konstrukcji przewodów bo typ metalu ma mniejsze znaczenie według moich doświadczeń . Miedź w zupełności wystarcza. Musi być tylko odpowiednio zwinięta ściśnięta i odizolowana od wibracji. izolatorami o różnych częstotliwościach rezonansu.. Jeżeli ktoś ma prostszej budowy kable można je izolować od wibracji z podłogi innymi sposobami. Opis imponujący Pygar i przedstawia ten problem ustawienia dla osiągnięcia optymalnego dźwięku. .

Edytowane przez gregaudio

Cześć.

Mam pytanie do użytkowników AU717. Czy ktokolwiek z Was dokonywał wymiany gniazd głośnikowych ? Zastanawiałem się nad tym i niestety nie mogę znaleźć nic gotowego, czym mógłbym zastąpić oryginalne. Znalazłem terminale Melodika MDM2BB, i chodzi mi o coś takiego, tylko potrzebne były by cztery terminale na jednej listwie.

Jeżeli ktoś z Was już to robił, to proszę o info, zdjęcie będzie mile widziane.

Dziękuję i Pozdrawiam.

Ja się zastanawiałem, nawet zacząłem rozmowy z Janem w tej sprawie, gdy odnawiał mi wzmaka, ale jakoś nie zmieniliśmy. Jak coś wybierzesz, to napisz co i jak - może sam skorzystam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ja dziś byłem u mojego elektronika, oddałem 717-tkę na czyszczenie, konserwację i ogólne sprawdzenie wszystkiego (trochę mi balans trzeszczał).

Rozmawialiśmy na ten temat, mówił, że to da się zrobić. Jak będzie na giełdzie, to się rozejrzy za sensownym rozwiązaniem, ja w sieci nie mogłem znaleźć takich jakie chciałbym tam wstawić.

Jak sie coś wyjaśni, dam znać. Póki co czekam na jakieś sygnały od Was.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

ja wiem ale wiara i tak nie wierzy ... Dla mnie to ten wzmacniacz można zabierać na markowe pokazy bez żadnego stresu. To pokaz muzykalności i barwy na najwyższym poziomie !

Witajcie

Nirvana ... dopiero się zaczyna :-)

Dziś chciałem dozbroić listwę Tomanka osprzętem Furutecha, po otwarciu patrzę do środka, a tam ... bieda aż piszczy.

Dawno, dawno temu ...

Z Piotrkiem608 robiliśmy u mnie doświadczenia z kondensatorami i ferrytami na zasilaniu w celu wyczyszczenia wszelkich zakłóceń w sieci elektrycznej z zewnątrz (10 odbiorców energii w jednym pionie ).

Okazało się, że nie tędy droga - zamiast poprawy nastąpiła bardzo wyraźna degradacja dźwięku.

Każde odjęcie kolejnego kondensatora dawało poprawę dźwięku, na końcu nie było ani jednego i nadal grało źle.

Wzmacniacz zwolnił, a na kolumnach wysokie tony były dużo niżej niż normalnie.

Zaczęło się ściąganie ferrytów i dalsze porównania - efekt był taki, że trzeba było ściągnąć dosłownie wszystko, żeby powróciło granie z przed eksperymentów.

Z powyższej retrospekcji wrócę do listwy Tomanka, która ... po brzegi wypełniona jest kondensatorami 0,1 uF typu X2 firmy Cink-cian-ciong, reszty nie wymieniam żeby bardziej nie pogrążać.

W czasie ostatniego remontu zapobiegawczo pociągnąłem 3 niezależne linie zasilania tylko dla audio prosto ze skrzynki do salonu, bez żadnych łączeń po drodze.

Uzbroiłem drugą linię w osprzęt Furutecha : gniazdo GTX-D('R) + ramka montażowa GTX Wall Plate + osłona Carbon fiber 104-D do zakrycia GTX-D.

Na kablu zasilającym Marantza DV9500 wymieniłem jakiś "chiński" wtyk na FI-M48 ('R) - wcześniej miał już założony wtyk FI-48('R) od strony źródła.

Odtwarzacz podłączyłem bezpośrednio do GTX-D('R), a Sansui AU-X911DG bezpośrednio do pierwszej linii zakończonej gniazdem FT-SDS ('R).

Każde urządzenia gra na własnym zasilaniu.

Odpalam sprzęt ... i przysłowiowy opad szczęki :-)

W jednym zdaniu, to czego słuchaliśmy ostatnio z Piotrkiem, to była jazda samochodem na zaciągniętym ręcznym.

Teraz system ma takiego kopa, jakby nalać do baku Shell V-Power Nitro+.

Czysty prąd bez zamulaczy, na świetnych stykach = głęboki bass jak trzęsienie Ziemi.

Wszystko gra czyściej, z większą dynamiką, ilością szczegółów i jeszcze lepszym wypełnieniem.

Blachy mają wystarczającą siłę, żeby zabłyszczeć w całej krasie, przy czym gra tak samo równo jak wcześniej z tym, że jest wszystkiego jeszcze więcej i bardziej wyraźnie - dźwięk jak kryształ !

Gorąco polecam wszystkim poszukującym jeszcze lepszego dźwięku.

Pozdrawiam

Pygar

Nie ma co się zastanawiać, to jest zmiana jak dzień do nocy.

Przy zakupach uważaj tylko, żeby nie trafić na kable wyrabiane przez małe chińskie rączki, bo efekty mogą być druzgocące.

Jak kogoś stać, to oczywiście warto położyć solidne markowe przewody typowo pod audio, wtedy to już nie ma żartów i przyrost jakości będzie zaskakujący.

Z braku gotówki kładłem z Piotrkiem polski drut, AKS-Zielonka (płaski, 3x 2,5mm2) polecany przez innych na forum.

Dobry kabel daje sporą dawkę energii, a najważniejsze nie tłamsi dźwięku.

U mnie efekt jest powalający, sprzęt stoi jak stał, okablowanie bez zmian, a muzyka poprawiła się w każdym aspekcie.

Porównałbym to do słuchania dźwięków przy zamkniętym oknie, a potem przy uchylonym.

Duży przyrost nowych informacji, to co było ledwo słyszalne i mało wyraźne, teraz jest dźwięczne, intensywne, bardziej dosadne, a bas gra tak jakbym zmienił kolumny na lepsze.

Pomału, coraz bardziej przypomina namiastkę tego co słuchałem u Czubsiego.

Gniazdka Furutecha dają dodatkowy zysk na jakości, bo zbliżają brzmienie w stronę naturalnego, prawdziwego, jak na żywo, to coś jakby wyciskać cytrynę do ostatniej kropli, piękna barwa i nasycenie dźwięku.

Niesamowite co potrafią zaprojektować i zbudować Japończycy.

Dziękuję im za Sansui i całą resztę ...

Co roku, w systemie gra coraz więcej elementów z Kraju Kwitnącej Wiśni.

To może śmieszne ale jak tak pomyślę, to w sumie tylko kolumny są niejapońskie :-)

Od dziś, od gniazdek zaczynając, a na kablach do kolumn kończąc wszystko jest Made in Japan :-)

Pozdrawiam i życzę wielu radości w poszukiwaniu coraz lepszego brzmienia.

Pygar

Ja popieram również a i zalecam kolegom nie tylko klubu Sansui ..jak macie w domu okazję do zrobienia remontu to w ciemno kładźcie osobne 3x2,5 na audio...koszt nie jest jakiś znaczny 20m to ok 70zł a różnica zasadnicza w każdym aspekcie. Jedyne na co starajcie się zwracać uwagę to aby nie ZAŁAMYWAĆ mocno przewodu na wszelakich zakrętach...podkuć więcej tynk, mur etc. ale nie załamywać. Aby zachować w miarę geometrię przewodu. Warto.

Boże chroń Japonię:) Znają ścieżkę samurajów:)

W czasie ostatniego remontu zapobiegawczo pociągnąłem 3 niezależne linie zasilania tylko dla audio prosto ze skrzynki do salonu, bez żadnych łączeń po drodze.

Pozdrawiam

Pygar

A co z okablowaniem które prowadzi do skrzynki??? - bo za skrzynką nowy przewód jest, a przed nią???

?

Ja popieram również a i zalecam kolegom nie tylko klubu Sansui ..jak macie w domu okazję do zrobienia remontu to w ciemno kładźcie osobne 3x2,5 na audio.

Osobna linia pod audi owszem ale 3x4mm wtedy to dopiero gra.

Szymek20, trolujemy :-) ???

Przed skrzynka, elektryk zrobił dobrą robotę i nie trzeba.

Parę lat temu robili piony od nowa, bo spółdzielnia wymyśla co by tu jeszcze wymienić na nowe, bo kasy dużo i trzeba wydawać, wydawać ...

Natomiast szkielet instalacji w mieszkaniu był wykonany w roku 1982, na miedzi z polskiej huty.

W mieszkaniu jest instalacja zrobiona przez "fachowców" z PRL-u, którzy żeby mieć na wódkę, nie położyli osobnych kabli do każdego pomieszczenia, tylko według wskazówek zegara, kończąc instalację w pierwszym pokoju "wyszli z fazą" do kuchni, z kuchni do WC, z WC do łazienki, z łazienki do salonu, a z salonu do sypialni.

W ten sposób w mieszkaniu każdy odbiornik, który dostaje napięcie, oddaje swoje śmieci do całej instalacji, czyli w gruncie rzeczy do każdego gniazdka.

Kładąc nowy kabel, który nie łączy się z tym "łańcuszkiem" odcinamy się od całego AGD, zasilaczy, ładowarek itd.

Prąd z tego kabla zasila tylko Nasz sprzęt do słuchania i nic więcej, mniejsza ilość zakłóceń przekłada się na lepsze granie.

Szymek, teraz jaśniej :-) ?

Karson8

4mm daje się, jak ma się willę jak boisko do piłki nożnej i są długie odcinki przewodów :-).

Pozdrawiam

Pygar

Ps.

Z Piotrem położyliśmy 3 niezależne linie, każda po 3 x 2,5mm2.

Wzmacniacz gra na pierwszej, źródło na drugiej, inne na trzeciej.

Edytowane przez Pygar
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Panowie

Każde nawet drobne ulepszenie ma sens ! Jedno większy drugie mniejszy !Im bliżej sprzętu tym bardziej to odczujemy ! Instalacja w domu jest nie mniej ważna niż sama akustyka !!!!

Aby nieco oderwać temat od kabli w domu (uważam, że wyczerpaliśmy "clue" ... :-)) wspomnę tylko, że nadal g....o wiemy nt awarii w 907XR MOS ... Okazuje się, że : moduły końcówek są zdrowe ! ba ... zasilacz także ! .... wszystko wskazuje na to, iż trafo też nie szwankuje zatem ???? .... no właśnie - tylko jedna rzecz mogła paść w taki sposób ... protector ! Myślę, że jesteśmy na ostatniej prostej w temacie a żeby troszkę osłodzić to wrzucę fotki które obrazują, że i model 607 może mieć mnóstwo uroku i to nie tylko wyglądem ...

P.s.

Was tez zawsze proszę o fotki ale jak widać ... na daremne ....

post-15679-0-95297200-1418546946_thumb.jpg

post-15679-0-66461800-1418546957_thumb.jpg

post-15679-0-16861300-1418546976_thumb.jpg

Edytowane przez czubsi

Czubsi

Od serii KX, wszystkie są szampańsko ... przepiękne.

Ktoś dokupił boczki do tej 607-ki ?

Widać wersja wzbogacona, z pełną opcją :-) .

Mi się najbardziej podoba szampańska wersja B i C-2302 ale to biały kruk !

Dołączam się do prośby Pawła, proszę dodajcie zdjęcia rzadszych modeli, których brakuje w Naszym Klubie.

P.s.

Moja mała kolekcja miała wielu prekursorów, więc nie ma powodu do powtarzania podobnych ujęć, już dawno temu zamieszczonych.

AU-919

AU-X711

AU-X911DG x2

CD-X711

Panowie ,jednak człowiek uczy się całe życie. Au mowa o wzmacniaczach wraz z xlr wejściu pod Cd, jeżeli macie okazje to używajcie tego rozwiązania przeskok między rca olbrzymi, następnie neutral oraz xlr na końcu. w 3 podłączeniowych wariantach różnice olbrzymie.

Cd Musical Fidelity M6, Sansui Cd711, Classe 3.

Edytowane przez lukag72
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tak napisałeś , że nic nie można zrozumieć ...

Piszesz, że XLR najlepsze ???? Raczej tylko głośniejsze no ale jeśli Tobie najlepsze to ok - zgodzę się natomiast, że na wejściu bezpośrednim (a pośrednio przecież takie jest właśnie także XLR ...) jest lepiej niż przez sekcję pre - tyle, że w najwyższych Sansui różnice są widoczne tylko na przyrządach ... Owszem lukag słusznie zauważył, że na XLR (tak myślę, że o to mu chodziło ...) jest bardziej dynamicznie - w rzeczywistości jedynie głośniej ale to wystarczy, żeby poczuć się lepiej ... Od niemal 6 lat prowadzę stałe porównania XLR do rca i jak na razie żaden Bóg wie jak markowy XLR nie przekonał mnie bym zostawił go w systemie a wyrzucił swojego Auag Mk1 - cóż ... XLR ma to do siebie, że zyskał posłuch ze względu na swoistą popularność tego rozwiązania. Skądinąd zastosowano je z racji zminimalizowania zakłóceń a tym samym polepszenie odsłuchu - ma to jednak większy sens przy dużych odległościach pomiędzy źródłem a wzmacniaczem co sprawdza się na estradzie u nas czyli w hifi stosowanie rozwiązań ze świata wielkiej sceny gdzie odległość mikrofonu od miksera i kolumn to często setki metrów jest jakby nie patrzeć - na wysrost - fakt jednak niezaprzeczalny - nie zaszkodzi ! Chodzi o to by nie wmawiać ludziom, że świat odkryją gdy kabel zmienią na XLR bo to mrzonka i tyle ... Pogorszyć jednak sobie nie pogorszą zatem sens to ma ale w rozsądnych w stosunku do efektu pieniądzach ...

Edytowane przez czubsi

Szymek20, trolujemy :-) ???

Szymek, teraz jaśniej :-) ?

NIE - nie troluje tylko pytam ... :)

czyli optimum to 3 linie po 3x2,5mm kw ....?

Ale to tylko dla sprzętu klasy sansui au 907 czy dla gorszych też , bo mnie nie stać na sansui takie drogie , a mam tylko to co w opisie - i podejrzewam ,że takie 3 linie by mi nie pomogły za wiele (o ile wogóle chyba).... :(

Edytowane przez szymek20

?

Szymek nawet Diora WS442 i cd Denona DCD-480...zaczną grać lepiej ..autentycznie! Co do 4mm2 Czemu nie nawet 3x6mm2 ba nawet 3x10mm2...kłopot z tym ze na zwykłych kablach 3x2,5 trzeba podkuć spore bruzdy w murze, taki kabel wcale łatwo się nie układa..oj nie bo łapy z Krzyśkiem potrachaliśmy sobie równo a w rękawicach ochronnych (staram się je stosować) to można sobie kury macać:) Wielka płyta jest na serio wredna w prowadzeniu przewodów.

Od biedy jestem w stanie jeszcze wyobrazić sobie 4mm2 ale np. 6 i wyżej to już chyba osinowy kołek , gumowy młotek i maszynka z gipsem...pomijam że typowy osprzęt domowy Ospel , Legrand i etc z trudem łyka 2,5mm2 a co dopiero 4mm2 czy 6mm2

NIE - nie troluje tylko pytam ... :)

czyli optimum to 3 linie po 3x2,5mm kw ....?

Ale to tylko dla sprzętu klasy sansui au 907 czy dla gorszych też , bo mnie nie stać na sansui takie drogie , a mam tylko to co w opisie - i podejrzewam ,że takie 3 linie by mi nie pomogły za wiele (o ile wogóle chyba).... :(

Szymek, dałem trzy linie bo taki miałem pomysł :-)

Wtedy nie wiedziałem, że tanie listwy tak degradują dźwięk.

Gdybym robił to jeszcze raz, po ostatnich doświadczeniach, to położyłbym tyle linii ile docelowo ma być urządzeń w systemie.

AKS-Zielonka jest tania i niezła, bardziej się opłaca położyć kilka odcinków przewodu po 2 zł/mb, niż kupowanie listwy rozgałęziającej za 4-6 tyś. PLN.

Do tego doskładać na najlepszy osprzęt (gniazdka) i Hi-End pełną gębą !

Wcześniej można poszukać tanich ale solidnych gniazd o pewnym uchwycie wtyczek, a potem sukcesywnie wymieniać na lepsze.

Pozdrawiam

Pygar

W mieszkaniu jest instalacja zrobiona przez "fachowców" z PRL-u, którzy żeby mieć na wódkę, nie położyli osobnych kabli do każdego pomieszczenia,

A co Ci da pociagniecie od licznika osobnych przewodow do kazdego pomieszczenia, i tak calosc jest spieta rownolegle, i wszelkie przetwornice impulsowe beda smiecic bez wzgledu na "osobna" linie.

Jedyny sens robienia instalacji dedykowanej do audio to pociagniecie napiecia z innej fazy, tylko ile osob w blokowiskach ma zasilanie 3 fazowe

Prąd z tego kabla zasila tylko Nasz sprzęt do słuchania i nic więcej, mniejsza ilość zakłóceń przekłada się na lepsze granie

Jeszcze raz powtarzam, bez wzgledu na ilosc linii, elementem wspolnym ktory "zasila" sa przewoduy L i N, jesli bedziesz mial nawet te swoje osobne linie, i na jednej z nich podlaczysz odkurzacz, to na drugiej odczujesz spadek napiecia, tak samo jak wszelkie smieci.

Z Piotrem położyliśmy 3 niezależne linie, każda po 3 x 2,5mm2.

Wzmacniacz gra na pierwszej, źródło na drugiej, inne na trzeciej.

Wytlumacz mi czym sie rozni Twoim zdaniem to polaczenie od tradycyjnego

2jevlhx.jpg

Edytowane przez Bumpalump

Kolego Bumpalump

Różni się tym, że system podłączony do starej instalacji gra dużo gorzej, niż do połączenia bezpośredniego i to słychać bardzo wyraźnie !

Jeśli jakieś rozwiązanie daje znaczącą poprawę, którą słysze i mogę tak przełączać cały dzień, słuchac raz tak, raz tak i za każdym razem jest róznica, to ja w to idę .

Tyle jeśli chodzi o tłumaczenie różnic.

Dlaczego, tak się dzieje, pomiary i inne duperele, nie interesują mnie :-)

Nie będę na tej podstawie pisał pracy doktorskiej.

Ważne że gra zdecydowanie mocniej, z dużo lepiej kontrolowanym bassem, który wyszedł z cienia i pokazał - Halo, jestem :-) !

Mnie nie interesuje teoria, tylko praktyka, którą słyszę i opisuję różnice w zachowaniu całego systemu.

Pozdrawiam

Pygar

Ano - skoro słychać to niech tak pozostanie :) - ale ja tam też wątpie w takie coś - pewno posiadasz na tyle dobry sprzęt po prostu (albo masz na tyle dobry słuch:)) ,że może coś tam słyszysz lepiej - ale ci co mają słabszy sprzęt i/lub gorszy słuch/mniej wyczulony to tego nie usłyszą.

A może po prostu tak ci/wam się wydaje ,że coś jest lepiej - ot takie odczucie poprostu "o mam 3 osobne linie to teraz musi zagrać lepiej !"

to tak jak z kablami głośnikowymi, drogimi listwami, bezpiecznikami itp itd. - a w ślepym teśćie na 99,9% mało kto odróżnił by np kabel za 8zł/metr od kabla za 80zł/metr - tu jest tak samo

?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie twórzmy nowych teorii - skoro ktoś słyszy lepszy efekt (co jest logiczne - przypominam, że większość zjadaczy chleba ma w ścianach słynną "gierkowską" instalację aluminiową ...) to w jakim celu próbuje się teorią (która nie raz totalnie rozjechała się z praktyką) wmawiać człowiekowi inny sens ??? Mi też paru wciskało , że nie moze zagrać na Jamo a potem przyjeżdżają i przepraszają ... Swoje "ja myślę" wyrażąjmy - owszem - ale zakładajmy możliwość istnienia rozwiązań czasami nawet sprzecznych z tym co nakazuje logika ... Nawet jeśli ma to wspólny węzeł to prąd lubi wybrać najkrótszą drogę i oddalenie od źródeł śmiecenia nigdy nie pogarsza a polepsza ostateczny efekt prawda ? Ja też nie klękam przed teorią bo w/g tej każdy kondensator czy rezystor o tych samych parametrach gra tak samo co jest totalną nieprawdą ... Temat jest jałowy uważam bo przekonywanie słowo przeciw słowu jest rozwiązaniem nie dla tego wątku ... Siłowanie się kto słyszy a kto nie nie służy niczemu i nikomu zwłaszcza tu gdzie od początku dbamy o wyrażanie opinii a nie przekonywanie czyja jest najważniejsza ! Kolega Pygar podzielił się swoimi refleksjami po to by ktoś mógł (a nie musiał !) z tego skorzystać. W tym klubie nie ma fantastów i jeśli człowiek taki jak Pygar mówi, że słychać to tak jest bo niby czemu miałby kłamać , fantazjować czy coś na ten styl ? ... Nie mówię tak dlatego, że on święty jakiś ale dlatego, że dysponuje sprzętem, który to umowiżliwia o czym sam się przekonałem ! Jedno jest pewne - nie pogorszył !!!! I tą sympatyczną konkluzją zakończmy dwustronową dywagację nt sensu zmiany instalacji na lepszą ...

Pozdrawiam wszystkich i ponawiam prośby o dzielenie się swoimi uwagami co do odsłuchów Sansui w różnych konfiguracjach ! Potzreba nam tych doświadczeń aby rzucić nowe światło na temat tego wątku.

Edytowane przez czubsi

No tak, większy przekrój kabla to mniejszy opór i prąd szybciej dociera do odbiornika, przez co sprzęt lepiej gra. Teza karkołomna, ale jak działa, to się nie czepiam:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość czubsi

(Konto usunięte)

No dalej o kablach ...

Nie o to w sumie chodzi ... Zauważmy, że w tradycyjnej prl-owskiej instalacji mamy wiązkę aluminiaków od korka (jednego ...) pociągniętą po całym domu przez wszystkie punkty - (daj Boże - osobna wiązka na światło a osobna na gniazdka a nie zawsze mamy do czynienia z takim dobrobytem ...) ! Jeśli teraz ten galimatias ominiemy i puścimy od tegoż korka osobną wiązkę tylko pod audio z konkretnej miedzi to polepszymy czy pogorszymy ??? ....

Nawet jeśli nadal mamy w korku węzeł ze śmiecącą wiązką instalacji to jednak wpływ zakłóceń w tym wypadku ma znaczenie przy pracujących innych sprzętach natomiast nie ma tu mowy o setkach styków po drodze - nie trzeba być alfą i omegą żeby zauważyć plusy takiego rozwiązania no i tyle - po co dwie strony machać o tym samym zwłaszcza,. że z tematem wątku łączy się to w stopniu znikomym ??? ....

Kolego bumpalump tak zupełnie pół żartem ... jak podłączę odkurzacz to nie słucham sprzętu :-)

Jak słucham muzyki to z reguły nie używam w jednym czasie urządzeń najbardziej śmiecących w instalacji jak wszelkie grzałki czy urządzenia wysokoobrotowe bez konkretnych zasilaczy ... Taki telewizor nowej generacji np powoduje raczej pomijalny wpływ zakłóceniowy w instalacji ...

Edytowane przez czubsi

Te "korki" mogłeś sobie darować, bo młodzież czyta i zacznie powtarzać;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Osobna linia pod audi owszem ale 3x4mm wtedy to dopiero gra.

I słyszysz różnicę między 2,5mm2 a 4mm2?! Ja pierdzielę, coraz gorzej na tym forum... To jeszcze napisz jakie wyłączniki nadprądowe i różnicówka sa audiofilskie, bo tego brakuje do kompletu.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.