Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  493 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedz,

zdaje sobie sprawę z tego że nie jest to proste 🙂 dlatego właśnie zadałem to pytanie do użytkowników Sansui 🙂, na pewno ktoś z kolegów używa streamera audio bądź któregoś z DAC-ow wraz ze sprzętem Sansui i jest zadowolony z uzyskanego efektu.

Co do gramofonu to posiada on ramię typu ULM 60 E z oryginalna igłą DN 160 E i tak na razie pozostanie.

Co do wypożyczania sprzętu to nie bardzo lubię tak robić, sam przy zakupie chcę otrzymać sprzęt nowy a nie używany/testowany przez kogoś.

Miał bym jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy zmieniając moje kolumny na któreś z kolumn Vintage strzelę sobie w nogę pogarszając zestaw czy wręcz przeciwnie  starsze kolumny zagrają lepiej z moim Sansui. Wiem że nie podając konkretnych modeli jest to również wróżenie z fusów ale może starszy wzmacniacz zagra lepiej ze starszymi kolumnami? Nie mam wybranych jakichś konkretnych kolumn ale coś tam mam na oku np. INFINITY Kappa 6.2i Series II, T&A TB160, Quadral Vulkan, B&W 703, Isophon Vertigo, Martin Logan SL3 to tylko niektóre które były by dostępne ale jest tego całe mnóstwo. Byc może również tutaj jakaś podpowiedz czego szukać by się zgrało z Sansui.

Lubie posłuchać utworów nagranych akustycznie, Live bardziej spokojnie i nie za głośno.

Z góry dziękuje i pozdrawiam 🙂

bagi_glogow

Mam kolumny M.Logan SL3, jżeli nie szukasz mocnego dołu, przy świetnej średnicy i górze, owszem, te kolumny grają pięknie, niestety ich wadą jest bas nie do końca zgrany z resztą. Sam zakup, koniecznie odsłuchać wcześniej, mogą być uszkodzone. Kappy6.2 to kiedyś spuer kolumienki, jednak mają wstęgi na górze, prawie nie do kupienia zamienniki. To teraz ich słaby punkt.  T&A, kolumny na linii transmisyjnej, sensowny wybór, B&W mogą być za bardzo wymagające dla tego modelu Sansui. W muzyce pewne wrażenia są prezentowane wyraziściej wraz ze wzrostem poziomu nagrania. Przy bardzo niskich poziomach nawet akustyczne utwory zaczną się robić płakie. Trochę mocy zawsz trzeba . Jednak rozumien i szanuję.

Ja też stosuje DAC-a, jednak z prostego powodu, mam jako CD tylko napęd i dodatkowy DAC musi być . Na potrzeby sieciowe mój raczej jest słaby, bo pracuje tylko w 32, 44,1 i 48kHz. nic więcej. W przypadku mojego napędu to wystarcza. DA w nim to BB PCM 1704 i one tworzą magię dźwięku. ma masę wejść i jak zamiast CD potrzebuję zagrać z DVD nie muszę przepinać kabli.

1 x AES/EBU/impedancja wejściowa: 110 Ω
1 x BNC/impedancja wejściowa: 75 Ω
1 x RCA/impedancja wejściowa: 75 Ω
1 x Toslink

Jest więc w czy wybierać. Wracając do Twojego przypadku, kolumny dużo wnoszą, ten Sansui jest ze średniej półki serii AU i po nich zaczęła się era serii Alpha. Niestety miałem taki w domu około 10 lat temu , grał z Loganami SL3 i jak pamiętam radził sobie dobrze. Mógł też grać z Infinity Kappa 8.2 i też poradził sobie. Te kolumny lepiej grają jak 6.2. Jednak to już wiele lat temu było. Jednak o kolumny nie martwił bym się tak mocno. Starszy AU-999 napędzał moje Sonus Faber Elipsa i dawał radę z niezłym skutkiem , a ten model jest jeszcze starszy jak Twój.  Jak wspominałem w poprzednim poście, gra cały zestaw i niestety najsłabsze ogniwo tegoż decyduje o całości. Beż wypożyczania na odsłuch mało się wskura. Kolumny typu ML , Infinity , B&W już wyraźnie pokażą jakość kabi głośnikowych. Interkonekty już też zaczną być słyszalne przy Sansui. Szkoda, że nie zapytałeś się o zakup Sansui przed nabyciem swojego. Taki Sansui Alpha 607 NRA mógł by pokazać jeszcze więcej, jednak to już pozamiatane. Ciekawe skąd jesteś.

Co do gramofonu, rozumiem, że to był świadomy wybór. Skazałeś się jednak na mały wybór wkładek. Nie dyskutuję, bo każdy ma soje preferencje. Mam parę gramofonów i bardzo sobie cenię winyle. Działających mam 6 sztuk. Z różnymi ramionami i wkładkami. Kupiłem kedyś Revoxa i też właściwie skazałem się w nim na małą liczbę wkładek. Niby można więcej, ale ustawienie wielu jest bardzo trudne i na koniec okazuje się, że mało daje, bo te zawiesie nie ze wszystkim się zgrywa. 

Miłej zabawy, może jeżeli chodzi o pliki znajdzie się ktoś i pomoże. 

Gość

(Konto usunięte)

@bagi_glogowW przedziale cenowym do 2000 zł za streamer plus dac, ciężko będzie zastąpić Twoją Yamahę. W tej cenie każde urządzenie do streamingu zagra jednak gorzej niż odtwarzacz CD w tej cenie.

Natomiast sugerując się wytycznymi które wcześniej postawiłeś, to postawiłbym na rozwiązanie zintegrowane, czyli streamer z dac w jednej obudowie. Spróbuj posłuchać Bluesound Node 2i. Nowe w cenie trochę ponad budżet, ale są zawsze tzw. używki jak i w pełni funkcjonalny wcześniejszy model Node 2. Node jest bardzo chwalone przez użytkowników zarówno za w miarę dobrą jakość, jak i bardzo dobrą aplikację do jego obsługi. Poza tym jest to „wdzięczny” model do późniejszych ewentualnych modyfikacji, np. zasilania (gotowe rozwiązanie do zakupu i montażu są dostępne w sieci).

Edytowane przez bkeram
  • 3 tygodnie później...

Witam serdecznie. 

Czy jest na forum użytkownik modeli Au-a 607,707,907 z okolic Katowic,który umożliwiłby krótki odsłuch. Naczytałem się i jak to bywa " w tym świecie"- chciałbym nabyć poprzedzając odsłuchem.

Dzięki i pozdrawiam Adam.

• 2 tygodnie później...

Puk puk.

Jest tu kto?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• 5 tygodni później...

Posiadam Sansui AU-D5 po przeglądzie u fachowca. Kabel zasilający jest oryginalnie dwużyłowy i posiada na jednym z przewodów biały pasek.

Czy oznacza on ze tą żyłą ma iść faza czyli L1 czy też przewód neutralny N. Dostrzegam różnicę w dźwięku. Gdy faza L1 jest na tym przewodzie z paskiem dźwięk jest lekko masywniejszy  z mnie akcentowana górą. Ogólnie całość przekazu muzycznego jest lekko stonowana.  Napięcie pomiędzy obudową wzmacniacza a uziemieniem /bolcem w gniazdku wynosi 60 V.

Odwracam wtyczkę zasilania i teraz gdy  neutralny jest na tym przewodzie z paskiem dźwięk jest jaśniejszy z dobitniej akcentowanymi  elementami wysoko-tonowymi.    Napięcie pomiędzy obudowa a uziemieniem /bolcem gniazdka   wzrasta do 100V.

Czy ktoś trafił w instrukcjach obsługi Sansui  lub necie na jakieś info na ten temat ?

10 godzin temu, dzeus67 napisał:

Posiadam Sansui AU-D5 po przeglądzie u fachowca. Kabel zasilający jest oryginalnie dwużyłowy i posiada na jednym z przewodów biały pasek.

Czy oznacza on ze tą żyłą ma iść faza czyli L1 czy też przewód neutralny N. Dostrzegam różnicę w dźwięku. Gdy faza L1 jest na tym przewodzie z paskiem dźwięk jest lekko masywniejszy  z mnie akcentowana górą. Ogólnie całość przekazu muzycznego jest lekko stonowana.  Napięcie pomiędzy obudową wzmacniacza a uziemieniem /bolcem w gniazdku wynosi 60 V.

Odwracam wtyczkę zasilania i teraz gdy  neutralny jest na tym przewodzie z paskiem dźwięk jest jaśniejszy z dobitniej akcentowanymi  elementami wysoko-tonowymi.    Napięcie pomiędzy obudowa a uziemieniem /bolcem gniazdka   wzrasta do 100V.

Czy ktoś trafił w instrukcjach obsługi Sansui  lub necie na jakieś info na ten temat ?

Obudowa pod napięciem? Uważaj. Tak nie powinno być. 

Jak czytałem na forach to normalne. Tak jest na każdym urządzeniu audio z metalową obudową które mam. Wszystkie są zasilanie dwuprzewodowe. Dziś testowałem jeszcze trzy urządzenia Rotel ,Marantz  i Akai.  I  tam występują ta sama zależność co na Sansui.  Też są różne napięcia  pomiędzy obudowa a bolcem z gniazdka zależnie od położenia wtyczki. Przy wyższym napięciu  urządzenie daje bliższy ,bardziej jasny dźwięk. Przy niższym dźwięk jest spokojniejszy. Położenia wtyczek oznaczałem sobie kiedyś na słuch i wyszło mi teraz że na tych czterech zawsze wybrałem pozycję wtyczki  gdy napięcie jest niższe na obudowie .

Jak dziś znalazłem w necie w urządzeniach Sony na kablu zasilającym  też był biały pasek.

Ale podobno miał oznaczać że tam ma przyjść przewód N.

Jestem ciekaw jak w Sansui, bo po coś ten przewód tak oznaczyli.

Edytowane przez dzeus67

Tu znalazłem w necie opis zjawiska .

Każde urządzenie zasilane z transformatora sieciowego będzie miało jedną, uprzywilejowaną pozycję wtyczki sieciowej przy której będzie lepiej pracowało osiągając wyższą dynamikę. Związane to jest z faktem, że w transformatorze występują tzw. pojemności pasożytnicze. Są to pojemności pomiędzy uzwojeniowe i pojemności między uzwojeniami i rdzeniem transformatora oraz pojemność pomiędzy transformatorem i metalową obudową urządzenia. Przez te pojemności przepływa tzw. prąd upływu transformatora i zakłócenia sieciowe. W jednym z położeń wtyczki prąd ten jest mniejszy niż w drugim. Praktycznie można to zbadać w ten sposób: włączamy urządzenie do sieci, do masy urządzenia podłączamy jedną końcówkę sondy woltomierza AC na zakresie 200V, drugą końcówkę podłączamy do kołka uziemiającego. Mierzymy napięcie przy dwóch położeniach wtyczki. To położenie wtyczki przy którym napięcie jest mniejsze jest tym właściwym.

Może ktoś znalazł w instrukcji opis położenia wtyczki co by to potwierdziło.

Edytowane przez dzeus67
W dniu 21.05.2023 o 19:43, LJ3 napisał:

Patrzę na wtyk 907 i widzę nie kropki lecz dwa kółeczka. A co oznacza literka W, gdy brak kółeczek? 

Który konkretnie model?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W starych modelach Sansui jedna żyła przewodu zasilającego jest otoczona białą izolacją. 

21 godzin temu, Tajitsu napisał:

Który konkretnie model?

Wszystkie modele 907 tak mają. Sprawdzałem. 

Edytowane przez LJ3
4 godziny temu, LJ3 napisał:

Wszystkie modele 907 tak mają. Sprawdzałem. 

Jesteś w posiadaniu wszystkich modeli z serii 907?

A ja miałem całkiem niedawno 907Lextra i Wam powiem, że uważam go za taką małą B2301L ... i to z całą odpowiedzialnością za te słowa

Nie bardzo chciałem tu tworzyć kolaboraty ale ten wzmacniacz jest .... co tu dużo gadać - genialny ! - przynajmniej dla mnie i tak naprawdę wali mnie to czy ktoś w to wierzy czy nie ... Dusiło mnie to więc o tym w końcu piszę i tyle ... Oczywiście zgodzę się - KONIECZNA jest pełna rewitalizacja tego urządzenia (Mi zajęło to łącznie ponad 90 godzin - przelutowany został dosłownie cały a to kilkaset punktów lutowniczych - oczywiście pod dużą lupą itd ... , czyszczenie wszystkich elementów ruchomych i oczywiście potencjometrów i przełączników , wymiana przekaźników wyjściowych itd itd ) !!! Wiadomo też, że w przypadku tego wzmacniacza kluczowy jest też jego stan techniczny i stopień nazwijmy to zużycia ale - fakt jest faktem. Pracy mnóstwo ale wiem, już że to ma sens i efekt wszystko po stokroć wynagradza ! W tym urządzeniu sprawą skomplikowaną jest jego strojenie - to nie jest kolejna 907 gdzie podepniemy sobie 2 wtyczki i ogarniemy bez trudu ... Mimo, że wiem jak to robić strojenie zajmuje mi w nim około 1,5 godziny - wtedy mam pewność , że wzmacniacz osiąga pełnię swoich możliwości - co zresztą słychać natychmiast ! To urządzenie jest bardzo wrażliwe na ustawienia i myślę, że dlatego bardzo mało osób tak naprawdę cokolwiek o nim potrafi rzeczowego powiedzieć ...  Poza skalą (powiedzmy bardziej po ludzku - mocą) nie miałem żadnych szans odróżnić go od tego co ceniłem i cenie najbardziej czyli B2301L MOD. tej przyjemności i spokoju ducha nie da się zapomnieć a tym bardziej przejść wobec nich obojętnie. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym coś tam w nim nie grzebnął ....

Pozdrawiam !

Edytowane przez czubsi

Cholera jasna! Mnie się podoba/ła wizualnie od dawna 907Lextra!

Ten czerwony napis LAPT… i mnogość gałek 🙂 po prostu ładny kawał wzmacniacz. 

Sonicznie (co oczywiste) nie miałem przyjemności…

ps

@czubsi wymieniłeś wyjścia głośnikowe?

55 minut temu, czubsi napisał:

....

Pozdrawiam !

Ja również!

Pps

Kiedyś kilka lat temu pytałem Ciebie na priv o ten model 🙂

Żadnych tam wyjść głośnikowych nie ruszałem - wymienianie biżuterii to z całym szacunkiem dla wszystkich "tunerów" w moim odczuciu jedynie "poprawianie sobie nastroju" z tytułu w kładu pracy ... - nie mówię że nie można ale jak coś chcemy poprawić naprawdę to nie głaszcząc .... jedyne zmiany w tym wzmacniaczu jakie wykonałem to wymiana kluczowych elementów w torze na zbieżne z AU07 ... Ani to niszczenie ani prucie wzmacniacza a efekt jest oczywisty a tym samym pożądany

A czy to ten egzemplarz, który był ostatnio na Allegro po naprawie jednego kanału?

Jesli tak, to ktoś ma super sprzęt w atrakcyjnej cenie.

Tak to ten egzemplarz ... Nie chcesz widzieć ile kosztowało przywrócenie oryginału ... No ale z ręką na sercu uważam że było warto. Byłby mój ale nie miałem zamiaru oszukiwać właściciela, że to nic nie warte truchło . Obaj w zasadzie podjęliśmy decyzję o przywróceniu wzmacniacza do życia i teraz myślę, że obaj jesteśmy zgodni co do słuszności tej decyzji - mimo kosztów które małe nie były ...

Nie pisałem długo o tym bo szukałem 907 L extra w rozsądnym stanie ale chyba powoli się poddaję ...

Egzemplarz, o którym piszę miał chyba pecha bo trafił w ręce dziwnych "naprawiaczy" ale nie był skatowany (!)

Wydaje mi się, że "historia jego choroby" dotyczy raczej samej Japonii niż naszego podwórka. Awaria, która nastąpiła w Polsce miała ścisły związek z partactwem w Japonii (w tym i fatalnego zestrojenia i mnóstwa zimnych lutów ...) Tutaj człowiek, który go naprawiał postąpił zgodnie ze sztuką mimo, że to bardzo długo trwało - więcej zrobić nie mógł i szanuję to bo konkretnej wiedzy dotyczącej istotnych niuansów związanych z tą firmą nie uczą na studiach ... ponad to musiałby zrobić to co ja a zapewne wtenczas kwota usługi wyniosłaby podwójną wartość wzmacniacza w dobrym stanie choćby dlatego że mi jest łatwiej dotrzeć do części w "normalnych" cenach i ja nie świadczę usług naprawczych komercyjnie ...

Edytowane przez czubsi

Pawciu Drogi @czubsi przychodzi mi na myśl Szanowny Adam @Baron i walka o przywrócenie do świetności AU-a907Dr! Oraz @Bumpalumpi również a907Dr z Holandii..

Bardzo miło czytać, że kolejny sprzęt Sansui odzyskał swój czar 🙂 

W dniu 5.05.2019 o 17:46, Robert Jakubiak napisał:

Witam szanownych miłośników sansui i mam prośbę mogę wejść w posiadanie au a907i MOS i moja prośba bo na zdjęciach wygląda tragicznie czy jest sens w to się pchać , ewentualnie czy jest szansa na znalezienie brakujących części 

sansui.jpg

sansui1.jpg

sansui2.jpg

sansui 3.jpg

W dniu 17.05.2019 o 20:52, Robert Jakubiak napisał:

2.thumb.jpg.855c0e05534d862fe4557953248a53cd.jpgNo zaczyna jakoś wyglądać,a włącznik jest tylko brakuję tego klawisza 

Po dłuższej przerwie chciałbym zapytać jak tam 907i Mos Limited?

Bardzo ładny zestaw 🙂 a jak brzmienie?

20 minut temu, Marcysko napisał:

Najlepsze!

Z najlepszych.

Super Pawle.

Następny 907 cieszy kogoś swoją grą.

Co do brzmienia. Od pewnego czasu udało mi się reanimować mój gramofon do życia poprzez wymianę ramienia na SME 3009 wer II Improved.Znowu kupuję winyle a nie CD. Radość mam ogromną z tego sprzętu. Brzmienie kapitalne. Jako drapak służy Denon DL A110 i spisuje się znakomicie. Bez przesdy muszę napisać, że brzmieniowo winyl leży mi lepiej jak CD. Mam jeszcze kilka innych wkładek, ale ten Denon bardzo się im udał. Jako werk Micro Seiki BL-91. Sprawdzona dobra konstrukcja.Kolega Robert jak widzę Sansui męczy jako winylo graja i super. Mój gramiak gra z AU-07 i sprawuje się świetnie.

Patrząc na zdjęcia wnętrz Alph widać, że do modelu 907Lextra grodzie oddzielające trafo od końcówek są miedziane(?) a tylna płyta stalowa(?)

Od 907Dr grodzie są stalowe, a tylna płyta miedziana(?) do tego Tamura zastąpiła Hashimoto(?)

Ciekawe dlaczego tak a nie inaczej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.