Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Chciałem się przywitać w klubie z Sansuiem BA2000 🙂

Wszystko było by pięknie, gdyby nie fakt że końcówka ma usterkę... Skwierczy a następnie strzały i trzaski o pełnej mocy  😞 lewy kanał 

Zdarza się to sporadycznie, jak działa to działa normalnie, ale nie mogę ryzykować uszkodzeniem kolumn. 

Kondensatory ktoś zmieniał, tylko że takie objawy znam z przyczyny uszkodzenia małych tranzystorów. (Starość) 

Pomożecie? 

Każdy Toshiby myślę że to w nich zasługa muzykalność z tamtych lat

2sa818 są 2szt

2sa562 są 2szt

2sc1628 sa 3szt

2sc1400 są 2 szt 

Kupię chociaż po 1szt może ktoś ma? 

Ja bym się też przyjrzał małym kondensatorom - w tym polistyrenom i polipropylenom - miałem takie "efekty" przy przebiciu jednego z nich ... Znależć winnego nie będzie łatwo - u mnie przebijał dopiero przy rozgrzaniu albo zwiększaniu głośności ... Tak sobie myślę, że jeśli byłby to tranzystor to raczej efekty byłyby "nieco bardziej opłakane "niż tylko strzały w głośniku ... no ale mogę się mylić 🙂

W tym przypadku nie ma znaczenia, czy ciepły czy zimny 

Mogę profilaktycznie usunąć wszystkie boczniki, (tak jest zrobiony że każdy elektrolity ma bocznik). Zostaną sprzęgajace i te małe do masy, ich dużo nie ma. Ale żebym nie zrobił jakiegoś błędu muszę mieć czytelny schemat. 

Tak na boku, mając kiedyś Pioneera sa9100 miał tak samo. Tak samo idzie stały prąd na głośniki. Na szczęście te urządzenia maja dość sprawnie działający układ protect. Z tą różnicą że sansui potrafi zaczynać od delikatnego skwierczenia, później od dechy do dechy +/-i kończy całkiem stałym prądem. 

Pioneer walił od dechy do dechy ~ bardziej z zaskoczenia. Nikt nie potrafił naprawić. 

Z tego powodu szukam tutaj pomocy

I nadal chętnie kupię ww tranzystory w cenie zabytków wiadomo 🙂

Radek wymień wszystkie 2sa733, 2sa726 oraz 2sc1313 i 2sc1400 oraz podwójne tranzystory 2sa798 na złożone ze sobą 2x 2sa992 

Na 90% przyczyną leży w 2sa798 ale pozostałe które wymieniłem jeśli jest już to za jakiś czas ponownie dadzą o sobie znać 

Tranzystory zamienniki to 2sa992 i 2sc1845 stosowane w późniejszych latach przez Sansui

Dziękuję za info, dla pewności zamienię w kanałach, te jako pierwsze. 

Dzisiaj zaobserwowałem że prąd który się pojawia to plus, głośnik wychyla w przód 

Pisze wszytko dokładnie, myślę że tym sposobem dla osoby z doświadczeniem będzie wiadome który element powoduje takie zachowanie. I od niego właśnie zacznę. 

Oczywiście będę się chwalić na bieżąco jakie efekty przynoszą wasze rady, może wspólnie uratujemy pacjenta 🙂

One są w innym miejscu niż myślałem 

Większość o której pisałeś jest na płycie z zasilaniem, dobrze rozumiem? 

Ja osobiście uparlem się na te z płyty końcówki mocy Screenshot_20240228_153935_com.android.chrome.thumb.jpg.34583660cc4c332e3bd4b2d4a3d09012.jpg

Screenshot_20240228_153920_com.android.chrome.thumb.jpg.9e988c31b2ab382f105963f7cea5a0f9.jpg

F-2631 płytka wskaznikow - bez wpływu na dzwiek
F-2661 koncowka tutaj są właśnie 2sa798
F-2630 zasilacz

Zacznij od 2sa798, a jak koniecznie chcesz zdiagnozować z dokładnością 1 element, to multimetr na wyjście i podgrzewasz i chłodzisz pojedynczo każdy z w/w tranzystorów na płytce końcówki i zasilacza.

W ramach treningu i nabrnia doświadczenia można tak zrobić, a jak chcesz mieć z głowy temat to wymień te które wypisałem i na 100% usterka nie wróci.

Problematyczne bywają jeszcze diody vd1212, te wymienia się na 2 szeregowo łączone 1n4148, ale one rzadko bywają źródłem takich problemów 

f84cfb7eefb8d.jpghttps://zapodaj.net/plik-ukb3VD0ULC

Edytowane przez Bumpalump

Zamieniłem lewy z prawym 2sa798 

To nie one są przyczyną, problem został dalej na lewym kanale. 

Pomiar na stole każdego z osobna , nawet z suszarka będzie ciężki ze względu na to że potrafi grać kilka dni bez usterki jak ma ochote

Zamienię jeszcze lewy z prawym wszystkie na zasilaniu dodatnim. Płyta końcówki jest łatwa na szybko do wyjecia. 

Później zacznę ogarniać te o których mówiłeś, one są na płycie zasilania a tą muszę sobie na spokojnie opisać, tu są pojedyncze przewody, żeby nie pomylić 

Próby termicznej musisz dokonać w urządzeniu, testery elementów mają zbyt mały prąd aby zobaczyć zmianę po nagrzaniu lub zamrożeniu. 

Dam Ci jeszcze podpowiedz, zacznij od tych tranzystorów które mają mocno czarne wyprowadzenia, te jako pierwsze dostają uplywnosci z której wynikają późniejsze problemy

Jako kolejnymi po 798 zainteresuj się 2sc1400

Zanim zobaczyłem wiadomość, zamieniłem już wszystkie na dodatnim zasilaniu, bez efektów 😂  zrobiłem to na 3 etapy. 

Wyprowadzenia to masakryczna sniedz, aż całe czarne, wszystkie. 

Paradoksalnie 2sc1400 są w najlepszym stanie optycznie. Na 4 etap już i te zamienione. Może trochę lepiej ale nadal lewy kanał ma problem 

Szkoda że mało osób bierze udział w diagnozie, mogli byśmy obstawiać kto będzie miał rację, było by ciekawiej 😆

Teraz zobaczyłem, na lewym 798 jest wyraźnie cieplejszy

Oczywiście jutro dalej będę zamienić pozostałe na płycie poweramp, aby wykluczyć wszystkie. 

Dużo z Was miało takie problemy ze swoimi Sansuiami?

Takich przypadków miałem kilkaset, dotyczyły różnych marek, nie tylko Sansui.

I nie tylko tych modeli tranzystorów, ale te modele powodowały je najczęściej 

Zamieniłem już wszystkie tranzystory L na R

I lipa 😕

Ja mam takie szczęście ktoś powie 99% to będzie to, ale ja zawsze trafiam na ten 1% coś niemożliwego. Kiedyś tutaj razem na forum robiliśmy lampę na El34 (wzbudzał się przy większej głośności ) 

Przyczyną były dwie ścieżki na płycie (był fabryczny feler) , trzeba było przeciąć fabryczne ścieżki i dać drut górą 😂. Tydzień szukania , dzień w dzień nowe pomysły. 

Mam myśl na tego Sansuia  taką :

1. Mogę bezkarnie zamienić wtyczki zasilania lewy z prawym? Wtyczki od tranzystorow mocy zostawię na miejscu

Jeden kolor się różni ale pin out ma takie same zasilania chyba +/- 58,5v i 0,2v i masa. 

Tym sposobem bym wykluczył usterkę w płycie zasilania .

2. Czubsi wspomniał o kondensatorach może te zacząć zamieniać 

3. Moja następna myśl to rezystory, może nie trzymają wartości z tego powodu tranzystory maja inne temperatury, to może wskazywać że przekraczają swoje warunki pracy. 

Jaka kolejność obrać? 

Jestem bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, i bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem.

W 911dg efekt był taki że po jakiejś chwili narastało syczenie coraz głośniej głośniej i nagle strzał - taki jak z "plaskacza" i to się tak cyklicznie powtarzało - problem był prosty do zdiagnozowania bo tylko boczniki u-con zostały dodane do układu, po wyjęciu wszystko wróciło do normy 

F-2661

R59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 o wartości 68R

R51, 52, 53, 54 o wartości 470R

F-2630

R621, r622 o wartości 10R

R605, r606 o wartości 470R

Rezystory też płatają figle, zaraz zrobię spis oznaczeń 

Czubsi rozwiń myśl 

"problem był prosty do zdiagnozowania bo tylko boczniki u-con ? zostały dodane do układu, po wyjęciu? wszystko wróciło do normy" 

Tutaj potrafi czasem wydawać szmery i szumy (równo z tym delikatnie wychyla głośnik) zanim zacznie szarpać, a czasem odpuści i już działa jak złapie temp. Tak się trochę zmieniło jak lutowałem to wszystko. Nie ukrywam że ruszalem wszystkim, czasem żeby coś złapać. Zimne luty wykluczone na początku. 

Bumpalump

Rezystory jeszcze dzisiaj sprawdzę, chociaż grypa daje w kość... Nie odpuszczę mu

Co myślisz o moim pk1.? Patrząc na schemat wydaje się że można spróbować, chyba że coś przegapiłem, jakąś pętle 

Mogę teraz powiedzieć że, sprawdzajcie te rezystory, jak widać wartości są skrajnie różne 

Ja jestem w głębokim szoku, zawsze bagatelizowałem temat rezystorów. 

Chciałem też bardzo, baardzo podziękować,za pomoc. Również wszystkim za zainteresowanie Szczególnie za trafna diagnozę na jaką nakierowal mnie Bumpalump. Wprowadzając wstyd dla serwisów w Warszawie 

Teraz czas poczytać co wybrać carbon, metal czy węglowe, lub jakie były fabrycznie. Jeszcze dam znać jak będzie grać po ogarnięciu 🙂

A carbon to nie węgiel 🙂 ??? Ja bym tam raczej dał metal albo tantale

Z rezystorami to masz naprawdę jazdę 🙂 no ale to BA2000 .... Nie bez powodu staruszki nie wszystkich kręcą 🙂

Edytowane przez czubsi
1 godzinę temu, Bumpalump napisał:

Rezystory daj niepalne (flame proof) o mocy zgodnej z oryginałem

68R zamówiłem różne typy, 470R znalazłem w domu węglowe kiwame 2w i już na miejscu. 

Mimo to razem z 68r zamówione są 470r będą na poniedziałek. Wiec jeszcze mogę zmienić. Tak z ciekawości, czemu nie mogą być mocniejsze? Fabrycznie były 0,5w i 1w? 

Sprawdziłem z ciekawości r604 i r605 wynik to 333 i 1050 haha. R621 i R622 są ok 

Jeśli z 0.5 zmienisz na 1w to nic się nie stanie, pod warunkiem że będzie typu niepalnego.

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, bkeram napisał:

Odczytałem tylko część wcześniejszego posta.😀Z e-maila.

Napisz na priv.😉

Pomyliłem watki. Tu nie udzielam się. Grasuje tu złośliwa parka. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.