Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Jeśli chodzi o inne rzeczy niż wzmacniacze, to dodam, że kolega ma gramofon Sansui SR-222MKV

Jak znajdę wreszcie czas, to opiszę wrażenia z odsłuchów wzmacniacza i przy okazji wkleję kilka zdjęć gramofonu.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

PS. Proszę o trochę cierpliwości, jestem zawalony pracą.

Piszemy tu głównie o wzmacniaczach i ampli Sansui. A czy ktoś miał do czynienia z kolumnami?

Na ebayu własnie jest ciekawa perełka

Sansui XL500

Czy ktoś o tych lub innych kolumnach Sansui może coś powiedzieć? Jak to gra czy warto za nie płacić nie małe często pieniądze.

Będę miał prawie takie same Sansui niedługo, tylko obciete o ten dolny basowiec ;)

Na razie nie wiem ile są warte ale z czystym sumieniem mogę Ci polecić Sansui SP-1700, widziałem na Allegro za 1,5 tys. niedawno (nie wiem czy jeszcze wiszą) ale wierz mi, ta cena jest podyktowana tym że nikt nie wie jak to gra. Miałem już dziesiątki kolumn w domu, w tym naprawdę dobrej klasy modele (Infinity, Focale, Dynaudio, Tannoy i nie tylko), czasem niektóre były w pewnych aspektach nieco lepsze (niższy bas, odrobinę większa szczegółowość góry) ale ogólnie żadne nie podobają mi się tak bardzo jak te SP1700. Niekoniecznie wszystkie modele Sansui muszą grać, niektóre opinie w internecie są miażdżące na niekorzyść, ale podejrzewam że większość wrzuca do wora wszystkie modele po przesłuchaniu 1-2 modeli.

Choć znalazłem też opinię, że podobny model Sansui, wg kogoś grał bez porównania lepiej od JBL L100 i innych vintage'owych dobrych JBL. Zwróć uwagę, że w SP1700 nie masz tweeterów tubowych tylko normalne papierowe, które grają naprawdę muzykalnie i przyjemnie. Ogólnie dźwięk ma niesamowite bogactwo mikrodetali na średnicy oraz nasycenie, jest naturalna barwa - wokale krystalicznie czyste, słychać każdy szmer z łatwością. Nawet na Infinity (zarówno Kappa jak i R90) tego nie było, a przynajmniej nawet w połowie nie aż tak dobrze.

Na siłę jeśli miałbym się czegoś uczepić - lekki niedobór najniższego basu, jest szybki, zwarty, rytmiczny ale brak takiego "mięcha" jak w niektórych współczesnych kolumnach. Wysokie tony też wydaje mi się, że mają odrobinę mniejsze pasmo przenoszenia niż obecne, dobrej klasy kolumny, te najdrobniejsze wybrzmienia może ciągną się nieco wyżej. Ale to są naprawdę wady na siłę. Gdyby kosztowały 5 tys. i za tyle chodziły, to myślę że wciąż byłyby warte tej kwoty, bo na razie nic innego mi się tak nie spodobało.

Edytowane przez don111

W Częstochowie jest Gentelmen który ma cala kolekcje Kolumn Sansui

Znany sklep z Częstochowy to jest pewnie ... Możesz konkretnie polecić model ?

Edytowane przez Luk77

Hmm przydarzyła mi się taka historia. Był rok 1998 rok po słynnej powodzi stulecia we Wrocławiu.

Kolega uparł się na zakup głośniczków B&W CDM1. Chciał kupić z drugiej ręki więc nadał ogłoszenie do magazynu hi-fi. Odzew był mizerny bo wtedy wszyscy w polskich świerszczykach audio pod niebiosa wychwalali CDM1 i każdy chciał za nie tyle co za nowe.

Pewnego dnia zadzwonił gościu i zaproponował odsłuch całkiem innych kolumn…niechętnie aczkolwiek zgodziliśmy się. Te kolumny to dziwnej urody „paczki” BOSE 601.

Przywiózł postawił to coś w pokoju…posłuchaliśmy z 5-7 płyt iluś znanych nagrań.

Konkluzja „eee, to nie gra audiofilsko..do tego ten wygląd, jakiś dzwiny, nie dziękujemy”

Właściciel stwierdził, że nasz wybór, pożegnał się i odjechał.

Potem słuchałem wielu innych kolumn i nie tak dawno z rok temu w tył właśnie Sansui SP1700.

Miały w sobie to coś właśnie co miały te Bose…ten dźwięk, taki inny miły..a wygląd coż trzeba do niego dorosnąć.

Kolega trzyma CDM1 w kartonie w szafie kupił właśnie Sansui

Co za cholera..jakies krzaki??

Edytowane przez Piotrek608

Witam, ponieważ jestem od lat kilku posiadaczem kolumn marki Sansui - SP-Z99 pozwolę sobie na "2 zdania" na ten temat. Nie będę absolutnie wchodził w dywagacje nt. "czyje lepsze i dlaczego?", bo ostatnio tego typu podejście mało nie rozwaliło Klubu. Nie zamierzam również opowiadać o dźwięku, bo każdy słyszy inaczej i każdy ma swoje preferencje, a ja nie mam tak kwiecistego języka jak inni koledzy aby pisać elaboraty. Powiem krótko, grając aktualnie na nich w połączeniu z AU-717 i AU-alfa707NRA + CD-alfa717DR /oraz oczywiście Sansuiowy grafomon + kaseciarz/, wykosiły z domu inne paczki. Mnie przypasowały, wbudowały się w system, w przestrzeń /czeka je kolejny egzamin w zw z przeprowadzką :-)/. Rozstawać się z nimi nie mam najmniejszego zamiaru. Wielu znajomych również chwali je - ale dopiero jak je usłyszą /a nie jedynie jak sobie poczytają.../ Dlatego też osoby zainteresowane odsłuchem zapraszam do siebie, do Łodzi na herbatę /ale dopiero najwcześniej w kwietniu-maju/. Absolutnie nie zamierzam robić ałdioszoł i zmieniać 100000 kolumn lub kabli w ciągu kilku godzin bo mnie to nie kręci. Jak kogoś interesuje tego typu spotkanie, niech dzwoni-pisze, weźmie swoją ulubioną płytę i jedzie w UĆ :-)

ZbyszeK

Potem słuchałem wielu innych kolumn i nie tak dawno z rok temu w tył właśnie Sansui SP1700.

Miały w sobie to coś właśnie co miały te Bose…ten dźwięk, taki inny miły..a wygląd coż trzeba do niego dorosnąć. Kolega trzyma CDM1 w kartonie w szafie kupił właśnie Sansui

Design im już wybaczyłem, za to jak grają ;)

Jak na razie odstawiły wszystko co u mnie było do tej pory. Chcę jeszcze sprawdzić stare Tannoye dual concentric, takie większe. Tylko że tu w grę wchodzą grubsze pieniądze, każdy wie że to dobre a Sansui nikt nie zna więc można potestować parę modeli, bez wykładania wielkich pieniędzy i stratach na odsprzedaży.

Witam, ponieważ jestem od lat kilku posiadaczem kolumn marki Sansui - SP-Z99

Te też już do mnie jadą ;)

Dla równowagi - SP-3000A - wyglądają podobnie do SP1700 tylko tweetery są tubowe, jednak znacznie słabsze, nie ma porównania do SP1700.

Witam, ponieważ jestem od lat kilku posiadaczem kolumn marki Sansui - SP-Z99 pozwolę sobie na "2 zdania" na ten temat. Nie będę absolutnie wchodził w dywagacje nt. "czyje lepsze i dlaczego?", bo ostatnio tego typu podejście mało nie rozwaliło Klubu. Nie zamierzam również opowiadać o dźwięku, bo każdy słyszy inaczej i każdy ma swoje preferencje, a ja nie mam tak kwiecistego języka jak inni koledzy aby pisać elaboraty. Powiem krótko, grając aktualnie na nich w połączeniu z AU-717 i AU-alfa707NRA + CD-alfa717DR /oraz oczywiście Sansuiowy grafomon + kaseciarz/, wykosiły z domu inne paczki. Mnie przypasowały, wbudowały się w system, w przestrzeń /czeka je kolejny egzamin w zw z przeprowadzką :-)/. Rozstawać się z nimi nie mam najmniejszego zamiaru. Wielu znajomych również chwali je - ale dopiero jak je usłyszą /a nie jedynie jak sobie poczytają.../ Dlatego też osoby zainteresowane odsłuchem zapraszam do siebie, do Łodzi na herbatę /ale dopiero najwcześniej w kwietniu-maju/. Absolutnie nie zamierzam robić ałdioszoł i zmieniać 100000 kolumn lub kabli w ciągu kilku godzin bo mnie to nie kręci. Jak kogoś interesuje tego typu spotkanie, niech dzwoni-pisze, weźmie swoją ulubioną płytę i jedzie w UĆ :-)

ZbyszeK

Na odsłuch 907 DR można przyjechać również do Łodzi Komis HIFI ul Proletariacka. róg Wróblewskiego.

PS właśnie płynie do mnie Sansui 2301, o ile 907 jest już kilka to ciekaw jestem ile jest tych bestii w "Polska piękny kraj".

Design im już wybaczyłem, za to jak grają ;)

Jak na razie odstawiły wszystko co u mnie było do tej pory. Chcę jeszcze sprawdzić stare Tannoye dual concentric, takie większe. Tylko że tu w grę wchodzą grubsze pieniądze, każdy wie że to dobre a Sansui nikt nie zna więc można potestować parę modeli, bez wykładania wielkich pieniędzy i stratach na odsprzedaży.

Te też już do mnie jadą ;)

Dla równowagi - SP-3000A - wyglądają podobnie do SP1700 tylko tweetery są tubowe, jednak znacznie słabsze, nie ma porównania do SP1700.

Duże dobre Tannoy to tak od minimum 6000-50000zł przy czym najbardziej legendarny Tannoy Black to unikat same drivery osiągają 5000$ za sztukę w zależności od stanu. Świetne są Silver Corner ale to też z 15000-20000. idealnym rozwiązaniem jest seria profesjonal SMR z X. Zresztą

Sony SS-G 9

Onkyo GS-1

Pioneer -Exsclusiv

Kenwood-LS1900

Technics SB10000

Yamaha NS2000

i jeszcze kilka nie znany mi pozycji z kraju kwitnącej wiśni, zrobiła kolumny na poziomie ultra Hi end. był to wyścig miedzy Japonią i USA . Odpowiedż na monstra JBL, Alteca czy Klipscha. Ale Sansui rzeczywiście można dziś kupić za ułamek ceny której osiągają w/w modele, to może być ciekawa alternatywa. Lecz za mało miałem styczności z głośnikami Sansui aby tu zabierać głos i wypowiadać się o ich wartościach sonicznych.

Witaj

Jak już będziesz miał B-2301, to sam z chęcią przyjadę żeby usłyszeć jak napędza wymagające kolumny.

Obawiam się, że to będzie pierwszy egzemplarz w PL.

Pozdrawiam

Krzysiek

P.s.

Prawdę powiedziawszy to już od dawna chciałem usłyszeć te 300W na kanał w wykonaniu Sansui.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

B2301 to niestety mocno stary sprzęt. Kiedyś podszedlem do tego tematu i do dziś mi się czkawką odbija ... Zdecydowanie przyjaźniejszy jest B2201 i do tego uważam, że gra lepiej (oczywiście to moje odczucia) Jest też trochę młodszą konstrukcją. B2301 i jego 300 Watt to zdecydowanie inna historia jak 300 Watt Krella czy ML chociażby ... Cieszy jednak fakt, że się taka końcówka u nas pojawiła (ja akurat wiem o dwóch w Polsce ...) bo to kawał tradycji i świetnego grania - warunek - należy się jej gruntowny przegląd ! Inaczej to cienko to widzę ...

Moich kolumn nie da się zjarać, 300W to dla nich przedsmak dobrego grania.

Wg. specyfikacji zaleca się do nich wzmacniacze o mocy do 450W, a wiem od innych użytkowników, że więcej to też nie problem. W końcu głośność reguluje preamp, a nie końcówka mocy, tak więc nie ma obaw.

Pozdrawiam

Pygar

Moich kolumn nie da się zjarać, 300W to dla nich przedsmak dobrego grania.

Wg. specyfikacji zaleca się do nich wzmacniacze o mocy do 450W, a wiem od innych użytkowników, że więcej to też nie problem. W końcu głośność reguluje preamp, a nie końcówka mocy, tak więc nie ma obaw.

Pozdrawiam

Pygar

Krzysztof

Jak spisuje się już Twoja 907 MR.?

Pewnie banan na twarzy.

Czubsi , nie denerwuj sie ...Chcę po prostu usłyszeć opinię od innej osoby niż Ty , Pygar czy moja skromna osoba ...Starzejemy sie , nie jesteśmy pewnie obiektywni a tu proszę , nowy użytkownik Sansui alpha sie pojawił :)

Moja opinia jest mało istotna, sam posłuchaj i się wypowiedz ,

Nie mogę gdyż słuchałem jej znacznie krócej niż 1 miesiąc a po tym czasie się ponoć "układa " w systemie . W dodatku była pewnie rozstrojona .

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Luk zaczynasz mnie irytować - już kiedyś mnie przepraszałeś i znów robisz tu swoje gierki ??? Zastanawiam się po co ? Masz w tym ukryty cel czy jak ? Nie podoba Ci się OK ale co ma na celu napierd...lanie się z rzeczy których nawet nie rozumiesz ... Po cholerę zatruwasz ten wątek swoimi wątpliwymi i kąśliwymi uwagami - kogo obchodzi, że ty nie słyszysz walorów tych urządzeń ? Już się wystarczająco tym pochwaliłeś i wszyscy już doskonale wiedzą jak denny to sprzęt . To wątek dla tych co tą markę lubią i szanują ciężko to pojąć ? Musisz skończyć z banem za syfienie w wątku ??? Ile ty masz lat czlowieku by zniżać się do takiego poziomu ? Idź na audiokarmę albo na hifisentralen i tam powiedz że są głusi może zyskasz uznanie bo tu się wyraźnie marnujesz ...

a jeszcze jedno - pokaż choć jedno zdjęcie 907 w swoim systemie bo jakoś trudno uwierzyć człowiekowi który między 607 a 907 nie dostrzegł istotnych różnic ...

Może faktycznie nie tyle twoja fantazja się rozwija co upośledzenie słuchu wraz z wiekiem ...

Edytowane przez czubsi

Skoro już jesteśmy przy kolumnach. Kilka dni temu "dla jaj" podłączyłem pod moje sansui AU-X711 kolumny (taaa kolumny :) JVC SP-UXV-3. Co to jest? Wymiary 14x22,5x18cm 1,7kg i papierowy głośnik 7cm (jeden) a do tego bass-reflex z tekturowej tubki. Pewnie z jakiejś komunijnej mini-wieży. Badziew? No pewnie... ale....

Puszczam ulubione płyty i się dziwię. Gra toto zadziwiająco dobrze. Oczywiście basu być nie może, ale wychodzą zalety braku zwrotnicy, przyjemne brzmienie, niezłe stereo i sporo detali. Tak więc opcja porządnego głośnika szerokopasmowego wcale nie jest taka głupia jak by się mogło wydawać na pierwszy rzut oka

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.