Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mój pierwszy post więc witam wszystkich.

Mam aktualnie Sansui 3900z oraz głośniki KEF Coda III. Jak na moje początkujące "audiofilskie" ucho gra to zupełnie przyjemnie.

Niestety w 3900z padł kanał i zastanawiam się nad zmianą na Sansui AU-X501 lub G-5700. (Być może oddam do naprawy 3900z, ale na ten moment chciałbym pójśc o oczko wyżej w jakości dzwięku).

Czy miał ktoś z Was okazję porównać te modele? Czy AU-X501 lub G-5700 zagra lepiej?

Ewentualnie może coś innego w kategori do 2000zł. Wzmacniacz nie musi być zintegrowane z radiem.

Witam wszystkich forumowiczów Sansui , z uwagi na zbliżające się Święta proszę Was o polecenie popularnych aczkolwiek najlepiej zrealizowanych albumów z kolędami amerykańskimi.

Witam , Bing Crosby - christmas classic . Sa dostepne na Tidalu remastrowane, polecam .

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

Witam , Bing Crosby - christmas classic . Sa dostepne na Tidalu remastrowane, polecam .

Dziękuje za podpowiedź, właśnie nabyłem w/w album.

Edytowane przez erno
  • 3 tygodnie później...

Coraz więcej dobrych i wysokich modeli jest u nas w kraju co widać po ofertach sprzedaży. Ludzie nadal potrafią docenić znakomite walory dźwiękowe sprzętu Sansui, a to tylko cieszy. Widać wile osób się o tym przekonało na własne ucho i oko. Zastanawia mnie tylko ile trzeba mieć odwagi i zaparcia aby takie kolosy po 24-33kg ściągać bezpośrednio z Japonii, gdzie cena za ściągniecie np. takiej alpha 707 - 907... może wynosić do kilku zer. Naprawdę, że to ludzi/ miłośników nie odstrasza aż czasem budzi mój podziw, no i jeszcze ryzyko czy w ogóle dotrze to w jednym kawałku. Jak tak dalej będzie to nasz kraj będzie drugą Japonią w ilości sprzętu Sansui na km kw. :)

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich klubowiczów. Proszę o poradę odnośnie Sansui Alpha 707 DR. Jak oceniacie ten wzmacniacz i czy warto się nim zainteresować?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Ewentualnie Sansui Alpha 607 DR , właśnie te dwa modele byłbym w stanie kupić na dzień dzisiejszy. Pozdrawiam.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Witam wszystkich sansuiowców.

Czy możecie wystawić pięć lub więcej najlepiej zrealizowanych brzmieniowo albumów CD jakie posiadacie lub słyszeliście, oraz przez jaką wytwórnie oraz producenta były wyprodukowane?

Pozdrawiam.

Edytowane przez erno

Fashi ze wzmacniaczami Sansui jak i samochodami im wyżej tym lepiej. Model 707DR ma wejścia XLR, więc jest bardziej rozbudowany i daje dodatkowe możliwości odsłuchowe. Zależy jak i co komu potrzebne, ale wejścia XLR to ciekawa opcja którą warto mieć w zanadrzu. Tak czy inaczej czy to 607dr czy 707dr to dobre wzmacniacze vintage i powinny zadowolić nawet wybredne gusta. Nie bój się też panicznie ewentualnych problemów to stabilne konstrukcje. Jeżeli sprzedawca wyśle ci zdjęcia i nie będzie widocznych zmian konstrukcyjnych, uszkodzeń po lutowniczych itp. powinieneś być zadowolony z zakupu.

amrowek sansui CD -V1000 niektórzy jego chwalili jak dla mnie lepszymi modelami cd z niższej półki są: cd-117, cd-x301, cd-x311/II i wyżej cd-x501i, cd-x701/ 701i i tutaj bardziej bym celował.

Edytowane przez niro1

Model CD-117 wymieniłem jako ciekawą alternatywę do modelu CD -V1000. Sansui nawet w niskobudżetowych modelach odtwarzaczy cd potrafiło montować dobre podzespoły i stosować ciekawe rozwiązania. Napisałem o modelu CD-117, myśląc o wersji ze starym emblematem Sansui, nie nowszej CD-117KII (Karoaoke). Jak dla mnie ten starszy model gra dużo przyjemniej jak na odtwarzacz z niskiego pułapu sprzętu Sansui. Nie do końca pamiętam jaki DAC dokładnie w nim siedzi, ale jak mnie pamięć nie myli znany i lubiany Sanyo LC78820 tj. dwukanałowy 18 bitowy D/A Converter for Digital Audio. Laser na pewno HOP-M3 a co ważne wciąż dostępny. Ogólnie to tylko ciekawostka a nie jakiś konkretny wskaźnik tego co produkowało i potrafiło Sansui w odtwarzaczach cd. Dobre modele cd z Sasnui zaczynają się od CD-X501i/701/701i a można jeszcze wyżej np. CD-alpha 717 extra/ LTD -limited/ DR lub najwyżej gdzie CD-alpha 917XR jest praktycznie nie do zdobycia na rynku wtórnym a nawet Japonii osiąga horrendalnie wysokie ceny. Mam nadzieje ze pomogłem.

Pozdrawiam,

niro1

Edytowane przez niro1
  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich forumowiczów i miłośników Sansui. Mam pytanie jakim dźwiękiem gra SANSUI Alpha 907i MOS Limited i czy cena 8500zł. jest adekwatna za ten model wiem że nie jest to 907MR i czy jest aż tak duża przepaść po między tymi modelami

Chodzi o ten model??. Wystawiający JanVideo24.Juz wiemy kogo całować :)

http://allegro.pl/sansui-alpha-907i-mos-limited-i6671849793.html

Edytowane przez Dawid2011

Witam wszystkich forumowiczów i miłośników Sansui. Mam pytanie jakim dźwiękiem gra SANSUI Alpha 907i MOS Limited i czy cena 8500zł. jest adekwatna za ten model wiem że nie jest to 907MR i czy jest aż tak duża przepaść po między tymi modelami

Mysle ze bez osobistego odsluchu tych dwoch wzmacniaczy w jednym systemie nie ma szans sie czegokolwiek dowiedziec lub o czymkolwiek przekonac :) Niestety

Inna sprawa ze jakby to mial byc dla Ciebie pierwszy Sansui to moze lepiej kupic najpierw nizszy model a potem sie piac w gore jesli Ci sie spodoba? Chyba ze kaska nie jest dla Ciebie zadnym problemem to mozna brac :)

Edytowane przez luckyguliver

WITAM.

Owszem, ja sprzedaję ten wzmacniacz. Gra bardzo fajnie, ale nie opisuję na forum.

Jak by co Panie Dawid2011, proszę sobie odpuścić całowanie, wystawiłem i uważam go za jeden z lepszych sonicznie.

Jak zaś coś nie tak w stosunku do mojej osoby, proszę wyłożyć kawę na ławę.

Pozdrawiam

Jan

rokar co do ceny czy warto to już niejednokrotnie było pisane, że wszystko jest warte tyle ile ktoś jest w stanie wyłożyć.

Kolego Pygar nie udawaj, że nie wiedziałeś/ wiesz kto sprzedaje ten wzmacniacz :)

Co do tego wzmacniacza SANSUI Alpha 907i MOS Limited raczej niewiele osób miało okazje jego posłuchać - to rzadkość. Mieli z nim styczność tylko prawdziwi pasjonaci i osoby wiedzące co dobre z Sansui. Z pewnością kolega Pygar, z innymi zainteresowanymi tematem kolegami, mieli okazję u janavideo24 posłuchać tego wzmacniacza, ale nie chce się "chwalić". To wzmacniacz z klasą a mosfet-y to jak dla mnie dodatkowy atut, można podejrzewać ocieplenie brzmienia w kierunku lampy, ale niestety na podejrzeniach nie można się opierać.

Tak czy inaczej, taki wzmacniacz, tylko nieliczni mieli okazje widzieć na własne oczy a co dopiero posłuchać.

Edytowane przez niro1

Jedno jest pewne. Jeśli to jest wzmacniacz od Jana to jest przejżany, ustawiony. Dowiesz się wszystkiego od właściciela. Jan należy do największych zawców tej marki na ...jeśli nie świecie to w Eu.

Mam wzmacniacz od Jana do tej pory i do tej pory go chwalę mimo, że w tym czasie przewineło się kilka innych.Jeśli nie wierzysz to przejżyj forum. Ciepło pozdrawia użytkownik mos sansui :)

Nie ma sprawy.

rokar - skąd jesteś ?

Jan

Jastem z okolic Suwałk

zacząłem od radmora 5102 po odcięciu konturu było całkiem całkiem potem denon pma 560 strasznie sucho no i technics su v8 końcówki mocy żywcem z sea5 a z akai cd 79 zagrało to tak że przez rok nie myślałem o niczym innym ale wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie... no i po poszukiwaniach-klub miłośników sansui w żadnym gronie nikt tak nie mówi jednogłośnie jak tu więc myślę że coś w tym jest pozdrawiam

Niro , dziękuję za ładnie opisany charakter tego wzmaka. Nic dodać, nic ująć, gra dokładnie tak jak piszesz, ze sznytem lampy, choć ten model ma go ciut mniej

jak 907 Mos Limited. Ten jednak nie jest teraz przedmiotem w sprawie. Raczej Pygar go nie słuchał, piszę o 907i MOS Limited. Rzeczywiście jest rzadkością u

nas. Każdy MOS jest w Japonii drogi i chętnie kupowany. audiowit słusznie pisał, że ma mój MOS, sam go do tego namówiłem, był jednym z tych, z którymi

ciężko się było rozstać. Poszedł jednak w dobre ręce i to cieszy.

Jak większość wzmacniaczy z Japonii, jest na napięcie 100 V co trzeba pamiętać kupując . Potrzeba bowiem transformatora obniżającego napięcie.

Jan

hyman.

Może brzydko, ale odpiszę tak. Kup, jak tylko Ci się to uda, sprowadź cenę przewozu, zależy jaki przewoźnik, oclij i już jest wiadome ile kosztuje.

Sorry za takie podejście do sprawy ale tylko tak mogę. Zakup na Jahoo Japan lub sklepie. Twój wybór. Jahoo Jp. - sprzedawcy zaznaczają, że wysyłka tylko na

adres w Japonii. Musisz więc to jakoś pokonać. Później waga, około 40 kg z opakowaniem. EMS Japan ma llimit 20 kg. Pozostaje więc DHL lub Fedex.

Sprawdź stawki a już będziesz miał 40 % ceny. Jak sklep to dolicza 8 % marży. Jak osoba prywatna to zwykle przelew bankowy więc jeszcze kilka % za

przelew. Ogólnie to miłej zabawy. Da się ale miłe i łatwe nie jest. Sklep - np. HiFi-Do , znany, wysyła za granicę. Ostatni taki model sprzedawali 26.02.2016 r.

Cena w jenach 128 000. Do tego około 47 000 transport. Cło i podatek Vat to 27% od sumy zakupu i transportu razem. Już więc masz odpowiedź.

Transport Fedex po cenach dla sklepu. Przeciętny postronny wysyłający ma 40 do 50 % wyższą stawkę.

Tyle więc odpowiedzi na Twoje zapytanie.

Jan

Jeszcze raz ja.

Masz szczęście, jest teraz na HiFi-Do. Cena 118 000 więc niższa ciut. Kupuj.

Przerobisz i będziesz miał odpowiedź z pierwszej ręki.

Jan

Edytowane przez janvideo24

Hayman ,

Nie ma czegoś takiego jak cena w Japonii, bo jeszcze nie wymyślono czegoś na kształt "teleportu", że pakuję wzmacniacz naciskam guzik i w sekundę jest w PL za "zero złotych" :-).

Jest tak jak napisał Janvideo24 ... czyli za każdym razem inaczej.

Koszty są ruchome i zmienne, wszystko zależy od całej masy czynników i zbiegów okoliczności ze szczęściem lub jego brakiem włącznie.

Wiele stawek jest ruchome i zależy od tego jak ktoś opisze przesyłkę w Japonii, kto ją będzie odprawiał, clił itd.

Nie ma tabelki ze wzorem, że wstawiasz cenę z aukcji i wychodzi cena końcowa :-).

Do tego dochodzą różne prowizje, opłaty za przewalutowanie, kursy walut i inne cuda na kiju, które dziś o godzinie 15:00 są takie, a na drugi dzień inne itd.

Pozdrawiam i życzę dużo szczęścia w zakupach.

Pygar

Edytowane przez rochu
treść bez związku z tematem watku

to może inaczej. wyobraźmy sobie, że jestem Japończykiem i mieszkam w Japonii. no i kupuję ten konkretny wzmacniacz - ile muszę za niego zapłacić (w przeliczeniu na PLN)?

to może inaczej. wyobraźmy sobie, że jestem Japończykiem i mieszkam w Japonii. no i kupuję ten konkretny wzmacniacz - ile muszę za niego zapłacić (w przeliczeniu na PLN)?

118tys jenow to 4200zl i tyle jest wart

Na hifido stoi tez drugi mos za 929 dolarow, to 3800zl jeszcze taniej

osobiscie sprowadzam sprzet z roznych czesci niemiec, po ciekawsze urzadzenia jade nawet 1500km w jedna strone, to daje prawie 1000zl na paliwo i co mialbym doliczac kupujacym po tysiaku? nikogo nie obchodzi koszt wysylek czy transportu tylko realna cena urzadzenia. ps ciekawe i rzadkie Sansui pojawiaja sie tez w Niemczech

Edytowane przez Nowy12
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.