Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Aż Wam zazdroszczę tych systemów i zadowolenia z grania!

Chętnie bym przygarnął B2102MV!

Może ktoś za symboliczną kwotę??? Czasy ciężkie, kasy brak a słuchać by się chciało…

Życie drogie, a pić trzeba 😉

10 godzin temu, antymalkontent napisał:

Co do sprzętu ja zauważyłem że do pełnej oceny potrzeba określonego czasu dlatego zawsze wolę kupić posłuchać A jak mi nie odpowiada to sprzedać i szukać dalej. 

Miałem kilka wzmacniaczy sansui i np jak kupiłem 907xr to na początku nie byłem zachwycony tak teraz mogę powiedzieć że wzmacniacz gra bardzo dobrze i teraz z auralic altair plus chord qutest plus zasilanie liniowe gra to świetnie. Ja zalecam posłuchać kilka dni i dopiero ocenić sprzęt (ja testuję 2 tygodnie i jeśli mnie nie zaciekawi to idzie na sprzedaż). Także xr wzmacniacz wysokiej klasy z którym można zbudować wysokiej klasy system. Źródło auralic plus chord jest słabsze. 

Ja mysle ze wpisanie sie wzmacniacza w system to tez bardzo wazna sprawa. Mam 3 daci na orędziu Holo Spring 3 KTE, Lite dac 60 po modach na 2x pcm1704 zalampiony na NOSach, dac Philips tda1541. 3 pary kolumn jedna na SS revelatorach, druga na SS Illuminatorach, trzecia na Seas z serii Prestige....cos sie dobierze 😀

Ps. Mialem qutesta na dwoch roznych zailaczach liniowych, bardzo fajne malenstwo szczegolnie w tej cenie za uzywke 👌 

6 godzin temu, Dawid2011 napisał:

Co Tobie najbardziej przeszkadza dzwiekowo w źródle i Dac?  Co nie kosztujacego fortuny jeśli chodzi o zrodlo chciałbyś mieć u Siebie?🙂

Dzwiekowo jest ok bardziej finansowo bo taki auralic to około 9tys chord 6 czy 7tys zasilacz plus kable to 2-3 tys i koszt zrobil się na tyle znaczący i mimo że kupiłem to jako używane za pół ceny to w tych pieniądzach można juz używany cd klasy Hi-End kupić który pokazał by więcej z sansui.  Ja słucham streamingu i plików więc cd odpada. Chociaż tutaj sprawa jest otwarta aurender plus dac np. jakiś terminator 2 o dcs nie wspominając wciąż chodzi mi po głowie. 

Auralic dodaje ciepła, gładkości i przestrzeni chord jest analogowy i dodaje bardzo dobrego szczegółu nieosiągalnego u konkurencji w tej klasie A to dla mnie ważne i w połączeniu z neutralnym 907xr bardzo dobrze się to zgrywa. 

chwilowy brak działalności w audio.

19 godzin temu, antymalkontent napisał:

Co do sprzętu ja zauważyłem że do pełnej oceny potrzeba określonego czasu dlatego zawsze wolę kupić posłuchać A jak mi nie odpowiada to sprzedać i szukać dalej. 

Miałem kilka wzmacniaczy sansui i np jak kupiłem 907xr to na początku nie byłem zachwycony tak teraz mogę powiedzieć że wzmacniacz gra bardzo dobrze i teraz z auralic altair plus chord qutest plus zasilanie liniowe gra to świetnie. Ja zalecam posłuchać kilka dni i dopiero ocenić sprzęt (ja testuję 2 tygodnie i jeśli mnie nie zaciekawi to idzie na sprzedaż). Także xr wzmacniacz wysokiej klasy z którym można zbudować wysokiej klasy system. Źródło auralic plus chord jest słabsze. 

To prawda, żeby sprzęt obiektywnie ocenić trzeba poświęcić mu trochę czasu..

Widzę, ze tutaj niewiele się zmienia 😜 w kwestii tematów i sporów…ale nowe „twarze” się pojawiają, dobrze, dobrze.
pozdrawiam Kolegów 

Edytowane przez Samcro

@Samcro Piotrze jak motocykl i wycieczki?

Pozdrawiam,

Pa

Au-07 gra czy czeka na jesienne wieczory? 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W tym roku wycieczek jak na razie mniej niż w ubiegłym . 
Motocykl OK👊😜

AU-07 (jedno) gra na zmianę z 907 LTD. 
Drugie trochę rzadziej, ale mimo wszystko dostaje  od czasu do czasu trochę prądu. Ale głównie wyglada tak, jak na zdjęciu😜

image0.jpeg

Edytowane przez Samcro

@Samcro

Gustowny pokrowiec, do Xr pasowałby złoto-miodowy z czarnym haftem 😀

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 4.08.2022 o 15:20, Samcro napisał:

W tym roku wycieczek jak na razie mniej niż w ubiegłym . 
Motocykl OK👊😜

AU-07 (jedno) gra na zmianę z 907 LTD. 
Drugie trochę rzadziej, ale mimo wszystko dostaje  od czasu do czasu trochę prądu. Ale głównie wyglada tak, jak na zdjęciu😜

image0.jpeg

Ładny pokrowiec, a jak mają się różnice między bezpośrednio AU -07 a 907 Limited? Ja porównywałem AU-07 a B/C 2105 i trudno wybrać co lepsze na prawdę...

W dniu 2.08.2022 o 11:23, Cybermike1 napisał:

Mam 3 daci na orędziu Holo Spring 3 KTE, Lite dac 60 po modach na 2x pcm1704 zalampiony na NOSach, dac Philips tda1541.

Znam dobrze Holo Spring 3 KTE. Naprawdę jest to bardzo dobry DAC. Technologia R2R, bardzo organiczne, naturalne i prawdziwe granie. Poziom wykonania na najwyższym poziomie, rzadko spotykany w dzisiejszych czasach (lub spotykany w bardzo drogich konstrukcjach). Dla zainteresowanych sprzęt może okazać się zakupem na lata, a być może nawet "docelowym".

Słyszałem ten dac w połączeniu z Au-07, 907 Limited, B-2103, B-2105 i dźwięk bardzo mi się podobał. Znam inne osoby, które słuchały ten dac z innymi sprzętami i bardzo go chwalą. 

Poza tym ja nic nie polecam.

Każdy powinien sam ocenić co mu się podoba, a co nie. Jednak każde urządzenie audio reprezentuje pewien zbiór cech i te cechy tego urządzenia będzie słychać w każdym systemie. Jeżeli komuś nie podoba się dac Holo to normalne, że wybierze inny. Jednak aby mieć swoje zdanie należy najpierw samemu posłuchać, a nie czytać tylko fora.

15 godzin temu, doktor_mun napisał:

Znam dobrze Holo Spring 3 KTE. Naprawdę jest to bardzo dobry DAC. Technologia R2R, bardzo organiczne, naturalne i prawdziwe granie. Poziom wykonania na najwyższym poziomie, rzadko spotykany w dzisiejszych czasach (lub spotykany w bardzo drogich konstrukcjach). Dla zainteresowanych sprzęt może okazać się zakupem na lata, a być może nawet "docelowym".

Holo Spring 3 KTE to najlepszy dac jaki mialem w systemie dla MOICH uszu. Nie ma czegos takiego jak najlepszy dac na swiecie. Jest TYLKO najlepszy dac dla Ciebie. Mialem w domu w ciagu ok dwoch lat kupe dacow w cenie 5-40k zl. (Poszukiwania "swojego" dzwieku) Kazdy z tych dacow potrafie opisac dzwiekowo(konkretnie, dokladnie) - ich plusy i minusy, to co mi sie w nich podoba a co nie(nie tak jak w czasopismach 😉)Wiekszosc audiofili nie potrafi tak ocenic dacow bo to trzeba przewalic tego kupe na kilku ampach, paczkach, transportach, kablach zeby swiadomie to ocenic. Porownywac jeden do jednego. Denafripsy Ares 2, pontus 2, termiantor 2, aqua la scala, Gustard a22, Gustard x26pro, chord qutest, Musician Pegasus, dcs debussy, dcs bartok, dcs Elgar, topping d90, topping d90se, jakies SMSLe, Mhdt Orchid, Mhdt Pagoda, Lampizator Amber 3 dac, Lampizator Atlantic. Chinczyk na tda1541, lite dac na pcm1704. (Nie mialem holo May KTE)TO TYLKO czesc ktorą mialem w ciagu tych dwoch lat. Zostaly z tych wszystkich 3 daci ktore najbardziej zblizaja sie dzwiekiem do tego co mnie najbardziej anagazuje emocjonalnie i daja poczucie "you are there feeling" do tego co jest najblizsze "analogowi". Plus szybkosc, rozdzielczosc, scena, prawdziwa barwa - dzwiek "life like", dzwiek nie wyprany z emocji, bez kompromisow typu wolne transjenty, nierownosc tonalna etc. "Plastic sound" Nie chwale, nie polecam tych trzech dacow(kazdy ma swoje ucho i swoje postrzeganie dzwieku(choc nie zawsze potrafi go opisac slowami). 

Z listy którą wymieniłeś przerobiłem tylko 2 daci. Oprócz tego kilka innych których nie ma na liście. Niestety trzeba mieć możliwości aby tak dużo sprzętu testować. Ja nie mam na to tyle czasu niestety. Poza tym audio jest tylko dla mnie jakimś dodatkiem w życiu, a nie czymś ultra priorytetowym.

W chwili obecnej słucham AU-07 w połączeniu z Holo Spring i jestem zadowolony, zgrywa się dobrze. Dodatkowo przez ostatni rok słuchałem w połączeniu z B-2103 ale od kilku tyg. jest to AU-07. Z Holo zostaję na długo „raczej”

Wcześniej padło pytanie 907XR czy 907MR. Mnie osobiście bardziej podobała się zawsze MR. Można na niej słuchać  muzyki całymi dniami. Jest bardziej „analogowa” czarująca i wciągająca. To moje subiektywne zdanie. Dużo będzie zależało oczywiście od kolumn, a nawet ich impedancji. Do ciepłych kolumn raczej lepsza XR ale to należy sprawdzić samemu oczywiście. Tak w skrócie. Posiadałem w przeszłości oba te wzmacniacze i MR zawsze u mnie wygrywała.

Ogólnie największym problemem w audio jak dla mnie, jest jakość nagrań (oczywiście pomijając pomieszczenie). Ja słucham przeróżnych gatunków muzycznych i szkoda, że tak wiele muzyki jest tak kiepsko zrealizowana.

Cybermike1 super że masz możliwość sprawdzania takich ilości sprzętu. Gratuluję. To w końcu fajna zabawa.

20 minut temu, Piotr Marzanna napisał:

To prawda, jakość nagrań budzi dużo do życzenia🤔..

I tutaj pojawia się pytanie. 

Czy w związku z kiepską jakością materiału muzycznego, sprzęt hi fi za przysłowiowy „milion” ma sens?

Gdzie znajduje się granica/kompromis między jakością (ceną) hi fi, a przyzwoitym graniem bez nerwów, że ten czy inny album gra koszmarnie?

Nie raz i nie dwa spotkałem się z sytuacją, że sprzęt za powiedzmy 4k PLN dawał więcej radości niż zestaw w którym sam wzmacniacz kosztował 5k PLN… właśnie za sprawą jakości nagrań.

Im drożej tym frustracja większa, że coś nie bardzo się „skleja”.

Pozdrawiam,

Z pewnością coś w tym jest, osobiście pamiętam jak były nagrywane płyty cd kiedyś w latach 80 a współcześnie... zwłaszcza przesterowane remastery, najfajniej wypadały płyty AAD to te które nie były tak cyfrowo wykastrowane, nie bez przyczyny audiofilskie płyty cd są takie drogie, ponoć japońskie wydania biją na głowę te europejskie..

16 minut temu, Piotr Marzanna napisał:

(…)

ponoć japońskie wydania biją na głowę te europejskie..

Również spotkałem się z takimi opiniami.

1 godzinę temu, Tajitsu napisał:

I tutaj pojawia się pytanie. 

Czy w związku z kiepską jakością materiału muzycznego, sprzęt hi fi za przysłowiowy „milion” ma sens?

Gdzie znajduje się granica/kompromis między jakością (ceną) hi fi, a przyzwoitym graniem bez nerwów, że ten czy inny album gra koszmarnie?

Nie raz i nie dwa spotkałem się z sytuacją, że sprzęt za powiedzmy 4k PLN dawał więcej radości niż zestaw w którym sam wzmacniacz kosztował 5k PLN… właśnie za sprawą jakości nagrań.

Im drożej tym frustracja większa, że coś nie bardzo się „skleja”.

Pozdrawiam,

Tadek, to wszystko siedzi w Twojej głowie. Jeżeli sam sobie tego nie wytłumaczysz, nigdy nie będziesz miał spokoju. Obojętnie czy będziesz miał zestaw za 1000 zł czy za 1000 000 zł . Trzeba samemu sobie to poukładać, inaczej nigdy nie bedziesz zadowolony. Ja już sobie to wytłumaczyłem, jestem mega szczęśliwy z tym co mam, chociaż zawsze może być lepiej .....ale dajmy sobie spokój , to jest tylko muzyka. W życiu są ważniejsze sprawy. 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Dokladnie jest tak jak piszecie. Jak ma sie system ktory bardzo dobrze roznicuje nagrania to wtedy dopiero slychac jak niektore utwory zostaly "zmasakrowane" kompresją podczas procesu produkcji i podkrecone tu i uwdzie tonalnie, ubite - nie maja tej przetrzeni co te dobrze wyprodukowane. To wszystko tez zalerzy jak budujemy swoj system, czy idziemy w strone pelnej transparentnosci otwarcia, detalu, przejrzystosci, informacji czy ustawiamy system po tej cieplejszej stronie i zmasakrowane utwory nie swidruja tak w uszach. I tam gdzie nie ma detalu(ubitego komoresją)one tego detalu nie szukaja na sile. Sam osobiscie wole te troche cieplejsza strone mocy zeby jak czlowiek utyrany wraca z pracy do tego cisnienie wariuje 😀 to moze spokojnie se wlaczyc muzyke i sluchac. Ale sa tez takie dni ze np na cieplo zetrojonym systemie brakuje nam tej transparentnosci. Trzeba znalezc ten zloty srodek co jest dla nas najlepsze dla naszych uszu ale niestety to nie jest latwe a zmudne i finansowo nieciekawe 😪

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Jak wszystko.  Filozoficznie.  Czasami tak, a czasami nie. W audio nic nie jest jednoznaczne. 😉🤔

Sprawa bardzo osobista i nie tania najczęściej. A wszystko zależy na czym skupiamy swoją uwagę. Czy na kiepskiej jakości materiałach, które drażnią czy szukamy tych perełek, które dają więcej radości gdy coraz bardziej dopracowujemy swoje audio. A przecież muzyki i jej gatunków jest od groma też w dobrej jakości. 

Osobiście chociaż największe szaleństwo już za mną to co jakiś czas dalej coś zdecyduję poprawić w systemie, żeby nie było nudy 😉. Wszak to zawsze o krok bliżej ideału 😁

Edytowane przez mario100007

Myślę że podobnie jest ze wzrokiem. Jest mnóstwo rzeczy na świecie na które nie chce się patrzeć bądź wzbudzają odrazę, obrzydzenie itd. Ale jak zaczął psuć mi się wzrok to poszedłem do okulisty, żeby lepiej widzieć dla tych rzeczy które cieszą oko. Przykład może nie jest idealny bo dobry wzrok to też własne bezpieczeństwo, ale wiadomo o co chodzi. 

Tylko czy od pewnego poziomu poprawiamy na lepsze czy tylko coś zmieniamy i wydaje nam się że jest lepiej a tak naprawdę to jest inaczej. Po jakimś czasie dźwięk który mamy w chałupie już nam się trochę osłuchał i chcemy coś zmienić na lepsze....ale czy na pewno? Może to nowe wcale nie jest lepsze ale inne ?  Ale oczywiście dla nas nowe, to lepsze hehehe. 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

2 godziny temu, misiek x napisał:

Tylko czy od pewnego poziomu poprawiamy na lepsze czy tylko coś zmieniamy i wydaje nam się że jest lepiej a tak naprawdę to jest inaczej. Po jakimś czasie dźwięk który mamy w chałupie już nam się trochę osłuchał i chcemy coś zmienić na lepsze....ale czy na pewno? Może to nowe wcale nie jest lepsze ale inne ?  Ale oczywiście dla nas nowe, to lepsze hehehe. 

Ooo, właśnie!

W dniu 9.08.2022 o 09:39, misiek x napisał:

Trzeba mieć pewność, że to nowe jest lepszej jakości i że właśnie tego szukamy, a nie jest po prostu zachwalane przez innych, droższe itd. Wtedy jest duża szansa na progres. A słyszymy go tak, że nie ma wątpliwości czy to krok w bok czy w przód. Jeżeli słychać więcej czarnego tła, polepszyła się separacja instrumentów czy wokali, dynamika, dźwięki jeszcze bardziej ,odrywają się od kolumn', więcej informacji, kultury w brzmieniu i lepsze rozmieszczenie planów to znaczy, że idziemy w dobrym kierunku. 

mario100007

Dobrze piszesz . 

Ja zaś by mieć ,,porównanie,, do innej lampy, nabyłem amplituner Sansui 1000A. Bedę mógł porównać do Sansui AU - 70 i  TU - 70. Już na szybko Tuner TU - 70 wydaje się bardziej selektywny, ale on jest już sprawdzony i ,,wygrzany,, bo mam go już sporo czasu. 1000A mam od paru dni i widać, że muszę sporo pozmieniać, bo kondy mocno porozjeżdżane parametrami. Na dodatek fundnąłem sobie MOS-a 907 i MOS Limited, porówna do następcy 907 MOS Limited.

Udanej zabawy z Sansujami i nie tylko.

@janvideo24 907i Mos Limited chciałbym kiedyś usłyszeć. 
Podoba mi się wizualnie podobnie jak 907Lextra.
Aaa i piątka nóżka pod trafo mnie ciekawi.

Czy ma wymierny wpływ na eliminacje wibracji?
Bodaj od 907Lextra piątej nóżki brak i tak do NRA.

Pozdrawiam,

Tak, ciekawe, w mojej też nie dosięga do podłoża, brakuje z pół milimetra, może milimetr. W mojej boki obeszły, więc wysyłam do hydrografii do Wrocławia. Robią dobrze i nie ustępuje oryginałowi. Właściwie te piąte nóżki już od Lekstra nigdzie już nie stosowali. Pewnie był to nietrafiony pomysł.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.