Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe - warto czy nie!!!

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

i byłoby doskonale i przejrzyście na rynku bo wcale nie mało konstrukcji z przed lat deklasuje znaczną część segmentu projektowanego przez współczesne talenty

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Skoro kable sieciowe i inne mają taki ogromny wpływ na dźwięk, to czemu NIKT nie udowodnił tego w ślepym teście??.

Milion dolarów wciąż czeka na zwycięzcę takiego testu od dobrych paru lat....

Przestańcie się wreszcie ośmieszać....

Wojtek76, 18 Lip 2010, 15:26

Nie neguję znaczenia opon. Natomiast znaczenie kabli zanegowało tu na Forum wiele osób, które na temat kabli mają nieporównanie więcej do powiedzenia niż ja. Między innymi w oparciu o testy ABX, które są przez wielu bardzo nie lubiane, gdyż bezlitośnie obalają powszechnie powtarzane mity i stereotypy.

I tu znowu pojawił się Marcin K. ze swoimi wpisami kuluralnymi inaczej. Szkoda mi gości, którzy z braku umiejętności prowadzenia dyskusji za pomocą merytorycznych argumentów - potrafią tylko pisać epitety, wulgaryzmy i obrażać rozmówcę. Jakieś kompleksy i problemy z samym sobą? Uprzedzając Jego argumenty, gdzie to On ma moją ocenę swojej osoby - spieszę zakomunikować, że napewno dokładnie w tym samym miejscu, w który ja mam Jego ocenę swojej osoby. W moim wątku - po prostu Marcina K. zablokowałem, gdyż nie lubię chamstwa.

Forum nie jest prywatną własnością Marcina K. i nie on będzie decydował co i gdzie mam pisać. Młodzi i niedoświadczeni hobbyści powinni poznać różne oceny i wielość opinii. Próby narzucenia jednego, jedynie słusznego punktu widzenia (= tożsamego z poglądami Marcina K.) są z góry skazane na niepowodzenie. A jego niczym niezmącone przekonanie, że jest Najwyższym Autorytetem w sprawach audio - staje się po prostu śmieszne.

....wszystko ma wplyw tylko czy slyszalny? i gdzie jest granica doskonalosci i jak powinny brzmiec urzadzenia doskonale???!!!!

....dla zwolennikow wplywu ogumienia, wygladu i jazdy doskonalej ale czy doskonalym samochodem????

...powinno byc razem z wpisem ale nie przeszlo.....subtelne roznice

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rochu, 18 Lip 2010, 07:54

>Wątków atakujących kable, sprzęty z wyższej półki, znanych producentów audio, etc, są na tym forum

>setki. Zastanawiam się - dlaczego?

>Frustracja czy cnota niemożności?

Jedno i drugie.Nie mieli nigdy przyzwoitego sprzętu to atakują.Smutne ale prawdziwe.Polska tradycyjna zawiść.

Bobcat musisz kiedyś wpaść do mnie i posłuchać jak grają kable. Chlapniemy po piwie i przekonasz się, że tkwisz głęboko w dżungli nieświadomości. Po tej wizycie, wykonasz na sobie wyrok śmierci - wieszając się na własnej sieciówce.

Dlaczego proponujesz komuś eliminowanie mnie z dyskusji. Miałem w zapasie jeszcze wiele krytycznych uwag w wątku "5.1", ale zablokowałeś mnie, jak stary ubek. Masz w tym, widzę, dużą wprawę. Mógłbyś pracować w cenzurze w latach siedemdziesiątych. Tam z pewnością zrobiłbyś karierę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dla maniaków abx-a, aby wiedzieli o czym tak na prawdę piszą:

http://www.bruce.coppola.name/audio/Amp_Sound.pdf

Aha, David L. Clark to pseudonim artystyczny wspominanego wyżej pana o nazwisku Krueger.

WOW, Jutro kupuje jakiegos taniego NAD'a, ktos chce kupic Hegel H100?:) Mam, tez kable do sprzedania:))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek76, 18 Lip 2010, 14:35

>Bo co uważam za chore ale niestety z jakiegoś powodu tak jest, same

>głośnikowce kosztują tyle co mój cały zestaw:) Może z tego samego powodu dla którego nikt do Ferrari

>nie zakłada opon z Dębicy?

Porównanie kabli do opon jest nietrafione, ponieważ w przypadku opon zarówno subiektywne odczucia kierowców jak i obiektywne pomiary zachowania auta wyposażonego w różne ogumienie nie pozostawiają wątpliwości, że opony mają znaczenie, czasami ogromne. Wie o tym każdy kierowca, który z oszczędności lub innych względów próbował przejeździć zimę na oponach letnich. Z kablami sprawa nie jest taka jednoznaczna.

Hmm Zgadza sie, jedne dzialaja niektore nie, nie wszystkie maja wplyw na wszystko, to z moich obserwacji. Odnosnie opon, jest podobnie opony A moge byc gorsze od opon B, ale moga byc niemalze identyczne lub niemal nieodczuwalna bedzie roznica pomiedzy np A a C. Zaczynalem ze zwyklym kablem zasilajacym, pozniej kupilem QED, dzwiek sie zrobil troche potezniejszy ale w dalszym ciagu nie bylem zadowolony, w koncu kupilem najtanszego Nordosta i jest zdecydowanie lepiej. Nawet nie chce sprawdzac drozszych kabli zasilajacych, poniewaz mam inne naprawde wazne wydatki w tej chwili:) Jak juz pisalem wczesniej. Wplywu tych kabli nie uslyszalem gdy milem budzetowy wzmacniacz Pioneer A6 lub byly tak znikome, ze pomijalne. W kazdym razie nie wsluchiwalem sie tak mocno w roznice przy Pioneerze bo nawet gdyby byly niewielkie to i tak nie warto by bylo wydawac na kabel kasy. Natomiast przy drozszym klocku wplywu na dzwiek nie moglem pominac.

Bede konczyl z tym tematem poniewaz nie mam zamiaru nikogo na sile przekonywac, tym bardziej piszac na forum, jedyna metoda jest odsluch a tego niestety zorganizowac nie moge.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

SA

mlus pisać brednie?Inźinier?I do tego jak zwykle?

Acha,on może mieć alergie na te ciecióweczki.Alergia jak wiadomo,szkodliwa jest i może działać negatywnie na słuch,to i nie słyszy.

bum1234, 18 Lip 2010, 16:41

>Zważcie jeszcze Szanowni Panowie, że gdyby nie było tych inżynierów i elektroników, to nie byłoby

>do czego tych wspaniałych sieciówek i interkonektów podłączać.

Gdyby sprzęt projektowali wyłącznie inżynierowie, nigdy nie byłoby high-endu. Słuchalibyśmy siermiężnego dźwięku z "dobrze zaprojektowanego układu" hi-fi.

Połowa producentów nie ma formalnego wykształcenia technicznego, to często samouki.

rochu, 18 Lip 2010, 20:41

>Po co?

>Młodzież kiedyś dorośnie i pozbędzie się pryszczy, dorobi się, kupi lepsze klocki i kable.

>A wtedy moda na abx-a przeminie...

Podpisuję się pod tym, z taką różnicą, że ta młodzież ma często nawet po 60 lat.

>Podłacz sobie porzadny filtr sieciowy (kondycjoner) i zobaczysz,że żadna sieciówka nie będzie ci

>potrzebna.

Bo tak ci spier...li, że żadna siesiówka nic już nie poradzi

filtry, Hydry i inne "kondycjonery" do wszystkich innych tak, nigdy do wzmacniacza

kto tego nie usłyszał powinien dożywotnio słuchać z radmora

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

marek- pewnie tak:)

bum-byc moze, ale porzadny kondycjometr jest drozszy niz wiekszosc sieciowek, nie mowie oczywiscie o tych ultra drogich. Niemniej jednak kiedys mialem zamiar przetestowac jeden ale mi odradzono w sklepie, powiedzieli, ze to ma sens jezeli mam naprawde fatalna linie w domu. Niemniej z ciekawosci wypozycze kiedys ze dwa modele.

>Nie neguję znaczenia opon. Natomiast znaczenie kabli zanegowało tu na Forum wiele osób, które na

>temat kabli mają nieporównanie więcej do powiedzenia niż ja. Między innymi w oparciu o testy ABX,

>które są przez wielu bardzo nie lubiane, gdyż bezlitośnie obalają powszechnie powtarzane mity i

>stereotypy.

Testy ABX obalają nawet to, że są jakiekolwiek różnice między czymkolwiek. Procedura w nich stosowana powoduje tak silne zmęczenie uczestnika, iż po jakimś czasie nie odróżni już wody od mleka, twierdząc, że to jednak to samo i tylko mu się wcześniej wydawało, że się różnią.

muls, 18 Lip 2010, 20:53

>generalnie z tego co wiem kabel sieciowy warto miec i go wsadzic.A wysadzic wszelkiej masci rochów

>i innych wiszacych na tych kablach.Do nocnika.

Kolejny inżynier...

Język iście młodzieżowy jak na 55 lat.

marek lacki

piszesz prawde,w ostatnich wpisach ,bo abx-y sa dla czubkow,a niejaki Lutek facet niemalze 60-cio

letni testuje na szatanskiej maszynie-po prostu glupota i durnota.

mamel

">Bo tak ci spier...li, że żadna siesiówka nic już nie poradzi

>filtry, Hydry i inne "kondycjonery" do wszystkich innych tak, nigdy do wzmacniacza

>kto tego nie usłyszał powinien dożywotnio słuchać z radmora"

Dokładnie tak to wygląda.

marekzawa, 18 Lip 2010, 22:47

>mamel

>

>">Bo tak ci spier...li, że żadna siesiówka nic już nie poradzi

>>filtry, Hydry i inne "kondycjonery" do wszystkich innych tak, nigdy do wzmacniacza

>>kto tego nie usłyszał powinien dożywotnio słuchać z radmora"

>

>Dokładnie tak to wygląda.

Przetestowałem sporo różnych listew i innych poprawiaczy sieciowych. Na podstawie tych sprawdzonych, mogę sformułować wniosek, że listwa (bez kabla) w cenie do 2000 zł, filtrująca, czy nie, praktycznie zawsze, minimalnie lub całkiem mocno, psuje brzmienie w stosunku do sieciówek wpiętych bezpośrednio do ściany. Listwy bez filtracji i w cenie powyżej 3000 zł bez kabla + dodatkowa sieciówka za ok. kolejne 3000 zł poprawiały brzmienie.

Kondycjonery - znam tylko jeden, który poprawia bez strat. Wszystkie pozostałe zabijają dynamikę w porównaniu do wpięcia bezpośrednio w ścianę.

Oczywiście nie sprawdziłem całej oferty rynkowej, ale większość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.