Skocz do zawartości
IGNORED

MIT-y. Jakie są fakty, a jakie mity?

zukzukzuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ponieważ otrzymałem do wypróbowania pewnego głośnikowego MIT-a (MH-750 Extended) i jest on BEZ tajemniczych PUSZEK, a wygląda na oryginał - zapytuję znawców tematu. Czy MIT-Y, były to kable li tylko z puszkami? Jakie są fakty, a jakie mity?

Będę wdzięczny za rzeczowe odpowiedzi, przykłady i ew. fotki.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

https://www.audiostereo.pl/topic/60977-mit-y-jakie-s%C4%85-fakty-a-jakie-mity/

Mialem MIT-a AVR ,puszke posiadal,byl oryginalny.Mial 3-stopniowa regulacje zmieniajaca rzeczywiscie brzmienie -efekt slyszalny, od ekspozycji niskich tonow do wyrazniejszej prezentacji sopranow.Przynajmniej w moim systemie tak sie to slyszalo.Moim zdaniem kabel choc drogi nawet w pozycji neutralnej(przelacznik w skrzynce)wplywal na dzwiek ,nie byl neutralny,dzialal troche jak korektor.Faworyzowal niskie tony,pozbawiajac je nieco kontroli,i kosztem wysokiej gory eksponowal srodek.Ogolnie nie polecam.Z Denonem 2000AE efekt dla malo obeznanych z tematem byl nawet kuszacy - wtajemniczeni wiedza jak brzmi srednica w Denonie).W kinie domowym sprawdzil mi sie dobrze.

zukzukzuk - te mity masz z honkongu najprawdopodobniej

masz tu hi-end za 120 gp - co i tak drogo jest bo można znacznie taniej kupić

Ukryta Zawartość

Pewnie kupiłeś je w PL? .... kable kupuje się raczej na audiogonie i to też po dogłębnej weryfikacji sprzedającego i jego kabla...

Ukryta Zawartość

Chyba wszystko co z HK to podróbki, co ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

johny

Jestes mlody gosc-a sluchales np.wpiete do systemu stare mity tzn.850 cvterminator reference gl.+

350 cvterminator proline reference xlr??

Niektore modele oracle po prostu nie reprezentuja tego poziomu.

stary audiofil a może nie taki stary?:) A ja nie taki młody na jakiego wyglądałem, jak mnie widziałeś!:)

Nie oceniaj systemu. Miałeś topowego Oracle u siebie i porównywałeś z tym , co wspomniałeś powyżej? To dopiero będzie miarodajne porównanie.

Inaczej mozna się licytować do woli.

W mojej poprzedniej wypowiedzi był uśmiech na końcu. A może ty juz faktycznie stary i pewnych rzeczy nie łapiesz:) Bez urazy. Taki szczeniacki żart.

PS. Przypadł do gustu V-ray?

Pozdr

Dzięki!

Po pierwsze - kabelek nie jest mój, więc bez obaw:) A był kupiony nie wiem? Może u Jasika w Nieporęcie? (ale to tylko przypuszczenie).

Po drugie - chciałbym mieć PEWNOŚĆ, że MIT-y wychodziły tylko z puszkami. To wszystko są dywagacje. W necie można znaleźć więcej zdjęć bez ci(puszek).

Skoro Adamo twierdzi, że MIT bez puszek to podróba (tak wnioskuję) - to ile owe "cudowne" puszki są warte? Skoro oryginalny kabelek MIT-a bez puszek to kicha - może 20 % wartości.

Wiele kabelków gra jak cholera bez nich. Ten też póki co mi się podoba... Ale skoro okaże się, że coś nie tak - to cena spada. Tym lepiej:)

Po trzecie - po czasie kiedy panowała ciemność jest spokój i normalność.

I tak trzymać!!!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jest parę sieciówek z seri magnum i oracle tych z nizszych pułapów cenowych Magnum Z III I oracle ZIII bez puszek. Z ic i głośnikowymi to nie bardzo sie rozeznaje. Może najniższe modele nie miały puszek. Oferta Mit-a była i jest bardzo szeroka i cięzko to wszystko spamiętać.pozdr

Może jakiś link ze starymi MIt-ami?

Ten MH-750 Exetended, to właśnie niby duża półka sprzed lat... Gość używał go dobrych kilka latek do systemu z końcówką Gryphon Antileon i B&W 801 Nautilus ( a więc TOP!) - co jednak o niczym nie swiadczy...

Witam,

mam 2 małe pytanka.

1. Co znajduję się z tych puszkach ?

2. Po co komu regulacja brzmienia "na kablu" skoro taki sam, a nawet lepszy (dokładniejszy) efekt daje regulacja tonalna we wzmacniaczu ?

Nie rozumiem jednej sprawy, z jednej strony powszechna jest opinia, że im krótszy tor tym lepiej (regulacja basu sopran we wzmacniaczu to lipa na maxa), a z drugiej strony kupuje się kable za grube pieniądze, które mają działać podobnie jak te regulacja. Może mi to ktoś rozsądnie wytłumaczyć.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

chyba raczej regulacja impedencji...nie wiem jak to działa, ale działa...MIT'y od serii Shotgun (a niektórzy twierdzą, że od Oracle) to znakomite - i co istotne - bardzo uniwersalne druty...

Wszystkie wyższe MITy miały puszki. A już na pewno MH-750 Shotgun, MH-750 Magnum i MH-750 Plus. Nie słyszałem nigdy o MH-750 Extended. Pewnie jakiś nowy chiński model ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wtedy było o transparentach. Transparent jednak nigdy nie sprzedawał żadnych modeli (poza tanimi typu in-wall) ze szpuli, więc nie bardzo rozumiem skąd taki wniosek.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 20 Sty 2010, 18:55

>Wszystkie wyższe MITy miały puszki. A już na pewno MH-750 Shotgun, MH-750 Magnum i MH-750 Plus. Nie

>słyszałem nigdy o MH-750 Extended. Pewnie jakiś nowy chiński model ;-)

Z tego co wiem, ten kabel był kupowany jakieś 10-12 lat temu i to od kogo, więc to nie nowy model. A i Chiny były jakby mniej modne... Ja z kolei nie słyszałem o MIT Plus. Ciągle NIC pewnego:(

Napisz do Mit-a. Co Ci szkodzi? Sprawa załatwiona.

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Staszek_s, 20 Sty 2010, 21:01

>To nie był wniosek Elb, tylko przypomnienie, że były już poruszane podobne kwestie w temacie kable

>z-i bez puszek...

Prostuję od razu, aby nieprawdziwych informacji nie powielać.

zukzukzuk, 20 Sty 2010, 20:49

>Z tego co wiem, ten kabel był kupowany jakieś 10-12 lat temu i to od kogo, więc to nie nowy model. A

>i Chiny były jakby mniej modne... Ja z kolei nie słyszałem o MIT Plus. Ciągle NIC pewnego:(

12 lat temu też wszystkie miały puszki.

MH-750 plus:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też... nie mają puszek...

Wszyscy tną?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zukzukzuk, 20 Sty 2010, 22:22

>Też... nie mają puszek...

Normalnie jak z dziećmi ... Co to ma być niby za dowód ? Linki do 4 aukcji oszustów z Hong Kongu ? Bądźmy poważni.

Poświęć 2 minuty własnego czasu i napisz do MITa. Wszystko będzie dla ciebie jasne.

To jest dowód, taki jak Twój:)

Jeśli mógłbym Cie prosić? Mój angielski jest poniżej podstawowego:( Wtedy będzie dowód!

Te aukcje są akurat miejscowe...

zukzukzuk - jakie miejscowe??? te aukcje??? 3 heńków z honkongu i jeden nabrany z Australii

skoro nadal jesteś nie przekonany - to zrób foty swego kabla i napisz do mit-a - myślę że ci odpowiedzą

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.