Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka lampa na teraz i na przyszłość

kivlov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam kolumny ESA TRITON i zastanawiam się nad zakupem swojej pierwszej lampy. Obecnie używałem wzmacniacza Roksan Caspian i byłem z niego naprawdę zadowolony. Chciałbym zakupić lampę do napędzenia obecnych kolumn, ale także na przyszłość, gdyż planuję je za rok zmienić na coś mocniejszego (prawdopodobnie 3 way na SS, albo EXCEL).

Interesuję się ofertą na allegro Amplifonem WL60, MUSIC ANGEL XD800 MKIII,YAQIN MC-100B, YAQIN MC10L. Nie wiem na który się nastawić. Oczekuję pięknej średnicy oraz bardzo dobrego basu i oczywiście możliwie najwięcej mocy, gdyż 3 way jest zapewne wymagające. Na chwilę obecną odtwarzam dźwięk z komputera z karty dźwiękowej Asus D2 więc nie byle jaka. Bardzo proszę o wasze opinie.

Sprzet może być oczywiście używany.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

U mnie Janek MC10 L gra z Audiotrakiem i spisuje się wybitnie z kolumnami AA Phoebe II. Użyj funkcji search z każdym z wymienionych przez ciebie modeli wzmacniaczy i podejmij decyzję.

Zatem co polecacie - czy może jakieś inne modele?

Naprawdę nie wiem co wybrać....

Obecnie Esa Triton, ale później coś mocniejszego...

Chcę dokonać najlepszego możliwie zakupu - odsłuchy raczej niemożliwe, gdyż wszędzie mam daleko :(

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

kivlov, 23 Sty 2010, 20:21

>Zatem co polecacie(...)

>Chcę dokonać najlepszego możliwie zakupu - odsłuchy raczej niemożliwe, gdyż wszędzie mam daleko :(

Bez sensu. Chcesz dokonać najlepszego zakupu? To dupę w troki i na odsłuchy marsz! Choćby było daleko. Bo w przeciwnym razie istnieje 80% pewności wtopy. Odżałuj czas i paliwo i jazda słuchać!

polecam spark 530 lub 710.

Po zmianie lamp mocy (chińskich Kt100) na KT88 Golden Lion jest

rewelacyjnie. Moc 2x50watt. Napędzam nim Pentagony Phonara z przetwornikami SS.

Czasami są na ebay.de, raz był na allegro.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Niestety praca mnie ogranicza - kończę ok godziny 20 więc nie za specjalnie mam gdzie jechać...., a Ty jaki byś wybrał?

Ja już wybrałem: zestaw sześciowatowych monobloków single ended na bezpośrednio żarzonych triodach i preampu lampowego. A kolumny na 18cm kewlarowych Scan-Speakach. I puki co zmieniać nie zamierzam, no chyba że lampki w preampie.

Biorac pod uwage Twoje preferencje muzyczne, przyzwyczajenia, gust, jajosc Twoich płyt, to wz. Ci moze doradzic tylko wrozka albo facet z ERY. Ja na Twoim miejscu (jezeli nie chcesz odsluchow) kupowalbym po kolei kazda z nich w cenach takich, by bez ew. straty odsprzedac. Kup 10L posluchaj, kup kolejny - porowaj, gorszy sprzedaj, kup kolejny. Zabawa na dwa lata, ale fajna. Ja rowniez nie mialem czasu na odsluchy (poza tym sluchanie na innych kolumnach I akustyce ma niewielki sens- taka tylko ogolna opinia o charakterze brzmienia) I to byl jedyny sposob by posluchac u siebie w domu I wybrac lepszy. 10L sprzedalem bez straty

Ale chyba ktoś raczej może się wypowiedzieć na temat tych lamp. Przecież nie grają identycznie. Przecież jeżeli zadałbym pytanie co jest lepsze Caspian czy Denon PMA1500R to przecież każdy by polecał Caspiana i uzasadnił krótko swoją wypowiedź. Dla takich postów założyłem ten temat.

iwanicki, 26 Sty 2010, 20:10

>mcGyver - "puki" to chyba u ciebie - o z kreską osiołku.

Panu juz dziekujemy za wystep!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

iwanicki

26 Sty 2010, 20:10

> nie czepiaj się McGyvera, Tu większość robi błędy ortograficzne celowo czy też nie, a ,,wogóle,, to już norma. Czasem i przez ,,u,,. Ale na tym forum chodzi przecież o wyższe cele niż ortografia. Napewno. Czy na pewno. Pozdro.,też jest niepoprawne.

Ważne żeby wzmaki grały dobrze i prąd był odpowiedni w sieci, co by listew i kndonocjerów nie trzeba było stosować bo kieszeń drenażują i przestrzeń aby była w głośnikach bez sybilantów.

Czy, aby nie odchodzimy od tematu?

A ktoś porównywał Yaqina z MA? Co lepiej wypada po modyfikacji Yaqin czy MA?

Odpowiedź masz w wielu wątkach na tym forum. Wystarczy poczytać. Z tego co się zorientowałem, to chińczyków raczej ludzie nie kupują na stałe. Na początku są och i ach, ale później jakoś każdy pisze że zmienił. Dużo zależy od szczęścia nabywcy i jego wymagań. Posłuchaj lepiej McGyver-a i postaraj się o dzień-dwa urlopu. Lepiej wydać więcej i kupić od razu coś co Cię satysfakcjonuje niż tracić czas na przypadkowe rzeczy.

compi, 2 Lut 2010, 15:34

>Odpowiedź masz w wielu wątkach na tym forum. Wystarczy poczytać. Z tego co się zorientowałem, to

>chińczyków raczej ludzie nie kupują na stałe. Na początku są och i ach, ale później jakoś każdy

>pisze że zmienił. Dużo zależy od szczęścia nabywcy i jego wymagań. Posłuchaj lepiej McGyver-a i

>postaraj się o dzień-dwa urlopu. Lepiej wydać więcej i kupić od razu coś co Cię satysfakcjonuje niż

>tracić czas na przypadkowe rzeczy.

...tylko że dobrego, wpasowanego w system chinola ciężko przeskoczyć poniżej 7k-8k, a za używkę poniżej 4k-5k. Serio.

Godne polecenia są również (a może przede wszystkim) Ukraińce - Phase, PhaSt, Abraxas, Omak itp.

A znane, uznane, markowe legendy czasem zawodzą na całej linii. Miałem w domu np. lampki Cary i Audio Research które mnie mocno rozczarowały.

A że odsłuchać warto, to nie podlega dyskusji.

Nie wypowiadam się co do jakości (tej słyszalnej) chińczyków bo takiej nie znam. Tym bardziej że to nie wątek miłośników ch.l. :). Ale posłuchać właśnie polskich konstrukcji i ukraińskich chyba nie jest zbyt trudno i warto. Kupowanie w ciemno prowadzi do "promocji" złej jakości i w konsekwencji "allegrosza" bo tam zawsze znajdzie się głupiec, który "łyknie" coś taniego. Na czyjejś opinii można się zwykle tylko zawieźć - bo też często są to opinie ludzi, którzy posiadają coś 2-3 tygodnie i są na etapie euforii z innego nowego brzmienia : u mnie ładnie gra, wyśmienity polecam (bez dopisku g-wno wiem i g-wno słyszałem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.