Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy z dobrym basem do ok 30zł

kozlo.4

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam w miarę taniego kabla głośnikowego do Kef IQ90 i Harman avr 745. Ciągle brakuje mi basu mimo że harman już robi swoją robotę. Na chwilę obecną słucham na kablach za 50gr/m i myślę ze stąd biorą się również zbyt męczące wysokie.

Biorę pod uwagę również kable bi-wire. Muzyka której słucham to classic rock. Kabla potrzebuję ok 8m stąd mój ograniczony budżet za metr.

Pozdrawiam

Nie chciałbym być mało oryginalny, ale u mnie rozwiązałem identyczny problem stosując Procab ls-25 po 7.50 PLN za metr. Ilość basu wzrosła do odpowiedniej proporcji z resztą pasma.

kozlo.4, 2 Lut 2010, 18:16

>Szukam w miarę taniego kabla głośnikowego do Kef IQ90 i Harman avr 745. Ciągle brakuje mi basu mimo

>że harman już robi swoją robotę. Na chwilę obecną słucham na kablach za 50gr/m i myślę ze stąd biorą

>się również zbyt męczące wysokie.

Nie mogę sobie wyobrazić kabla z dobrym basem. Jaki to jest ?!?!? Z tłumikiem na wysokie ?!?

Jak masz za mało basu, to zmień kolumny, nie ma innej rady. Albo wytłum pomieszczenie, może za żywe jest.

chudar

Jeżeli już, to w stosunku do reszty pasma

Bo tak naprawdę, aby poprawić „ilość” basu przewodem, trzeba zdławić wysokie.

Gałka głośności w prawo, i mamy bas.

Inne, lepsze metody, są droższe niż 30zł za metr.

Niestety.

Pozdrawiam

YunnanTEA

The_Ghost, 2 Lut 2010, 21:15

>Nie mogę sobie wyobrazić kabla z dobrym basem. Jaki to jest

Ja również, chyba że chodzi o sprzedaż wiązaną-jakiś tam kabel + głośnik luzem tak jakieś 10 cali.

ULTRALINK C2SC-12

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bardzo przyzwoity w swojej cenie.......kiedyś miałem......polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słaby jestem z języka audiofilskiego :)

Czy tak będzie bardziej zrozumiale ?

Potrzebuję kabla który wygadza i ukulturalnia wysokie tony, przenosi dobry, nisko rozciągnięty bas.

kozlo.4, 2 Lut 2010, 21:30

>Słaby jestem z języka audiofilskiego :)

>Czy tak będzie bardziej zrozumiale ?

Doskonale rozumiem o co chodzi i chyba zrozumiale odpowiedziałem.

>Potrzebuję kabla który wygadza i ukulturalnia wysokie tony, przenosi dobry, nisko rozciągnięty bas.

W zasadzie każdy kabel ma takie właściwości, chyba że jest jakiś zardzewiały,połamany itp. Nisko rozciągnięty bas przechodzi przez każdy normalny przewód, natomist w Twoim przypadku problemem są Twoje głośniki tzw. niskotonowe(2x165mm). Takich średnic używa się w torze średniotonowym.

Zdaję sobie sprawę z tego ze 30zł/m to trochę mało jednak na ten moment potrzebuje spiąć sensownie kolumny z ampli. Jak by jeszcze zmienił lekko charakter brzmienia na takie jak preferuje to by było super.

Niestety jak do tej pory nie bawiłem się w kable powyżej cordiala wiec licze na pomoc z waszej strony i kupuje w ciemno.

kozlo.4, 2 Lut 2010, 21:43

>Zdaję sobie sprawę z tego ze 30zł/m to trochę mało jednak na ten moment potrzebuje spiąć sensownie

>kolumny z ampli. Jak by jeszcze zmienił lekko charakter brzmienia na takie jak preferuje to by było

>super.

>Niestety jak do tej pory nie bawiłem się w kable powyżej cordiala wiec licze na pomoc z waszej

>strony i kupuje w ciemno.

Jak Ci jakiś kabel zwiększy niski bas, to mi kaktus na ręku wyrośnie :)) ale słuchaj dalej... ;)

Widzę, że uparcie nie chcesz słyszeć, że to kolumny nie dają rady... Posłuchaj innych w sklepie.

A może Eagle cable transmission - line alpha? Kosztował 2 czy 3 lata temu chyba coś koło tej kwoty. Porównywałem przy zakupie kilka innych, niestety nie pamiętam co to były za kabelki ale też zwracałem uwagę min. na bas i wybór padł na Eagle

The_Ghost, 2 Lut 2010, 21:50

>Jak Ci jakiś kabel zwiększy niski bas, to mi kaktus na ręku wyrośnie :)) ale słuchaj dalej... ;)

Prawdopodobnie również i mnie, ale może kolega się zorientuje i zrozumie pewne prawa fizyki i zostawi zabawe w kable "basowe".W przyrodzie nic takiego nie występuje.

Teraz połącz wypowiedź henrykapiątka i nonszalancką wypowiedź we i zamykaj wątek.

W ostateczności we jest be:-), ale wtedy nowy piecyk!

Pozdrawiam

YunnanTEA

bardzo fajny bas miał polski hotline silicon blue za 20pln duża motoryczność basu

potem bym proponował aq type4 fajniejszy kontur niżej schodzi

Focal + Naim

Żaden kabel "basowy" nie pokryje powierzchni 47 metrów, owszem różnie z tymi kablami jest, ale nie aż tak, tak więc subwoofer albo kolumny z większymi basowymi głośnikami jak powyżej kolega napisał bo tylko to zmieni tak na prawdę na więcej basu, albo mniejsze pomieszczenie, ale to też zależy ile tego basu potrzeba.

Z tych kolumn nie uzyskasz niskiego basu. Męcząca góra? Miałem KEFy tylko model niżej i niczego takiego nie doświadczyłem. Tak jak Ci proponują koledzy wyżej... może akustyka pokoju bądź inne elementy twojego zestawu

>bardzo fajny bas miał polski hotline silicon blue za 20pln duża motoryczność basu

>potem bym proponował aq type4 fajniejszy kontur niżej schodzi

Cuda,cuda,cuda się dzieją, kabel potrafi "niżej zejść" niż sam głośnik potrafi zagrać.

kozlo.4, 2 Lut 2010, 21:53

>Co proponujesz do 47m2? W podobnej cenie i charakterze brzmienia co kefy?

Jeśli reszta brzmienia kefów Ci pasuje, to dobry subwoofer, będziesz musiał dozbierać, ale jak się ma 47 metrów, to i na dobry subwoofer powinno się mieć ;) albo na porządne 3 drożne kolumny, z solidnym głośnikiem niskotonowym. Ciężko nagłośnić takie pomieszczenie, byle pierdziawka tego nie zrobi.

Oczywiście o kablach zapomnij, JUŻ je masz :))) doskonałe, przenoszą pasmo od 0 Hz, a twoje kolumny od 50hz... ;) z niedużą mocą.

Jak masz kabel za 50gr/m, to chyba jest cienki i przy 4 m długości na stronę to mogą być ograniczenia basu wynikające z małego przekroju przewodnika. Druga sprawa to źródło. Co Ci podaje sygnał, bo może tam jest problem. A jaki masz kabel sygnałowy? A ten Harman dobrze skonfigurowany?

Ze źródłem cdx 496 i Ampli wszystko jest ok, słucham na direct. Ja rozumiem ze kabel nie zastąpi suba czy większych głośników ale czy to oznacza ze mam sluchać wg was na g... drutach bo zaden kabel nic nie zmieni? I tak muszę zmienić te kable!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.