Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik niskotonowy z niskim Hz - jaki????

NOWOROSYJSK

Rekomendowane odpowiedzi

jacek_zagaja a idź z tą Diora Świdnica. Mieszkam 15-20 min autem od tej fabryki, myślę sobie robią obudowy to zadzwonię, na stronie podane, że robią na zamówienie itp. i co oni to nie mają. Dzwonie tam a jakaś kobieta zmęczona życiem poinformowała mnie, że nie sprzedają pojedynczych sztuk, nawet odpadów, i nie biorą się za małe zlecenia, od 100 sztuk wzwyż to ona może gadać. Nie chcą zarobić to nie, widać lipa firma i ta dbają o klienta, jak by nie mogli na sztuki też sprzedawać z większą marżą. Obok mnie w miejscowości głuszycy produkują kołdry i w fabryce można kupić nawet jednego jaśka za 5zł mimo tego, że sprzedają tylko hurtowe ogromne ilości na świat ale tam widać dba się o każdego klienta.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

>> jacek_zagaja, 6 Mar 2010, 08:16

Na basie diament czy nanorurki niewiele różnią się od polipropylenu... Te parametry są zresztą bardzo podobne do Scana 18W8531.

Tu chodzi bardziej o produkt prestizowy ktorego nie mozna kupic, a mozna sie wyroznic. Jako ze SF bedzie u mnie to moze mi wziac parke. Sam poruszam sie w obszarze glosnikow estradowych wiec 7" nie jest mi na razie do niczego potrzebna.

Jesli chodzi o Diore to tez kiedys tam dzwonilem ale najtansze Magellany byly po 1300zl za sztuke. SF robil juz podchodzy wczesniej ale Diora tak jak piszesz nie byla zainteresowana - zobaczymy co bedzie po spotkaniu. Franco Sreblin prowadzi swoj wlasny biznes. W przeciagu dwoch tygodni mam dostac od SF projekt frontow z wlokien weglowych.

Zdjecia woofera z dodatkiem nanorurek weglowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10804-100009865 1268387048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a czemu niby ma być chwytem marketingowym ? .... nanorurki produkują np u nas na polibudzie na WEMiF ;p ......

nie ma to jak coś sobie chlapnąć nie mając pojęcia co to i po co hehe....

bawolek

>nie ma to jak coś sobie chlapnąć nie mając pojęcia co to i po co hehe....

A czemu to niby nie miałyby być chwytem marketingowym?

To kolego teraz Ty dla odmiany "chlapnij" co miałyby niby dawać te rurki, poza marketingiem. Pokaż co potrafisz, poza obrażaniem innych. Jeśli to takie hehe... czekamy.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacku, kto jak kto ale Ty o obrazaniu to raczej nie powinieneś pisac..... Ty wraz z "kilkoma" innymi osobami słyniesz wręcz z wojenek, i obrażania...

napisałem to co napisałem bo jak zwykle znajdzie się osoba która prawdopodobnie nie wie co to za materiał ...do tej pory prawdopodobnie o tym nie czytała ..a juz wydaje werdykt że to "chwyt marketingowy" .....wyczaił moj tekst gagacek ...i przybył obronca sprawiedliwy ;p

a wracajac do wątku

nanorurki Moduł Younga na rozciąganie mają 3700GPa ( włókna węglowe max 800GPa ), pewnie potrafisz samodzielnie policzyć ile razy to wiecej ;p

na zginanie około 10^12 N/m czyli 1.1 TPa

teraz pomyślmy co to miało by dać ... ? myślę że poprawi tłokowość membrany w szerszym zakresie f,

ciekawe jak z rezonansami....podejzewam ze przesunie je na wyzsze f, moze nawet tak wysoko ze tam juz glosniczek będzie odciety ? .....no tego nie wiem...

tak wiec podejzewam ze zamiarem jest uzyskanie tlokowosci, i eliminacja zalaman membrany, i jednoczesnie eliminacja "szczoty" w wysokich f ...tak jak ma to miejsce np w aluminiowcach ;p ...

a i masa będzie pewnie sporo mniejsza niz przy samych weglowcach ...bo obstawiam ze zastosowanie nanorurek pozowolilo zrobic sporo cieńsza membrane ;p

a czy się myle.... moze niech J.Zagaja coś napisze ...

pozdrawiam ...Ciebie tez gagacku ;p ...choć i tak zostaniesz zwykłym forumowym zadymiarzem ;p

Nie jestem w stanie udowodnic poza faktura zakupu MWNT ze w osnowie sa rurki. Temat jest dla kogos odwaznego kto nie boi sie zainwestowac w produkt niszowy. ATD jest znany z bardzo dobrych przetwornikow basowych.

dipol 15:

Ukryta Zawartość

infinite baffle ib15:

Ukryta Zawartość

jak ulal do tego o czym pisze autor...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo interesujący materiał, ale ten głosnik na zdjęciu to chyba jest do subwoofera. Jakie efekty uzyskujemy w niskimsrednitonowym głosniku jeśli potrafimy zrobic membranę sztywniejszą od węglowych i o masie zblizonej do papierowych ? Czy taka membrana siś złamie z bardzo wyraźnym break-upem, czy bedzie pracowała tłokowo aż do utraty efektywności bez rezonansu ?

NOWOROSYJSK

Ale co rozumiesz pod pojęciem schodzi do 20 Hz. Ten sam głośnik w zależności od obudowy może przenosić od 20Hz albo od 40Hz a jak dasz w odgrodę to jeszcze gorzej. Jeżeli masz na myśli że schodzi w odgrodzie do 20 Hz to jest to w praktyce niemożliwe z powodu wielkości odgrody. Taka odgroda musiała by mieć kilka metrów. To lepiej zamontuj głośniki w ścianie i wypuść drugą stronę do innego pokoju albo na zewnątrz budynku. Moim zadaniem bardziej realne. Tylko czy praktyczne? Może ci chodziło o rezonans 20Hz. Nie sądzę żeby istniały głośniki które zejdą w odgrodzie do 20Hz. Może jakieś profesjonalne estradowe do nagłaśniania stadionów. Nie sądzę żeby cię było stać na taki głośnik.

I dlaczego w ogóle odgroda?

To chyba najgorsza z możliwych obudowa jeżeli chodzi o bas. Moim zdaniem jedna z najgorszych obudów w ogóle pod każdym względem i to z powodu zwarcia akustycznego. Wszystkie parametry w całym paśmie spadają z tego powodu na ryj zaczynając od harmonicznych poprzez intermodulacyjne a na zniekształceniach związanych ze zjawiskiem Dopplera kończąc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.