Skocz do zawartości
IGNORED

Który cyfrowy aparat kompaktowy dla WYMAGAJĄCEGO ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

A czy na tej karcie było dużo wolnego miejsca? Czy wszystkie fotki tak wyszły? Czy mają mniejszą objętość / rozdzielczość?

Może to efekt zmiany ustawień zapisu, użytego trybu pracy, programu? Fotki z mijesca o gorszym oświetleniu, robione w innych, np. polskich warunkach?

Szybsza karta jest lepsza bo pozwala zrobić więcej zdjęć seryjnych lub następną fotkę szybciej (nie zawsze - zależnie od aparatu); ale przy szybkościach zapisu rzędu 10-20MB/s to nie ma znaczenia, przy kartach z zapisem np. 3MB/s - tak.

Tą pechową kartę podłączyłbym do komputera przez czytnik lub aparat, sformatował, wgrał tam dużo różnych plików a następnie sprawdził i zbadał ich odczyt.

andrea29=>

Aparat Panasonica Lumix DMC-TZ5 mam od już jakiś czas i jest cienki ,to znaczy robi niezłe filmy i przeciętne zdjęcia , bardzo wymagający co do oświetlenia w pochmurne dni jakość zdjęć to tragedia.

"Który cyfrowy aparat kompaktowy dla WYMAGAJĄCEGO ?"

Żaden !

Jeśli są wymagania to tylko lustrzanka - tym bardziej ,ze dobre kompakty wcale nie są tanie ,

można już pomyśleć o lustrzance , a jakość zdjęć sporo lepsza.

gutekbull, 20 Lut 2010, 14:02

masz racje ale jedna roznica jest na korzysc kompaktu - rozmiar i waga. Ja praktycznie nie rozstaje sie z aparatem i wiem, ze z lustrznaka trudno o taka milosc. Po jednej z podrozy z lustrzanka zmianilem na kompakt i nie zaluje.

pzdrw

soso

Jazz :-)=>

I co mam kolumny sprzedać ;-) Może starczy ???

Ale to chyba nie to forum, nie to kółko zainteresowań ;-)

Chociaż audiofile to jakiś pokręcony gatunek - zwróć uwagę na forum same snobistyczne tematy -

na .......... temat drogich gadżetów ;-)

Zegarki, aparaty, rowery, noże itd. co tu ładnego kupić - co się błyszczy ;-)

To chore.......... jak małe dzieci ;-)

Leica jest nawet fajna, troche za gruba w porownaniu do serii m analogowej, ale jej koszt (biorac pod uwage, ze jest to tylko cyfra) jest niesmacznym zartem. Robi ktos jeszcze korpus cyfrowy z mocowaniem Leica lub Voigtlander/Bessa?

kompakt dla wymagajacego

ricoh gxr z wymiennymi modulami

obiecujacy system ?

nowatorskie podejscie do projektowania aparatow

ciekawe , czy sie przyjmie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

michal stabro, 24 Lut 2010, 06:58

Już go wcześniej widziałem. (Niestety tylko na fotkach.)

Mnie się pomysł podoba.

Długa droga zanim się przebije...

• 2 miesiące później...

4 luty 2010r., odsłuch Jolki 302, AK.:

Ukryta Zawartość

post-26-100003258 1274732387_thumb.jpg

post-26-100003259 1274732387_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzoż pozytywne wrażenia akustyczne pozostawiły po sobie ProAc 140 (IMO mocny punkt systemu).

Nie są idelane ale słuchanie na nich = WIELKA przyjemność, a o to przecież chodzi :)

Widzę, że wciąż podoba mi się ten pomysł na brzmienie i ta barwa... Wielkie brawa i szacun dla p. S. Tyler'a.

Na ścianie obok, pyszniły się wyglądem VA. Taka stonowana elegancja, perfekcyjna stolarka, perfekcyjne wykonanie i świetny IMHO design. Jak dla mnie piękny i ponadczasowy. Tu widać za co się płaci. Ech,...

* * *

Foty skompresowane, automat, Panas Lumix LX-3(dopiero kilka fot zrobiłem, w Paryżu nadrobię :)

* * *

* * *

Ofc. lustro to lustro. Nie ma na nie mocnych. Jeno dźwiganie mi się nie uśmiecha, dlatego wybrałem kompaktową cyfrówkę.

Ukryta Zawartość

post-26-100003256 1274733113_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypada mi napisać co nieco nt. Jolki 302.

No cóż, do Bewitcha 6550 to jej daleko (barwa, wypełnienie, skala dźwieku).

Przynajmniej wiem, że to nie mój poziom oczekiwań.

Przystępna cena - BRAWO.

Wykonanie, IMO bez zarzutu. Trafa ciche, nie to co w Bewitchu 6550. Brawo po raz 2.

no ten sony to fajny kopakt :D ale nie lepiej kupic jakies nowe lustro? bo ten sony to krowa straszna...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>hmm czy kitowy Nikkor DX 15-55 VR to taki zly obiektyw?

Zależy czego oczekujesz. To tanie uniwersalne DX-owe szkło do amatorskich lustrzanek. Optycznie nie jest najgorsze, do wakacyjnego pstrykania wystarczy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

jak do czego? pstrykam reklamowki Yaqinow oczywiscie :D no dokladnie, do "wakacyjnego" "domowego" pstrykania...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

odnośnie tematu wątku - chyba warto poczekać na Canona G12

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

andrea - za duże ISO bo masz szumy to raz, dwa to złe oświetlenie - jak nie masz dobrej lampy to w ciemnych pomieszczeniach rób HDRy albo dłuższa ekspozycja - ino statyw by się zdał

josef, 25 Maj 2010, 23:57

Ok.

Pstrykałem na automacie, bo chciałem zobaczyć jak sobie LX-3 w tych warunkach, w tym trybie poradzi.

Przy takim oświetleniu - wiadomo, TYLKO lustro się najlepiej sprawdzi.

Statywiku nie miałem - fociłem z ręki.

• 3 tygodnie później...

witam

zakupilem koniec koncow , zachecony duzymi spadkami cen , aparat olympus pen z zoomeem o ktorym pisalem

napisze krotko jezeli ktos sie znudzil pstrykaniem aparatami cyfrowymi i wspomina z rozrzewnieniem

lata fotografii analogowej to bardzo polecam , troche skomplikowane menu

ale po paru dniach mozna pracowac swobodnie ,

zaluje ze nie moglem zakupic obiektywu 17/2,8 , ale za to mam z drugiej reki celownik

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.