Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podstawkowe ~3000 zł max - uzywane

futu

Rekomendowane odpowiedzi

To moj 2 post poniewaz jeszzce nie dokonalem wyboru a 1 posta pisalem nie znajac w ogole zasnych typow wiec teraz chce cos dokladniej napisac zeby nie wybrac nieodpowiednich kolumn.

Wiec szukam kolumn, wymienie w podpunktach jakie cechy musza miec, przy czym im wyzszy podpunkt tym wazniejsze - a wiec 1, 2... to jest absolutnie wymagane przezemnie, ale np 6 juz niekoniecznie (jesli nie da sie np w tej cenie)

1. musi byc podstawkowa (monitor)

2. uniwersalna - zarowno do starszej jak i nowej muzyki, elektronicznej i rocka, klasyki nie bede na nich sluchal ale kazdy inny gatunek juz tak

3. przejzysta szczegolowa dynamiczna - ale nie chodzi mi o nadzwyczajnie przejzysta - wysokie maja byc wysokiej jakosci przejzyste szczegolowe na normalnym poziomie (czyli wycofana gora zamulona gora malo wyrazna gora odpada)

4. dosc lagodne delikatne, przyjemne w odsluchu - wlasnie pomimo szczegolow i bardzo dobrej jakosci wysokich dzwiek raczej delikatny lagodny jak ostry i jednobarwny - wole troche mniej przejzysta ale lagodna szczegolowa jak ostra czy jednobarwna ale rewelacyjnie przejzysta

5. dobry bas- ma to tez uderzyc pomimo rozmiarow - wycofanie uszczuplenie odpada - w ostatecznosci poziom dobry - przecietnosc odpada - juz wole troche mniej przejzysta i z dobrym basem jak bardzo dobrze przejzysta ze slabym basem

6. wysoka jakosc dzwieku, i jeszcze raz uniwersalna - nie szukam do rocka czy okreslonego gatunku muzycznego a do uniwersalnych odsluchow starszej i nowej muzyki wiec jakis okreslony sposob prezentacji niekoniecznie mnie interesuje po prostu cos uniwersalnego

7. wzmacniacz wybiore po kupnie kolumn - ale bedzie to tranzystoreowy wzmacniacz - wiec kolumny do tranzystora szukam

mam pewne propozycje ale po konsultacji z osobami z forum i odradzaniu mi moich propozycji z powodu "bedzie zbyt ostro ta ma bardzo dobre wysokie ale bas slaby... dzwiek jednobarwny zalozylem kolejny watek zeby sie odciac od tamtego gdyz chodzi mi o uniwersalnosc zestawu o tych cehcach co wymienilem -wiadomo kompromisy sa do przyjecia - poza 2 - NIE MOZE BYC NIEDOSTATKU WYSOKICH I USZCZUPLONEGO BASU.

Co doradzilibyscie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I nie ma potrzeby dalszego szukania :)

Ukryta Zawartość

Macieq71, 14 Lut 2010, 10:19

>

Ukryta Zawartość

>I nie ma potrzeby dalszego szukania :)

Tak widzę,że już w drugim wątku polecasz te jbl,może coś więcej na ich temat napisz,mniemam,że znasz je dosyć dobrze biorąc pod uwagę Twoje dość zdecydowane poparcie dla tych monitorów.

Szczególnie interesowałoby mnie jak zachowuje się ten tytan na górze.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Tak znam ten model dosyć dobrze ( grają u mnie ponad 4 lata )i potwierdzam spostrzezenia sprzedajacego.Dla mnie maja największą zaletę którą jest PRAWDZIWOŚĆ i NATURALNOŚĆ oddawanego przez nie przekazu muzycznego.Fantastycznie grają Rocka led zeppelin,deep purple czy metallica na tych kolumnach to bajka.Zero kompresji i swietnie wyrównane całe pasmo.Tytanowa kopułka daje mnóstwo informacji i szczegołow a jednoczesnie nie jest szklista i ostra.To transparentny wrecz fizjologiczny przekaz.Duzo by jeszcze pisac o tych JBL to naprawdę swietne kolumny zbudowane z podzespołów najwyzszej klasy.W dzisiejszych czasach chińskich księgowych nikt juz takich kolumn nie wyprodukuje

futu,

Są teraz na Allegro Dynaudio X16 za 2500 zł

Ukryta Zawartość

Świetne kolumny w założonym budżecie. Możesz brać śmiało, podejdą do Twojego sprzętu, bo one nie sa trudne do napędzenia.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

"Tynk pożera dźwięk" 747

a w sprawie tych jbl ti-1000 one maja takie wejscia jak na zdjeciu czy to znaczy ze musze je na bi-wiring podlaczac czy nie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja za uporem maniaka polecam te:)

Ukryta Zawartość

robix

Ukryta Zawartość

a w sprawie tych jbl ti-1000 one maja takie wejscia jak na zdjeciu czy to znaczy ze musze je na bi-wiring podlaczac czy nie

Jak są zwory to podpinasz normalnie.Po ściągnięciu zworek bi-wiring

robix - tak ja kupilem te JBL bo wydaly mi sie dobrym wyborem i nie moglem ryzykowac czekania zbyt dlugiego bo szukajac informacji na ich temat co kilka minut odswiezalem strone i bylo po kilkanascie wejsc za kazdym razem wiec zainteresowanie dosc duze nie chcialem zeby mnie ktos wlasnie podkupil jak piszesz,

a wybralem je z kilku powodow:

- kiedys duzo kosztowaly jak byly nowe - a wiec jest to na pewno wysokiej klasy monitor,

- nie ma "za malego basu" tak jak to jest z innymi konstrukcjami ktore bralem pod uwage - a podobno wrecz przeciwnie bas ma bardzo dobry,

- szczegolowosc przejzystosc tez posiadaja

- wedlug opinii osob z forum lepszy wybor od kolumn typu JM-LAB ELECTA 906 B&W czy PROAC STUDIO 100

- i co wazne tansze od kazdego z ww modeli, no B&WCDM1NT sa tansze ale to to raczej najslabszy glosnik z tych ktore mnie interesowaly,

- uniwersalne

- no i na koniec - jak poslucham napisze jak graja a po pewnym czasie dopasuje wzmacniacz do nich - cale szczescie nie bede sie musial na dole skupiac (sugeruje sie opiniami osob co sluchaly) bo z tych wysokiej klasy za roizsadna cene z naprawde dobrym dolem to tylko LUXMAN L-530 teraz mi sie kojazy, a z naprawde dobra gora jest juz wiekszy wybor i latwiejszy wybor wiec nie bedzie problemu dopasowac wzmacniacza tak mysle.

Oby się udało:)

Tymczasem...

O Proac 100 pewien fan AP napisał:

"Szukałem kiedyś dobrych monitorów aby zamienic moje AP Yara E. Wylądowały u mnie ProAci Studio 100.

Elektronika w tamtym czasie to był zestaw Audio Analogue .Po dwóch dniach ProAci setki wróciły do właściciela. Najtańsze Ap jak dla mnie były dużo lepsze, a ten papierowy bas z ProAców to kompletna porażka."

Pewno niektórzy podobnie piszą o AN i innych "faworytach"...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

I ponownie ujawniła się ogromna potęga forum przy sprzedaży sprzętu. Taki zakup w ciemno oparty wyłącznie na recenzjach sprzedającego. Totalna jazda bez trzymanki, jak seks bez gumki z polecaną przez kumpla nieznajomą. Trzymam kciuki. Może się uda.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

futu, 14 Lut 2010, 12:36

>a w sprawie tych jbl ti-1000 one maja takie wejscia jak na zdjeciu czy to znaczy ze musze je na

>bi-wiring podlaczac czy nie?

Nie musisz - zwory są. Chyba, że zdejmiesz:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Sluchalem wszystkich tu wymienonych kolumn te JBL takze i osobiscie wybralbym co innego:)

zukzukzuk>>> Naprawde nie obchodza mnie wypowiedzi ludzi ze ,,papierowy,, glosnik jest taki czy sraki to MNIE ma sie podobac a nie kolegom z forum czy znajomym i tej wersji sie trzymam od lat:)

Ps. Podlogowe wewrsje Ti -300 i 500 tez mialem okazje sluchac -nie moja bajka.

robix

Szukaj ProAc studio 100 , bo to jest studyjny monitor , ma idealnie równe brzmienie , uniwersalne własnie tak jak chcesz mieć, nie za mało basu NA PEWNO , tylko tyle ile jest w muzyce , słuchałem rocka i elektroniki na nim z zestawem marantza i wypadło to rewelacyjnie , ogromną większość kolumn kładzie na łopatki jakością brzmienia , jest produkowany juz od 1990 roku wiec o czyms to swiadczy . Nie jestem jakims zagorzałym fanem tej firmy , ale co do tego modelu bym sie w ogóle nie zastanawiał gdyby tylko się uzywany pojawił w ogłoszeniu.

robix, 15 Lut 2010, 01:34

>

>zukzukzuk>>> Naprawde nie obchodza mnie wypowiedzi ludzi ze ,,papierowy,, glosnik jest taki czy

>sraki to MNIE ma sie podobac a nie kolegom z forum czy znajomym i tej wersji sie trzymam od lat:)

>

To pierwsza i podstawowa zasada:)

Nie mniej, od zawsze zadawane są pytania: co jest najlepsze, co polecilibyście do kwoty xxxxx?

Czyli: co WAM się podoba?

"""" I ponownie ujawniła się ogromna potęga forum przy sprzedaży sprzętu. Taki zakup w ciemno oparty wyłącznie na recenzjach sprzedającego. Totalna jazda bez trzymanki, jak seks bez gumki z polecaną przez kumpla nieznajomą. Trzymam kciuki. Może się uda.""""

po 1 kupujac ja zawsze kierujje sie pewnym wyobrazeniem sprzetu ktore wyrabiam przegladajac opinie recenzje testy i porownujac je ze swoimi preferencjami - bo nie mam gdzie przesluchac

tak zrobilem kupujac denon dvd2800 - i jestem bardzo zadowolony - ma wszystko co wychwycilem czytajac opinie testy i to co pisali polecajacy i porownyujac z moimi preferencjami - to urzadzenie zostaje bo spelnia moje wymagania

w troche mniejszym stopniu (bo nie porownujac ze swoimi preferencjami ale sugerujac sie opiniami itp) wybralem kolumny dawniej i do tej pory jestem zadowolony z nich - tzn byly rozne momenty w ktorych bylem mniej i bardziej zadowolony - ale to jak sie okazalo byla wina elektroniki ktora na poczatku kupilem w ciemno - a wiec wzm. pioneer + cd yamaha i to mi nie odpowiadalo teraz juz wiem ale kolumny nadal mi odpowiadaja ale jako ze szykuje sie przemeblowywanie w pokoju - wiec stwierdzilem ze majac maly pokoj chce wlozyc male glosniki bo za duzo miejsca zajmuja w pokoju terazniejsze - przy okazji zwieksze jakosc swojego systemu - jeszzce miesiac temu nie miaem zamiaru ich wymieniac - to sa i tak najlepsze kolumny jakie mialem - slyszalem rozne i firmowe no w przedziale do 2000 oczywiscie - i nie zauwazylem zadnych lepiej grajacych jak na moj gust wiec nie bralo mnie, ale ostatnio posluchalem monitorow (w przedziale do 1500) graly gorzej pod prawie kazdym wzgledem od moich terazniejszych klonow esa ale lepiej niz sie spodziewalem wiec po tym decyzja zapadla

wzmacniacz wybieralem rowniez sugerujac sie opiniami i na tym zestawieniu gra przyzwoicie - najlepiej z wszystkich jakie mialem - a wiec tez dobry wybor w danym przedziale cenowym - ale to nie ta klasa jakiej oczekuje - wiec bede wymienial ale teraz rowniez skupiajac sie na moich preferencjach - bez kompromisow - wiec nastepny powinien juz zostac na dlugo

kolumny uwazam ze zostana na dlugo (jeszcze nie sluszalem ale wiem czego sie spodziewac - no i do tego spodziewam sie ze bedzie jeszcze lepiej - chyba ze sie zawiode;p - ale wtedy znaczylo by to ze dobrej klasy sprzet wcale nie jest az tqak rozny jakosciowo od srediej klasy - bo takiej klasy sprzetu nie mialem jeszcze) wiem ze bedzie jedno co moze przeszkadzac - "ukazywanie niedostatkow elektroniki i/lub nagran - ale wzmacniacz sie tym bedzie musial zajac - jak poslucham jakis czas to bede wiedzial jakie brzmienie ma miec wzmacniacz aby z tymi kolumnami dawal to czego oczekuje wiec wtedy poszukam... wedlug informacji jakie udalo mi sie znalezc przed kupnem - tylko ta jedna rzecz ktora wymienilem przed chwila moze przeszkadzac w kolumnach,

... a w innych widzialem ich wiecej wiec uazam ze "teoretycznie" jest to bardzo dobry wybor - byc moze moglbym jeszcze lepszy wybor miec ale to wymaga juz wyzszego poziomu "osluchania ze sprzetem" wiec moze kiedys...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.