Skocz do zawartości
IGNORED

PIERWSZE STEREO !!! do 6K !!! POMOCY!

sake

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosze o pomoc w doborze sprzętu stereo (pierwszego porządnego mam nadzieję) do muzyki i filmów. Muzyka ok 70% - reszta to reszta (film, satelita, PS3 itd.)

Decyduję się na stereo, bo przy takim stosunku muzyki do całej reszty, zostałem przekonany, że bardziej usatysfakconuje mnie dobre stereo, aniżeli KD. Wiem, że budżet nie jest ogromny, ale mam nadzieję, że jakoś razem coś wykombinujemy i będę mógł spokojnie ruszyć na poszukiwania sprzętu do sklepów, który TU razem wybierzemy.

1. Pokój 25m2

2. Muzyka - rock, metal, ale również muzyka filmowa, jazz.

3. Budżet (jak w tytule) - ok 5-6 klocków.

4. Chciałbym by za tą kwotę udało się kupic głosniki (2 lub 2+1), wzmacniacz + tuner lub amplituner stereo - radio to rzecz ważna - dużo słucham i odtwarzacz CD. Fajnie jakby udało się gdzieś "wetknąć" pendriva z muzyką MP3.

5. Odtwarzacz DVD lub BD - koncerty - ale ten zakup się w budżecie na pewno nie będzie mieścił, można więc na razie go odłożyć.

6. Co sądzicie o PM6003 + CD6003 + B&W 684 ???

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/61725-pierwsze-stereo-do-6k-pomocy/

Spróbuj się odblokować z patrzenia na nówki... i rozejrzyj sie po rynku wtórnym. 6k to kwota, która pozwoli złożyć już coś konkretego. Zakup w salonie... choć daje bardzo fajne wrażenia i niezapomniane chwile... to sprowadzi Ciebie jendak do sprzętu o dobre dwie półki jakościowe niżej....

Słuchając rozumu....

Polecam również sprzęt używany. Ryzyko jeśli jest to raczej najwyżej przy cdkach. Reszta - jak dla mnie to przepłacanie. Dokładnie tak jak z samochodami, tyle, że samochody zużywają się niewspółmiernie bardziej od sprzętu audio. A to co można kupić za 1500 euro używanego znacznie przewyższy klasą to co można w tej kwocie dostać nowego w salonie.

powodzenia, bo choć to fajne przedsięwzięcie, to potrafi jednak zmęczyć.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jasne, nie napinam się na nówki, ale ze względu na dość słabą orienatcję "w terenie", proszę, jak możecie o podanie kilku sensownych zestawów "używek", wtedy rozpocznę poszukiwania. Najgorsze, że chciałbym też przed zakupem zrobić jeszcze odsłuch - bo to jednak spora suma, jak dla mnie.

Jeśli to pierwsze "poważne" stereo, radzę wydać najwyżej 1/3 tej sumy, za resztę jechać na wczasy, a potem na spokojnie szukać:)

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

witaj sake na audiostereo, znalazłeś już zestaw Regi do posłuchania :)

z używek to wyszukałem Tobie takie klocki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może inni się wypowiedzą czy da się z tego coś zgrać razem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja do tej muzy którą słuchasz szukałbym na niemieckim ebayu kolumn infinity - jest ich teraz kilka. Do tego potem dobierałbym jakiś dobry wzmak by to napędzić - np. coś ze starszego harmana. CD to nieduży wydatek obecnie. Myślę, że za tą kwotę może to być trop jeśli szukasz rockowego wykopu, energii i dobrej klasy dźwięku. To tylko jedna z b. wielu możliwości konfiguracji. Niemniej, zacząłbym od kolumn, potem wzmak i źródło.

Infinity dobrze się zgrają ze sprzętem Harmana, bo to ten sam koncern;

do rocka, metalu i filmów to JBL-e, Paradigm-y i B&W dobrze też się nadają ale do jazzu?

zresztą nie kojarzę takich uniwersalnych kolumn dobrych i do metalu i do jazzu

Witam "mw"

z tą Regą kłopot wielki (mozliwość odłsuchu)

w chwili obecnej jestem umówiony na odsłuch AA PHOEBE III, MA Br6, Klipy F3 i chciałbym "obejrzeć" te ushery 602... ale nie mam gdzie. Wszystko to zagra z marantzem, xindakem, nadem i harmanem.

Pozdrawiam :)

Swego czasu bardzo chwalone były cdki Arcama, w tej chwili do wyrwania w rozsądnych cenach na ebay.co.uk. Także wzmacniacze Arcam Alpha 9 i 10 były często polecane jako 'lubiące rock' - sam nie znam, nie slyszałem, oczekuję na taki wzmak.

pozdro

Marantz PM-6003 + CD-6003 (komplet nówka 2740,-). Kolumienki Acoustic Energy Evo THREE (nówki 2500 zł).

Za wszystko 5240 zł !!! Za resztę kabelki + ewentualnie płyty (jak zostanie).

I Cieszyć się muzyką!!!

Zafop, to nie jest zły sprzęt (znam i elektronikę i kolumny - kolumny uważam wypas). Tylko po co nowe?!!! Ja te kolumny na ebay.co.uk wyrwałem za 120 euro - więc po co płacić 2500 za nówki?! Dla mnie to bez sensu, ale każdy jest dorosły...

Jasne, że można taniej, bo za granicą, bo używane etc. Ale nie każdemu odpowiadają "używki".

W/w przeze mnie zestaw można "złożyć" pewnie za jakieś 3-4 tys zł (wystarczy poszukać na ebay.de albo audio-markt.de).

Wybór jak zawsze należy do osoby poszukującej. Ja sam preferuję sprzęt z drugiej ręki :-)

romekjagoda, 16 Lut 2010, 09:45

>Zafop, to nie jest zły sprzęt (znam i elektronikę i kolumny - kolumny uważam wypas). Tylko po co

>nowe?!!! Ja te kolumny na ebay.co.uk wyrwałem za 120 euro - więc po co płacić 2500 za nówki?! Dla

>mnie to bez sensu, ale każdy jest dorosły...

Dokładnie:)

Tylko zamiast AE Evo Three można dostać kolumny, które przez nastu laty były z półki nawet ponad 10 kzł. Oczywiście - z używkami różnie można trafić. Ale nie jest tak źle:)

W tym wypadku, do rocka i 25 metrów z 16 cm na basie to trochę skromnie...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witaj sake,

Skoro budujesz pierwszy zestaw, to radziłbym ci nie szaleć z wydatkami. Im więcej wydasz tym bardziej oddalisz od siebie przyjemność zmiany sprzętu na wyższej klasy. Kiedyś rozmawiałem z Kenem Ishiwatą i zadałem mu pytanie, gdzie leży granica cenowa, powyżej której zmiany w jakości dźwięku są już tak małe, że wręcz trudne do wychwycenia. Udzielił mi zaskakującej odpowiedzi: 1000 DM (marek) za klocek. To odpowiada mniej więcej dzisiejszym 500 EUR. Jeśli założyć, że kupisz sprzęt używany, za połowę ceny sklepowej, to powinieneś celować w obszar do 1000 zł za klocek.

A przechodząc do konkretów, marantz to bezpieczny wybór. Prawdopodobieństwo, że coś będzie sknocone jest bliskie zera. W pokoju mojego syna gra komplet marantza z głośnikami paradigm monitor 3. Dźwięk jest naprawdę dobry, sczególnie w zakresie dynamiki i basu. Jeśli słuchasz dużo rocka i metalu, to koniecznie powinieneś zwrócić uwagę na rotela. Drapieżność i dynamika po prostu wyrywają z fotela. Pamiętaj tylko, że nie znajdziesz w rotelu ciepła i nie licz na dźwięk relaksujący, ale zakładam, że w metalu nie szuka się relaksu i ciepła.

Jeśli nie masz oporów ideologicznych, to radziłbym ci zwrócić uwagę na sprzęt chiński. Możesz trafić coś np. xindaka za naprawdę niewielkie pieniądze. Moim zdaniem warto.

lotjanek, 16 Lut 2010, 11:26

>Witaj sake,

>Skoro budujesz pierwszy zestaw, to radziłbym ci nie szaleć z wydatkami. Im więcej wydasz tym

>bardziej oddalisz od siebie przyjemność zmiany sprzętu na wyższej klasy. Kiedyś rozmawiałem z Kenem

>Ishiwatą i zadałem mu pytanie, gdzie leży granica cenowa, powyżej której zmiany w jakości dźwięku są

>już tak małe, że wręcz trudne do wychwycenia. Udzielił mi zaskakującej odpowiedzi: 1000 DM (marek)

>za klocek....

No nie. Tu pojechałeś co nieco (albo Ken:).

Zmiany po przekroczeniu 500 euro za klocek? Jak najbardziej, mogą być małe, czy też trudne do wychwycenia. Ale też i duże oraz jeszcze większe.

Ken Ishiwata, to nie byle kto, lecz powiedzmy sobie szczerze - Marantz to tylko jeden z wielu "średniaków". Więc tak do końca nie opierałbym się na jego wypowiedziach, a raczej na swoich własnych uszach i doświadczeniach.

Nieraz wydaje się nam (niestety), że mamy dobry bas, czy dynamiczny dźwięk. Tymczasem poznajemy inny system i WSZYSTKIE nasze pozytywy znikają, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Dlatego, nie opierajmy się na wypowiedziach innych. Słuchajmy tu i tam. Wielu, którzy "osiągnęli" naprawdę wysoki poziom prezentacji - nigdy się nie wypowie co i jak. Po prostu - słuchają:)

No i akustyka - zasadnicza sprawa...

Pozdr.

NAD-y już od podstawowego modelu grają zadziwiająco dobrze. Posłuchasz, kupisz to i kasy przyoszczędzisz na wino, kobiety i śpiew! W tym przedziale cenowym to jest dobry wybór, który zaspokoi Twoje oczekiwania.

Pooglądaj net i poczytaj recenzje użytkowników jak i fachowych magazynów.

Uff, jakoś udało mi się zrobić odsłuch paru wybranych klocków, i nie będe się rozpisywał, jakie wrażenie, chyba najwazniwejsze, że jak najbardziej POZYTYWNE, dodam, że były to pozytywy większe i mniejsze oczywiście:)

Powiem czego słuchałem, i na czym, a chciałbym tylko Was zapytać o zdanie nt. najlepszego połączenia tych komponentów. Oczywiście zdaje sobie sprawę - że będzie to Wasza subiektywna

ocena. Proszę o wypowiedzi osób, które sprzętu słuchały:)

a więc słuchałem: (Nada 326 CD 525), (Xindaka C,A6) oraz (marantza PM/CD 6003)

głośniki, które UDAŁO MI się z tymi klockami połączyć to: MA Br6, AA Phoebe III, Elac FS68 oraz Dali Ikon 6.

Powoli rysuje mi się już obraz zestawu, który będe kupwował, nie odpuszcze polowania na uzywki, bo faktycznie przydałaby się kaska na CDki, kabelki.... i TUNER.. zależy mi na radiu, jaki tuner? :)

Pozdrawiam i dziękuję za różne propozycje i ciekawe uwagi

Aha, no i z tą muzyką u mnie jest tak... nie zamyka się wszystko wokół metalu, rocka itp.

Jest też muzyka filmowa (dużo)... słucham klimatycznej elektroniki - Vangelis, Ennio Morricone... itp.

i disco polo :) ale to juz po dużej ilości % :)

zukzukzuk, 16 Lut 2010, 10:24

>romekjagoda, 16 Lut 2010, 09:45

>

>>Zafop, to nie jest zły sprzęt (znam i elektronikę i kolumny - kolumny uważam wypas). Tylko po co

>>nowe?!!! Ja te kolumny na ebay.co.uk wyrwałem za 120 euro - więc po co płacić 2500 za nówki?! Dla

>>mnie to bez sensu, ale każdy jest dorosły...

>

>Dokładnie:)

>Tylko zamiast AE Evo Three można dostać kolumny, które przez nastu laty były z półki nawet ponad 10

>kzł. Oczywiście - z używkami różnie można trafić. Ale nie jest tak źle:)

>W tym wypadku, do rocka i 25 metrów z 16 cm na basie to trochę skromnie...

Zukzuk, cieszę się, że mnie popierasz ;-)

Ty jesteś w ogóle rozpieszczony przez bas z infinity, więc lepiej nie mieszaj koledze w głowie ;-)

A tak na serio, to osobiście uważam, że to b. dobre kolumny do rocka właśnie, i bas w nich mnie się b. w rockowych utworac podobał. W 27 m2 mi go absolutnie nie brakowało, także myślę, że kolega Sake by nie był zawiedziony. Oczywiście, wielkie infinity to pewnie inna klasa dźwięku, dlatego polecałbym podzielić dostępny budżet następująco: 3.500-4000 tys na kolumny, 1500 na wzmak, 500 źródło. Ale to tylko moja sugestia. I szukać używek na jebaju, wciąż jeszcze można wyrwać perełki.

Cały czas będę polecał źródła Meridiana a najbardziej używane 500-tki ja kupiłem na angielskim e-baju w przeliczeniu za 1200PLN 506.20 używam go od dwóch lat jest OK zobacz ile chcą na alledrogo za 507.24.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ha. Teraz dopiero przejrzałem Twoje "o mnie". Co za marzenia...

Pozdrowienia dla całej Belgii!!!

Ty to masz raj i możliwości:)

Popieram w pełni Twoje sugestie!

Tylko, gdyby to były starsze, klasyczne Infinity (w co szczerze wątpię)- to trzeba by chyba dołożyć co nieco do wzmocnienia:)

Ale widzę, że autor mieszka w pobliżu dużego miasta i sklepów audio, także ciężko będzie "iść w starocie".

Nie mniej - życzę najlepszego!!!

zukzukzuk, 16 Lut 2010, 14:47

>Ha. Teraz dopiero przejrzałem Twoje "o mnie". Co za marzenia...

>Pozdrowienia dla całej Belgii!!!

>

>Ty to masz raj i możliwości:)

>

>Popieram w pełni Twoje sugestie!

>Tylko, gdyby to były starsze, klasyczne Infinity (w co szczerze wątpię)- to trzeba by chyba dołożyć

>co nieco do wzmocnienia:)

>

>Ale widzę, że autor mieszka w pobliżu dużego miasta i sklepów audio, także ciężko będzie "iść w

>starocie".

>

>Nie mniej - życzę najlepszego!!!

Zukzuk - również pozdrawiam :-)

Co do wzmocnienia dla Infinity to masz absolutnie rację, że trzeba by czegoś więcej, bo czytałem, że niektóre wymagają pieców (prawie kaflowych) by je rozbujać. Ale uważam, że serce systemu to kolumny, więc jakby wyrwać dobre infinity (jeśli preferencje to rock), to mogą stanowić fundament wokół którego potem będzie się budować i rozbudowywać system. Dokupienie wydajnych wzmaków to kwestia stopniowego rozbudowywania systemu.

Polecałbym autorowi także kupienie takiej integry by miała osobne wejścia na końcówki mocy - przyda się w przyszłości w rozbudowie (np. do bi-ampingu). Albo od razu szukanie kompletu pre+końcówka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.