Skocz do zawartości
IGNORED

dudnienie i odbicia w pomieszczeniu pomoc

anxion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Chcialem sie doradzic w pewnej sprawie

A wiec mam pokoj nie duzo w nim monotor audio rx6 i nad 326 bee . Problem jest w tym ze po lewej stronie mam straszne odbicia az ucho krwawi . I czasami MA rx 6 w rocku zaczynaja dudnic ale to tylko jak jest jakas gitara elektryczna dokldnie nie wiem jak to opisac ale strasznie przeszkadza .

Bardzo bym prosil o pomoc w doradzieniu co mozna zmienic albo czy kolumny szlak trafil :) dodaje zdjecie schematu mojego pokoju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Problem 1 - odjedź kolumnami od ścian bocznych, nawet kosztem zmniejszenia bazy ( odległosci między głosnikami ). Wystarczy, żeby była 1,8 - 2m.

Problem 2 - odsuń kolumny od ściany tylnej jeszcze z pół metra.

Problem 3 - usiądź bliżej kolumn, aby powstał trójkąt równoboczny. Czyli Twoja odległość od kolumny L

i P ok 2 m.

Problem 4 - jeśli te ściany po bokach są gołe, coś na nich ponawieszaj. Coś, co będzie rozpraszało te

nieszczęsne odbicia. Połóz jakiś dywan miedzy miejscem odsłuchowym i kolumnami.

Podaj e-mail do siebie, możesz przez PW, wyślę Ci artykuły nt. akustyki trudnych pomieszczeń.

Acha, sprawdź czy masz kolumny dobrze podłączone do wzmacniacza, "+" do "+" i "-" do "-". To może brzmi głupio, ale czasem się coś przepnie przypadkowo i potem sa dziwne efekty.

Pokombinuj i napisz co uzyskałeś.

oldbeat

Niestety niezależnie od ustawienia będziesz miał mniejszy lub większy problem w okolicy 60hz.

kalkulator modów pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fakamada, 17 Lut 2010, 01:57

Dzięki wodzu za kalkulator ;)

A co do problemu autora wątku ... nie wiem czy dudnienie po lewej nie jest wywołane prawą gołą stroną.

ps. najtańszy korektor kosztuje jakoś 1500 PLN i do tego trzeba kupić mikrofon ... ale potraktuj to jako szlif/ostateczność ... teraz lepiej pokryj czymś ściany / zapełnij rogi pokoju

Warto też, jak radził kolega wyżej, spróbować odsłuchu bliskiego pola. Głośniki zsunąć na odległość 1.5 metra i usiąść w trójkącie. Niezapomniane wrażenia przestrzenne, świetna lokalizacja. Cichszy odsłuch będzie powodował również mniejsze dudnienie.

Swego czasu miałem głośniki zsunięte na odł. 1m. Prawie jak słuchawki :)

Jeżeli problemy są po jednej stronie, na wszelki wypadek, zrobił bym tak

1.Zamienił przewody na zaciskach, tak aby lewy kanał grał w prawej kolumnie (a prawy w lewej)

2.powrócił z przewodami, a zamienił kolumny

Bo może problemy są w sprzęcie a nie akustyce pomieszczenia.

wlasnie nie dudni jak sie oddale na prawie do prawej sciany , A jak wlasnie siedze w tym rogu po lewej przy scianie to mozna powiedziec ze basik jest jeszcze lepszy i nic nie przeszkadza jedynie jak siedze na samym srodku tak gdzie mam sofe :(

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

sorki za bledy

---------->Jeżeli problemy są po jednej stronie, na wszelki wypadek, zrobił bym tak

1.Zamienił przewody na zaciskach, tak aby lewy kanał grał w prawej kolumnie (a prawy w lewej)

2.powrócił z przewodami, a zamienił kolumny

Bo może problemy są w sprzęcie a nie akustyce pomieszczenia.

Ale nie rozumiem jak moze to pomoc??

najbardziej mam odbicia z lewej strony jak wlacze sub.. A z kolumnami jest taki problem ze czasami wydobywa sie jakis basik z ktory przeszkadza i wydaje mi sie ze ,ze srednicy

tak wyglada moje pomieszczenie

Front

Ukryta Zawartość

tyl

post-23552-100001995 1266420828_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odbicia z lewej strony są wynikiem działania ścianki oddzielającej kuchnię

w narożniku powinieneś wstawić jakiś regał z książkami na całą wysokość albo najlepiej dwa duże ćwierćwalece

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

faktycznie odsunalem kolumny od tylnich scian z 1.5 m i od bocznych 1m i juz tego buczenia nie ma

Cholera ale potrzebuje je do kina tez wiec musza byc troche dalej wrr jedynie chyba bedzie trzeba zainwestowac w jakies dobre panele ktore pochniaja basik :((

Mialem onkyo w stereo to az tak nie pokazywalo ze mam tak do d... pomieszczenie a teraz jak gra nadzik to kolumny pokazaly swoja moc :)

To może i ja poproszę o porady, tak wygląda pokój, kolumny jeszcze na etapie wyboru, jakie tu mam pułapki i jakie macie pomysły? Za każdy pomysł będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak jak masz teraz namalowane to dźwięk z prawej kolumny będzie się odbijał od drzwi przedpokoju i może rezonować; raczej nic na drzwiach nie da się powiesić; pozostaje przesunąć zestaw audio-tv w lewo; pechowo masz okno otwierane z lewej strony, będzie utrudniony dostęp do niego; na oknie na całej ścianie gruba zasłona; za kanapą dwa ćwierćwalce lub regały narożne i obraz;

inne warianty wydają mi się gorsze

Ukryta Zawartość

post-692-100001950 1266442701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.