Skocz do zawartości
IGNORED

Oprzec home cinema na stereo czy skladac osobny zestaw?

hobbysta

Rekomendowane odpowiedzi

...chcialbym amplituner do kina domowego, ktory pozwoli mi sie podpiac pod wzmacniacz stereo i dzieki temu bede mogl uzyc jak przod kolumny podlogowe, ktore mam i sa w miare. Takze do amlitunera podpiete beda tylko glosnik centralny oraz dwa glosniki tylne.

Czy sadzicie, ze takie rozwiazanie ma sens czy jednak nie mieszalibyscie w kino domowe, sprzetu stereo?

Od razu powiem, ze nie jestem i nigdy nie bylem nadmiernym entuzjasta dzwieku kina domowego. To znaczy nie potrzebuje nic drogiego. Natomiast stereo to dla mnie swietosc i na tym systemie nie oszczedzam, stad tez chcialbym wykorzystac kolumny, jako przod i "dobudowac" reszte raczej budzetowo. Czy to ma sens?

nie, nie ma sensu. Choćby dlatego, że centralny głośnik powinien być jak najwyższej jakości i mieć do dyspozycji jak najlepszy wzmacniacz.

druga sprawa - sam napisałeś, że nie jesteś entuzjastą 5.1 i że stereo to świętość - więc nic na siłę.

Ma sens, wstawiasz ampli kina, dvd, wzmak stereo i cd, jedyny warunek amplituner musi mieć preout a wzmak main in. Main in we wzmaku nie może być na zworkach bo wtedy będzie pracował jako końcówka mocy. Musisz znaleźć taki wzmak który pracuje jako końcówka w kinie i zarazem osobny wzmacniacz w stereo. Z nowych jest do wyboru z tego co znam: Yamaha od AS1000 w góre, Marantz PM7003 w góre, wszytke Audiolaby

Pieniądze nie grają !

moj wzmacniacz to pre-amplifier i amplifier nowej serii 15 Rotela.

myslalem o satelitach b&w z ich zestawow mt25 i mt30 na tyly oraz centralnym z tego samego zestawu.

jako AV receiver mysalelm o marantzu sr 5004 bodajze.

czy lepiej kupic tanszy av receiver z calym kompletem glosnikow (rowniez subwoofer wtedy) takich jak wspomniany mt25 albo np kef 3005. nie wiem, co zrobic, bo cenowo wychodzi podobnie

moj wzmacniacz to pre-amplifier i amplifier nowej serii 15 Rotela.

myslalem o satelitach b&w z ich zestawow mt25 i mt30 na tyly oraz centralnym z tego samego zestawu.

jako AV receiver mysalelm o marantzu sr 5004 bodajze.

TO NIE JEST TANI !!! mczaj pewnie myślałeś o czymś innym pisząc że nie ma sensu ?

Bierz tego marantza z B&W do kompletu, będzie bardzo dobrze

Pieniądze nie grają !

Ta dzielonka Rotela to świetny sprzęt, kolumny L i R też zacne. Więc jeśli już iść w 5.1 to może dokup ampli rotela i na C ten większy central z serii CM. To będzie już solidny zestaw. Ja po prostu jestem zdania, że jak decydować się na 5.1 to już dobrej jakości. Przypadkowe budżetowe zestawienia zniechęciły już wielu do idei tzw. kina domowego.

Przy oglądaniu "normalnych" filmów często prawie cały dźwięk mieści się w kanale C, podczas gdy reszta kanałów dyskretnie asystuje. Jeżeli C będzie znacznie odbiegało jakością w dół od L i R, to efekt będzie gorszy, niż gdyby tego C nie było i dźwięk byłby w 4.1.

Mówię o tych modelach. Drogie, fakt, ale ten cały zestaw rotela z b&w to będzie klasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Drodzy respondenci, odpowiem etapami:

- po pierwsze, kolejny klocek Rotela z tej serii oraz centralny glosnik b@w z serii cm, nie wchodza w gre. Powodow jest kilka... Po pierwsze malzonka wciaz wychodzi ze stanu post-depresyjnego w efekcie niedawnej zmiany wzmacniacza i kolumn. Po drugie, to kino domowe jest tak troche niechcianym gosciem, a nie czyms na co sie odklada fundusze. Ustalilismy, ze kupimy toto, bo majac plazme serii g10 Panasonica, skazani jestesmy na beznadziejne naglosnienie, jakie wystepuje w tych telewizorach.

Konkludujac, nie wybieramy sie nigdzie w rejony tzw audiofilskie w temacie kina domowego. To nie moj/jej kwiatek zwyczajnie.

- Po drugie, fakt ze troche zmienilem front, piszac inicjujacy watek na forum, a pozniej odpisujac na wasze glosy. Na poczatku zastanawialem sie nad zakupem taniego amplitunera, ktory nie ma wymaganych do wspolpracy ze stereo wyjsc, a wiec bedzie potrzebowal kompletu glosnikow 2+2+C+S. Wowczas wydalbym na wszystko jakies 2k-2,5k zlotych. Skad myslenie o tego rodzaju tanim rozwiazaniu? Ano stad, ze slyszelismy zestaw MT25 i robil wrazenie tylko z filmami. Z szeroko pojeta muzyka, koncertami, teledyskami zagral tak, ze nijak nie potrafie uzasadnic jego ceny. Zreszta, nic dziwnego biorac pod uwage rozmiary glosnikow satelitarnych. To poprostu gra fatalnie, jako monitory do muzyki.

Tak wiec, wykorzystanie stereo nasuwa sie, jako najsensowniejsza droga kompromisu. Tylko, ze wowczas musze kupic drogi amplituner typu Marantz sr5004(aby mial potrzebne wyjscia) i kupic glosniki tylne, centralny osobno ( w zestawie kosztuje to jednak mniej).

Ponadto, nie jestem pewien, czy nie okaze sie, iz jednak bede potrzebowal subwoofer. Niespecjalnie wierze w zadowalajaca ilosc basu, w kontekscie kina domowego, plynaca z CM9.

To w tej sytuacji najlepiej zostań przy stereo również w kinie + dokup suba. Mega-poprawa względem plazmy gwarantowana. Ważne tylko, żeby B-R/DVD nie był skrajną budżetówką, bo bedzie wysyłał sygnał analogowy do pre rotela. A jak Ci się zabawa spodoba, to wtedy pomyśl o porządnej reszcie systemu. pzdr

Dzwiek z Panasonic'a juz i tak leci na Rotela i byla to jedna z pierwszych rzeczy, jakie zrobilem.

Jutro sie wybieram na jakies odsluchy, wiec moze uslysze jakis zestaw kina, ktory cos zagra.

Inna sprawa, ze sluchajac kichy w wykonaniu drogiego mt25 i mt30, najwieksza ochote mam kupic mega budzetowa konfiguracje pt. jamo102 + tani av receiver i zapomniec o bolu...

Moje propozycje które wg. mnie zaspokoją twoje potrzeby:

Ampli:

Ukryta Zawartość

Surrandy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

central:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O subie pomyśl dopiero jak skofigurujesz ampli i głośniki. Amplituner koniecznie z pre-out, głośniki tylko b&w niższych serii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać że lepiej poczekać troche niż kupić badziewie które ci nie da satysfakcji. Pomysł na integracje kina ze stereo dobry( patrz w o mnie), ale nie warto schodzić poniżej minimum które podałem ci w linkach. Pozdrawiam

to niewatpliwie ciekawa propozycja i z pewnoscia pomysle jeszcze nad nia.

seria 600 jest mi swietnie znana, gdyz od lat bodaj 14 mialem dm602, jako glowne kolumny.

teoretycznie bralem pod uwage, wlozenie ich na tyl i dzwiek dalby rade, sa za duze (pomieszczenie stosunkowo niewielkie), ponadto podarowalem je ojcu.

A tak w ogole, czy jest sporo zamieszania z ustawianiem glosnosci na amplitunerze + wzmacniaczu, tak aby wszystko gralo rownomiernie?

"A tak w ogole, czy jest sporo zamieszania z ustawianiem glosnosci na amplitunerze + wzmacniaczu, tak aby wszystko gralo rownomiernie?"

Nie. Raz się konfiguruje i jest spokój. Głośność całego zestawu ustawia się za pomocą pokrętła w amplitunerze.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ten dzielony zestaw Rotela to zacny sprzęt, glosniki R i L rowniez swietne. Dlatego jeśli już pchać się w 5.1 to może spraw sobie amplituner marki rotel i na C ten większy glosnik centralny z modelu CM. To będzie już konkretny zestaw. Ja jestem zdania, że jak nastawiać się na 5.1 to już dobrej jakości. Przypadkowe tanie zestawy odstraszyły już wielu do ideologi tzw. kina domowego.

Przy standardowych filmów bardzo czesto cały dźwięk znajduje się w kanale Centralnym, podczas gdy inne kanały dyskretnie milczą wywalaja z siebie czasem jakis szmer. Jeśli Cenral będzie odbiegał jakością w dół od kolumn frontowej L i R, to efekt będzie slabszy, niż gdyby tego Centrala nie było i dźwięk byłby w 4.1.

Nie wiem o czym inni tu piszą i po co skoro nikt z szanownych kolegów nie zwrócił uwagi na najważniejszy aspekt głośnika centralnego ( a zarazem bardzo ważnego głośnika w zestawie kina domowego 5.1) a mianowicie taki że musi być to głośnik w układzie zamkniętym (bez bass-reflexu).

Moim zdaniem tylko taki głośnik zda egzamin w trakcie oglądania filmu czy słuchania koncertu. Nie będzie tak zwanego furczenia ,żeby nie użyć brzydkiego słowa.

Dodam ,że sam napędzam przednie kolumny z osobnej końcówki mocy korzystając z wyjścia pre-out, a centralny i tyły napędza amplituner Yamahy. Co do centralniaka to polecam amerykańską firmę NHT ,zresztą bardzo znaną i cenioną kilka lat temu w Polsce.

Zresztą zobaczcie sami

Ukryta Zawartość

post-22950-100001653 1266740355_thumb.jpg

post-22950-100001654 1266740355_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że zintegrowanie systemu stereo z kinem ma wiele plusów, szczególnie gdy lubimy posłuchać (i obejrzeć) koncert dvd, realizacje niektórych są świetne. Kosztuje to trochę wysiłku, ale chyba warto.

Ważniejsze od głośnika centralnego jest założenie, sposób sensownego połączenia elementów w całość, zależne od danej konfiguracji.

Jeśli się nie da, to zostajemy z samym stereo i nie ma problemu. Wydawanie pieniędzy na budżetowe ogłuszacze 5.1 nie ma sensu.

Jako surround wybrałbym cos dyskretnego, a funkcjonalnie i brzmieniowo użytkowego. Sam planowałem zakup Monitor Audio BR FX. Odnośnie polecania centralnego i amplipre5.1 dla tego przypadku się wstrzymam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roro-szu gratuluje wspaniałego zestawu, zgadzam się w pełni z twoją opinią na temat roli centralnego. Zwróć uwage tylko na budżet jaki zakładający temat chciałby przeznaczyć na ten cel. Wyklucza to raczej możliwość zakupu centralnego klasy, serii glośników głównych. Ja osobiście jestem zwolennikiem budowy 5.1 na głośnikach brzmieniowo zblizonych do siebie, a najlepiej tej samej serii.

To po co w ogóle zadawać takie pytania i zabierać innym czas .Jak coś zrobić to tak ,żeby to grało jak należy. A tu nie chodzi oto aby wydać dużo ,ale dobrze!

Kupić coś co do mebli pasuje. Jestem zawiedziony podejściem niektórych kolegów.

Sam też nie mam jeszcze referencyjnego kina. U mnie najsłabszym ogniwem jest wspomniany amplituner ,którego można dziś nabyć za kilka setek, a to już śmieszne pieniądze . Ale głośniki to już co innego -tu nie wolno oszczędzać ,moim zdaniem tak samo jak ze źródłem dźwięku. Ja natomiast nie mogę

się doczekać kiedy przejdę z DVD na BD i jakiś 50 calowy monitor . Oczywiście zmienię jeszcze tylko amplituner , ale to będzie łatwiejsze i dużo tańsze jak ciągła wymiana głośników na lepsze.

Pozdrawiam

Nie wiem, czy gra jak nalezy, bo nie mam za bardzo skali porownawczej.

W porownaniu do zestawow typu "el-dzi" slyszanych u znajomych, gra bombowo.

W porownaniu do stereo gra fatalnie.

Niemniej, jest cala masa czynnikow, ktore maja wplyw na dzwiek tego systemu.

Przede wszystkim, sygnal leci, poki co z dwu-letniej nagrywarki dvd z twardym dyskiem. Mam spora kolekcje muzycznych dvd, czesto w dolby digital.

Narazie nie mam filmow w Bluray oraz sily wybierac odtwarzacz w tym systemie.

A na co sie zdecydowalem, w sporej mierze dzieki wam, drodzy respondenci dokupilem B&W MT30, ktory podpiety jest pod w/w Marantza. Tak wiec przod uzywam ze stereo, a wiec Rotel + CM9.

Centralny oraz tylne ze wspomnianego zestawu mt30 oraz subwoofer ASW610.

Obiecuje, ze jesli uda mi sie, znalezc chwile czasu w weekend, wrzuce jakas galeryje tego ustrojstwa.

Dodam tylko ,że ja także posiadam nagrywarkę LG lh7800 z twardym dyskiem ,ale jako źródło dźwięku przy mojej Yamaha DVD S-795 wypada bardzo kiepsko!

Yamaha deklasuje LG

Hmmm...

Po pierwsze, raczej stronie od opisywania swojej oceny dzwieku, gdyz jest zbyt wiele czynnikow indywidualnych, ktore wplywaja na percepcje.

Kazdy z nas lubi sluchac "inaczej". Purysci lubia dzwiek jak najbardziej naturalny, cokolwiek to znaczy. Ja nie jestem purysta, wiec raczej sklaniam sie w kierunku "wlasnego widzimisie" przy wyborze czy ustawieniu sprzetu. Oceniajac swoje kino domowe, na te chwile mocno bym je pewnie skrzywdzil. Dlaczego? Otoz nie mam czasu, zajac sie ustawami barwy w Marantzu, gdyz wracam do domu na tyle pozno, ze moj synek juz spi. Ustawianie dzwieku na sluchawkach mija sie z celem, wiec w tej chwili wszystko jedzie na fabrycznych.

Dzwiek jest zdecydowanie zbyt plaski, co w odniesieniu do muzyki koncertowej, nie jest dla mnie przekonujace. Filmow nie posiadam zadnych, ale tam zapewne tez "sie micha cieszy", jak bas porzadnie pierdyknie, kiedy tego wymaga akcja, a treble az wwiercaja sie w glowe, kiedy slychac przelatujace pociski czy szum wody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.