Skocz do zawartości
IGNORED

YPbPr, YUV i RGB Co i jak??

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zwykły telewizor CRT 50Hz PAnasonic 32" + odtwarzacz DVD.

Jako, że jestem zwolennikiem tradycyjnego stereo to dźwięk mam podpięty do wzmaka.

Ale chodzi mi o obraz.

Odtwarzacz DVD mam podłączony z telewizorem za pomocą kabla EURO-EURO.

W opcjach odtwarzacza są do wyboru dwa tryby. YPbPr i RGB.

Normalny obraz mam na trybie YPbPr.

Natomiast po przełączeniu w tryb RGB obraz robi się przyciemniony i rozdwojony? Dlaczego? Wydawało mi się, że standard normalnej pracy przy polączeniu za pomocą kabla EURO to własnie RGB, a nie YPbPr?

Może poprostu nie zawracać sobie tym głowy bo z telewizora 50Hz i tak nie wycisnę nic więcej niezależnie od rodzaju połączenia?

Wiem, że jest jeszcze coś takiego jak YUV. Nie mam tego w moim odtwarzaczu DVD ale z ciekawosci pytam co to za opcja?

Chcę jeszcze zapytać o dźwięk. Do wyboru dwie opcje. RAW i LPCM. Czym się różnią?

https://www.audiostereo.pl/topic/61898-ypbpr-yuv-i-rgb-co-i-jak/

Tryb RGB musi być również obsługiwany przez TV - nie wszystkie to mają i np. często tylko na jednym ze złącz euro, a drugie jest z możliwością wejścia-wyjścia, bo tam się potrafią dublować te piny jakoś (dokładnie nie pamietam, ale kiedyś przelutowywałem je w kabelku takim co w dwie strony działa z przełącznikiem), bo właśnie też nie każdy kabel ma wszystkie piny odpowiednio połączone. Ja bym sobie odpuścił temat z CRT więcej nie wyciągnie najprawdopodobniej. YUV to bodajrze S-Video czyli sygnał luminancji i chrominancji czy jakoś tak - polecam obejrzeć sobie schemat złącza euro na wikipedii, z tego co pamiętam to wszystko było tam fajnie rozrysowane na pinach i wyjaśnione. Jeżeli chodzi o dźwięk to RAW (znaczy surowy) powinien być lepszy - o ile dotyczy to w ogóle wyjść analogowych, a nie cyfrowych, bo jak rozumiem do wzmacniacza jest podpięte analogowo.

Tak analogowo, czyli RAW.

Co do samych kabli EURO -EURO.

Czy lepszy kabel z podpietymi wszytkimi pinami + ekranowanie mozę dać lepszy obraz niż taki zwykły za 5 zł? Chodzi o telewizor CRT.

Wypowiem się na moim doświadczeniu, mianowicie przez pewien czas podłączyłem DVD denona 1940 do 32"Sony (CRT

0. Po pewnym czasie zaczynałem zmieniać wszystkie kabelki na lepsze. W momencie kiedy zmieniłem kabel euro co był w komplecie na Profilgolda PGV782:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to kopara mi opadła. Obraz był ostrzejszy a kolory bez najmniejszego porównania by ślepy zauważył że są zdecydowanie lepsze, żywsze. Podsumowując przy analogowych połączeniach moim zdaniem im lepszy kabel tym lepszy obraz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ja tak na marginesie dyskusji napisze,ze ogladam filmy korzystajac ze zrodla BDP 3800BD Denona i na Pioneerze Kuro PDP-LX5090H,HDMI - najwyzszy model Oellbacha i... o dziwo(wielokrotnie sprawdzalem i zawsze wracam do tego ustawienia)najbardziej naturalny,najlepszy obraz mam jesli w odtwarzaczu ustawie YPbPr...

plustek, 6 Mar 2010, 19:47

>A ja tak na marginesie dyskusji napisze,ze ogladam filmy korzystajac ze zrodla BDP 3800BD Denona i

>na Pioneerze Kuro PDP-LX5090H,HDMI - najwyzszy model Oellbacha i... o dziwo(wielokrotnie sprawdzalem

>i zawsze wracam do tego ustawienia)najbardziej naturalny,najlepszy obraz mam jesli w odtwarzaczu

>ustawie YPbPr...

Mam pytanie do Ciebie, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale masz podłączonego Denona za pomocą kabla component YPbPr? Jak tak, to czy porównywałeś to do połączenia po HDMI? Pozdrawiam.

Nieco zamieszania w terminologii... ;)

YCbCr to cyfrowy standard przesyłania informacji o kolorze (używany w transmisji HDMI), a YPbPr analogowy (stosowany przy połączeniu komponentowym).

Oba kodują przestrzeń barwną za pomocą sygnału luminancji i dwóch różnicowych składowych chrominancji (koloru): Y, Y-B i Y-R.

Pewną nieścisłość wprowadza fakt potocznego określania mianem komponent analogowego standardu połączenia, gdy tak naprawdę komponent oznacza przesyłanie (zapis) składowych informacji video, obojętnie czy cyfrowych czy też analogowych...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie ma za co, wcale się nie gniewam... ;) Jest to często spotykana pomyłka.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.