Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera maxi - POMOCY !

soulfly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .. zakupilem ostatnio od forumowicza na innym forum w/w lampucerke maxi w której w sklad wchodzilo:

1) Lampucera Maxi + standardowe op-ampy (NE5532) + upsampler + odbiornik CS

2) Odbiornik DIR9001

3) Dodatkowe op-ampy AD797x2 + OPA627x2

4) Dwa trafa toroidalne do sekcji cyfrowej i analogowej osobno

5) Wylacznik

Po przyjsciu paczki do domku zabralem sie wymiane opampow, podlaczenie upsamplera i wyprobowanie nowego komponentu, ktory mial znajdowac sie miedzy komputerem a wzmacnaiczem poprzez kabel usb. Wszystko podpialem zalaczam do pradu .. uruchamiam .. wsyzstko ladnie swieci na czerwono, lampucera zostaje rozpoznana przez komputer jako usb audio, odpalam piosenke iiiiii cisza. Troszke sie zaskoczylem ( "zle podpialem omampy"- mysle) wiec wymienilem na stane NE5532, odpalam dalej cisza. Powoli dopada mnie zniesmaczenie. Pogrzebalem w sterownikach - okazalo sie ze rozpoznana lampucere trzebabyloustawic jako domyslna karte dziwiekowa. Kolejny raz odpalam iii kolejny zawod. Podmieniam spowrotem opampy - nic, wyciagam upsampler - nic , zmieniam kable - nic , glucha cisza. Czy jest mozliwosc ze ja cos zle podpialem ?! Czy moze wina jakiegos uszkodzenia ? Czy poprostu ktos mi wcisnal kit ? Sprzedawca wczoraj napisal ze sie odezwie, do tej pory nic. Prosze Was o pomoc czy komus nie przychodzi nic na mysl co moze byc "problemem" ?

ps. postep .. Otoz po wlaczeniu lampucery podpietej do laptopa przez usb i wlaczonym wzmacniaczu przez pol sekundy slychac normlanie dzwiek w kolumnach, po czym nastepuje w elektronice lampucery "pykniecie" i przestaje grac.

chyba znalalzem przyczyne.. ;/ po wyciagnieciu odbiornika dir 9001 zobaczylem ze jedna nozka jest wylamana .. i została w gniezdzie ;/

tutaj prosze zdjecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy moglobybyc to objawa ?

jak ta nozke z gniazda wyciagnac ?!

POMOCY!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/62021-lampucera-maxi-pomocy/

udalo mi sie wyciagnac ta nozke, mialem starszy odbiornik ktory podmienilem na jego miejsce i znowu to samo. Jak wszystko ladnie podlacze, wlacze muzyke na komputerze.. uruchomie lampucere to przez jakas sekunde wszystko ladnie gra do czasu jakiegos "pykniecia" w elektronice, jakby sie tam cos przelaczalo .. to juz nie wiem :(

a co to jest ? tu podsylam zdjecia jescze ze z direm9001 ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ta żółta prostokątna rzecz obok gniazda chinch jeżeli na jej piny idzie nąpiecie to elektromagnes odcina sygnał, lub odwrotnie może też być tak że jeżeli napięcie zostanie zabrane to wtedy odcina sygnał nie wiem jak to jest w lampucerze nie mam schematu.

Układy mute robi się, aby uniknąć stuków/trzasków podczas włączania urządzenia do prądu przy podłączonym wzmacniaczu. Niestety na lampucerze się nie znam i nie jestem w stanie dobrze pomóc. Rozwiązanie spartańskie to spróbować wyłączyć ten mute, czyli zewrzeć nóżki zasilające ten przekaźnik jakimś rezystorem, żeby nie mógł działać.

Z tego co wiem przekażnik w lampucerze jest rozwiązaniem opcjonalnym, więc sam z siebie nie powinien się załączac. Zrób może zdjęcie od spodu płytki bo nie mogę znależć tego na schematach, może uda sie coś poradzić zanim wpadnie ktoś obeznany z tym dac'iem.

to raczej ponad moje mozliwosci ;/. kupilem to "cudo" niby dzialajace w 100 procentach od "sprawdzonego" uzytkownika forum audiohobby - follow. Mowil ze ma tam duza reputacje i ze nie bawi sie w allegro, wiec po "sprawdzeniu" go kupilem poza allegro wiec o zwrot bedzie bardzo ciezko ;/.

Tak mam orginalnego CS8416 i juz zaminilem go za tego dira 9001 - jednak dzieje sie identycznie przy 1 jak i przy 2drugim.. a na tym dirze swiecila sie niebieska diodka..

przelaczanie wejsc ? w sensie usb/optykczne/ coaxialne ? jezeli oto chodzi to tak .. jest na 1000 dobrze ustawione.

Złącz na chwilę jakimś kawałkiem przewodu piny zaznaczone na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sprawdz czy bedzie grało.

Ukryta Zawartość

Ciężko stwierdzić jak podłączony jest ten przekażnik bo nie widać ścieżek. Weź miernik uniwersalny i sprawdz ktory pin przekażnika łączy się z dziurą w gnieżdzie chinch. Sprawdż to przy wyłączonej lampucerze.

podsylam schemat lampucery - choc nie wiem czy sie przyda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy po tym pyknięciu na pinach ze zdjęcia jest 12V ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie mam jak sprawdzic ...

szczerze to bardzo mnie ten zakup zirytowal. Bo raczej to nie jest zadna moja wina ? bede ubiegal sie o zwrot kosztow choc sprzedawca sie odzywa 3 dzien juz ;/

Witaj,

Miałem to samo z moją maxi , możesz ominąć ten przekaźnik

odlutuj rezystory R11 i R12 ale tylko od strony przekażnika ( wybite na płytce A , B) i kabelkiem połącz z kondesatorem C83 (lewy kanał) , C84 (prawy kanał)

" When The Music's over, turn out the lights"

zobacz zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ja oczywiście obecnie mam całkowicie pominiętą orginalną ścieżke analogową ,

a orginalnie wyglądało to tak jakby przekaźnik po włączeniu lampucery robił zwarcie sygnału do masy, czy to może być uszkodzony element czy błąd w układzie?

Jak nie chcesz bawić się w budowanie nowego toru analogowego to lepej zwróć sprzedwacy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

Dziekuje za odp,

No nie chce sie bawic bo nie umiem tego :(. Chetnie bym mu oddal jezeli bedzie taki honorowy i mi zwroci pieniadze ;/ Bo chwile szukalem, wydawalo mi sie ze trafilem na okazje a tu .. gorzej jak nie bedzie chcial zwrocic to kto mi to kupic :X ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.