Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników ukraińskich lampowców ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Alpha Core, grają dzisiaj bez przerwy 10 godzin. Temperatura 38 C :)

włóż bendixy - będą miały 60 :)

No jakiś koszmar dzisiaj.

Audyny są tak duże, że nie ma opcji zamknąć dół. Bedzie trzeba coś kombinować.

Pytanie czy można bezpiecznie dla niego wcisnąć kondensator koło trafo - w zasadzie tylko tam jest dość miejsca.

Audionote maja sporo mniejszą średnicę.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pytanie czy można bezpiecznie dla niego wcisnąć kondensator koło trafo - w zasadzie tylko tam jest dość miejsca.

Audyny to pikuś przy 1uF Vcapach CuTF :)

(żebym znowu nie został zahaczony - rezystory na tej fotce to już historia :))

Zrobiłem powtórny pomiar temperatury uzwojenia trafa używając innych prostowników

( Rca 126-b GT 6x5 ) i średnia temperatura wynosiła 58 st - 8 C mniej gdy używałem 5852

Wniosek nasuwa się sam .... ;)

Przynajmniej nie będę musiał sprzedawać nowych nabytków ....

Edytowane przez DJ_Achmed

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

No to jest wyłoniony zwycięzca :)

Będzie "zmotoryzowany" DACT. Duńczyk najlepiej przeszedł przez casting potków ;)

myslisz ze juz na stale w pre bedzie ta drabinka czy tylko w wersji lux?

jesli ma byc to najslabszy element toru to warto doplacic ta roznice

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie sądzę, żeby to było standardowe rozwiązanie. DACT z servem to kwota rzędu 2,5k zł.

Myślę, że tylko na indywidualne zamówienie.

no to i tak nie duzo. z paru zrodel slyszalem ze potencjometr to "waskie gardlo" tego pre ktore i tak kosztuje bardzo malo.

pytanie o ile lepiej bedzie?

znajdz mi prosze pre dwa razy drozsze grajace w klasie phasta. pamietaj nowe!

hmm?

a co gdybym zapytal o pre w tej samej cenie?

Edytowane przez mateuszek
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Na podniesienie ceny podstawowego pre x 2 Włodek nie pójdzie bo on chce sprzedawać porządnie i tanio i mieć robotę przez cały rok a nie wywalić cenę w galaktykę i czekać na jednego jelenia na rok, na którym utłucze kasy na cały rok. (tak jak wielu producentów audio to robi).

Ale nic nie stoi na przeszkodzie zamówić u niego indywidualną kompletację. Facet jest otwarty jak wiecie na wszystkie sugestie - zarówno konstrukcyjne jak i wizualne.

A weź naszemu krajowemu dłubaczowi zwróć delikatnie uwagę, że mógłby poprawić to czy tamto to zobaczysz co będzie. Ja już się kilka razy przekonałem co to podważyć nadprzyrodzone zdolności i wrodzony geniusz RODZIMEGO KONSTRUKTORA 02icon_mryellow.gif

Edytowane przez masza1968

A weź naszemu krajowemu dłubaczowi zwróć delikatnie uwagę, że mógłby poprawić to czy tamto to zobaczysz co będzie. Ja już się kilka razy przekonałem co to podważyć nadprzyrodzone zdolności i wrodzony geniusz RODZIMEGO KONSTRUKTORA Dołączona grafika

to z kim Ty się zadawałeś! - klient wymaga, klient zapłaci, klient ma

a ma co chciał

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Np Mistrz Stelmach. Było jeszcze dwóch ale nie przytoczę bo niemal śmiercią grozili :)

Wspomniany mistrz jeszcze resztki kultury zachował ale pozostali dwaj to strach się bać :)

Chamstwu w zyciu, nalezy sie przeciwstawiac...

Tak mawial klasyk ;-)

Cena za pre w wersji lux juz nie bedzie chyba az 2x. No chyba ze jakies cudowne kondy dojda ale przynajmniej wiesz za co placisz

A tak na marginesie wczoraj sluchalismy phastowego dacka...

I tak jak bylo nas tam paru tak Wlodek bedzie mial pare zamowien

No cacko nie z tej ziemi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Hehe... nikt mi nie chce dać wiary, że ta aplikacja AD1865 może pozamiatać wiele drogich i markowych przetworników :)

pisali już nie raz i ja się z tym zgadzam, że nie jest tak istotne czy kostka AD czy PCM, ważne by była prądowa i poprawnie zaaplikowana

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No cacko nie z tej ziemi

Co było źródłem,cdp?Porównywaliście z innymi przetwornikami?Może kilka słów więcej o tym daczku...

l'enfant sauvage

Hehe... nikt mi nie chce dać wiary, że ta aplikacja AD1865 może pozamiatać wiele drogich i markowych przetworników :)

A tyle razy chciałem się spróbować z tym Trinity,i........brak odzewu-czy to tchórzostwo jest jak myslisz?

A tyle razy chciałem się spróbować z tym Trinity,i........brak odzewu-czy to tchórzostwo jest jak myslisz?

Trinity to prawdziwy walec na wroga!

Panowie jaka lampę najbardziej polecacie dla pre Phasta na 6SL7 ?

zależy mi na miękkim ciepłym graniu

faworyta mam RCA-JAN- 6SL7GT-VT229 ale może ktoś lepiej podpowie ?

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Co było źródłem,cdp?Porównywaliście z innymi przetwornikami?Może kilka słów więcej o tym daczku...

napisze tak:

zrodlo bylo do dupy do byl nim zwykly laptop reszta to referencja sonic frontiers(pre), bat 60 z wypasionymi lampami jako koncowka, wilsony - nie pamietam modelu - jako glosniki. kabli duzo i roznych glownie referencja albo blisko. zasilajace tez.

porownanie z cd wadii. moim zdaniem wadia wypadla slabo choc sama w sobie gra na prawde wybitnie. wszystko bylo lepiej a ta scena i przestrzen to juz w ogole top. mi sie podobala tez separacja instrumentow. nic sie nie zlewalo. super basik. moze mozna lepiej ale przy tej cenie to jest smiech na sali. fakt ze w daczku byly jakies dobre lampki siemensa ale byl tez podstawowy kondensator na wyjsciu. wiec jak dodajac jeden kond mozna jeszcze podniesc to i owo to ja juz w ogole odpadam

poza tym trzeba dodac uczciwie ze system sam w sobie byl dosc dopracowany wiec taka nagla zmiana zrodla - mozna by rzecz "od czapy" zazwyczaj wnosi wiecej nieporozumien niz porawek. a tu - odwrotnie. jak by jeszcze bylo porzadne zrodlo...

moze sie wypowie ktos jeszcze z wczorajszej ekipy zeby nie bylo ze bajki opowiadam :-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

fakt ze w daczku byly jakies dobre lampki siemensa ale byl tez podstawowy kondensator na wyjsciu. wiec jak dodajac jeden kond mozna jeszcze podniesc to i owo to ja juz w ogole odpadam

U mnie siedzi Siemens CCa i V-capy CuTF. Te kondensatory to koszt 1k$ czyli wartość DACa bez lampy wzrasta do 2k$ ale pokaż mi coś za 3-4 razy droższego co zagra lepiej od tego DACa ;)

DAC Audio Note za 16 tysięcy za nowy spalił się ze wstydu i za pomocą eBaya dość szybko pojechał do Moskwy :)

@Mateuszek,robiliście jakieś fotki dacowi?

No i faktycznie,nie takie supernove to forum widziało,co to rozbłyskały aby się zmienić potem w czarną dziurę;)

Opis brzmi zachęcająco,trzeba sprawdzać u siebie,bo efektowne fajerwerki najlepiej wypadają u kogoś,przy codziennym słuchaniu muzyki u siebie często ujawniają się różnego typu braki.

Na jakiej to jest lampce?

l'enfant sauvage

ja az tak szerokiego rozeznania wsrod daczkow nie mam ale napisze tak

cenowo za golasa nalezy dac tyle co za uzywke hegla hd20. (na standardowych podzespolach). z tym chyba nikt nie bedzie dyskutowal. hegel nie jest zly a i przy relacji cena/jakosc tez zbiera pozytywne opinie. nie licze wszytkich ochow i achow z branzowej literatury.

a hegel z phastem?

moim zdaniem nie ma skali porownawczej

Na jakiej to jest lampce?

ecc88

sluchalem tego pare godzin. u mnie w systemie zagra to za jakis tydzien.

to tez zaledwie pare godzin... wiec ciezko mi teraz to opisywac

fotki wlepialem wczesniej - pare tyg temu

Edytowane przez mateuszek
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ten DAC to nie żadna supernova. Są robione od wielu lat. Najpierw pod marką Abraxas a od prawie dwóch lat jako Phast.

StaregoA daczek już ma ładnych parę latek.

Koszt DACa na zwykłych kondensatorach to 950usd.

Edytowane przez masza1968

Miałem swego czasu pre Abraxasa z wbudowanym dac'em,bardzo dobry był,lepszy od kilku znanych i lubianych wtedy do 10k,znalazły się też (niestety?) nieco ciekawsze przetworniki...

Mój poszedł o ile pamiętam gdzieś w Dolnośląskie,chyba Legnica,może nowy właściciel to czyta i miał okazję przez ten czas na dalsze porównania to i może coś by napisał-bo jak mówią w tej dziedzinie jest prawdziwy wyścig zbrojeń i co 5min jest nowy DAC "za pół ceny" bijący wszystko,bez względu na kategorie cenowe.

Ale nie przeczę,że może to być dobra rzecz,tamtego Abraxasa na prawdę dobrze wspominam.

Edytowane przez octavarium

l'enfant sauvage

Gość

(Konto usunięte)

DACT z servem to kwota rzędu 2,5k zł.

shok.gif Czy Ty o tym potencjometrze piszesz http://www.dact.com/html/attenuators.html (wersja CT2)?

Jeżeli tak, to mi wychodzi mniej: $220 (http://www.partsconnexion.com/product1187.html) + $160$ (silniczek ze sterowaniem http://www.bentaudio.com/parts/step.html) + $60 (opcjonalny metalowy pilot) = $440 (około 1.400 PLN plus koszty wysyłki). Sam potek jest do kupienia w Polsce http://www.loudspeakershop.eu/potencjometr-dact-ct210k2-stereo-p-62.html nawet taniej niż z Kanady.

Edytowane przez JuG
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Super, widać miałem jakies linki z kosmicznymi cenami ze stanów.

DACT już jest u Włodka. Pozostało ściągnąć silnik z płytką.

A weź naszemu krajowemu dłubaczowi zwróć delikatnie uwagę, że mógłby poprawić to czy tamto to zobaczysz co będzie. Ja już się kilka razy przekonałem co to podważyć nadprzyrodzone zdolności i wrodzony geniusz RODZIMEGO KONSTRUKTORA

Oj Maciek ja bym tak nie uogólniał :). Ze swojego twórcy monobloków jestem bardzo zadowolony :).

Chciałem aby pomyślał nad wyeliminowaniem pewniej cechy końcówek, pomyślał przerobił bebechy i poprawił.

Chciałem też:

- dołożenia przełączanego zasilania dla 12SN7 i mam :).

-wyprowadzenia sprzężenia zwrotnego na zewnątrz w celu możliwości jego odłączania/załączania i mam :)

-wymiany gniazd RCA we/wy... bez problemu

- przerobienia regulacji biasu... tez zrobiono. Teraz lepiej się reguluje i stoi symetrycznie w obu kanałach jak ta lala, raz ustawiam, zapominam.

- chciałem lampizacji cedeka prosze bardzo, nawet dwa zlampizował i to z własnym autorskim rozwiązaniem na moją prośbę :)

- zrobienia obudowy do prephono Nuda Ahaji i poskładania całości do kupy na gotowo, no problem :). Pre wygląda jak z kompletu MPW :).

Pewnie jeszcze kilku spraw już nie pamiętam. Nie wspomnę, że zawsze mżna liczyć na poradę i nawet zdalną pomoc w prostrzych sprawach technicznych aby uniknąć telepania sprzętem samochodami kurierów. Nie róbmy krzywdy uogólnieniami, bo są i tacy polscy twórcy sprzętu, że tylko chwalić wypada. Polecam chętnym twórcę MPW p.Waldemara z Łomianek z czystym sumieniem. Zawsze zainteresowany naszym problemem. Nie zostawia nas samych.

A że są i czarne owce? To prawda. Ale te nieliczne Białe Kruki trzeba ponad nie czasem wynieść aby ich ta zła sława czarnych owiec przypadkiem nie przypruszyła :).

DACT już jest u Włodka. Pozostało ściągnąć silnik z płytką.

Wiesz może jaką on ma średnicę w najszerszych miejscach? Jak by mi wlazł, to może i ja zdecydowałbym się do pre p. Waldka. Warte jest tego :).

Edytowane przez jarkog

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Oj Maciek ja bym tak nie uogólniał :). Ze swojego twórcy monobloków jestem bardzo zadowolony :).

Jarek, akurat Waldek jest normalnym człowiekiem i absolutnie nie jego miałem na myśli.

Wiesz może jaką on ma średnicę w najszerszych miejscach?

Proszę bardzo :)

http://www.dact.com/html/attenuator_data_sheet.html

Jarek, akurat Waldek jest normalnym człowiekiem i absolutnie nie jego miałem na myśli.

Domyślałem się że nie pisałeś o p.Waldku ale szkoda by było gdyby inni go z rozpędu źle zaszufladkowali :). To Forum jest bardzo opiniotwórcze i ludzie potem po takich wpisach lubią myśleć globalnie o wszyskich podobnie :).

Zobacz, na dowód tego, sam już zainteresowałem się DACT'em :).

Dzięki za linka. Pozdrawiam.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

włóż bendixy - będą miały 60 :)

ja juz sie z tym pogodzilem, najpierw bedzie stalo na deseczkach dopuki nie dorobie przedluzenia pudla, bo tez musze je powiekszyc zeby weszly mi te kondy

obok trafa umiescic ogromny zwoj miedzianej folii - to nie najlepszy pomysl, na 100% bedzie ci zbierac smieci

sprawdz jak to gra i jesli jest tego warte to zostaw kondy i martw sie tym jak powiekszyc pudlo zeby je zamknac, ja myslalem o takiej ramce z deseczek, pomalowanych i wklejonych w miejsce starej plyty z do tego dokrecony spod.

No to jest wyłoniony zwycięzca :)

Będzie "zmotoryzowany" DACT. Duńczyk najlepiej przeszedł przez casting potków ;)

no przeciez od razu pisalem ze dact kosztuje swoje ale jest moim faworytem i wart jest swojej ceny, uzywalem go rok i nie moglem powiedziec najmniejszego zlego slowa o nim, a jego wymiana zrobila wiecej niz wymiana np elektrolitow

ja daje wiare ;] w ciemno, perwnie jak bym nie mial fajnego pre to tez bym sie zastanawial nad kontynuacja zakupow od Wlodka...

Panowie jaka lampę najbardziej polecacie dla pre Phasta na 6SL7 ?

zależy mi na miękkim ciepłym graniu

faworyta mam RCA-JAN- 6SL7GT-VT229 ale może ktoś lepiej podpowie ?

uzywam tung sol-a co prawda jest to kt66 ale z tego co wiem to sygnatura lamp jest podobna jesli chodzi o firme,

cieple dociazone brzmienie, ladna srednica, nie kosztuje duzo

Chciałem aby pomyślał nad wyeliminowaniem pewniej cechy końcówek, pomyślał przerobił bebechy i poprawił.

Chciałem też:

- dołożenia przełączanego zasilania dla 12SN7 i mam :).

-wyprowadzenia sprzężenia zwrotnego na zewnątrz w celu możliwości jego odłączania/załączania i mam :)

-wymiany gniazd RCA we/wy... bez problemu

- przerobienia regulacji biasu... tez zrobiono. Teraz lepiej się reguluje i stoi symetrycznie w obu kanałach jak ta lala, raz ustawiam, zapominam.

- chciałem lampizacji cedeka prosze bardzo, nawet dwa zlampizował i to z własnym autorskim rozwiązaniem na moją prośbę :)

- zrobienia obudowy do prephono Nuda Ahaji i poskładania całości do kupy na gotowo, no problem :). Pre wygląda jak z kompletu MPW :).

Pewnie jeszcze kilku spraw już nie pamiętam. Nie wspomnę, że zawsze mżna liczyć na poradę i nawet zdalną pomoc w prostrzych sprawach technicznych aby uniknąć telepania sprzętem samochodami kurierów. Nie róbmy krzywdy uogólnieniami, bo są i tacy polscy twórcy sprzętu, że tylko chwalić wypada. Polecam chętnym twórcę MPW p.Waldemara z Łomianek z czystym sumieniem. Zawsze zainteresowany naszym problemem. Nie zostawia nas samych.

A że są i czarne owce? To prawda. Ale te nieliczne Białe Kruki trzeba ponad nie czasem wynieść aby ich ta zła sława czarnych owiec przypadkiem nie przypruszyła :).

Wiesz może jaką on ma średnicę w najszerszych miejscach? Jak by mi wlazł, to może i ja zdecydowałbym się do pre p. Waldka. Warte jest tego :).

To wszystko prawda. Pan Waldemar to człowiek z którym sama rozmowa sprawia przyjemność. Właśnie na moją prośbę p. Waldemar przerabia mojego daca Protagonist. Daczek dostanie nowe ubranko i będzie pasował do całego zestawu plus nowe kondensatory oraz rca.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Z opinia na temat DACka Phasta jeszcze sie wstrzymam bo po pierwszej material zrodlowy nie byl podawany w dobry sposob a po drugie jeszcze w tym systemie mi czegos brakowalo. Niemnniej zagral lepiej niz Wadia 850, duzo lepiej. Tak wiec swoja opinie wyraze po spelnieniu ww warunkow;) Ale slychac bylo potecjal jak cholera.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Pokaż nowe odpowiedzi