Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 1509 & DENON 1610, TRUEHD + DTS HD

Procz

Rekomendowane odpowiedzi

witam. jestem na etapie wymiany AV. Obecnie posiadam stary model 1705 do tego PS3 z dekoderem Dolby True HD lecz bez DTS HD. Chce zakupić denon 1610 z obydwoma dekoderami aby móc cieszyć się w pełni dźwiękiem HD. Mam też możliwość zamiany mojego PS3 na PS3 z dekoderem DTS HD.

Pytanie brzmi:

kupić tańszy denon 1509 z wejściami audio HD, zamienić PS3 i mieć to co chce czyli True HD i DTS HD a przy tym zaoszczędzić?

Czy kupić denon 1610 z dekderami HD, nie zmieniając PS3, bo sprzęt w jakimś tam stopniu jest lepszy od 1509?

dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/62087-denon-1509-denon-1610-truehd-dts-hd/

Nie do konca rozumiem, 1509 ma multi kanalowe wejscie audio jelsi do niego podlaczysz urzadzenie ktore ma takowe wyjscie to dekodery DTH HD dolby TRUE HD sa Ci nie potrzebne, ale takim urzadzeniem sa niektore Blueray. PS3 o ile mi wiadomo nie ma takiego wyjscia. On ma optyka i HDMI a oba z tych wyjsc nie zapewnia Ci jakosci HD.

Wiec jesli chcesz denona kup 1610 a Play zostaw tego co masz. Ale tez nie lapie z jakiego PS3 na jakie PS3 chcesz zamienic?

ps3 ps3 dlatego ze mam pierwszą wersje tego sprzętu a tam nie ma wzmianki o dekoderach dtsHD. kolega KYLE już podpowiedział że bedzie to do rozwiązania w oprogramowaniu. Tylko ja teraz nie rozumiem:

kupie denon 1610 który posiada dekodery HD, mam Ps3 wgram firmware uzyskam DTS HD i mimo tego nie usłyszę jakość trueHD oraz DTS HD? na zakupionym sprzęcie?

Ja bym wybrał amplituner z tymi wymarzonymi dekoderami, bo jak przyjdzie Ci w przyszłości podłączyć jakieś dodatkowe urządzenie z tymi formatami (blueray, komputer, etc.) to nie będzie problemu.

insomnia, 2 Mar 2010, 12:03

Dekodery nie są potrzebne ... wystarczy odtwarzanie przez amplituner PCM podanego poprzez HDMI.

.. niebawem pewnie znowu wymyślą kodowanie dolby HD 2.5 i DTS 4.25, więc inwestycja w dekodery w każdym urządzeniu jest nabijaniem kiesy sprzedawcom.

Wystarczy że dekodery będą w odtwarzaczu ... dalej niech wszystko idzie jako bezstratne PCM .

Kyle, 2 Mar 2010, 12:22

>.. niebawem pewnie znowu wymyślą kodowanie dolby HD 2.5 i DTS 4.25, więc inwestycja w dekodery w

>każdym urządzeniu jest nabijaniem kiesy sprzedawcom.

Wydawało mi się, że cała obróbka sygnału video powinna być w TV, a audio - w amplitunerze. Jednakże po zastanowieniu się - podpisuję się pod tym, co napisał Kyle. To, co przychodzi z anteny (naziemniej przy TV cyfrowej lub Sat) - jedt najwyżej Dolby Digital. Jedynym źródłem dźwięku kodowanego w systemach przypisanych do HD (Dolby TrueHD, DTS-HD Matsre Audio) są BD. Więc tam to powinno być dekodowane.

A czymże innym jak nie nabijaniem kiesy sprzedawcom (i producentom) jest ten szaleńczy wyścig 5.1 - 7.1 - 9.1?

>Wystarczy że dekodery będą w odtwarzaczu ... dalej niech wszystko idzie jako bezstratne PCM .

Albo (moim zdaniem: jeszcze lepiej) jako wielokanałowy analog. Warunek: wysokiej klasy konwertery D/A w samym odtwarzaczu.

...no i mam denon 1610. Podłączam moje Ps3 puszczam płytę z trueHD i nic!

nie widzi, jest tylko dolbyD, zmieniam w ustawieniach dźwięk po hdmi ustawiam na biesterem ( czy jakoś tak) i ...NIC!

podłączam konsole od znajomego ( roczną ) i dalej to samo!NIC

proszę o pomoc co trzeba ustawić??

dodaję że kanały z cyfry + typu Animal i National HD są z dźwiekiem DD lub pro logic

( tak miałem wczesniej)

teraz nie widzi sygnału i jest tylko stereo..może ma to coś wspólnego?

Z tego co wiem: z satelity (nawet przy programach HD) nie będziesz miał nic więcej niż Dolby Digital. I to w wersji 5.1. EX nie jest praktykowany, choć teoretycznie mógłby. Proszę o skorygowanie mnie jeśli nie mam racji.

Przede wszystkim w PS3 trzeba ustawić dekodowanie do MLPCM a nie bitstream, bo to nie jest chyba PS3 Slim?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

No i dobrze zrobił ten napis, że wyskoczył. Przeca PS3 nie wypuszcza po HDMI bitstreamu "gęstego" dźwięku, można go na jej pokładzie zdekodować właśnie do postaci MLPCM.

Bitstream DTS HD MA i DD Tr HD oferuje dopiero PS3 Slim, jeśli koniecznie chcesz odpowiedniego napisu na wyświetlaczu amplitunera... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

producentPS3 podaje że jest trueHD , DTS HD a tak naprawde nie działa, bo nie puszcza sygnału po hdmi?to niby z czym ma ta konsola działać? i co z informacja niejednokrotnie poruszaną że ps3 to player blue ray o bardzo wysokiej półki i bije na głowę odtwarzacze za 500zł a i jest nawet lepszy od drogiego sprzetu po 2 tysiaki?

niby taki git a wychodzi ze taki grat i nie ma tego co playerki po 400stówki

.. kupiłem nowy sprzęt i jestem w d..ie. czy jest to kwestia napisu a dźwiek HD usłysze...choc na AV mam kontrolkę wskazującą sygnał audio HD a tam ....cima

Bilem sie z podobnyn problemem mianowicie w moim arcamie fmj av888 nie moglem odczytac DD TRUE HD i DTS MA z PS3 i ktos mi podpowiedzial na forum zebym zmienil na PS3 slim ktory wysyla sygnaly wyzej wymienione przez hdmi beatstrem.Jescze nie zmienilem na slim i nie wiem czy zadziala

Z tego wynika ze chodzi Tobie o sama diode w ampli (DD HD albo DTS MA).Ona sie niezapali.Multi chanel jest prawidlowe.Umnie jest tak samo .Mam denona 2307 i wszystko dekoduje jako LPCM:JAK nie wierzysz to przelaczaj podczas odtwarzania filmu BR sciezke audio z normalnej na HD i wcisnij SELECT na padzie od PS3.Bedziesz mial roznice w bitrate.

A roznica w dzwieku jest bardzo zauwazalna i narnormalniej w swiecie bedziesz sie rozkoszowal dzwiekiem HD.Probowalem u szwagra PS3 z Denonem 1610 i tak jak u Ciebie.Dopiero jak podlaczylismy mojego Panasonica BD 35 to diody od HD sie zapalily w Denonie.Naprawde ,oprocz satysfakcji z swiecacej sie diody dzwiek jest hd (Select i roznica w bitrate )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.