Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz przejzysty z mozliwie najwyzsza jakoscia wysokich i dobrym silnym basem?

futu

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje do swojego zestawu wzmacniacza ktory bedzie mial bardzo dobra jakosc wysokich czestotliwosci, a wiec dzwieczne bardzo szczegolowe wyrazne bardzo duza ich liczba a do tego bas ktory tez bedzie slyszalny kontrolowany - bedzie mial uderzenie tak zeby dodac potegi monitorom

wysokie maja byc raczej nie ostre ale wyraznie obecne zawsze w nagraniach

no i przy okazji jakimi wzmacniaczami warto sie zainteresowac zeby podlaczyc do kolumn JBL Ti i odtwarzacza DENON DVD2800

cena jaka moge dac za wzmacniacz? w sumie jeszcze nie wiem - na pewno bedzie to uzywany wzmacniacz i nie chce przekraczac ok. 2500 zl

acha, i nie szukam calkowitej neutralnosci - to ma grac dobrze muzyke po prostu najlepiej kazda - w tym i elektroniczna i starsza, i lagodna...

a co sadzicie o DENON PMA-1500AE ogolnie to tylko taki sobie sprzet ale dlatego mozna sie spodziewac w granicach do max 1500zl (gdyz duzo osob sprzedaje a zainteresowanie zerowe - przegladam rynek codziennie) czy jednak inny?

Electrocompaniet ECI 1, Restek Concert, Sphinx Myth 5, Creek 5250, Marantz PM17, AVM Competition, Copland CSA14, Bryston 60. Przyzwoitych wzmacniaczy jest sporo. Ale co Ci się akurat uda kupić z drugiej ręki - to już zupełnie inna sprawa.

" Rzeczony Denon nie jest neutralny,ale jak za niewielkie diengi to nie ma się czego czepiać. "

nie szukam neutralnego wzmacniacza - z doswiadczenia wiem ze to wcale nie przeklada sie na przyjemnosc sluchania (no moze poza osobami ktore z jakis powodow za najwazniejsza ceche dzwieku uwazaja naturalnosc - ale to nie ja)

wzmacniacza i tak bede sluchal zanim kupie wiec to pytanie to raczej zawezenie poszukiwan,

denona 1500 przeslucham jak mi sie uda znalezc w poblizu, i rotel jeszzce mnie ciekawi 1060 (no ten mniej) i 1070, a poza tym dobrze wysokotonowy i z basem nie odstajacym zarowno jakoscia jak i iloscia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

areczek

8 Mar 2010, 12:01

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 656 / 954 / 0

Chciałem dodać,Denony posiadają dzwięczne i szczegółowe wysokie tony.Lekko słodkie i jest ich dużo.Bas raczej miękkawy.

Bzdura. Denon slodki? Ktory? Chyba ze starej serii x20. Wtedy nawet sporo przymulony. Ale to tylko wyjatek ktory potwierdza regule. Denon nigdy potem nie gral ani miekko ani slodko z rozlazlym basem.

• Redaktorzy

Wymieniony Denon jest bardzo dobry, nawet jak na swoje 3500 za nowego. Poszukaj na naszej stronie recenzji (w zakładce Artykuły).

• Redaktorzy

""" Co do zakresu wysokotonowego, to Denon w połączeniu z WB, rzetelnymi i nie ukrywającymi sopranów, wypadł dość sugestywnie, ale bez szczególnej agresji. Przeciwnie, spodziewałem się ekspozycji, której nie było. Denon podaje wysokie tony dość wyraźnie, jednak bez chamstwa, z przyjemną barwą i dobrym realizmem. Sola na trąbce Davisa, dźwięk saksofonu Garbarka, to wszystko było plastyczne i naturalne. Spodziewałem się lekkiej ekspozycji, a było grzecznie, choć wyraźnie. Dla mnie to satysfakcjonująca jakość, choć komuś może brakować większej ostrości. """ - i to mnie troche niepokoi - musialbym przesluchac a na razie nie mam jak, no moze jak bede w poblizu dobrego salonu... chociaz to nie to jak na swoim sprzecie

discomaniac71, 8 Mar 2010, 12:11

>areczek

>8 Mar 2010, 12:01

>O mnie » Ignoruj » PW »

>stat: 656 / 954 / 0

>

>Chciałem dodać,Denony posiadają dzwięczne i szczegółowe wysokie tony.Lekko słodkie i jest ich

>dużo.Bas raczej miękkawy.

>

>

>Bzdura. Denon slodki? Ktory? Chyba ze starej serii x20. Wtedy nawet sporo przymulony. Ale to tylko

>wyjatek ktory potwierdza regule. Denon nigdy potem nie gral ani miekko ani slodko z rozlazlym basem.

Napisałem wyraznie że''lekko''słodkie!

I niestety bas w serii 1500 oraz 2000 jest miękki.Niższe modele oraz ampli KD są faktycznie suche a wysokich maja nadmiar!

Co do denona 1500ae.

Słuchałem tego wzmacniacza i moim zdaniem nie warto.

Bas według mnie jest bardzo dobry krótki,punktowy,dobra kontrola.Wysokie też dobre lecz średnica jest przebarwiona i nienaturalna.Może nie z każdymi kolumnami ten denon gra dobrze? Nie wiem lecz takich opini jest w sieci dużo.

Pozdrawiam.

co do MF to jednak nie, planuje dopiero po wakacjach cos kupic ale juz naprawde dobrego co bedzie mialo wszystkie cechy jakich szukam a cena bedzie warunkowala jedynie klase sprzetu ale pewne cechy dzwiekowe musi miec,

wiem ze to ciezkie zadanie ale mysle ze damy rade,

wiec MF wedlug opinii bezmienia - jest za malo szczegolowy i jasny - wiec kupujac go cos mi nie bedzie odpowiadalo, reszta wydaje sie na przyzwoitym poziomie...

a moze Rotel RA-1070 albo Exposure 3010s ?

albo cos ze starszych np: REVOX - B 251 czy Rotel RA-1412?

exposur dawał w miarę dobry szybki bas, był przejrzysty ale sprawiał wrażenie agresywnego i mało przyjemnego na tle podobnych wzmacniaczy. Po kilku godzinach dawał efekt zmęczenia.

Co do pierwszej części pytania to zdecydowanie polecam Ci Denona Pma-1500AE. Spełni Twoje oczekiwania z nawiązką zwłaszcza, że jak się dobrze rozejrzysz to używanego kupisz poniżej zakładanego budżetu i zostanie Ci jeszcze sporo pieniędzy na płyty, IC, głośnikowe, Absoluta, Finlandię czy co tam będziesz chciał.

W mojej opinii ten model jest neutralny, chociaż można na siłę doszukiwać się w jego brzmieniu tendencji do DELIKATNEGO podkreślania przełomu średnicy i wysokich ewentualnie samych wysokich.

Pisałeś że nie szukasz neutralnego wzmacniacza, ale jak dobierzesz do tego modelu odpowiednie dla Twoich preferencji źródło to może to być to czego szukasz.

Piszę tak ponieważ dla mnie to przede wszystkim przeźroczysty, a w swojej klasie cenowej wybitnie przeźroczysty wzmacniacz dlatego byle jakiego CD (w sensie pierwszy z brzegu jaki się nawinie) nie polecam podłączać (np. DCD-1500AE... dlaczego oba te urządzenia biegają w tej samej klasie cenowej ??, no chyba ze ktoś chciałby słuchać tylko i wyłącznie albumów SACD)

Ponad to bardzo wydajny prądowo, bardzo energiczny wzmacniacz o ile to dla Ciebie istotne.

Nie jest muzykalny dlatego trochę dziwię się, że w jednym wątku forumowicze znając Twoje preferencje potrafią Ci polecać tak różne charakterologiczne konstrukcje jak np Musical Fidelity A3 i ten model Denona.

Oczywiście polecam z drugiej reki - IMO cena nowego 1500AE pomimo spadku wartości euro w dalszym ciągu utrzymuje się na jakimś kosmicznym poziomie. Mam na myśli ceny z fizycznych a nie wirtualnych sklepów.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

1500AE powienien kosztować max 1000 zł; (może być z drugiej ręki) gdyż na takim poziomie gra. Jest to konstrukcja udana ale w moim odczuciu nieskończona ... 2000 AE jest zdecydowanie lepszy ale tez cenowo z jakiejś innej bajki ... 2000AE w cenie max 1600-1800 zł; to oferta uczciwa. Denon chyba wysyła swojego satelitę w kosmos bo ceny stamtąd to ma już od dłuższego czasu ... Jakość i dźwięk w/w można mieć za mniejsze pieniądze czego sam doświadczam. Swojego 2000 sprzedałem jakiś czas temu za małe pieniądze i bez żalu bo w bezpośrednim porównaniu z moim Sansui 911DG nawet przed modem nie miałem złudzeń co jest bliższe prawdzie ...

2_D, 10 Mar 2010, 09:45

>Co do pierwszej części pytania to zdecydowanie polecam Ci Denona Pma-1500AE.

To chyba ten model któremu kilku użytkowników tego forum zarzucało kiepskość analogowego potencjometru (problemy z balansem przy ściszaniu). Z tego powodu ja wolałbym coś sterowanego cyfrowo (np. Cambridge Audio 740A).

czubsi>>>

Koledzy zdaje się nie wierzą, że są rzeczy, które mogą grać lepiej (w określonej cenie) od Denonów:)

Ze swej strony polecam power amp - Metaxas Audio System Iraklis, także - AVM, albo ukraińską lampkę OMAK Jewel One, czy Phast na 6l6. Wszystkie końcówki po ok. 2-3 kzł. Tylko problem je dostać:(

No i pozostaje kwestia preampu... Może to być (na początek) wydatek 500, a docelowo - i kilka kzł...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No tak dobre pre to kolejny problem może na przyszłość CD z regulowanym wyjściem wpięty bezpośrednio w monobloki :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Żeby nie było, nawet dobre radio z regulowanym wyjściem tak wpięte pokazuje pazur.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeszcze zależy jak ta regulacja w CD jest realizowana. Może to być cyfrowo-analogowa regulacja (cyfrowe sterowanie a opór zmienia kostka scalona ... nie ma nic mechanicznego) - zalety do pełna dynamika przy ściszaniu, idealny balans ...

... może też być realizacja cyfrowa jak w wewnętrznych kartach dźwiękowych PC ... czyli karta pracuje na np. 24 bitach i kiedy ściszasz do zaczynasz po większym przyciszeniu wchodzić w zakres np. 14 bitów i mniej (gorsza dynamika, przejrzystość itd. ... jedynie balans pozostaje idealny a nie to co w analogowych potencjometrach)

Dokładnie, taki efekt osiągniesz jak pozostałe elementy toru nie będą spasowane.To wzmacniacz energiczny przejrzysty i z wykopem i z całą pewnością nie męczący.Ale pod warunkiem że zepniesz z miękko i ciepło grającym CD i dobrymi głośnikami.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.