Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz Toshiba SY-530

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem przedwzmacniacz TOSHIBA SY-530 od jednego z forumowiczów.

Z góry zakładałem że high-end'u nie będzie. Sprzęt leciwy już ale front panel pierwsza klasa. Przyznam się szczerze że kupiłem go za wygląd.

Generalnie nie gra najgorzej :) prawe wcale nie szumi. Nie słychać tego nawet przy bardzo cichym słuchaniu. Potencjometry nie trzeszczą nawet byłem zaskoczony, iż potencjometr głośności jest skokowy. Okablowanie wygląda na srebrzone chyba ,że to aluminium :D? Generalnie z zakupu jestem zadowolony i cena też satysfakcjonująca.

Panowie mam kilka pytań:

1. Czy da się coś z nim zrobić nie mając schematu?

2. Czy warto wymieniać kondensatory? Basu jest trochę mało, dramatu nie ma, ale dźwięku "przebasowić" nie idzie. Więc może kondensatory straciły faktycznie swoje pojemności? Co do góry, to nie wiem czy jest bardziej ostra? Czy jest więcej szczegółów? Może jedno z drugiego wynika...

3. Czy jest sens odbudowywać wejście phono zgodnie z tym co jest na płytce? Ale to chyba graniczy z cudem nie mając schematu... Szukałem schematu dłuższy czas na necie ale nic nie znalazłem. Ewentualnego posiadacza prosił bym o kontakt.

Generalnie sprzęt strasznie mi się podoba. Stylistyka jest super i chciałbym żeby grał jak najlepiej. Zakładając że płytki drukowane zostaną te same :). Bo przekładać innego pre do środka bym puki co nie chciał... :)

Pozdrawiam i dziękuje za rady

ps. opis zdjęć

1. Potencjometr głośności

2. Regulacja barwy i balansu

3. Tu znajduje się CHYBA filtracja zasilania oraz subsonic i loudness

4. Wybrakowana sekcja phono

5. Całe pre z góry

6. Zdjęcie frontu czyli dla czego kupiłem ten przedwzmacniacz... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21737-100009389 1268864046_thumb.jpg

post-21737-100009390 1268864046_thumb.jpg

post-21737-100009391 1268864046_thumb.jpg

post-21737-100009392 1268864046_thumb.jpg

post-21737-100009393 1268864046_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/62446-przedwzmacniacz-toshiba-sy-530/

Jest na e-bayu serwisówka do SY-665

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jest to taki model jak Twój, ale z już dodaną sekcją phono (to cała róznica plus jedna sekcja w selektorze kanałów więcej i jedna kontrolka więcej). po prostu ta sama płytka była używana do dwóch modeli sy530 i sy665. Ze zdobyciem inna drogą schematu możesz mieć kłopot.

Ukryta Zawartość

Podbijam do góry.

Panowie proszę o rady, sugestie.

Nie chcę wymieniać wszystkich elementów na pałę, bo nie o to chodzi. Elektronikiem nie jestem dlatego też ciężko mi stwierdzić co istotnie degraduje dźwięk w tym przedwzmacniaczu. Dlatego też proszę o pomoc.

Ale fajnie jak by ktoś doradził co mogę poprawić w zasilaniu. Czy zwiększyć pojemności kondensatorów filtrujących. Gdzie są kondensatory "sygnałowe" i czy warto wymienić je na jakieś lepsze.

Osobiście doszedłem do tego, że zamontuje gniazdo zasilające IEC. Żebym mógł podłączyć uziemienie, które znajduje się z drugiej strony obudowy. No i wymienię interkonekt który jest lutowany bezpośrednio w płytkę. Bo obecny jest dość badziewny.

Cześc. Jest jeden człowiek na Wolumenie co handluje serwisówkami, jak będę w niedziele to mogę się zapytać. Taka serwisówka to koszt około 25 złotych. Sam u niego kupowałem do Duala PA.

>Demasked75

Jeśli nie jest to dla Ciebie problem będę wdzięczny. Ja studiuje w Opolu :) więc na wolumen mam daleko ;). Więc jeśli miał by takową serwisówkę to wysłał bym Ci kasę. W zależności czy masz skaner mógł byś mi wysłać pocztą lub mailem.

>adik

A co myślisz o zwiększaniu pojemności w sekcji zasilania? Stawiam że te 2 pierwsze ,duże kondensatory temu służą. Pytanie czy to może mieć jakiś negatywny skutek? Bo w torze sygnałowym z tego co się orientuje (słabo bo słabo) muszą być takie same?

Niestety ale sprzedawca nie posiadał takiej na stanie i nie jest w stanie takiej zdobyć. Serwisówka była tylko do modelu SY-330. Poradził by napisać maila do toshiba japan, wysłać zdjęcia ect. Może wyślą skany. Sorry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.