Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

A może ktoś się oriwntuje jaka jest konwencja nadawania nazw tranom?

Bo np nie ma: 2SC3329, ale są 2SC3328 i 2SC3330 lub jakoś podobny przykład. Czy np. na stronach firm można znaleźć informacje za zamiennikach, jeżeli coś się robi obsolete. Tak np. robi TI.

System gra dobrze, albo nie....

Rozumiem.

Ja też miałem nauczkę i szukając ścisłych zamienników, tylko sugeruje się katalogiem.

Wyodrębniam kilka i sprawdzam po danych katalogowych. Mozolne, ale pewne.

Dowiedziałem się, iż niektóre katalogi też bezmyślnie podają typy tranzystorów sugerowanych w danym zastosowaniu przez producenta i przeznaczenie układowe.

Zawsze powinno się szukać poprzez ich parametry i możliwie podobne charakterystyki (bo nigdy nie będą identyczne zamiennika i orginału).

A poza tym może jak ma nieznacznie inne parametry, np. punkt pracy, to wystarczy zmienić jakiś sąsiadujący rezystor i wszystko będzie spoko. Lepiej chyba dać oficjalny zamiennik (w tych miejscach co mamy pewność jak działa, np. źródło prądowe (nie pisze tutaj konkretnie o Accu 406, ale ogólnie) i dać np. inny rezystor, niż szukać na siłe trana o zbliżonych parametrach, gdzie może się okazać, że przez jakiś niuans będzie całkiem inaczej brzmiało. Tutaj bym liczył na Was doświadczeni koledzy, aby wyszukać możliwości gdzie co by trzeba było zmienić.

Najlepiej oczywiście będzie wynaleźć wszystkie oryginały, ale tam gdzie się nie da będzie trzeva kombinować. Przynajmniej do czasu aż znajdziemy oryginały.

moze faktycznie poszukac zamiennikow by samurajcom nie przeplacac. tak duzo typow nie ma .podzielmy sie po tranie na glowe i tyle. po co na żywioł się spieszyc. moze u nas je dostanie. z japonii i tak z clem ze 2-3 tyg. będzie szło.

Myślę, że nawet do siedmiu tygodni może iść przesyłka.

Ja osobiście byłbym za oryginałami aby uzyskać pożądany efekt, bo jednak tranzystor to kluczowy elementy w tej konstrukcji i pewnie nie jedna głowa nad ich doborem siedziała.

Ale jestem za, aby podzielić się obowiązkami i każdy niech coś poszuka. Trzeba by zrobić listę z podziałem obowiązków.

Podaję link do 2SC3329

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

freedi -> 1 kpl.

osimar -> 1 kpl (zależy mi też na pre)

nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

tomek0104-> kpl (końcówka mocy + pre.)

blomin > 1kpl (tylko do pre)

nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

tranzystory z Japonii

>barmanekm -> 1 kpl.

>freedi -> 1 kpl.

>osimar -> 1 kpl (zależy mi też na pre)

>nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>tomek0104-> kpl (końcówka mocy + pre.)

>blomin > 1kpl (tylko do pre)

>nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

caveat emptor

>Podaję link do 2SC3329

Ukryta Zawartość

jest u nas wiec na bank taniej

Ukryta Zawartość

panowie rzuccie okiem (gł. zołwik) na te trany czy podejda zamiast 2sa1316

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem ja najbardziej podejdą, parametry podobe, charakterystyka dużo nie odstaje, nawet prametry szumowe identyczne.

Jedynie te zaproponowane 2SA970 mają częstotliwość do 100Mhz, orinalne 2sa1316 do 50Mhz, ale to tylko zaleta.

Jeśli nie muszą być idealne w parze komplementarnej z PNP (nie trzeba dobierać, nie wiem gdzie siedzą w układzie) to trzeba je brać. Ciekawe czy ma ich więcej na stanie.

Jakby co do znalazłem jeszcze na e-bay trany mocy w parach 2SA1186 & 2SC2837 po 30PLN za parę.

Nie wiem czy to tylko komplementarna para, czy dobierane. W sumie faktycznie japońce są nieco drodzy przy niektórych tranach (zwłaszcza mocy), jedyny ich plus, to to, że na 100% oryginalni.

To odnośnie parowania z ebaya

Dear Marek,

Yes, it's okey. Thanks!

Happy biding!

5 par 2SC2837+2SA1186 parowane za &12,99. Przesyłka 10,99, następna 8,99. Chyba dałoby się dogadać.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Myślę, że nawet do siedmiu tygodni może iść przesyłka.

Ja osobiście byłbym za oryginałami aby uzyskać pożądany efekt, bo jednak tranzystor to kluczowy elementy w tej konstrukcji i pewnie nie jedna głowa nad ich doborem siedziała.

Ale jestem za, aby podzielić się obowiązkami i każdy niech coś poszuka. Trzeba by zrobić listę z podziałem obowiązków.

Co do 7 tygodni to chyba bym się nie obawiał. Z Chin idzie max 2tygodnie. Na ogół dostawałem po 1 tygodniu.

A osobiście też jestem za oryginałami. Wolę dozbierać szmalu, ale nic mnie potem nie będzie wkurzało. Zresztą chyba sami to macie, jak można lepiej, zawsze to gryzie i człowiek nie spocznie dopóki nie wymieni.

Natomiast mam potwierdzenie jeszcze z jednego źródła, że te z ebaya, to ponoć faktycznie oryginał. Chyba na trany mocy zdecyduję się tam. Resztę z Japonii

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Czyli lecimy totalnie w zamienniki?czy robimy Accuphase?(tzn.wiernego klona tej konstrukcji?)

Rozumiem,trzeba myśleć racjonalnie,ale jesli to jest kwestia 100zł,czy tygodnia oczekiwania na to "co trzeba"-to ja poczekam,bo chyba warto !

tranzystory z Japonii

>barmanekm -> 1 kpl.

>freedi -> 1 kpl.

>osimar -> 1 kpl (zależy mi też na pre)

>nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>blomin > 1kpl (tylko do pre)

>nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

Jednak kupie na własną rękę z ebayu

Zgadza się ,też wolę poczekać. Tymbardziej, ze od razu było ustalone, ze nie zmawiamy wszystkiego od razu, czy robimy klona na "hura".

Sądze że nie warto oszczędzić, nawet gdy za wszyskie trany cena wzrośnie o 100zł więcej. To przecież nie ma tylko grać, ale i brzmieć jak Accuphase.

Panowie zdają sobie przecież sprawe, że i tak przypuszczalnie cena nie wyniesie nawet 5% orginalnego modelu ?

Popieram kolegę, ma to być oryginal i jak wsadzimy zamienniki to zawsze bedzie niedosyt ze moglo być lepiej i jak by to bylo. Więc proponuje powoli ale zgodnie z oryginalem. Zatem zamawiamy juz to co jest pewne ?

Nie ma się co załamywać.Zawsze można,zmówienia grupowe są idealne dla takich leni ja ale też możemy w ten sposób poczuć się jak wielkie grupy handlowe ;).

A tak poważnie-każdy z nas poniekąd potrzebuje tego samego i wcześniej czy później i za mniejsze lub większe pieniądze będzie chciał to dostać.Ale czy dostanie to,tracąc ciut mniej nerwów czy pieniędzy?

Wydaje mi się i raczej jestem przekonany,że w miarę możliwości,doświadczenia i wiedzy-powinniśmy sobie wzajemnie pomagać.

Zaangażowałem się w ten projekt i dołoże wszelkich starań,żeby go zrealizować,mimo że moja wiedza i doświadczenie jest znikome,w porównaniu z kolegami z forum.

Trany mocy do końcówki, są też w TME w bardzo dobrych cenach (ok 4PLN). Są na pewno oryginalne bo TME to oficjalny dystrybutor Sankena. Więc Sankeny można zamówić w TME, ale ktoś musi poparować. Myślę, że warto bo na e-bay to różnie może być a tutaj mamy tanio i oryginalne.

Tak są w TME orginalnie zastosowane 2SA1186/2SC2837. Tylko obawiam się czy to faktycznie Sankena.

Niestety nie jest podana żadna nazwa firmy i w dodatku są tanie.

A są inne pozycje, które opisano Sanken. Trzeba by było wysłać zapytanie, z jakiego żródła pochodzą te tranzystory i czy są pewni w 100% co do ich firmy.

Trany mocy Toshiby do pre też znalazłem w Europie (Borbeley ok 2-3 euro sztuka) pewne źródło, lub w USA z oficjalną dostawą do PL, za ok.... 15c. Futurlec, nie wiem jak u nich z pewnością. Wtedy trany mocy można pozamawiać dowolnie (TME, Borbeley, Futurlec) a pozostałe u Japońców. Dodatkowy plusem czegoś takiego jest fakt, że wtedy raczej na pewno nie przekroczymy progu kwoty do oclenia. Ja byłbym za takim rozwiązaniem.

Podziwiam Was za dociekliwość ! Na prawdę ! Ale tak do końca to nigdy nie ma pewności,co do oryginalności.

Jednego możemy być pewni-te podejrzanie tanie-są na raczej podejrzanie"oryginalne"-chociaż co do TME-nigdy się nie zawiodłem,także można zapytać.

Ze swojej strony,jutro zrobię rozeznanie w temacie części do accu...

pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.