Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

marosik

Tak miałem i to dwie kostrukcje z DC sverem, mało tego jedn ze przeżeniem napięciowym i drugi realizowany prądowo.

Ale powiem więcej, kumpel też robił je w dodatku w wielu ilościach i montował podstawki tak z gupoty i sprawdzał jaki wpływ mają dostępne pod ręką.

I co pojawiał sie tylko i wyłacznie rózny offset na wyjściu mały czasem nawet duzy + czy - i nic poza tym.

W dodatku sobie jaja robił zapraszając mnie i jeszcze jednego i mówił, że zmienia punkty pracy i mamy powiedzic który najlepjej się prawuje. Nic nie zauważyliśmy, potem prawda wyszła na jaw.

Wytłumacz mi to technicznie co może robić taki układ oprócz podawania odpowiedniego stałego potencjału na wejście zależnie od zachowania wyjścia, tymbardziej, ze składowa zmienna przed jedo wejściem juest zupełnie tłumiona.

To daje tyle samo, co podłożenie podstawki za duze pieniadze pod kabel czy napisanie na nim, ze jest super.

W twoim przypadku są możliwe trzy warianty.

Albo to siła sugestii lub świadomośći, że jest inny element w układzie.

Albo miałes styczzność z źle zaprojektowanym wzmacnaczem, lub poprawną topologią lecz nieprawidlowo działającem jego swero.

Lub też wyjądkowy był czuły i stosowane tam wzmacniacze operacyjne miały duże rozrzuty offsetu, zmieniąjąc trochę tym samym punkt pracy całego układu.

Dlatego apeluje, by operóz dobrze sparowanych tranzystorów w ukladzie, panowie zakupili przynajmniej 3 tanie kości 833 lub inne i wybrali te o najmniejszym offsecie na jego wyjściu.

A jeszcze jedno.

Ja od dawna borykam się z tym z powodu mojego automatycznego zawodu :-) Na przykład czułe wzmacniacze czujników mające scalaki nie mogą mieć takich rozrzutów na chybił trafił zwłaszcza przy zmanach temperetury.

Poza tym jeśli chcecie mieć operacyjny nic nie wnoszacy "od siebie" w układ radzę wziaść pod uwagę też, że diody Zenera przy stabilizacji napięcia też mają rozrzuty, czasem nawet spore.W dobrych wzmacniaczach bierze sie to pod uwagę.

Zmieniając nieco je i tym samym niedużą różnice pomiedzy np. + - 15V (niekoniecznie musi być stosunek + i - 15,00V) , możemy zmniejszyć offset na wyjściu.

podpinam się do pytania >mrocznego<...i oczywiście skłaniałbym się ku oryginałowi.

Jak to ma być klon to niech będzie !!!Wiem,że są lepsze i tańsze elementy ale to ma być Accuphase

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No najlepiej orginał, przepraszam tylko dobrany do układu orginał.

Bo taki IRC4580 może być dużo gorszy od innego - sam zmienia coś w układzie jeśli trafi nam się egzemplaż z dużym potencjałem na wyjściu.

A te różne od IRC z doświadczenia mają między sobą spore różnice jeśli bierzemy pod uwagę go do swero.

Odpowiedź z Toroidy.pl :

TS500VA PRI:230V SEC:

> 2x 52V-400 VA

> 2x 60V-100 VA

> 12V (0,5A)

mogę zaproponować w cenach:

w konfiguracji AUDIO - 230,00 PLN netto + 22% VAT

w konfiguracji standardowej - 149,00 PLN netto + 22% VAT

Wykonanie "AUDIO" jest dedykowane dla zastosowania we wzmacniaczach mocy

i

innych urządzeniach audio wysokiej klasy. Trafo takie posiada dodatkowo

ekranowanie magnetyczne i elektryczne, posiada środek zalany żywicą,

wykonane jest w oparciu o najwyższej klasy, mierzone laboratoryjne,

elementy. Transformator jest impregnowany i kontrolowany w

poszczególnych

fazach produkcji.

Gwarantujemy cichą prace i najwyższe parametry elektryczne,

Termin realizacji max. 30 dni.

Płatność dowolna - przesyłka za pobraniem lub przedpłata.

Koszt przesyłki za pobraniem 21,00 PLN, w przypadku przedpłaty 18,00

PLN

w razie pytań - służę informacjami

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz Lachowski

Co o tym myślicie ?...

Witam,

nie jest źle. Ale ja bym wziął wyższej mocy.

Mam trafo z toroidy w wykonaniu audio. Wcześniej grało w gc, obecnie zasila Tripatha TA2022 i moim zdaniem jest ok.

Jak chcesz toroida, to można brać. Ja myślę o EI. Jak w oryginale, ale na razie o cenę nie pytam. Muszę polutować płytki, sprowadzić trany, kondy itd

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Bez presady z tą mocą. Naprawdę biorąc pod uwagę, że orginalny Accuphase 406 ma trafo 400VA. A więc 500VA będzie tu wystarczalne.

Ważne jest, aby zapewnić odpowiednią pojemność filtrujacą do tranzystorów mocy (główne kondy zasilania pod trafo + - 52V) oraz dość grube przewody.

>freedi

Byłbym naprawdę chętny na to trafo, ale mam wątpliwości czy wersja audio faktyczne lepjej brzmi we wzmacniaczach, oraz czy zwykłe-niezalewane potrafią buczeć. Tak czy tak do kńca tygodnia dam odpowiedź, bo jakieś wezmę.

Może ktoś miał porównania.

Witam was mam dobra wiadomość dla wszystkich odpaliłem i działa od kopa .Na razie tylko na 2 tranach od tak na wszelki wypadek .Zaraz założę resztę. Jutro złoże dwa kanały i będę słuchał . Na razie powiem tyle ze gra jaśniej niż mój sony i inaczej niż prototyp na uniwer.płytce .Podoba mi się wyjebany projekt .Składajcie bo szkoda czasu . Musze jeszcze załatwić oryginalne trany ster . bo nie pasują te co mam .Inny rozkład nóżek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze jedno zapytanie.

Czy tego typu kondy jak na aukcji będą odpowiednie do wzmaka ? Myścle o 2x 10000uF na + i - zasilania.

Wydają się być OK.

Ukryta Zawartość

A dlatego, gdyż cena ich niska, łatwa dostępność. Poza tym duże kondy Jamicon stosują producenci w naprawdę dobrych wzmacniaczach od Aaron No.1 aż do Mark Levinsonów za weilkie sumy.

Ukryta Zawartość

tomek0104, 21 Cze 2010, 21:11

>Witam was mam dobra wiadomość dla wszystkich odpaliłem i działa od kopa .Na razie tylko na 2

>tranach od tak na wszelki wypadek .Zaraz założę resztę. Jutro złoże dwa kanały i będę słuchał . Na

>razie powiem tyle ze gra jaśniej niż mój sony i inaczej niż prototyp na uniwer.płytce .Podoba mi

>się wyjebany projekt .Składajcie bo szkoda czasu . Musze jeszcze załatwić oryginalne trany ster . bo

>nie pasują te co mam .Inny rozkład nóżek.

Najlepsza wiadomość dzisiejszego dnia:)

To była tylko odpowiedź z Toroidy.pl-i wydaje mi się bardzo rozsądna(tym bardziej,że ekspresowa i konkretna).Moc ,jak zauważyłeś będzie wystarczająca (toroidy mają większą sprawność)i chyba są tańsze od EI,które są w oryginale ale niestety nieosiągalne w tym kraju...Wersja audio?

Nie stwierdziłem różnic.Lepiej brzmią na pewno z nazwy:)...Zalewane też buczą.I problem polega nie w nazwie produktu ale w rzetelności producenta.

Myślę,że w tej kwocie można spróbować takiego rozwiązania.

I jeśli nie wyklaruje się nic "bardziej" (bez urazy dla p.Lachowskiego)-zamawiam taką sztukę,bo faktycznie szkoda czasu !

Jeśli ktoś by reflektował-możemy zamówić wspólnie-będzie im łatwiej i szybciej (sugerowane 30 dni).

Witam, łaskawie odezwali się Japończycy. Napisali o sposobach płatności, ale nie o wysyłce. W ogóle coraz mniej mi się podobają. Jakoś jakby im nie zależało, chyba że tak cudzoziemców traktują, albo mają problemy z angielskim.

Akceptują tylko przelew bankowy, co dla mnie będzie problemem bo nie mam konta walutowego, a te które mam to zeżrą sporą prowizję. Może ma ktoś konto walutowe, lub jakieś firmowe bez prowizji od przelewów walutowych i to od niego by to poszedł przelew. Poza tym tak szczerze, to trochę się boję zbierać i wysyłać im nie swoje pieniądze. Może po prostu do każdego zainteresowanego wyślę Excela z listą (ten ich formularz zamówieniowy) i niech każdy sobie zamówi, a później poparujemy trany?

Jakby co to znalazłem jeszcze jedną stronę w EU z oryginalnymi japońskimi tranami i też mają większość, ale są ok 2x drożsi niż Japońce i też płatności są chyba tylko przelewami.

Ja mimo wszystko sprubuję u Japończyków, może i poparują. Zależy mi by mieć pewne oryginały jeżeli to możliwe.

System gra dobrze, albo nie....

Dopisali o kosztach wysyłki. Wysyłają kurierem EMS (koszt 1800Y, ok 65PLN za całość). Czas do 5 dni. Więc jakie są propozycje? Ma ktoś jakieś wygodne konto lub coś w tym stylu. Ja mogę oczywiście pozbierać kasę, ale:

1) Nie biorę odpowiedzialności za Japończykow

2) Doliczę koszty transakcji

3) Trany poparuje ktoś inny, co się na tym zna.

Wieczorem napisze ostateczne ceny i szczegóły i wtedy będziemy patrzeć kto i na co chętny i czego brakuje.

System gra dobrze, albo nie....

WITAM WSZYSTKICH BARDZO WAŻNA UWAGA W OPISIE KTÓRY KAŻDY DOSTAŁ JEST POWAŻNY BŁĄD!!!!!!!!!!!!

Q15-2SA1507 ŹLE!!!!!

Q14-2SC3902 ŹLE!!!!!!

Q19-2SC2705 ŹLE!!!!!!

PRAWIDŁOWO

Q15-2SC3902

Q14-2SA1507

Q19-2SC3478

WIDOCZNIE PRZY PROJEKTOWANIU ŹLE WPISAŁEM.

no i wrocilem po nieobecnosci. oczywiscie biore swoje zamowienie na pre. Tomek napisz co u Ciebie moge odebrac (pcb i komplet oporow czy jak?).Panowie a jak wyklarowala sie sprawa z tranzystorami do pre, kazdy sobie czy czekamy jeszcze na jakies info, bo pogubilem sie w temacie?

Płytki dzisiaj dostałem (tak jak napisałem na pw). Są super.

Odpaliłeś swojego z błędem (chodzi o trany), czy zauważyłeś wcześniej?

Może dlatego grał jaśniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.