Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za potwierdzenie. jestem przy kompie dosłownie na chwilkę. W razie czego zgadzam się na zamienniki. Wiem, że dobierzecie lepiej ode mnie.

Pozdrawiam

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Co do zamienników 2sa970 i 2sc2240 to niestety nie są podobne.

W czym 2sa1316 zamiennik jet lepszy od orginału w tym, że ma aż po połowe mniejszą prędkość i może pracować od połowe mniejszej częstotliwości (50Mhz) niż 2sa970 (100Mhz)?

Jedyie ma mniejsze szumy, tu zgadza się. Ale na jak małych wzmocnieniach i dużych poziomach tu będzie pracować.

Ten 2sa1316 to inny tranzystor, podobny częściowo, jednak pomimo akustycznych tylko częstotliwości tak rażąco mniejsza szybkość powoduje zupełnie inne brzmienie (możliwość zmiany szybkości stopnia i powstawiaia większej liczby harmonicznych, po porstu zmiany w układzie przy tak samo zaplikowanej części)

2sc3329 (zamiennik 2sc2240)też podobnie niestety. W dodatku mają różnice napięcia saturacji co również powoduje, iż ich charaktrystyki przy tych się trochę niestety zmienią.

>blomin

Czy tych orginalnych już mają za mało, czy coś innego stoi na przeszkodzie, skoro napisałeś "te trany jako zamienniki tez sa" ?

Czyli są te i te.

Tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

osimar -> 1 kpl (koncowka mocy + pre bez SA1186 i C2837) - potwierdzam

nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

blomin -> 1 kpl (tylko do pre + 2sa970 - 6szt, 2sc2240 - 6szt.) = potwierdzam

nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

Mroczny -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

Zigi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

jjp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

omirp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre) - potwierdzam

Le_G > 1kpl (tylko do pre)

jaco2346 > 1kpl (tylko do pre) - potwierdzam

żółwik -> 1 kpl(końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

frd__ -> 1kpl (koncowka mocy + pre) - potwierdzam

Rozgryzłem co było ze basu brakowało .Winę ponosiły przewody głośnikowe ,jak widać na zdjęciach miałem zwykły przewód za 3zł za metr.Zmieniłem na kimber kable tc8 i jest wszystkiego co trzeba .Ale zauważyłem jeden mankament Jak włączę wzmacniacz i po ok 5 sek.jak zabezpieczenia puszcza ., i zacznie grac muzyka przez ok 3-10 sek dźwięk jest taki jakby brakowało wzmacniaczowi sił.Nie wiem jak to opisać ale jakby brakowało mu prądu .lub coś nie łączyło ,przerywało . Ale jak tylko delikatnie zwiększę głośność pracuje normalnie .Moja teza nie te trany co trzeba chyba się dopisze do zamówienia .Wiec nasze forumowe tęgie głowy powiedźcie co to może być zwłaszcza tak się dzieje przy małej głośności.

żółwik, 29 Cze 2010, 16:09

niestety w tym sklepie nie maja oryg. . pewnie ze lepiej oryginaly. Pomoz jak mozesz znaleźć coś do nich podobnego. napisalem żem nie spec i prosze o wsparcie

2sc3329 jest tu ale czy oryg. nie wiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jesli Piszesz ze te zamienniki to dupa, a nie znajdziemy zamiennikow, to trza je wywalic z zamowienia i tyle.

Ukryta Zawartość

a 2SA1316 tu.

mają znaczenie litery w symbolu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może niech każdy weźmie jeden z tych, których brakuje i leci po datasheetach, by znaleźć najbardziej zbliżone charakterystyki. W ostateczności już po odpaleniu być może trzeba będzie jakieś odpowiednie rezystory pozmieniać, aby ustawić odpowiednie punkty pracy. Tak aby odpowiadały oryginałom.

System gra dobrze, albo nie....

korekta

Tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

blomin -> 1 kpl (tylko do pre ) = potwierdzam

Czytam ten temat od początku i choć sam nie składam tego wzmaka to chciałbym przestrzec przed zmianą tranzystorów orginalnych na zamienniki.

Kiedyś klonowałem preamp NAD-a (kolega pożyczył)w którym na wejściu był 2SA1316, niestety nie udało mi się kupić go więc zastosowałem zamiennik 2SA970.

Niestety po odpaleniu klona szybko okazało się że nie gra tak samo jak orginał. (płytki i elementy takie same)

No i niestety tak jest:(

W wielu przypadkach sukces polega na pieczołowitym doborze elementów. Zgraniu ich ze sobą, sparowaniu. Ale to truizm.

Proponuję kupmy to co jest w Japonii. Prawdopodobnie to na bank oryginały. Reszty poszukajmy gdzie indziej. Prędzej czy później znajdziemy.

Do uruchomienia można kupić jakieś podróby. Sądzę, że i tak będzie to lepsza opcja od zamienników. Nie powinno to znacząco zmienić punktu pracy tranzystora.

korekta

Tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

blomin -> 1 kpl (tylko do pre ) = potwierdzam

kw -> 1 kpl (tylko do pre) - potwierdzam

korekta

>

>Tranzystory z Japonii

>

>barmanekm -> 1 kpl.

>freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>osimar -> 1 kpl (koncowka mocy + pre bez SA1186 i C2837) - potwierdzam + drugi komplet na całość

>nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>blomin -> 1 kpl (tylko do pre ) = potwierdzam

>nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Mroczny -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>Zigi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>jjp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>omirp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre) - potwierdzam

>Le_G > 1kpl (tylko do pre)

>jaco2346 > 1kpl (tylko do pre) - potwierdzam

>żółwik -> 1 kpl(końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>frd__ -> 1kpl (koncowka mocy + pre) - potwierdzam

>kw -> 1 kpl (tylko do pre) - potwierdzam

korekta

>

>Tranzystory z Japonii

>

>barmanekm -> 1 kpl.

>freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)- potwierdzam

>osimar -> 1 kpl (koncowka mocy + pre bez SA1186 i C2837) - potwierdzam + drugi komplet na całość

>nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>blomin -> 1 kpl (tylko do pre ) = potwierdzam

>nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Mroczny -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>Zigi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>jjp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>omirp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre) - potwierdzam

>Le_G > 1kpl (tylko do pre)

>jaco2346 > 1kpl (tylko do pre) - potwierdzam

>żółwik -> 1 kpl(końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>frd__ -> 1kpl (koncowka mocy + pre) - potwierdzam

>kw -> 1 kpl (tylko do pre) - potwierdzam

Dokładnie panowie, kupmy to co jest dostępne tylko z orginałów w Japonii.

Nic na szybko, to ma być prawdziwy Accuphase, klon podobny do orgnału. Jak chcemy uruchomić na szybko to w reszte możemy wstawić inne na próbę.

Pędzej czy później kupi się orginały, powoli zwłaszcza, że niektóre typy są nawet dostępne u nas i tym samym możemy zrobić świetny klon Accu.

Ważne byśmy powoli skompletowali możliwie jak najwięcej orginałów.

Też jestem za tym żeby było oryginalnie. Jest dużo dobrych pre i końcówek nawet tu na forum. Jeśli zrobimy klony będzie można z czystym sumieniem porównywać z innymi konstrukcjami i wyrażać opinie.

Na potwierdzenia będę czekał do jutra. Następnie jakoś to zsumuje, wrzucę do przejrzenia i wyślę formularz zapytania do Japońców. W międzyczasie założe może konto walutowe, bo patrzyłem, że do mojego rachunku mogę mieć walutowe za darmo i bez opłat. Wtedy będę miał określone koszty przelewu i nie będą jakieś bandyckie, a po 90 dniach mogę je zlikwidować także bez opłat. Następnie pójdzie przelew do Japonii i będziemy czekać. Kto się podejmuje parowania na wypadek jakby Japońce jednak się nie zgodzili (raczej się nie zgodzą, bo to bardziej wielka hurtownia niż mały sklep). Z tego co wiem, to w tych wypdkach parowanie ma stosunkowo duży zakres tolerancji.

Witam,

odnośnie parowania to freedi pisał, że ma znajomego, który ew. mógłby się podjąć. Można zagadać

Na wszystkie trany z Japonii będzie 0% cła, tylko VAT 22%. Jutro lub w piątek założę sobie konto walutowe, także każdy będzie wpłacał w jenach aby uniknąć problemów z wahaniami kursu (tzn. wpłacał w PLN, kwotę licząc wg kursu jena na dany dzień). Napiszę więcej szczegółów po zamknięciu listy (dzisiaj lub jutro). Pozdrawiam.

osimar, 30 Cze 2010, 17:25

freedi

Napisz coś więcej i za ile ;-). A może wsród tylu fachowców znajdzie się ktoś kto się tego podejmie. Oczywiście za mały bonus.

A może ty Tomek byś w tym pomógł? Będziesz już nie tylko jednym z głównych ojców tego projektu ale wręcz ojcem i matką ;-)

Szczegółów nie mogę podać. Opieram się na wpisie

""To bierzemy te trany ? W sumie to wzezmę więcej i sprawdzę młotkiem(sanken ma 4x4?)...Barmanekm-cła i prowizji i tak nie unikniemy,a co do parowania,zapytam kolege z klona krella,bo wiem,że to robi...""

Kurczę, dwie godziny lutowania rezystorów i dalej na płytce pustawo. Szybko nie da się złożyć tego wzmaka. Szacun dla Tomka, który zrobił to wręcz błyskawicznie

Witam.

Ten" kolega" to JKoch z wątku klon krella ksa 50(nie znam człowieka) ale wiem,że paruje trany.

Wyślę mu spis i odpowiednie ilości poszczególnych,tak więc myślę,że do jutra będziemy mieć jasność w tym temacie.

Witam wszystkich z tego co się orientuje to nie macie gościa który to popruje trany ewentualnie mogę poparadować jeżeli chcecie? .Jeszcze mała wiadomość dla tych którzy płacili kasę za płytki to do piątku mają dotrzeć bo znowu opóźnia się zamówienie .Ale tylko przyjdą zaraz wysyłam.Przepraszam za utrudnienia w projekcie.

tomek0104, 30 Cze 2010, 22:34

Witam, bardzo chętnie. Myślę, że w zamian możemy dołączyć gratisowo ze 2 pary tych mocniejszych, lub więcej innych jakich tam potrzebujesz. Tzn. to jest mój pomysł i mam nadzieję, że koledzy z zamówienia nie będą mieli nic przeciwko.

Chłopaki potrzebuje dwóch sztuk tranów 2SA1316, czy moglibyście przy okazji zamówienia u japońców wziąć mnie pod uwagę? (jeśli to nie kłopot może być ich kilka, wtedy dobrałbym sobie parę)

tomek0104, 29 Cze 2010, 17:32

>zauważyłem jeden mankament Jak włączę wzmacniacz i po ok 5 sek.jak zabezpieczenia puszcza .,

Hej, może jakiś kond się wolno ładuje i za późno ustala się jakiś wymagany punkt pracy, któregoś z tranów. Miałem kiedyś taką sytuacje. Chodzi zwłaszcza o drugą część zdania. Czyli generalnie jak pisałeś, pewnie trany.

tomek0104, 29 Cze 2010, 17:32

Witek, dopisz się do listy i potwierdź, ale napisz, że interesuje cię tylko ten model.

Przejrzyj zasady zamówienia. Po zamknięcie będzie jutro. Ew przez weekend się może będzie można warunkowo dopisać. Bo patrząc na różnicę czasu, nawet jak wyśle im liste w piątek, to odbiora ją dopiero w poniedziałek, więc równie dobrze mogę wysłać w niedzielę. Niemniej oficjalnie lista jest już zamykana. Powysyłam tylko PWy do tych co nie potwierdzili.

witek_z miało byc....

Witek, dopisz się do listy i potwierdź, ale napisz, że interesuje cię tylko ten model.

Przejrzyj zasady zamówienia. Po zamknięcie będzie jutro. Ew przez weekend się może będzie można warunkowo dopisać. Bo patrząc na różnicę czasu, nawet jak wyśle im liste w piątek, to odbiora ją dopiero w poniedziałek, więc równie dobrze mogę wysłać w niedzielę. Niemniej oficjalnie lista jest już zamykana. Powysyłam tylko PWy do tych co nie potwierdzili.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.