Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu więc przy okazji pozwolę sobie zapytać.

Czy ktoś spotkał się z tymi kabelkami, wiadomo jak się spisują ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>dobra to ja zorganizuje zamowienie

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po 2szt

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po 2szt

>

>lista

>

>-blomin

>-osimar

>-mroczny( komplet + 2sc1316 - 4szt.)

>-jaco2346

>-kw

>-Woper1

pomylilem sie z 2sc1316, bo przeciez jada z north. wiec wycinam z zamowienia. chyba ze ktos nalega. szukane 2sc3329 brak u tego sprzedawcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazlem ten watek i zainteresowalo mnie nabycie i zrobienie klona Accuphase tylko nie moge sie polapac w tej ilosci wpisow moze cos strescicie: a wiec czy mozna jeszcze zamowic takie plytki zeby sklonowac accuphase oraz czesci jakie sa koszty tego wszystkiego i z kim rozmawiac na ten temat?

chwilowy brak działalności w audio.

Jeśli chcesz, to po prostu poczytaj wątek i zapisuj się jeszcze na tranzystory.

Głównie klonem zajmuje się tomek0104. Trochę się późno odezwałeś.

To on organizował już zamówienie na płytki i jeśli zamówił jakieś w zapasie to napisz do niego. Ale poszczególni forumowicze ogranizują jeszcze zamówienia danych części.

A jeśli nie wystarczy płytek, to należy mieć nadzeje, że znajdze się jeszcze kilka osób na zrobienie klona lub ktoś ci odsprzeda.

Chociaż wątpliwe, bo po pierwsze to świetny projekt, po drugie koszty są duże i jak ktoś się zdecydował, to wie na co się porwał.

No bo koszty elementów, płyki, radiatora wyniosą w przybliżeniu 1000zł.

Do tego trafo (a raczej dwa jeśli z przedwzmacniaczem) i obudowa, to już we właśnym juz zakresie.

W każdym razie może wszystko wynieść 1500zł.

No ale biorąc pod uwagę ten koszt nowego :-)

żółwik - 1500 mozna przelknac jesli to bedzie zblizone do oryginalu dzwiekowo, acha czy byla klonowana rowniez plytaka barwy dzwieku? nie potrzebuje niczego wiecej moze byc sam wzmacniacz w przyciskiem power i regulacja glosnosci ale jeden dodatek jest mi potrzebny, regulacja bass treble (balansu i innych nie musi byc) wazne to jest dla mnie gdyz nie kazdej muzyki 100% nagran nie da sie sluchac dobrze na direct

chwilowy brak działalności w audio.

Projekt będzie wzorowany na idealnej płytce z orginalnego Accuphase 406 (zdjęcia orginału) i to już połowa sukcesu nie do osiągnięcia, ot tak w DIY.

Do tego staramy się sprowadzić z niemal całego świata maksimum tranzystorów orginalnych.

Więc w tym wypadku zagra na pewno wybitnie. Bo to będzie klon orginału, a nie próba czegoś podobnego na własną rękę.

Do tego to jest ponoć jedna z najlepszych, a niektórzy mówią że najlepsza integra z Accuphase.

Polecam ci zapoznać się chociaż z tym wątkiem od strony 3 ! Tam się dużo dowiesz.

Regulacji barwy nie robimy, orginalny przedwzmacniacz liniowy tak. To od niego zależy dużo perzy współpracy końcówki mocy ze źródłami.

Dobry system z dobrymi kolumnami najcześciej nigdy nie potzrzebuje, wspomagaczy typu "doadać basu i ująć sopranu"...

Accu sam stosuje tylko tą regulacje jako dodatek. Sami odradzają z niej korzystać jak większosć producentów tej klasy :-)

To nie jest dobra propozycja moim zadniem. Naprawdę...

Dużo osób robi właśnie z pre. Przy niewłaściwym spasowaniem z posiadającym przedwzmacniaczem (nawet wyższej klasy) brzmienie dobrej końcówki Accu szlag trafi. Nie ma pewności.

Zwłaszcza, że pre jest tak genialne wręcz, iż brzmi podobnie do osobnego dzielonego zestawu pre od Accu.

Co było sprawdzane poprzez włączenie orginalej końcówki z tej integry z oddzielnym pre (zestaw pre) i tym wbudowanym w naszą integre. Brzmienie było bodobne. W dodatku własnie niektórzy tez zamawiają odatkowy zestaw do samego pre.

Ale tu już jak kto chce.

Tak to właśnie jest jak się pisze w pośpiechu i bez zrozumienia a w dodatku z telefonu. Miałem na myśli, że wszyscy robią końcówkę z przedwzmacniaczem jako komplet, a dołączyć możesz sobie potem regulator barwy. O taką wypowiedź mi chodziło.

Żółwik masz rację :)

Także zdecydowanie polecam razem z pre.

Sam mam mocno wypasione pre lampowe. Bawiłem się z nim (a raczej różnymi wersjami tego samego układu kilka lat) aż doszedłem to tego co mi odpowiada.

I robię accu z pre.

Oczywiście zrobię dodatkowe wejście, żeby podłączyć inne przedwzmacniacze. Ale mocno wierzę, że kostruktorzy urządzenia na tak wysokim poziomie, raczej starali się wyciągnąć z niego wszystko.

Nie przypuszczam, żeby kaszanili w jakiś miejscach, aby podobny wzmacniacz, lepiej dopasowany sprzedać za jeszcze wyższe pieniądze.

Z tego co się orientuję, to najwyższy model integry Accu. Musieli się postarać. Aczkolwiek nie mówię, że ich dzielone nie będą grały lepiej. Niestety:(

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

>Mezalians w pełni :-)

no niby tak, ale nie sadze by accu wsadzalo tam cos bardziej wyszukanego. pewnie tez jakąś pasywkę jak radmor. szkoda ze nie mamy schematu tej barwy , moze człek by się czegoś nauczył jak najlepsi to rozwiązują.

uwaga lista z ebay oczywiscie aktualna jest tylko klopot . oto drugie zrodlo do tranow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i odpowiedz na moje pytania dot. tranow. dopiero dzis odpisali.

hello

the are original japaneas,

the suuix is BL

regards

al

oraz to trzecie zrodlo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odpowiedz

Manufacturer is REN (Renesas)

oprocz w sumie 3 zrodel, wystepuje problem z iloscia dostepnych tranow.tylko to trzecie zrodlo gwarantuje pelna liste ale brak 2sc1316 dla mrocznego no i duzo drozej, w innych zabraknie dla wszystkich. wejdzcie w linki i sami sprawdzcie. panowie nie wiem czy nie lepiej by kazdy osobno zamowil sobie trany. przesylka to ok 10-20pln wiec szoku nie bedzie - sami zadecydujcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakup tranów we własnym zakresie chodzi mi po głowie od czasu takich problemów z ich dostępnością. Tylko teraz pytanie czy kupujemy każdy osobno i wysyłamy wszyscy do Tomka ?

Jakie jest prawdopodobieństwo, że jak każdy sobie zamówi trany to będą on wstępnie sparowane (z jednej serii i linii). Co myślicie, będą aż takie różnice między nimi (parametry) ?

No właśnie-najgorsze to parowanie. Raz, że mało kto to zrobi poprawnie i dokładnie. Dwa trzeba mieć z czego dobierać pary, a chyba większość z nas potrzebuje ich tylko do tego Accu i nie zamówi więcej. Zresztą z tego co widać to nie ma "więcej". Osobiście jestem za zamówieniem zbiorowym.

Powoli zaczynam się gubić w tych zamówieniach. Już nie wiem gdzie i jakie trany zamówiłem i u kogo:).

Można by coś przyśpieszyć, żebyśmy wiedzieli na co czekamy i co jeszcze nam brakuje?

Osobiście jestem za zbiorowym i parowaniem u Tomka.

A tak nawiasem coś Tomek i kogutaudio ostatnio mniej piszą

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

ja robilem 2 zam.

nr 1

>lista poltronik po 4szt.2sc3329

>

>

>żółwik

>omirp

>freedi

nr 2

lista north 2SA1316 po 4szt

>blomin

>żółwik

>omirp

>barmanekm

>nick30

>woper1

>osimar

>jaco2346

>freedi

>witek_z

>kw

mroczny scalaki x2

wszystko pojechalo do tomka - north jeszcze nie dojechal. i to koniec. japonie mial robic barmanekm , wiec czekamy. na ebay sa trany do pre ale drogo. czekam co z japonią. koncowka to nie ja , ja szukalem do pre.

Hej, już jestem z powrotem i mam wiadomości z Japonii i USA. Jestem masakrycznie zmęczony więc napisze wszystko jutro. Pozdrawiam.

System gra dobrze, albo nie....

Witam nie martwcie się żyje ,trochę odpocząłem nad morzem bo szkoda takiego lata jak mamy.Resztę płytek już mam ,muszę powysyłać.Napiszcie co mam do roboty bo nie jestem w temacie.

Witam,

Trany MOCY są już zamówione z USA. Tak jak już pisałem, wyjdzie nieco taniej. Nie wiele, ale o ok. 10PLN chyba. Udało się chyba zapłacić kartą kredytową (czekam na potwierdzenie), ale przez to musiały być minimalnie wyższe ceny tranów. Ale po obliczeniach i tak wyszło taniej. Teraz wszystko podliczam i czekam na fakturę (nie wiem czy zwykłą czy proformę) od nich aby wyliczyć Wam ile jest dokładnie do zapłaty.

Z Japończykami sprawa jeszcze trwa, cały czas wysyłamy do siebie jakieś dokumenty, są nieco powolni i bardzo skrupulatni, przy czym nie najlepsi z angielskiego więc dlatego tak to idzie.

Aha, niestety nie mają na stanie (chociaż pisze, że mają) 2SC3902, jako direct replacement proponowali 2SC3117. Ja aby nie przedłużać to zrezygnowałem, bo nie wiem na ile jest on podobny i zaraz by też trzeba było zbierać potwierdzenia od wszystkich. Jak ktoś jednak by sprawdził, czy taki zamiennik jest dobry, to jeszcze bym mógł szybko dokupić aby poszły w tej samejk paczce. Przesyłka jest niestety droga: kurier 45-50$ (do 5 dni), zwykła do 20$ do 14 dni ale może być bez trackingu. Nie wiem jaką wyślą, bo zasugerowałem tą tańszą, ale nie wiem czy nie będą musieli wysłać droższą, dlatego nie jestem w stanie jeszcze podać ostatecznej kwoty. Niestety tak to wygląda, bo zakupy nie są tak jak w zwykłym sklepie internetowym, tylko polegają na wysyłaniu dokumentów Polecenia Wyceny, Wyceny, Polecenia Zakupy i tak w te i wewte. Tak samo zresztą wygląda sprawa w Japonii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.