Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz caly wątek jest podporządkowany temu projektowi, zatem wszystkie zamowienia dot. tranow szly automatem do tomka, gdyz zaoferowal sie ze je poparuje. szkoda ze nie zaznaczyles ze chcesz te trany od razu bo lezą u niego juz z miesiąc. wiadomo ze uregulowales koszt zbiorowej wysylki (cos z tego co pamietam po ok. 1pln na osobe) i tranów - chyba u mnie. napisz do tomka na pw. swoj adres, doplac mu za rozsylke indywidualną i ci wysle.

Napisałem do Tomka 30 lipca, oczywiście bez odzewu.

I teraz mam pytanie: mam sobie z innego żródła załatwić te trany i dać sobie spokój z tranami z North?

witek_z

zrobmy tak, ja bede sie kontaktowal z nim w weekend bo ma mi wyslac komplet i przekażę by trany wyslal do ciebie. daj mi swoj adres i przelej na moje konto 5pln na wysylke. on mi wisi tez 5pln wiec bede z nim kwita. szkoda ze nie wiedzialem bo by taka popelina nie wyszla.

mbank

02 1140 2004 0000 3802 4233 1737

A wiec wyjasnijcie mi czy tomek0104 ma jeszcze zbierac pieniadze na przesylki czy byly one uwzgledniane przy wplacie na konto za trany itd. bo wydaje mi sie ze barmanekm zbieral rowniez z przesylka.

Tomek-dostaniesz jeszcze ode mnie 66szt tranów :)...2sa1507 i 2sc3902 z ebaya.Zapłaciłem za nie 10 sierpnia a jeszcze ich nie dostałem,czy powinienem się już wkur...ać,czy jeszcze się wstrzymać?

Kosztów przesyłek nie doliczałem jak dotrą do Tomka dam znać na forum.

Natomiast na diody(towar na zamówienie) z North czekam od 30 lipca!

tomek0104, 26 Sie 2010, 20:00

>Witam wszystkich Trany dotarły jest ich tyle ze aż strach się do nich zabierać Hehe Ale dam rade.

Jeszcze dojdzie Borbely. A tak z ciekawości mógłbyś "parnąć" jakiś komplet dla siebie i sprawdzić czy jest różnica. I druga sprawa, pomierzyć kilka tranów z FUTURLEC'a czy chińszczyzna zgadza się z datasheetami. Bo póki nie zebrałem całej kasy za Borbely to moglibyśmy jeszcze domówić jakby okazało się, że FUTURLEC to szajs.

Co do kolegi co czeka na kase z North, to niech mu faktycznie wyślij mu Tomek jego działkę (NORTH 2SA1316), bo w sumie też nie wiedziałem, że ktokolwiek czeka na trany nie związane z projektem Accu.

System gra dobrze, albo nie....

Owszem, wszyscy co zamawiali u mnie trany z USA i Japonii, mają policzoną wysyłkę w PL (wszyskich zamwianych części na raz). Do innych źródeł nie była liczona, ale chyba nie ma takich przypadków, że ktoś zamawiał tylko z innych źródeł.

Jeszcze nic nie parowałem ale widze mały problem z tranami 2sc2837 i 2sa1186 .Kitajce dali rożne typy HFe np 2sc jest (Y)to odpowiada Vce 90-180 Hfe a 2sa jest typu (P) czyli od 70-140 hfe .Jutro zobaczę co z tego wyjdzie bo wydaje mi się ze obydwa typy powinny być np.2sa1186 P albo Y a nie jeden taki drogi taki .Co wy na to ?

barmanekm, 26 Sie 2010, 22:37

I druga sprawa, pomierzyć kilka tranów z FUTURLEC'a czy chińszczyzna zgadza się z

>datasheetami. Bo póki nie zebrałem całej kasy za Borbely to moglibyśmy jeszcze domówić jakby okazało

>się, że FUTURLEC to szajs.

i tu cie popieram.

tomek0104, 26 Sie 2010, 23:03

No właśnie nie wiem jak co jest. Ja tych pudełek nawet nie otwierałem ale...

- W wielu sklepach do niektórych tranów zawsze podają typy (po Hfe) a do niektórych nigdy. Tak jakby przy niektórych tylko było to istotne

- W kashinoki do niektórych typów tranów podają typy np. 2SA1386 a do niektórych nie np 2SA1186.

W jakim miejscu jest ten tran na schemacie? Nie da się dopasowania załatwić w inny sposób w tym wypadku? Przy FETach czasami takie rzeczy załatwia się odpowiednim rezystorem, a o bipolarach to wiem tyle, że są i jak działają w teorii.

Patrzyłem i do tych tranów 99% sklepów nie podaje typu. Część oferuje tylko poparowane. Zresztą zakres 90-140, więc może coś z tego będzie.

Poza tym, czytałem, że bardzo dobrą dokładnośćią jest 10-20, a dolną sensowną granicą parowania jest ok 30. I ma to jeszcze sense. Parowanie perfekcyjne to 5. Myślę więc, że nie będzie aż tak źle. Może dlatego nie podają typów do tych tranów, że mieszczą się w tych granicach praktycznie.

(Mówie o Hfe oczywiście).

Proponuje więc iteracyjnie. Pomierzyć i następnie poparować do różnicy Hfe < 30. Jak pójdzie łatwo to spróbować < 20. Ewentualnie w odwrotnej kolejności.

freedi, 26 Sie 2010, 20:25

>Tomek-dostaniesz jeszcze ode mnie 66szt tranów :)...2sa1507 i 2sc3902 z ebaya.Zapłaciłem za nie 10

>sierpnia a jeszcze ich nie dostałem,czy powinienem się już wkur...ać,czy jeszcze się wstrzymać?

>Kosztów przesyłek nie doliczałem jak dotrą do Tomka dam znać na forum.

>Natomiast na diody(towar na zamówienie) z North czekam od 30 lipca!

Jak zapłaciłeś paypalem, to możesz rozpocząć spór. Paypal zwraca wtedy kasę. Nie wiem jak jest z terminami, ale jakoś nie możesz wcześniej, aniżeli ileś dni od transakcji, ale nie później aniżeli chyba miesiąc.

No a tak w ogóle, to z USA faktycznie te przesyłki idą dłużej. Moim zdaniem spokojnie można poczekać jeszcze parę dni

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

osimar...

Z natury nie jestem złośliwy,ale nie chcę żeby Ci którzy zapłacili za nie,pomyśleli,że robię jakiś"wałek".

Dlatego zaraz rozpracuję tego typu sytuację(płaciłem z pp) i zrobię co trzeba,tym bardziej,że kondki kupione bodajże 3 dni później też z USA doszły po tygodniu...

Rozumiem wszystko-to parę tysięcy mil,ale wczoraj wysłałem maila z zapytaniem o moje zamówienie sprzed prawie miesiąca(zapłacone) do North i ...nikt łaskawie nie raczył klepnąć do mnie parę słów...

Nie chcę bluzgać,ale wk***ia mnie takie traktowanie i cwaniactwo !!!

Hej, a czym były wysyłane? Może trafiły na cło? Jeżeli nie były wysyłane kurierem lub czymś rejestrowanym i trafiły na cło to pewnie czekasz na powiadomienie teraz.

Macie już jakieś swoje koncepcje zasilaczy?...najlepiej byłoby skopiować oryginał(chociaż pomysłów na główne kondy było tutaj mnóstwo)...Projekt,jak widzę powoli zbliża się ku końcowi(może odpalimy go w tym roku?)...Jak na razie to widzieliśmy fotki tomka i ...niestety moje-nie macie lutownic i aparatów ;)

pozdrawia freedi

Może zależy od tranów, z tego co ja czytałem, to żeby poparować +/1 to trzeba liczyć duuuży odrzut.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj przykład, oczywiście nie znaczy, że musi być wiarygodny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

barmanekm

Wysłali standardowo "Wysyłka i obsługa za pośrednictwem Standard Int'l Flat Rate Shipping":

i nic mi to nie mówi czekam jeszcze do ...powiedzmy środy(wysłałem priva sprzedawcy) i w przypadku braku odpowiedzi:żądam zwrotu kasy...i nie wiem co dalej?Ludzie wpłacili,czekamy-a tu dupa!!!

Ale coś się wymyśli.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

tomek0104, 27 Sie 2010, 23:03

Odpaliłem preampa coś tam mruczy, ale nie ogarniam jak go zasilić no poważnie.

Podaje symetrycznie 17V i trany q17 i q18 mają mi ustabilizować napiecie na 12VDC?

W tej chwili podaję 17VDC to za tymi tranami na emiterach mam po 16VDC. Rezystory wstawiłem jak było w projekcie. R20- 100R, R22- 3,3k, r23-33R, druga strona identycznie.

Tak ma być?

"kogutaudio

15 Sie 2010, 16:48

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1803 / 478 / 0

Witam. Wróciłem wczoraj z wakacji.

Robiłem dzisiaj pomiary .

Na płytkę pre wchodzą dwa napięcia 2 x 16,30 i 2 x 18,25."

Patrząc na schemat to wygląda, że to 16V to wychodzi z płytki a te trany z otaczającymi je elementami to miękki start.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.