Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Coś długo nie zaglądalem do tego wątku.

bendix101 co do tego, że niby voodoo opowiadam jeśli chodzi o odpowiednią temprature tranzystorów.

To niestety piszesz tylko twoje widzimisię.

Znam to z praktyki. Podane kiedyś "suche" przykłady książkowe nic tak naprawdę nie mówią w konkretnym przypadku.

Tranzystory, choćby mocy pracują liniowo przy odpowiedniej temperaturze pracy. Zwykle powyżej 50*C.

Poza tym przy różnej temperaturze złącza zmienia się praca ich, zmienia się też próg odcięcia oraz ich nasycenia. (pomijając inne właściwości, ale to już częściej w układach małosygnałowych)

Na bias również to ma wpływ, zaleznie od aplikacji. Ale już pomińmy to.

W aplikacjach o dobranych tranzystorach (jak choćby dopracowane wzmacniacze - gównie ta bolaczka ujawnia sie to przy większych mocach) działanie tranzystorów jest optymalne w określonym punkcje pracy. Występują zależności w układzie od temperatury i typu danego półprzewodnika.

Dlatego ważne, by przy pracy na większych amplitudach i prądzie, jednoznacznie większych temperaturach punkt pracy poszczególnych elementów właściwie się zmieniał.

Moje obserwacje w urządzeniach pomiarawych pokazały, iż już sama amplituda sygnału w danym układzie podlegała fluktuacjom przy zmianie temperatury w newralgicznych obszarach. (Pomijajac dodatkowe czynniki wynikające automatycznie z przesunięć pracy układu - tak koło się zamyka)

W mojej pracy modyfikuje urzadzenia pomiarowe, wzmacniacze sygnałów i czasem wpływy temperatury aż szokują. Trzeba zmienić punkt pracy, opracować odpowiednią kompensacje.

Pomimo że zwykły wzmacniacz mocy nie jest układem o aż tak precyzyjnie dobranych punktach pracy warto, aby poszczególne polprzewodniki były sprzężone cieplnie.

Również po to celowo trany drivera w tym układzie zostały obsadzone obok tranów mocy na względnie nie dużym radiatorze.

Co oczywiste podobnie już w innym bloku sprzęga sie termicznie pary różnicowe.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

k**wa mac przeciez w bąblach były. moze trza bylo paczki porobic kartonowe

Do mnie dotarły w stanie nienaruszonym.

Ale muszę powiedzieć, że nastąpiła znaczna miniaturyzacja. Mam stare, używane, nie wiem a jakim stanie i są znacznie większe. Wielkość starych taka jak czerwone Elny.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Do mnie dotarły w stanie nienaruszonym.

Ale muszę powiedzieć, że nastąpiła znaczna miniaturyzacja. Mam stare, używane, nie wiem a jakim stanie i są znacznie większe. Wielkość starych taka jak czerwone Elny.

to prawda te same pojemnosci i napiecia tych samych kondow, jakies bardziej gabarytowo dzis kurduplate.

Coś długo nie zaglądalem do tego wątku.

bendix101 co do tego, że niby voodoo opowiadam jeśli chodzi o odpowiednią temprature tranzystorów.

To niestety piszesz tylko twoje widzimisię.

Znam to z praktyki. Podane kiedyś "suche" przykłady książkowe nic tak naprawdę nie mówią w konkretnym przypadku.

Tranzystory, choćby mocy pracują liniowo przy odpowiedniej temperaturze pracy. Zwykle powyżej 50*C.

Poza tym przy różnej temperaturze złącza zmienia się praca ich, zmienia się też próg odcięcia oraz ich nasycenia. (pomijając inne właściwości, ale to już częściej w układach małosygnałowych)

Na bias również to ma wpływ, zaleznie od aplikacji. Ale już pomińmy to.

W aplikacjach o dobranych tranzystorach (jak choćby dopracowane wzmacniacze - gównie ta bolaczka ujawnia sie to przy większych mocach) działanie tranzystorów jest optymalne w określonym punkcje pracy. Występują zależności w układzie od temperatury i typu danego półprzewodnika.

Dlatego ważne, by przy pracy na większych amplitudach i prądzie, jednoznacznie większych temperaturach punkt pracy poszczególnych elementów właściwie się zmieniał.

Moje obserwacje w urządzeniach pomiarawych pokazały, iż już sama amplituda sygnału w danym układzie podlegała fluktuacjom przy zmianie temperatury w newralgicznych obszarach. (Pomijajac dodatkowe czynniki wynikające automatycznie z przesunięć pracy układu - tak koło się zamyka)

W mojej pracy modyfikuje urzadzenia pomiarowe, wzmacniacze sygnałów i czasem wpływy temperatury aż szokują. Trzeba zmienić punkt pracy, opracować odpowiednią kompensacje.

Pomimo że zwykły wzmacniacz mocy nie jest układem o aż tak precyzyjnie dobranych punktach pracy warto, aby poszczególne polprzewodniki były sprzężone cieplnie.

Również po to celowo trany drivera w tym układzie zostały obsadzone obok tranów mocy na względnie nie dużym radiatorze.

Co oczywiste podobnie już w innym bloku sprzęga sie termicznie pary różnicowe.

Nie sadzę że widzimisie bo: jezeli ustawisz w calym ukladzie punkt pracy tranzystorów przy w miare stabilnej temperaturze (a taka bedziesz mial przy dobrym chlodzeniu) to niezaleznie od mocy temperatura polprzewodnikow bedzie miala male fluktuacje co tez bedzie oznaczalo ze mniej sie bedzie przesuwal punkt pracy. Jezeli dasz male radiatory to Ci temperatura bedzie sie przesuwala od powiedzmy 20 do 70 stopni a to juz masz 50 stopni róznicy. Dopiero taki uklad Ci bedzie plywal po charakterystykach tranzystorów. Oczywiscie masz racje piszac ze punkty pracy sie beda przesuwaly razem ze zmianami termperatury, ale to co chcesz osiągnac to w miare stabilna praca w calym zakresie mocy. A to mozna osiagnac miedzy innymi dajac odpowiednie chłodzenie żeby nei leciał przysłowiowy "pot" z tranzystorów. Reszta to dla mnie voodoo.

To co piszesz przeczy logice. Co innego przy fetach - bo tam masz zmienne charakterystyki temperaturowe (nieliniowe) i nawet moga ci sie zmienic z dodatnich na ujemne i odwrotnie. Tam trzeba dobrze dobrac prad spoczynkowy zeby ci sie wzmacniacz nie rozbujał prądem spoczynkowym az do przewalenia złącza. Stad sie robi dziwne kompensacje i ustala dokladnie okreslony prad spoczynkowy a nie jakies widzimisie ze dam 20mA a kolega da 100mA bo ma taka ochote.

Pozdtrawiam

Widze, że troche przesadzasz, nic niczemu nie przeczy. Bo przykład z radiatorem, gdzie temperatura przy wiekszym obciążeniu już rośnie o 50*C jest moim zdaniem przesadzony.

Widzę że nie zrozumiałeś do końca pracy pozcszególnych konfiguracji, albo tego co chciałem przekazać.

Twoja teoria też się sprawdza, dążymu by minimalizować zmiany carakterystyk płprzewodników, ale nie zawsze jest tak różowo. Przeprowadzałeś obserwacje w układach ?

Nie zawsze dobrany tranzystor pracuje "liniowo" działając na pozostałe punkty pracy reszty elementów aktywnych, że tak powiem. Choć można zrobić inny układ.

Przecież ja napisałem, że pomimo tej samej temperatury i punktów pracy są układy gdzie paramety tranzystorów ulegają różnym zmianom np. przy danym prądzie i inaczej się to ma w takim małym, a inaczej mocy. (Nie wspominając o różnych typach i ich domieszkach złącz)

Dlatego przy odpowiednio zaprojaktowanym układzie "samokonpensacyjnym", z głową można to też niwelować poprzez niewielką zmiane punktu pracy na zasadzie sprzężenia cieplnego.

Co de fetów, to zgoda rodzą się jeszcze dodatkowe problemy przez ich "kapryśne" zachowania, ale temat jest przecież o bipolarach.

Również Pozdrawiam.

Ps. Miło wgłębić się w temat.

Na dalszą wymianę zdań zapraszam już na PW, nie zaśmiecajmy porządnego wątku tą właśnie kwestją.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

tomek0104

Robert doszły do ciebie foty preampa?

Niestety nie dostałem ich. (patrz PW) Jakbyś mógł to wyślij jeszcze raz.

Pozdrawiam.

Witam,

Podoba mi się koncepcja kondensatorów zasilających wg. kogutaudio. Fajnie by było wpakować tam jakieś fajne kondziołki.

W Digikey znalazłem ELNA for Audio (TONEREX) 4700uF/80V. Powyżej 100szt. wychodzi 6.4$/szt. Na stanie mają 103 sztuki.

7 osób po 17 kondziołków (jeden zapasowy ;-)) i zamówilibyśmy 102szt.

Koszt na osobę: 108$

Wysyłka: GRATIS

Cło + VAT: Do sprawdzenia, w MOUSERZE przy wysyłaniu UPS chyba jest już wliczony tutaj muszę sprawdzić.

Czy są chętni? Jakby co to lista. Warunek 7 osób minimum.

System gra dobrze, albo nie....

Przesyłka z kondami dziś dotarła, dzięki.

Niestety nie może być zbyt różowo i jeden 10u/50V poczta mi zgniotła.

10/50 mala strata :-) Mi zgniotła 470/100 muse :( to gorzej bo takich nie ma łatwo dostępnych.

tu masz pocieszenie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak ten kiepski to inny:

Ukryta Zawartość

Ja mam gorsze zmartwienie. Do tej pory nie mam PCB a Tomek się nie odzywa :(

ps. Tak przy okazji co to jest po 15 EURO

Ukryta Zawartość

Glosniki B&W seria 800/801/802 ? Bo zglupialem z ta ceną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bendix101

Nie jest do końca taka mała strata. Chodzi o Nichicona VR. W polsce brak szans na zakup VR.

Dobrze że wiąłem w zapasie, do Accu i projektu daca na WM wystarczy, ale być może będzie za mało do przyszłego preampa. :(

Z tym Muse to ty też masz rzeczywiście pecha.

Jakie kondensatory potrzebujecie ?

bendix101 - Od biedy mogę sprzedać swoje PCB ( ja robię klona na oryginalnych)

Piszę się na nie bo boje się że zostane z gratami a poszlo juz na nie circa 1k PLN :(

odbierz priva

Koledzy, strasznie mi przykro z powodu tych kondow. Michal przyslal mi kilo 2200/35 w jednej torebce i bąbelkach i było ok. myslalem ze przy mniejszych gabarytowo ilosciach wystarczy koperta. jesli moge Wam zadoscuczynnic za te kondy jakos...

Koledzy, strasznie mi przykro z powodu tych kondow. Michal przyslal mi kilo 2200/35 w jednej torebce i bąbelkach i było ok. myslalem ze przy mniejszych gabarytowo ilosciach wystarczy koperta. jesli moge Wam zadoscuczynnic za te kondy jakos...

Weź to olej chłopie. Przecież to nie Twoja wina. I tak sie wykazales ze je porozsylales a ja np. Ci zapomnialem w koncu przelac za przesylke :)

Właśnie blomin daj spokoj, ty wykonałeś swoją robotę należycie i wszyscy są zadowoleni.

A że nasza poczta pier...nie przesyłkę jak leci, to nietety nic nie poradzimy.

Kurcze jestem rozdarty z tymi kondami do zasilacza - te elny na płytkach które pokazał kogutaudio są super ale koszt to pewnie ok.350zł natomiast nichicony Hi-sound 10000uF/80V też są niezłe a koszt 250zł - sam nie wiem. Może jednak elny jeśli płytki byłyby dostępne?

Kurcze jestem rozdarty z tymi kondami do zasilacza - te elny na płytkach które pokazał kogutaudio są super ale koszt to pewnie ok.350zł natomiast nichicony Hi-sound 10000uF/80V też są niezłe a koszt 250zł - sam nie wiem. Może jednak elny jeśli płytki byłyby dostępne?

@kogutaudio pokazal Rubicony, a w sprawie plytek skontaktuj sie z @ POLIFONIA :)

pzdr

...Ja mam gorsze zmartwienie. Do tej pory nie mam PCB a Tomek się nie odzywa :(

Uuu - to sie porobilo ! - widze, ze nie tylko ja nie otrzymalem jeszcze pcb - powiem szczerze zaczynam sie niepokoic !

rownież nie mam zadnych informacji od Pana Tomka.

moze ktos jeszcze ma do odstapienia pcb ??? :):)

pzdr

Radiatory Fischer 2 sztuki:

1.barmanekm

2.omirp

3.kogutaudio

4.dj_

Witam, szukamy jeszcze jednej osoby. Może jest ktoś chętny. Jak nie znajdziemy, to będziemy pewnie w 8 kupować, nie powinno być sporo drożej.

Przypominam, że cena w zależności od wybranegi modelu będzie oscylować w granicach: 120-180PLN za komplet + Wysyłka + VAT.

Pozdrawiam

UWAGA osoby czekajace na PCB od Tomka. Dzwonil do mnie i prosil by przekazac ze plytki wysle w poniedzialek gdyz jest na wyjezdzie i wraca na weekend i nawet nie ma dojscia do kompa by odpisac.

UWAGA osoby czekajace na PCB od Tomka. Dzwonil do mnie i prosil by przekazac ze plytki wysle w poniedzialek gdyz jest na wyjezdzie i wraca na weekend i nawet nie ma dojscia do kompa by odpisac.

To dobrze, bo juz wszyscy wpadamy w panikę... ;-)

Hej, mam prośbę jeśli ma ktoś jeszcze gotowy koszyk rezystorów u Tomkiewicza to poproszę na priva i z góry dziękuję. Jeśli chodzi o kondy do zasilacza to faktycznie kogutaudio pisał o rubiconach a nie o nichiconach - przejęzyczyłem się. Jeśli znajdą się chętni to wezmę jednak elny for audio.

To raczej się proszę spieszyc wszyscy chętni na Elny for Audio, bo poniżej 100szt. będzie już nieopłacalne chyba. A jest ich nie wiele ponad 100. A jak nie to wpakuje Nichicony Gold Tune 4x15000uF i jakieś 2x4700/6800uF. W sumie nawet będzie wygodniej i cenowo podobnie, bo nie będzie trzeba płytek. 7 chętnych chyba nie uzbieramy.

Hej, mam prośbę jeśli ma ktoś jeszcze gotowy koszyk rezystorów u Tomkiewicza to poproszę na priva i z góry dziękuję. Jeśli chodzi o kondy do zasilacza to faktycznie kogutaudio pisał o rubiconach a nie o nichiconach - przejęzyczyłem się. Jeśli znajdą się chętni to wezmę jednak elny for audio.

koszyk nr 021f4b27f7a72d596f88370a134afc86

to był pierwszy koszyk. Zrobiłem go na podstawie pierwszego zestawu. Tam były 2, czy 3 zmiany.

Koszyk jest na pre i końcówkę

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.