Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Ps. Wiem że to wygląda dziwnie . Ale czy ktoś stosował te kabelki jako okablowanie wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tymi nie miałem do czynienia. Natomiast gram na interkonekcie Furutecha FA-220. Też z miedzi alfa-OCC. Interkonekt jest świetny. Wcześniej miałem Cardasa 300B-micro. Różnica na korzyść Furutecha jest znaczna.

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Panowie - na podstawie czego składaliście Pre? Mam komplet rezów ale jak je zgrać z płytką?

Czy ktoś może mi podesłać listę do Pre -> PW albo rafal(kropka)[email protected]

Z góry dzięki!!

Wygląda to tak

To dziwnie masz to zrobione. Czy tak jest w oryginale? To po co te rozdzielone masy kondensatorem 22nF? Dokladnie go wlasnie zwarles. W/g idei tej masy plywajacej wlasnie wejscie (masa) wzmacniacza powinno byc odizolowane od obudowy/masy.

Jak odpalałem te moduły to miałem masę sygnału nie podpiętą.( pod główną).

przylutowałem gniazdo do wejścia i połączyłem bezpośrednio z pre-out 406 ki.

Dobrze że miernik miałem podpięty bo wskazywał dziwne wartości raz w górę raz w dół.

Połączyłem te masy ze sobą i dopiero wtedy pokazywał stabilnie 4mV (BIAS).

Nie wiem jak jest w 406.

Jutro mogę przeanalizować gdzie idzie ta masa sygnału w oryginale.

Jak odpalałem te moduły to miałem masę sygnału nie podpiętą.( pod główną).

przylutowałem gniazdo do wejścia i połączyłem bezpośrednio z pre-out 406 ki.

Dobrze że miernik miałem podpięty bo wskazywał dziwne wartości raz w górę raz w dół.

Połączyłem te masy ze sobą i dopiero wtedy pokazywał stabilnie 4mV (BIAS).

Nie wiem jak jest w 406.

Jutro mogę przeanalizować gdzie idzie ta masa sygnału w oryginale.

W ukladzie te masy sa rozdzielone i cale wejscie jest na tzw. masie pływającej. Ale gdzieś tu chyba jest jakiś dzwon/myk bo to się niestabilnie wlasnie zachowuje.

Mogłbys się dokładnie popatrzeć jak to jest zrobione i przeanalizowac połaczenia tych mas?

Z tego co widać są trzy przewody. Dwa masowe (skrajne)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kogutaudio

a możesz wyciągnąć wtyczkę z PCB i pomierzyć miernikiem impedancję pomiędzy tymi skrajnymi przewodami? Może gdzieś indziej są połączone jakimś rez 4,7OM?

>kogutaudio

a możesz wyciągnąć wtyczkę z PCB i pomierzyć miernikiem impedancję pomiędzy tymi skrajnymi przewodami? Może gdzieś indziej są połączone jakimś rez 4,7OM?

Mogę pomierzyć. Jutro sprawdzę gdzie ten kabelek idzie i jak wygląda połączenie tych mas.

W ukladzie te masy sa rozdzielone i cale wejscie jest na tzw. masie pływającej. Ale gdzieś tu chyba jest jakiś dzwon/myk bo to się niestabilnie wlasnie zachowuje.

Mogłbys się dokładnie popatrzeć jak to jest zrobione i przeanalizowac połaczenia tych mas?

No coś tutaj jest, może okazać się, że DC servo nie równa do 0, tylko nie wiadomo do czego. W E-305 i E-210, masa sygnałowa (ta pływająca) oprócz tego, że jest połączona z masą wysokoprądową poprzez kond 22nF jest dodatkowo spięta solidnym elektrolitem (odpowiednio 0.47 E210 i 1uF E-305) z punktem wspólnym mas. Z kolei masa układów wysokoprądowych jest połączona z punktem wspólnym bezpośrednio.

Do tego dochodzi uziemienie, które we wspomnianych wzmakach jest połączone z masami gniazd pre-out main-in, a także z wspólnym punktem mas. Punkt wspólny mas jest oczywiście na zasilaczu.

Troche zamotane to co pisze, ale rzuć Bendix okiem na dostępny schemat E-305. Może to coś Ci podpowie.

System gra dobrze, albo nie....

Z tego co widać są trzy przewody. Dwa masowe (skrajne)

To normalne rozwiazanie. 2 przewody masa i goracy ida do gniazda wejsciowego a jescze sa w ekranie który jest doczepiony tylko z jednej strony do masy.

Bardziej mi chodzi o sprawdzenie czy ta masa napieciowa nie jest gdzies polaczona z masa zasilacza oprócz tego kondensatora 22n.

No coś tutaj jest, może okazać się, że DC servo nie równa do 0, tylko nie wiadomo do czego. W E-305 i E-210, masa sygnałowa (ta pływająca) oprócz tego, że jest połączona z masą wysokoprądową poprzez kond 22nF jest dodatkowo spięta solidnym elektrolitem (odpowiednio 0.47 E210 i 1uF E-305) z punktem wspólnym mas. Z kolei masa układów wysokoprądowych jest połączona z punktem wspólnym bezpośrednio.

Do tego dochodzi uziemienie, które we wspomnianych wzmakach jest połączone z masami gniazd pre-out main-in, a także z wspólnym punktem mas. Punkt wspólny mas jest oczywiście na zasilaczu.

Troche zamotane to co pisze, ale rzuć Bendix okiem na dostępny schemat E-305. Może to coś Ci podpowie.

Mozesz tylko naprawodzic na który schemat bo juz tyle tego było ze sie pogubilem. Mam jakas serwisówke od accuphase - zaraz spojze czy tam nie ma jakiegos cyrku z tymi masami.

Koguciku zeby byla jasnosc jak masz dostep do oryginału to prosze sprawdz omomierzem na wylaczonej sztuce czy jest polaczenie pomiedzy masa napieciowa (ta od wejscia koncówki) z obudową i to samo dla masy wyjsciowej czy ma przejscie do obudowy - bo z tego co ja widze w serwisówce od 305 zwyklej to mi wychodzi ze i jedna i druga jest zwarta do obudowy ale w jakichs innych punktach. Ale jednak chyba zwarta. Sprawdz tez mase wejscia z masa wyjscia czy maja zwarcie (jak wszystko jest podpiete) i to wyjasni nasze wątpliwosci.

Z tego co patrzyłem do E-305 to chassis jest tylko w jednym miejscu podpiete (pre-out i main-in), a te masy i uziemienie są zwarte poprzez punkt wspólny masy. Generalnie masy są zwarte. Ale jest to jakby układ gwiazdy.

Gdyby tak było, to wiesz bendix dlaczego dodatkowo się łączy je jeszcze przez konda? Chodzi o lepsze odprowadzenie zakłóceń w.cz czy coś w tym stylu?

Z tego co patrzyłem do E-305 to chassis jest tylko w jednym miejscu podpiete (pre-out i main-in), a te masy i uziemienie są zwarte poprzez punkt wspólny masy. Generalnie masy są zwarte. Ale jest to jakby układ gwiazdy.

Gdyby tak było, to wiesz bendix dlaczego dodatkowo się łączy je jeszcze przez konda? Chodzi o lepsze odprowadzenie zakłóceń w.cz czy coś w tym stylu?

Chodzi o to zeby prady plynace przez petle masy nei generowaly spadków napiec akurat w tym miejscu na sciezkach i nie bylo brumu (przydzwieku sieciowego).

Jestem juz pewny - nalezy to na stole odpalac ze zwartymi masami!

Po prostu jestem baranem skonczonym - przyznaje sie bez bicia. Te masy musza byc gdzies zwarte. Zmylil mnie Tomek u którego to dziala ponoc z rozwartymi masami.

ps. I byc moze cale bicie piany o zwalonych OP-ampach jest brednią ;-)

Mam nadzieje ze Kogut to jutro potwierdzi bo już mnie zmęczył ten układ ;-)

Koguciku zeby byla jasnosc jak masz dostep do oryginału to prosze sprawdz omomierzem na wylaczonej sztuce czy jest polaczenie pomiedzy masa napieciowa (ta od wejscia koncówki) z obudową i to samo dla masy wyjsciowej czy ma przejscie do obudowy - bo z tego co ja widze w serwisówce od 305 zwyklej to mi wychodzi ze i jedna i druga jest zwarta do obudowy ale w jakichs innych punktach. Ale jednak chyba zwarta. Sprawdz tez mase wejscia z masa wyjscia czy maja zwarcie (jak wszystko jest podpiete) i to wyjasni nasze wątpliwosci.

Wykonałem pomiary.

masa napięciowa (ta od wejścia końcówki) z obudową - Jest zwarta ( przy gniazdach pre-out main-in)

Masa wejścia i masa wyjścia zwarte ze sobą.

Mierzyłem tak.

Sonda miernika - Do terminala głośnikowego. Druga sonda do przewodu masy wejścia końcówki.

Tak czy siak mają być zwarte.

No i wszystko zaczyna byc jasne. Stąd cale problemy.

Dzieki serdeczne.

No i wszystko zaczyna byc jasne. Stąd cale problemy.

Dzieki serdeczne.

Uruchamiamy ze zwartm kondensatorem 22nF !!!!!

No i mamy te "nieszczęsne" obudowy z modushop...kawał żelastwa-zrobię fotkę jak skręcę swoją-panel jest grubości blatu od stołu!

Jutro zacznę rozsyłać do Was-zastanawiam się nad kurierem...

Jeżeli masz umowę z jakąś firmą kurierską, i wyszłoby < 40-50PLN to ja bardzo chętnie liczyłbym na przesyłkę kurierską. Zresztą przy takiej ilości paczek co masz do wysłania, myślę, że bez problemu mógłbyś dostać warunki jak dla klientów biznesowych. Wtedy na pewno nie przekroczy 40PLN, a raczej by było coś ok. 35PLN. dla skrzynek bez radiatorów.

Michał-wysyłam UPS-em właśnie się zarejestrowałem i będzie to coś ok 19 zł:)..

Kilka spostrzeżeń:

1.Moja sztuka ma delikatnie porysowany tył i co gorsza radiator z zewnątrz,brakuje ośmiu śrubek do skręcenia kątowników i w komplecie są nóżki ale straszne plastikowe badziewie(te zamawiane są lepsze z gumą i filcowymi podkładeczkami)...ale poza tym klocek jest ok i myślę ,że warty swej ceny.

2.Najpóźniej jutro wysyłam do Was ups-em,także w tym tygodniu macie je u siebie.

3.Niestety będzie korekta wpłat-porównajcie je z fakturą-tyle właśnie zapłaciliśmy_na szczęście bez vatu(iva) ale dojdą koszty przesyłek-szczegółowe rozliczenia wyślę każdemu na pw.

Powodzenia w składaniu.

Ukryta Zawartość

post-27084-054126200 1296483902_thumb.jpg

post-27084-011678600 1296483941_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.