Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Pytał mnie mar_70 o zwarcie sygnału do masy.

Nie wiem co tu więcej precyzować. Odłączyłem kabelek sygnałowy, który biegnie do PCB i miernik wskazywał zwarcie na złączu (buzer i led ).

Drugi kanał to samo .

To tyle.

Możesz napisać co dokładnie zmierzyłeś? Bo jakoś nic a nic nie rozumiem :-) przeciez sygnal wejsciowy nie moze byc zwarty do masy bo by nic nie gralo - no bez jaj ;-)

Możesz napisać co dokładnie zmierzyłeś? Bo jakoś nic a nic nie rozumiem :-) przeciez sygnal wejsciowy nie moze byc zwarty do masy bo by nic nie gralo - no bez jaj ;-)

Chyba zacznę nagrywać filmiki jak Tomek.

Chyba zacznę nagrywać filmiki jak Tomek.

tak, tak - tak bedzie najlepiej bo ja tez nie wiele zrozumialem - co do czego zwierales ? - co z czym mialo zwarcie ?

pzdr i bez obrazy

tak, tak - tak bedzie najlepiej bo ja tez nie wiele zrozumialem - co do czego zwierales ? - co z czym mialo zwarcie ?

pzdr i bez obrazy

Ja zrozumiałem, że po odpięciu wtyczki z gniazda wejścia końcówki mocy(w celu odłączenia masy z pre) i zwarciu masy wejścia na pinach gniazda na końcówce i masy głównej, miernik wykazał zwarcie. Chodziło tutaj o pokazanie, że masa pływająca jest zwarta na stałe z masą główną, a nie tylko przez kondensator 22nF.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ale czego nie wiecie.

Tak jak pisałem.

sygnał czerwony ma zwarcie z białym masa. Mierzyłem na wyciągniętym kablu z PCB końcówki i z wyłączonym wzmacniaczem.

Robić film o tym jest bez sensu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale czego nie wiecie.

Tak jak pisałem.

sygnał czerwony ma zwarcie z białym masa. Mierzyłem na wyciągniętym kablu z PCB końcówki i z wyłączonym wzmacniaczem.

Robić film o tym jest bez sensu.

o k--wa! Nie rozumiem

Drugi kanał to samo.

Taka sama sytuacja jak przełącznik z tyłu wzmacnaicza jest w pozycji separate/normal.

Mam pewien trop.

Ale nie wiem czy o to chodzi.

W miejscu gdzie wychodzą kabelki, które biegną do PCB końcówki są dwa przekaźniki. które chyba rozwierają ten sygnał od masy podczas sekwencyjnego załączania ( słychać podczas odpalenia wzmacniacza trzy różne przekaźniki. )

Może to dodatkowy soft start?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest jedyne sensowne wytłumaczenie, bo nie wiem jak wzmacniacz może grać ze zwartym sygnałem do masy

a na czym dokonujesz pomiaru ? - na koncowce czy na kabelku ?

czerwony to masa ?

sorki - bo i ja teraz zglupialem :)

pzdr

Na kabelku.

czerwony ( środkowy) to sygnał , biały masa , czarny ekran(oplot)

Witam, kogutaudio jesteś na dobrym tropie jeśli chodzi o wejście sygnału. Na wejściu sygnału do wzmacniacza jest wstawiony przekaźnik który po wyłączeniu zasilania zwiera sygnał do masy. Wiem bo sam kiedyś robiłem zabezpieczenie ze schematu wzmacniacza gigant czy tytan zamieszczonego w elektorze - tam zabezpieczenie sterowało przekaźniki na wyjściu i wejściu sygnałowym wzmacniacza, z tym że przekaźnik wejściowy nazwany był MUTE i służył jednocześnie do wyciszania wzmacniacza podczas normalnej pracy oraz sterowania przez zabezpieczenie podczas awarii wzmacniacza oczywiście zawsze zwierając sygnał wejściowy do masy.

Witam Panowie.obserwuję od miesiąca ten wątek,bo jestem zainteresowany również zbudowaniem tej końcówki.Moja uwaga może okazać się pomocna w prawidłowym połączeniu tych płytek już w samej obudowie nie na stole gdzie do uruchomienia rzeczą normalną jest że trzeba sobie zewrzeć ten kondensator,aby masa nie ,,pływała,, w stopniu wejściowym tego wzmacniacza.Inaczej mówiąc zasilić stopnie wejściowe i servo,bo bez tego zwarcia układ ten nie jest przecież w ogóle zasilony.Nie ma żadnej masy pływającej,nie spotkałem się w życiu z czymś takim,a serwisowałem RTV 25 lat.Są owszem masy gorące i zimne w przetwornicach,ale nigdy ,,pływające,,.Z tymi masami jest tak,że są jakby 3.Masa zasilacza,obudowy i obudowy ale preampa.I teraz tak,żeby nie było spadków napięcia na masach(brumienia,najczęściej tak się to objawia) masy muszą być w odpowiednich miejscach podłączane do obudowy(ekranu,to też masa).Z zasilacza masę do obudowy solidnie odprowadzić w miarę możliwości koło jej środka-tam dobrze mocno przykręcić,najlepiej jakąś szyną miedziana lub aluminiową bezpośrednio z kondensatorów głównego filtra zasilacza mocy.Tu też wpinać masę końcówki mocy,głośników zabezpieczeń,innych transfomatorów pomocniczych zasilaczy lub środkowych odczepów uzwojeń pomocniczych itd.I to jest jakby pierwsza i druga zarazem masa bo zasilacza i obudowy.Czasem spotkałem się że i preamp był tam wpięty-jego masa-jakby masa zasilania?Jednak rzadko.Ta ostatnia masa wejściowa preampa najczęściej brana jest w integrach z jednego ,,najlepszego,, punktu obudowy przy gniazdach wejściowych input i podłancza się do niej mase wejścia przedwzmacniacza(nie zawsze potencjometr głośności)i jakieś pierwsze z kolei gniazdo wej-potem z niego następne przewodem i z tego drugiego trzecie itd żeby nie pętlić mieszaniną kabli każdego gniazda w ten jeden punkt.I w końcu ta niby Wasza masa plywająca w końcowce mocy musi być podłączona do masy wyjścia przedwzmacniacza i w końcu trafi tam prąd zasilania podłączony prawidłowo.Najlepszy punkt podłączenia masy gniazd i wej preampa do obudowy nieraz trzeba poszukać,żeby nie brumiło.Robić to zawsze przy wył.i rozładowanym zasilaniu,bo można spalić końcówki.Podłaczam kabelkiem w jakimś punkcie do obudowy najczęściej tylnej z dala od traf,włączam wzmak i słucham,źle,wyłączam czekam lub pomagam mu się rozładowac,inny punkt,włanczam i słucham,aż spasuje.To samo gdzie kto będzie wstawiał pre gramofonow,barwę i potencjom głosu-tu też mas nie podłącza się na pałę bo będzie brum,nieraz nawet wzbudzenie i po ptokach.Czyli patrząc od punktu masy głównej zasilacza i końcówek wpiętej do obudowy,dalej przez obudowę do najwłasciwszego punktu mas wej,dalej przez masę PCB preampa,dalej do układów wejściowych wzm mocy masa zawsze będzie pikać na multimetrze-pokazywać zwarcie.Czasem po wypięciu kabla sygnałowego,który ma przecież żyłę masy(to ten ekran)z przedwzmacniacza do końcówki mocy nie ma fizycznego połączenia masy PCB w układach wej końcówki i tu tak powinno być.Czyli nie wolno pod prądem odłanczać tych przewodów i zostawiać końcówkę samą sobie bez stabilizacji prądów itd.Widzę że się strasznie męczycie z tymi układami i postanowiłem Trochę pomóc.Jest to niewielka dawka informacji potrzebnych do uruchamiania poważnych urządzeń elektron.Ten środek obudowy i masy to też nie jest taki mocno ścisły do kurczowego trzymania się tematu,ale w 99 procentach się sprawdza-różne obudowy.Obudowa musi być dobrze poskręcana wszystkimi śrubami do boków,tyłów,radiatorów,spodu chasis.Trafo dobrze umiejscowione,zaekranowane,miedzy uzwojeniami też!!!Acha po takim połączeniu układów bocznik z drutu na kondensatorze C13 musi być zdjęty!!!Uff ale się rozpędziłem.Dobrych efektów życzę.

Witam Panowie.obserwuję od miesiąca ten wątek,bo jestem zainteresowany również zbudowaniem tej końcówki.

t

Spokojnie, jak te masy polzyc to my wiemy. Mnie zmylila ta rozwarta masa na poczatku bo kolega Tomek złozył to i mu dzialalo o dziwo, ale nie wiemy dokladnie jakie on tam mial polaczenia. pare sztuk juz zostało uruchomionych i dziala.

Natomiast ni w ząb nie rozumiemy dlaczego zamienniki tr wejsciowych nie pracuja poprawnie. Para jest przegieta w jedna strone i w stanie spoczynkowym nie wystewrowuje driverów przez co sa zatkane i nie mozna ustawic pradu spoczynkowego. Wymiana na oryginalne i wszystko dziala. Moze Ty masz jakis pomysl? Zamienniki to toshiby 2sa970 i kompementarny. oczywiscie wzmacniacz dziala. Spadek napiecia na rezystorach w kolektorach pary wynosi 0.5V a powinien 2.5V. Zwarcie rezystora wejsciowego 100k powoduje polepszenie sytuacji ale nie do konca (spadek napiecia na rezystorzek 3k wzrasta do 2V)

Generalnie cos jest nie tak ale nie mialem okazji takiej sztuki pomierzyc.

A mi uwagi boguwoja pomogą - Dziękuję.

Trochę już zrobiłem, ale nigdy nie wkładałem takiej ilości płytek do jednej obudowy.

W temacie obudów z modushop:

Jutro macie je wreszcie u siebie!(mam nadzieję).Dopiero dzisiaj wyjechały ode mnie DHL-em,bo wczoraj coś popierniczyli ze swoim systemem i cały dzień czekałem na kuriera...

I niestety będą korekty wpłat(każdy dostanie na pw)-myślałem,że znajdę coś tańszego(cenniki ze stron to ściema!) ale wygląda to tak jak wygląda i inaczej nie chce.Ważne teraz żeby ten złom wreszcie dotarł w całości.

Dobra a jak będzie wyglądało to u mnie jeśli robię dzielonego.

Zewrzeć ten kondensator na stałe?

Jak to dzielonego? Masz zewrzec masy gdzies w miare w jednym miejscu obudowy. Kondensator zostawiasz rozwarty na PCB.

Ponawiam temat kabli.

Wystarczy 1mm2 na zasilanie końcówki?

Powinno wystarczyć. W sklepowych widziałem 0,8 i grało. Ale jak ktoś tuninguje, to przede wszystkim robi coś z zasilaniem. M.in daje grubsze przewody.

Ja dam 1,5mm2

Hej.No widzisz bendix,fajny z Ciebie facet,widzę że trochę ciągniesz i rozumiesz ten projekt.Mówisz spokojnie że wiecie jak pociągnąć te masy,ale jak kolega zadaje konkretne pytanie jak ma zrobić bo będzie w tej obudowie stała tylko końcówka-przynajmniej tak zrozumiałem kogutaaudio,to Ty mu na nie pytaniem jak to itd.A tu trzeba konkretnie czy na myśli masz taki właśnie projekt?Bo jeżeli tak to jest w tym momencie najprościej na świecie.Po prostu zwarty 22nF na płytce mocy i gniazda wejściowe w ,,powietrzu,, połączone porządnym kablem najlepiej zrobionym z interkonekta dobrej klasy.No chyba,że będzie jeszcze potencjometr na wej końcówki to można pomyśleć o wydzielaniu mas-ale niekoniecznie.Niekoniecznie dlatego bo można bez wielkiego kwaszenia toru,w zasadzie żadnego,pomijalnego,podłączyć jego końcowki(potka) do tejże masy,która jest przy gniazdach in wej.Widzicie bo czasem(często)masa sygnału i zasilania lecą sobie w ekranie kabelka-dot.opisu z poprzedniego postu.W sekcjach małosygnałowych,tak jak jest w tej koncówce na wejściu i w preampach częsta rzecz.Zasilanie i sygnał.Jest też czasem ta masa puszczana,bocznikowana grubszymi przewodami i leci wzdłuż toru sygnałowego,praktycznie równolegle z kablem ekranowanym i łączy tzw masy zasilania brudne,pomiedzy sekcjami preampów,barw,switchy.Ekrany kabli sygnałowych w połączeniach nesymetrycznych podłączane są wtedy kierunkowo.zagadnienie jest bardzo obszerne i z racji tej że jestem praktykiem,a nie wykładowcą polecam lekturę na innych stronach internetowych z hasłami ekranowanie w audio interkonekty kierunkowe itp,gdzie wypowiadaja się na te tematy prawdziwi specjaliści. Co do tranzystorów zamiennych to muszą one jeśli mają podobne parametry pracowac normalnie w zastępstwie orginałów bo to też jest wypraktykowane przez lata i nie ma z tym najczęściej żadnych problemów-słyszalnych też.Kogucik musi tkwić gdzie indziej,albo w czym innym.Bendix czy odpaliłeś swoją końcówkę i wszystko normalnie chula?To bez ryzyka możesz podstawić te trany zamienne i sprawdzić u siebie.Gwarantuje Ci że nie poczujesz różnicy w odśłuchach,ai wszystko się pięknie wyreguluje i bedzie ok!Domniemam że problem jest analizowany na poziomie postów i na odległość i z tąd też różne nieporozumienia.Jak kiedyś będę odpalał ten wzmak to się odezwę.Powodzenia.

No to zrobiłem okablowanie. ( bez wyjścia i połączenia kondensatorów z mostkiem . Czekam na lepsze druty).

Ktoś pytał o foto bez pokrywy transformatora.

Proszę.

Ukryta Zawartość

post-9489-014162700 1297881981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bendix czy odpaliłeś swoją końcówkę i wszystko normalnie chula?To bez ryzyka możesz podstawić te trany zamienne i sprawdzić u siebie.Gwarantuje Ci że nie poczujesz różnicy w odśłuchach,ai wszystko się pięknie wyreguluje i bedzie ok!Domniemam że problem jest analizowany na poziomie postów i na odległość i z tąd też różne nieporozumienia.Jak kiedyś będę odpalał ten wzmak to się odezwę.Powodzenia.

Nie odpalilem. Nie miałem czasu sie zająć i mnie troszkę rozdrażniła. Jako że mam płytki od E-305V to sie nia zająłem. Ja jej będe używał. Mam straszny sentyment do mosfetów na wyjściu. 406 złozę dla smykałki bo graty są.

Co do odpalania z zamiennikami na wejsciu to mimo ze to było zdalnie przez Mar_70 to jednak pomierzylismy napiecia na rezystorach na tym wejsciu i on sie zachowuje nienormalnie. Nie da sie tego racjonalnie wytłumaczyć. Konsultowałem sie z konstruktorem z zawodu i tez twierdzi ze to zagadka. Z kolei u Tomka gra na tych zamiennikach. My próbowalismy kilka różnych par - wstawilismy podstawki i jest to samo. Dziwy.

Aha i jeszcze jedno - te zamienniki to nie dlatego ze nie ma oryginałow tylko ze sa niskoszumne.

Ale 406-tka mnie nie lubi, czego sie nie dotknę to kąsa ;-)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Co do odpalania z zamiennikami na wejsciu to mimo ze to było zdalnie przez Mar_70 to jednak pomierzylismy napiecia na rezystorach na tym wejsciu i on sie zachowuje nienormalnie. Nie da sie tego racjonalnie wytłumaczyć. Konsultowałem sie z konstruktorem z zawodu i tez twierdzi ze to zagadka. Z kolei u Tomka gra na tych zamiennikach. My próbowalismy kilka różnych par - wstawilismy podstawki i jest to samo. Dziwy.

A mierzyliście hfe tych oryginalnych tranzystorów i zamienników? Różnice mogą być w wzmocnieniach, ostatnio przerabiałem ten problem tyle, że w różnicowej parze wejściowej. Jedne tranzystory pracowały jak należy z innymi były problemy okazało się, że miały za niskie hfe.

Poza tym może to dziwnie brzmi, ale napięcie Ube przy którym trany się "otwierają" mogą się różnić.

A mierzyliście hfe tych oryginalnych tranzystorów i zamienników? Różnice mogą być w wzmocnieniach, ostatnio przerabiałem ten problem tyle, że w różnicowej parze wejściowej. Jedne tranzystory pracowały jak należy z innymi były problemy okazało się, że miały za niskie hfe.

Poza tym może to dziwnie brzmi, ale napięcie Ube przy którym trany się "otwierają" mogą się różnić.

Rzecz w tym ze zamienniki maja wieksze wzmocnienie. I nie jest to chyba problem Ube. Para jest przechylona wyraźnie w prawo.

.. ja jestem jeszcze przed lutowaniem więc jeszcze nie mam tych problemów (niestety też mam zamienniki) ale jest jeszcze jeden trop który "za mną chodzi" - napięcia zasilające .. Tomkowi widać działa ale jak obserwuję jego zdjęcia to widzę że coraz bardziej schodzi z napięciami zasilającymi (z oryginalnych 52/60V najpierw zszedł na 42/50V a na ostatnich zdjęciach widziałem 34/42V) .. jak zauważyliście brak kontaktu z Tomkiem ostatnio, więc można tylko domniemać (temat ciężki szczególnie że wielu z Was ma już trafa) .. trzymam kciuki bo i mnie temat nie ominie ..

W.

Informacja odnośnie ostatecznego rozliczenia kosztów kupionych gratów z modushop:

Jak wcześniej wspomniałem będą dopłaty,których większą większą częścią są koszty przesyłek.

-transport z Włoch to całe 100 euro(80kg na palecie),co dzieląc na 9 osób daje 11 euro czyli 44 zł na łebka

-wysyłka w Pl dhl-em kosztowała niestety 42 zł(pocztą nie byłoby raczej taniej,bo paczuszki ważyły od 5 do 12kg),a niestety nic tańszego i pewniejszego nie znalazłem.

Tak mówią liczby i tyle zapłaciliśmy,bynajmniej i tak mamy to o ponad 20% taniej i najważniejsze,że w końcu w ogóle są!

Wysyłam szczegółowe info do każdego i dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość.

Jeszcze raz ostateczna faktura do wglądu-liczyłem przy kursie jaki obowiązywał w chwilii przelewu w mBanku: 1e-3,99zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.