Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

To radiatory FISCHER'a Zamawiałem je w LAFOT Elektronik. Mają na swojej stronie katalog.

Nr tego profilu to: SK 580 150 SA (SA - oznacza anodowany na czarno, są też wersje surowe i srebrne)

Pozdrawiam

A masz dalej zwarty kondensator? Pamiętaj, że jak podłączysz masę wejścia i masę z wyjścia do masy w zasilaczu to przy zwartym konensatorze będzie pętla masy.

System gra dobrze, albo nie....

Hej!

To radiatory FISCHER'a Zamawiałem je w LAFOT Elektronik. Mają na swojej stronie katalog.

Nr tego profilu to: SK 580 150 SA (SA - oznacza anodowany na czarno, są też wersje surowe i srebrne)

Pozdrawiam

A masz dalej zwarty kondensator? Pamiętaj, że jak podłączysz masę wejścia i masę z wyjścia do masy w zasilaczu to przy zwartym konensatorze będzie pętla masy.

Jest zwarty.

lista chetnych na trany:

mar_70 - 2sc3478- 4 szt 2sa1376- 4 szt. 2sc2458-4 szt.

Wawrzek - 2sc3478-12 szt. 2sa1376-12 szt.

kw - 2sc3478- 6 szt. 2sa1376- 6 szt.

minek6 - 2sc3478- 4 szt. 2sa1376- 4 szt. 2sa1507-6 szt. 2sc3902-6

Bogdan - 2sc3478-10 szt. 2sa1376-10 szt. + 2SA1145-Y - 4 szt.; C2705 - 4 szt.; 2SA1507-ST - 4 szt.; 2SC3902-ST - 4 szt.; 2SC3420 GR,Y - 4 szt.

jurek - 2sc3478- 8 szt. 2sa1376- 8 szt.

liste zamykam w srode !

a cena za te trany?

Jest zwarty.

No to rozewrzyj i sprawdz czy jest dalej zwarty na multimetrze. Jak tak to odpal wtedy i sprawdz czy brumi.

lista chetnych na trany:

minek6 - 2sc3478- 4 szt. 2sa1376- 4 szt. 2sa1507-6 szt. 2sc3902-6 szt. 2sc3420- 2 szt(jak są oryginały)

Bogdan - 2sc3478-10 szt. 2sa1376-10 szt. + 2SA1145-Y - 4 szt.; C2705 - 4 szt.; 2SA1507-ST - 4 szt.; 2SC3902-ST - 4 szt.; 2SC3420 GR,Y - 4 szt.

liste zamykam w srode !

lista chetnych na trany:

minek6 - 2sc3478- 4 szt. 2sa1376- 4 szt. 2sa1507-6 szt. 2sc3902-6 szt. 2sc3420- 2 szt(jak są oryginały)

Dj_ - 2SA1507 - 2szt.

liste zamykam w srode !

Dj_ - 2SA1507 - 2szt.

lista zamknieta !!!

prosze oczekiwac dalszych info na PW

pzdr

Czy chcecie pożyczyć tą uszkodzoną płytkę do testów.

Tylko gdzie tu logika.

Oryginalna płytka z Accu pali wszystkie tranzystory mocy podczas pierwszego uruchomienia.

Dobrze że miałem trzecią.

Tylko gdzie tu logika.

Oryginalna płytka z Accu pali wszystkie tranzystory mocy podczas pierwszego uruchomienia.

Tylko gdzie tu logika.

Nie rozumiem...o jakiej"oryginalnej"mówisz?

I na jakiej płytce odpaliłeś?

Musiałbym być jasnowidzem,żeby na to odpowiedzieć.

Ale sugerujesz,że to wina PCB i w dodatku oryginalnego?Raczej mało prawdopodobne,przyczyny szukałbym gdzie indziej...ale gdzie?

Ja odpalam w sobotę-będzie relacja z gaszenia krzemowego pożaru.

Musiałbym być jasnowidzem,żeby na to odpowiedzieć.

Ale sugerujesz,że to wina PCB i w dodatku oryginalnego?Raczej mało prawdopodobne,przyczyny szukałbym gdzie indziej...ale gdzie?

Ja odpalam w sobotę-będzie relacja z gaszenia krzemowego pożaru.

PCB na 100%. Teraz śmiga bez problemu. Odpalałem dzisiaj 10 razy i wszystko cacy.

BIAS mam teraz 5,6mV.

Gra bardzo dobrze. Ciekawe czy to zasługa tych 1uf styrofleksów czy zasilania.

W sumie jest mocniejsze trafo bateria kondensatów i mostek 25A.

Jestem zadowolony.

Brakuje tylko obudowy i VU-meterów.

masz jeden mostek ?

gniazd wej. nie masz odizolowanych od obudowy ?

u mnie caly czas mam delikatny brum, ale moze w sobote znajde wiecej czasu na walke z nim - ja mam 2 mostki.

co dokladnie uszkodziles w tym 3-m module ?

pzdr

Mostek mam jeden 25A

W trzecim module padły tranzystory mocy (Wszystkie).

Sterujące chyba są OK. (sprawdzę).

Wychodzi na to że miarą sukcesu nie są oryginalne elementy.

zmobilizowales mnie i dzisiaj tez usunalem lekki przydzwiek :)- jakos do tej pory mi nie przeszkadzal ::))- trany mocy uszkodzily sie w momencie wlaczenia czy tez po chwili ?

pzdr

zmobilizowales mnie i dzisiaj tez usunalem lekki przydzwiek :)- jakos do tej pory mi nie przeszkadzal ::))- trany mocy uszkodzily sie w momencie wlaczenia czy tez po chwili ?

pzdr

6 sekund po włączeniu .

miałem podpięty multimetr na pomiarze bias-u wskazywał 0,0

Jak by ktoś chciał to mam do sprzedania złożony i działający preamp do 406.

rezystory: Beyschlag, Takman, PRP

kondensatory: Nichicon, Wima, Nippon, Elna Bp, Elna Silmic, Elna Cerafine

oraz orginalne tranzystory.

Ja skladam E-305V bez preampa więc pozostał biedaczek zbędny.

Zdjecia umieszcze wieczorkiem.

Cena po kosztach 230 PLN

Jak by ktoś chciał to mam do sprzedania złożony i działający preamp do 406.

rezystory: Beyschlag, Takman, PRP

kondensatory: Nichicon, Wima, Nippon, Elna Bp, Elna Silmic, Elna Cerafine

oraz orginalne tranzystory.

Ja skladam E-305V bez preampa więc pozostał biedaczek zbędny.

Zdjecia umieszcze wieczorkiem.

Cena po kosztach 230 PLN

to Twoj był na allegro?

No więc zwarcie?

Nie sądzę Barmanku. Mysle ze przyczyna była prozaiczna. Prawdopodobnie znowu cos sie stalo z parą wejsciowa jak u Mar_70 ze byla zatkana i nie bylo biasu. Pewnie potencjometr mogl byc ustawiony w przeciwne połozenie na max bias i mozliwe ze jak sie odetkaly jakimkolwiek malym sygnalem to poplynal duzy prad i sie odpalily. Ale to tylko hipoteza. Do tej pory nie wiem czemy te zamienniki nie chcialy poprawnie pracowac i nie przekonuje mnie to ze na oryginalach mar_70 dzialal. To jakis przypadek i gdzies jest jeszcze jakas mała sztuczka.

to Twoj był na allegro?

Brat bliźniak. Skladamy razem i razem graty zamówilismy. Byly 3 sztuki moja, mar_70 i jego przyjaciela.

Ja nie potrzebuje preampa - zasilam wzmacniacz z CD (2V na wyjsciu i z daca który ma wtórnik na wyjsciu)

ja tez chce sie pochwalic - uruchomilem w weekend klona 406 - dzieki za wskazowki kol mar_70 ! - napisze krotko - dzwiek rewelacja !!! - nie mialem do tej pory lepszego wzmacniacza !!! a bylo ich troche - uruchomilem jako typowa koncowke mocy - nie montowalem zadnych potkow i przedwzmacniacza bo i po co ???:)

po prostu jest super - teraz tylko obudowa jakas by sie przydala - ile kosztuje ta chinska wlasnie ??? - podoba mi sie :)

serdecznie pozdrawiam klonujacych :)

tak, tak !!! - racja - taki prosty uklad, a gra swietnie !!! - co do obudowy to kosztuje 80$ do tego przesylka 40$ droga morska lub 80$ samolot :) - warto upcha tego klonika w ladna obudowe bo z pewnoscia pogra dluzszy czas u Ciebie :)

pzdr

Nie sądzę Barmanku. Mysle ze przyczyna była prozaiczna. Prawdopodobnie znowu cos sie stalo z parą wejsciowa jak u Mar_70 ze byla zatkana i nie bylo biasu. Pewnie potencjometr mogl byc ustawiony w przeciwne połozenie na max bias i mozliwe ze jak sie odetkaly jakimkolwiek malym sygnalem to poplynal duzy prad i sie odpalily. Ale to tylko hipoteza. Do tej pory nie wiem czemy te zamienniki nie chcialy poprawnie pracowac i nie przekonuje mnie to ze na oryginalach mar_70 dzialal. To jakis przypadek i gdzies jest jeszcze jakas mała sztuczka.

Może po prostu kwestia dokładności poparowania i/lub właściwie dobranegozakresu Hfe? Możecie sparwdzić z jakiej grupy są te, które działają? Myślę, że grupa wystarczy, bo zauważyłem, że w Accu projektują tak, aby na zgrubnym parowaniu wszystko chodziło. To raczej stabilne układy ale grupę tranów wejściowych bym sprawdził.

Brat bliźniak. Skladamy razem i razem graty zamówilismy. Byly 3 sztuki moja, mar_70 i jego przyjaciela.

Ja nie potrzebuje preampa - zasilam wzmacniacz z CD (2V na wyjsciu i z daca który ma wtórnik na wyjsciu)

Ta końcówka osiąga maksymalne wysterowanie przy 1.47V RMS sygnału wejściowego. Więc do wszystkich źródeł wystarczy pre pasywny/bufor lub ew. regulowane źródło.

Może po prostu kwestia dokładności poparowania i/lub właściwie dobranegozakresu Hfe? Możecie sparwdzić z jakiej grupy są te, które działają? Myślę, że grupa wystarczy, bo zauważyłem, że w Accu projektują tak, aby na zgrubnym parowaniu wszystko chodziło. To raczej stabilne układy ale grupę tranów wejściowych bym sprawdził.

Ta końcówka osiąga maksymalne wysterowanie przy 1.47V RMS sygnału wejściowego. Więc do wszystkich źródeł wystarczy pre pasywny/bufor lub ew. regulowane źródło.

to nie jest kwestia Hfe - wystarczy, ze sa to trany takie jakie maja byc, a nie zadne zamienniki - u mnie "rozrzut" Hfe przy tych kilku sztukach, ktore zamawialem byl spory nawet do 100 a mimo to wsio dzialajet :)

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.