Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Z 2sc3478 to nie problem i są tanie (<50centów), ale problem jest z 2sa1376 (5$ sztuka).

Chyba lepiej będzie użyć zamienników 2sc2240. W sensownej cenie są jedynie w kashinoki sogyo.

W żadnym sklepie nie mają podanej grupy. Trzeba się zapytać porozsyłam maile.

Parowanie nie musi być tutaj idealne, ale im lepsze tym lepiej. Na pewno jednak trzeba mieć wszystkie trany z jednej grupy. Myślę, że może dlatego spaliłem jeden kanał, jak odłączyłem DACa "na gorąco".

Poszły już odpowiednie zapytania. Jest jeszcze opcja domówić 2sc3478 w tej gupie co mamy 2sa1376 i poparować 2sa1376 z tego co mamy (ważne jak najwięcej budujących zainteresować) i do tego dobrać 2sc. Już poszły odpowiednie zapytania do sklepów.

No to czekamy:)

Ale wątpię, żeby poza nami ktoś jeszcze był zainteresowany

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Tak jak napisałem wcześniej wszystko zostanie w rodzinie kupiłem klocki od Copper_Lucas wiec witam w śród składających 406. I ja bym się pisał na te parowane trany. Jeszcze nie mam płytek a już poszły zamówienia na podzespoły w koncu muszę nadrobić zaległości jak najszybciej po prze wertowaniu 79 stron 3 razy myślę że nie popełnię błędów które zostały popełnione ale i tak proszę o waszą pomoc. Tak czy inaczej witam w drużynie i obiecuje że to co Copper_Lucas zaczął to ja skończe. Pozdrawiam

To sprawdzcie wszyscy co macie z jakiej serii macie 2sc3478 i 2sa1386 (te drugie są ważniejsze, bo droższe i trudniej dostępne). Będziemy kombinować.

System gra dobrze, albo nie....

@Robertus - z tym parowaniem to wiesz jak jest... może będzie idealnie a może +/- 15%. Planuje wziąć 100% nadmiaru i jak będą z taśmy to super (wtedy wiele par będzie do kilku % <3%) a jak nie, to jak wyjdzie...

To sprawdzcie wszyscy co macie z jakiej serii macie 2sc3478 i 2sa1386 (te drugie są ważniejsze, bo droższe i trudniej dostępne). Będziemy kombinować.

C3478 AK74

A1376 L19C

Moim zdaniem, jeżeli ktoś uruchomił na 2sc2240/2sa970 to może lepiej te trany parować, są łatwiej dostępne.

Obawiam się, że wszyscy mamy serie odpowiednio K i L, może więc łatwiej będzie dobierać 2SC do 2SA, pod warunkiem, że dobierzemy pary 2SA. Jak wszyscy potwierdzą zobaczymy ile ich mamy i będzie trzeba je pomierzyć. Kto wie, może są z jednej taśmy, więc coś z tego wyjdzie...

C3478 AK74

A1376 L19C

tak samo.

DJGienek, może byś sprawdził, czy masz parowane. Teoretycznie miały być parowane przez Tomka. Reszta ma wlutowane w układzie i z tym u nas będzie problem

Osi-ale to chyba nie problem,zawsze można wylutować...chociaż trzeba uważać,bo pady słabiutko trzymają się laminatu.

U mnie również seria K i L.

Będziemy zamawiać tylko wejściowe?

Witam , z racji iż kończę ten mój wielki wzmak ,

To mam pytanko jakie były by najlepsze przewody łączące końcówki mocy z selektorami - wewnątrz obudowy .

główkowałem nad tym czym to połączyć - żeby była jakość i rozsądek .

Myślałem kupić jakiś w miarę drogi kabelek (do 300 zł )i go pociąć ale czy to ma sens - szkoda by było go pociąć . Ja w tych aspekcie mam mniej doświadczenia .

Co prawda do wyboru połączeń sygnałowych mam jeszcze daleko ale w innych klockach robiłem to na zwykłym,dostępnym w każdym sklepie kablu mikrofonowym i nie miałem z tym żadnych problemów,szumów czy innych śmieci zbieranych z układu.I dlatego pomysł kabelka za 3 stówy jest jak dla mnie bezcelowy,ważniejsza jest poprawność mas,ekranowania i poprowadzenia.

Był ten temat poruszany w wątku i każdy ma swoje sprawdzone koncepcje.

Ja używałem KLOTZa zbalansowanego. Przy czym ekran podłączony tylko z jednej strony oczywiście. Bardzo dobre doświadczenia. Ok 10PLN/m chyba. Warto go jednak zaterminować i mieć na wtyki. Ew. zwykły kabelek - faktycznie inne sprawy są ważniejsze.

@freedi napisz jeszcze jakich Ci brakuje, bo może będziemy brali ze sklepów gdzie mają też inne.

Osi-ale to chyba nie problem,zawsze można wylutować...chociaż trzeba uważać,bo pady słabiutko trzymają się laminatu.

U mnie również seria K i L.

Będziemy zamawiać tylko wejściowe?

No wlasnie, te pady. Chcialbym tego uniknac

Nie wytrzymałem. Wylutowałem jedną parę. Miały być parowane.

1376 - 211

3478 - 265

Nie wylutowywałem więcej, bo to jakaś masakra. Chyba trzeba zainwestować w dobry odsysacz

Powiem Ci, że to jeszcze dobra para. Były z różnych serii może się nie dało poparować. U mnie w dobrej końcówce też była różnice ok 30-40 i chodzi stabilnie. Druga też chodziła... ale do czasu. Tutaj różnice są już sporo większe. Nie mam tego co zmierzyłem przy sobie, ale było sporo...

Szkoda tylko, że A1376 mamy z serii L. W tych serwisówkach co mam Accu, zaleca K lub nawet U.

Ale na L poparowanym będzie chodzić lepiej niż na nie poparwoanych innych. Mogą być troszkę większe THD.

Sprawdzę jeszcze 2sc2240/2sa970 jak mi przyjdą. Może to też będzie sposób.

Wszystko jest ważne--parowanie,filtrowanie itd ale i kable w środku.Stosować zasadę minimum,albo nigdzie w torze i zasilaniach wąskiego gardła dla prądów i sygnałów.Klotza próbowałem każdego i powiem tyle-słaby.Kup,kup te droższe przewody i nie pożałujesz.Jak się ma założenie pół metra złego kabla sygnałowego w środku do kombinowania potem z drugim pół metrem dobrego lub droższego interkonekta między CD np a wzmacn jeżeli synał przez to gardło popłynie???Tak samo w środku wzm do głośników byle co a potem wypasiony kabel itd.Nie jestem też zwolennikiem gniazd ARK i wtyczuszek na synałowych lepiej lutować cyną ze srebrem posrebrzone grube kołki i dalej porządne zaciski,albo jeszcze lepiej bezpośrednio w pcb i znowu mijamy wąskie gardło itd z wieloma rzeczami po kolei.

Jeszcze fizycznie nie posiadam klockow do accu, osimar zernij jak to na fotkach wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do kablów klotza to bardzo dobre przewody ale na scenę, na tych przewodach wykonuję wszystkie instalacje sygnałowe DMX połączenia instrumentów okablowanie deejayki itp. co do połączeń wewnątrz wzmacniacza to bym użył innych raz że są za grube niepotrzebnie w takim miejscu, dwa za ciut wiecej złotych można mieć trochę lepsze jakościowe kable co bardziej nadadzą się do połączeń wewnątrz. Jednak tak jak freedi podzielam zdanie że ważniejsza jest poprawność montażu i dobór przekrojów niż posrebrzane luty ;p Ale zdrugiej strony kiedyś na tym forum przeczytałem że trzeba wyrobić sobie trochę snobizmu w sobie a wtedy to zagra.

Ukryta Zawartość

co mam na oku do 300 stów do pocięcia - he .

DNM RESON TCC 45 MK II - 1metr

CHORD CRIMSON - 3 metry - mono .

AUDIONOVA Meteor - 1m

Van den Hul The Name

i mój faworyt raczej .

Audionova Aurora - ale to zobaczę jaka będzie cena - coś czyje że się skusze na niego .

Co tu wybrać .

co mam na oku do 300 stów do pocięcia - he .

DNM RESON TCC 45 MK II - 1metr

CHORD CRIMSON - 3 metry - mono .

AUDIONOVA Meteor - 1m

Van den Hul The Name

i mój faworyt raczej .

Audionova Aurora - ale to zobaczę jaka będzie cena - coś czyje że się skusze na niego .

Co tu wybrać .

Widzę Jaskiniowcu że też cię VooDoo ponosi ;-)))) A PCB pozłociłeś :-))) AAA i koniecznie trzeba srubki miedziane i najlepiej obudowe też pomiedziować conajmniej ;-)))

Pozdrawiam serdecznie i zachowaj sobie kasę na inne wydatki

Wylutowałem tranzystory.

Mają hfe

1376 - 211, 208, 208, 207

3478 - 271, 261, 264, 265

Od góry różnica ok 22%. Jest szansa na stabilną pracę?

Wylutowałem tranzystory.

Mają hfe

1376 - 211, 208, 208, 207

3478 - 271, 261, 264, 265

Od góry różnica ok 22%. Jest szansa na stabilną pracę?

N-N i P-P bardzo dobrze! N-P nieco gorzej. Wzrosną parzyste harmoniczne (tak mi się wydaje). Stabilność - powinna być ale trudno powiedzieć na 100%, na jakim prądzie mierzyłeś Hfe? Jak używałeś miernika to powinno być w jakiś informacjach. Pomierze moje, ale pewnie w weekend dopiero. Miałeś z zamowienia?

N-N i P-P bardzo dobrze! N-P nieco gorzej. Wzrosną parzyste harmoniczne (tak mi się wydaje). Stabilność - powinna być ale trudno powiedzieć na 100%, na jakim prądzie mierzyłeś Hfe? Jak używałeś miernika to powinno być w jakiś informacjach. Pomierze moje, ale pewnie w weekend dopiero. Miałeś z zamowienia?

Z zamowienia grupowego

No to pewnie były z jednej serii. Musze przypomnieć sobie czy one były z Kashinoki czy bdent. I wtedy bym zamówił po prostu odpowiednią serię SA1376. Może wszystkim się będzie zgadzać. I okaże się, że jest OK, a domówimy tylko właściwe N lub P (tak aby były z tej samej grupy Hfe)

Coś robimy z tymi tranzystorami, czy takie jak są (podejrzewam, że większość będzie miała taki rozrzut jak u mnie) mogą być?

Znalazłem takie coś:

Ukryta Zawartość

tylko cena jest nieznana. Ale są z serii K. Można zapytać, tylko ilu byłoby chętnych?

Ukryta Zawartość

Zależy od różnicy pomiędzy SA i SC. Mogą być tylko podwyższone parzyste harmoniczne a może być brak stabilności lub na granicy stabilności.

Ja czekam na odpowiedź z Kashinoki. Pewnie będzie gdzieś w połowie przyszłego tygodnia jak znam życie. Można zamówić z UTSource, ale to typowa Chińszyzna i duże ryzyko. Też u nich kiedyś zamawiałem. Na ich + przemawia fakt, że napisali kiedyś że nie mają oryginalnych 2SJ74 i nie mogą mi ich spzredać...

Wysłałem prośbe o cene i zobaczymy. Może będzie warta ryzyka. Pozdr.

Zależy od różnicy pomiędzy SA i SC. Mogą być tylko podwyższone parzyste harmoniczne a może być brak stabilności lub na granicy stabilności.

Ja czekam na odpowiedź z Kashinoki. Pewnie będzie gdzieś w połowie przyszłego tygodnia jak znam życie. Można zamówić z UTSource, ale to typowa Chińszyzna i duże ryzyko. Też u nich kiedyś zamawiałem. Na ich + przemawia fakt, że napisali kiedyś że nie mają oryginalnych 2SJ74 i nie mogą mi ich spzredać...

Wysłałem prośbe o cene i zobaczymy. Może będzie warta ryzyka. Pozdr.

Chyba przesadzasz z tą stabilnością. Sprzężenie zwrotne po to jest żeby jednak załatwiać niesymetrię itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.