Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie jest rozkręcalny-jest klejony na zwykłą taśmę bezbarwną-widać na fotkach-chyba większość tak ma.

Nie musisz czekac na kondy. Wez 2 o 2x wiekszej pojemnosci i w szereg je minusami do siebie :-)

Gdzie cos takiego można wykonać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bardzo dobrze "ułożony" front,taki klasycznie accu.Zastanawiają mnie tylko te ranciki po obu brzegach.

Bendix-jest pewnie sporo firm,które maja takie usługi i park maszynowy-bez CNC raczej się nie obejdzie.

Poszukałem troszkę w necie i dosłownie 5km ode mnie mam firmę z dużymi tradycjami,która na pewno jest w stanie skroić takie coś,ale nie wiem czy bawią się w pojedyncze sztuki.

Na razie mam inne zmartwienie-muszę odpalić tego skubańca,ale obróbka panela z pewnością mnie nie ominie.

Pozdrawiam

Na razie mam inne zmartwienie-muszę odpalić tego skubańca,ale obróbka panela z pewnością mnie nie ominie.

Masy masz zwarte?

Jak rozumiem nie reguluje się bias? Co masz na wyjściu? Wstaw żarówki w szereg z zasilaniem (pomiedzy zasilaczem a PCB końcówki - tym niższym) - takie zwykle żarowe 240V. Zadziałaja jak bezpieczniki. Jak się zaswiecą - wyłaczasz natychmiast i szukasz dziury w całym.

Miałem walić na priwa,żeby nie ośmieszać się durnymi pytaniami.

A tak poważnie-powinniśmy dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem,chyba taka jest idea forum?

Może ktoś pokusiłby się o zebranie tego wszystkiego i w kilku punktach,krok po kroku pokazał jak uruchomić naszą końcówkę.Obyłoby się wreszcie bez niedomówień i niescisłości(vide:odpalać na radiatorze czy bez?)

I pozwoliłoby uniknąć szkolnych ale kosztownych błędów.

Do Bendixa-bias nie reaguje:0,0mV,na wyjściu nie mam nic(?) a co powinno tam być podczas uruchamiania?

Spróbuję z żarówkami ale skoro 10W rezystory miedzy PCB a zas nie są nawet lekko ciepłe to raczej nic to nie zmieni...

Przebrnąłem przez watek z masą kilkakrotnie i trochę tam jest niejasności,przynajmniej dla mnie,ale mam zwarty C26 i brak reakcji.Będę walczył dalej,nawet jeśli miałbym zaczynać wszystko od początku.

Miałem walić na priwa,żeby nie ośmieszać się durnymi pytaniami.

A tak poważnie-powinniśmy dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem,chyba taka jest idea forum?

Może ktoś pokusiłby się o zebranie tego wszystkiego i w kilku punktach,krok po kroku pokazał jak uruchomić naszą końcówkę.Obyłoby się wreszcie bez niedomówień i niescisłości(vide:odpalać na radiatorze czy bez?)

I pozwoliłoby uniknąć szkolnych ale kosztownych błędów.

Do Bendixa-bias nie reaguje:0,0mV,na wyjściu nie mam nic(?) a co powinno tam być podczas uruchamiania?

Spróbuję z żarówkami ale skoro 10W rezystory miedzy PCB a zas nie są nawet lekko ciepłe to raczej nic to nie zmieni...

Przebrnąłem przez watek z masą kilkakrotnie i trochę tam jest niejasności,przynajmniej dla mnie,ale mam zwarty C26 i brak reakcji.Będę walczył dalej,nawet jeśli miałbym zaczynać wszystko od początku.

To wyglada że Ci jednak coś działa. Spróbuj do tego dac jakis sygnał na wejscie i sprawdz czy gra, bo to moze byc ten sam dziwaczny problem co u mar_70 że były bez sygnału zatkane tranzystory sterujace i jak zmienił wejsciowe na oryginały to mu ruszyło wszystko. U Ciebie wyglada to na pierwszy rzut oka poprawnie. Nic sie nie pali na wyjsciu zero czyli nie jest totalnie źle. Daj cokolwiek na wejsciu i zobacz co jest na wyjsciu bo byc moze gra i bedziemy dalej myslec o co chodzi.

tylko, ze u mnie podczas uruchomienia wzmacniacza prad na PP sie pojawial po czym po kilku sekundach malal do "0"

jesli potek jest ustawiony na te ok. 35ohm to podczas uruchomienia cos sie powinno pojawic na PP. - ale moze byc tak jak mowi bendix - ale z tego co pamietam to masz trany orginal wiec taka sytuacja z brakiem napiecia na PP nie powinna miec miejsca.

pzdr

Prośba do tych,którzy uruchomili o podanie napięć na opampie...

Podejrzewam,błąd w wartościach elementów(było zbyt wiele wersji i niejajsnosci),,,poza tym te płyteczki są marniutkie-po drugim wylutowaniu elementu odeszło centymetr ściechy!!!-także trzeba brać pod uwagę zwarcia i brak styku na samym już PCB...a to już zbyt dużo niewiadomych...

Dziwne,że niektórym działa od kopa a niektórym od ch..j wie czego !W elektronice cuda się nie dzieją...zero jest zero a jeden jest jeden i elektrony są uparte...

Piszę tak ,bo jestem wkurwiony na swoją bezsilność wobec takiego stanu rzeczy,ale być może ktoś podpowie jak mam nie pierdolnąć tym o podłogę?

Ludzi nie mających nic wspólnego z tematem proszę o nie zabieranie głosu.

Wkurzony jestem przez swoją nieudolność i niewiedzę tego co zrobiłem nie tak.

Ale faktycznie płytki są porażką,od strony wykonania są o kant dupy potłuc(projekt dzięki Tomkowi jest jak najbardziej ok)ale cała reszta powinna byc przykładem jak tego nie należy robić!

Wiem,że ch..jowej baletnicy itd..ale na poziomie takiego projektu nie powinno byc watpliwości co do tak oczywistych sytuacji.

Na dziś mam już dość,bo połowę padów odeszło od laminatu(przy sprawdzaniu elementów i próbie różnych ich wariacji) i właśnie zauważyłem,że pola lutownicze są mniejsze niż w smd...jutro może uda mi się zlutować dokładnie drugą sztuką i będę wiedział coś więcej...oby.

A jak nie wyjdzie to polecę na pająka-wtedy tylko będe miał pretensje do samego siebie.

Wy to chociaż macie pcb. Ja utopiłem ponad 300 zł na płytki których nie dostałem. A o zwrocie gotówki mogę tylko myśleć w bliżej nie określonym czasie, bo Tomek ma "duże problemy finansowe". :(

Tomant-znam temat i pozostawię to bez komentarza...Mam w planach zrobić nową partię PCB do E406 i moga mnie cmoknąć wszyscy smutni i weseli panowie nawet z Watykanu,bo zamierzam je rozdać z friko !!!

Poważnie.

Ostatnie pytanie-gdzie były robione nasze płytki?Będę starał się unikać tych partaczy i nie polecać ich innym.

ja na temat zrodla tych pcb oraz wizyty pana accuphasa mam swoja praktycznie potwierdzona teorie ale wolalbym jej przynajmniej na razie nieupubliczniac bo niestety jest smutna

Widzę, że nie jestem osamotniony jeśli chodzi o płytki, bo co prawda jeszcze nie zacząłem lutować ale źle to wygląda i myśle o zrobieniu nowych u dobrego wykonawcy. Myślę, że znalazłoby się kilka osób na ponowne zrobienie ich i może jakieś grupowe zamówienie?

Tomant-znam temat i pozostawię to bez komentarza...Mam w planach zrobić nową partię PCB do E406 i moga mnie cmoknąć wszyscy smutni i weseli panowie nawet z Watykanu,bo zamierzam je rozdać z friko !!!

Poważnie.

Ostatnie pytanie-gdzie były robione nasze płytki?Będę starał się unikać tych partaczy i nie polecać ich innym.

Nie wsciekaj się. Mam 1 PCB. Chcesz? To Ci wyślę. Nie wieszajcie psów na Tomku.

ps. jest nowa wersja PCB. Jak chcesz ja robić to napisz.

ps2. ta konstrukcja nie odpala się łatwo - patrz chyba koguta który upalił oryginalną płytkę!

Tak przy okazji jeszcze jedno wtrącenie: Nie rozumiecie że ktoś naprawdę może mieć kłopoty finansowe?

Spokojnie wszyscy rozumieją jak myślę. Nikt nie wieszał psów na Tomku - w końcu on odwalił lwią część pracy, tylko na partaczach z zakładu. Ja po doświadczeniach z niektórymi polskimi producentami PCB, zostałem przy najdroższych www.prototypy.com, bo tylko u nich nie ma zastrzeżeń zarówno co do jakości, jak i terminowości. (mówię o małych seriach, bo część dobrych producentów zajmuje się tylko większą produkcją). Oszczędności na tańszych PCB są tylko pozorne. Co do problemów finansowych - trudno, napisał co i jak, i że jest powrót do tematu. Więc myślę, że będzie dobrze.

Nowa seria PCB byłaby wskazana ale dopiero jak więcej osób odpali te PCB. (Ja chciałem to zrobić wczoraj, ale muszę poprawić otwory na radiatorach, idzie mi cały czas strasznie powoli to):

1) Poprawić nieco ścieżki, aby wymiarowo bardziej odpowiadały oryginałowi

2) Podwójna miedź

3) Dobrać lepiej wielkość i rozstaw otworów i padów (najlepiej na podstawie upalonego modułu kogutaudio)

System gra dobrze, albo nie....

Spokojnie wszyscy rozumieją jak myślę. Nikt nie wieszał psów na Tomku - w końcu on odwalił lwią część pracy, tylko na partaczach z zakładu. Ja po doświadczeniach z niektórymi polskimi producentami PCB, zostałem przy najdroższych www.prototypy.com, bo tylko u nich nie ma zastrzeżeń zarówno co do jakości, jak i terminowości. (mówię o małych seriach, bo część dobrych producentów zajmuje się tylko większą produkcją). Oszczędności na tańszych PCB są tylko pozorne. Co do problemów finansowych - trudno, napisał co i jak, i że jest powrót do tematu. Więc myślę, że będzie dobrze.

Nowa seria PCB byłaby wskazana ale dopiero jak więcej osób odpali te PCB. (Ja chciałem to zrobić wczoraj, ale muszę poprawić otwory na radiatorach, idzie mi cały czas strasznie powoli to):

1) Poprawić nieco ścieżki, aby wymiarowo bardziej odpowiadały oryginałowi

2) Podwójna miedź

3) Dobrać lepiej wielkość i rozstaw otworów i padów (najlepiej na podstawie upalonego modułu kogutaudio)

Tak się kończy oszczędność na PCB. Niestety w firmach mają laminat made in china. druga sprawa że to był prototy płytki. Dopiero jak ja skladasz to widzisz ze np. za male sa punkty lutownicze. Zrobilismy nowy model plytki i tez ma wady.

Nikt nie wiesza psów na Tomku! Broń Boże !

Też się zachwyciłem początkowo ...raczej wyglądem (wszakże to ACCUPHASE!!!) ale później zweryfikowałem swój zapał...A to że nie mogę uruchomić układu-o niczym nie przesądza.

Panowie-nic się nie stało!...Zginął ktoś?...

Jestem za zbiorowym wydrukowaniem nowego(tylko bez złota)PCB do e406...co Wy na to?

Nikt nie wiesza psów na Tomku! Broń Boże !

Też się zachwyciłem początkowo ...raczej wyglądem (wszakże to ACCUPHASE!!!) ale później zweryfikowałem swój zapał...A to że nie mogę uruchomić układu-o niczym nie przesądza.

Panowie-nic się nie stało!...Zginął ktoś?...

Jestem za zbiorowym wydrukowaniem nowego(tylko bez złota)PCB do e406...co Wy na to?

Chcesz tą PCB? Mam sztukę?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

PCB było niestety i jest średniej jakości, dlatego ja nie wykonałem tego projektu, choć już miałem pcb.

Dobry płytki zawsze robił Pkrecz to znaczy w dobrym zakładzie, przynajmniej ja nie mam się do czego czepić.

PCB było niestety i jest średniej jakości, dlatego ja nie wykonałem tego projektu, choć już miałem pcb.

Dobry płytki zawsze robił Pkrecz to znaczy w dobrym zakładzie, przynajmniej ja nie mam się do czego czepić.

Nikt nie jes genialny. I tak Tomek dokonał niezlej rzeczy że to skopiował. Wszyscy na forum chcieli żeby PCB były tanie.

Więc jeżeli komuś to nie działa to nie jest Tomka winą.

ps. Żeby byla jasnosć - Tomek to nie moja rodzina itp.

Mar_70 uruchomił na tych PCB i działa!

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ależ oczywiście! Ja nic do Tomka nie mam, ukłony w jego stronę za zaangażowanie i trud.

Chodziło mi bardziej o jakość wykonania pcb w zależności od konkretnego zakładu.

Płytki jakościowo są kiepskie, to prawda. Ale trzeba na nich spróbować. Kilku odpaliło i gra. Pady, przy wielokrotnym wylutowywaniu elementów odejdą też z dobrej płytki. Na tych przynajmiej da się wyłapać ew. błędy.

Dla mnie fatalne są ścieżki przy op-ampie, dlatego wstawiłem podstawki. Jakby padł wlutowany op-amp,to chyba po płytce. Przy reszcie, wykorzystując stację lutowniczą (prymitywną, ale jednak)można kilka razy wylutować i wlutować element. Sam już 3 razy zmieniałem kondy bodajże 1nF. Miał być 10nF, później 10nF ceramiczny, później 1nF ceramiczny, czy jakoś tak. I nic się nie stało.

No ale ja jeszcze nie odpaliłem niczego. Jakoś nie mam ostatnio czasu. Dużo roboty w pracy:( Cały stres i wk.....nie się przede mną.

P.S

Z tym złoceniem to poważnie pisałem. Jeżeli mają być nowe płytki, to zróbmy na maxa. Ci którzy uruchomili są zadowoleni z dźwięku (mar_70 i ola68 - chyba). Jeżeli komuś uda się uruchomić na tych, które mamy, to nie widzę sensu na podmianę, tylko dlatego, że będzie z grubszej miedzi. Poprawa w jakości dźwięku będzie na poziomie autosugestii. Znacznie więcej da lepsze prowadzenie masy, komponenty itp

II P.S (:))

przyłączam się do prośby freedi'ego. Zbierzmy wszystkie uwagi na temat uruchamiania - problemów, spostrzeżeń, rozwiązań itp. na tym forum. Oficjalnie. Pomoże to innym przy uruchamianiu. Jak są szanse na nowe płytki, to na pewno znajdą się nowi chętni. Będzie nas więcej.

W chwili obecnej, to tylko mogę powiedzieć o lutowaniu. Nic więcej, ale:

1. Jeżeli ktoś ma zamiar wstawić złącze do pre, to można wykorzystać goldpiny, ale trzeba rozwiercić otwory. Nie pamiętam jakim wiertłem to robiłem, ale było ok. Dało się przylutować złącze

2. Trzeba rozwiercić otwory na wszystkie kondy Nichicon BP. Mają grubsze końcówki od innych kondów

3. Trzeba rozwiercić otwory na końcówce pod mostek i złącza zasilające zarówno na zabezpieczeniu, jak i na końcówce

4. W płytce zabezpieczenia trzeba rozwiercić wszystkie otwory pod złącza K1, K2, K3. Pod złącza K4 i K5 trzeba przyszlifować nóżki złącz, ponieważ wykorzystany jest druk dwustronny i nie będzie przejścia

5. Taka śmieszna uwaga, ale ja się naciąłem. Rezystory R14 i R15 są pod wyjście słuchawkowe. Jeżeli ktoś ma zamiar z niego korzystać, można od razu wrzucić jakieś dobre

6. W końcówce do op-ampa konieczne podstawka!

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

schemacik z pomierzonymi napieciami :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

schemacik z pomierzonymi napieciami :)

Dziękuję Marku. Wysłałeś. Mi się nie udało :-)

Mam nadzieję że to będzie rozjaśniać sprawę.

Staram się :-)

Dziękuję Marku. Wysłałeś. Mi się nie udało :-)

Mam nadzieję że to będzie rozjaśniać sprawę.

Staram się :-)

legendta:

: kreski prostopadle na rezystorach = napiecie na końcówkach rezystorów

: reszta względem masy

Widzę, że nie jestem osamotniony jeśli chodzi o płytki, bo co prawda jeszcze nie zacząłem lutować ale źle to wygląda i myśle o zrobieniu nowych u dobrego wykonawcy. Myślę, że znalazłoby się kilka osób na ponowne zrobienie ich i może jakieś grupowe zamówienie?

Chcesz misiu kasę? Przeslij na priw nr konta. bendix101atwpdotpl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.