Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Gra fajnie, nie mam jednak za bardzo porównania do innych modeli z tego poziomu. Tzn słuchałem, ale nie robiłem bezpośrednich porównań. Muszę go jeszcze pomierzyć, ale nie mam czasu na to.

Chodzi o zniekształcenia, i czy wystarczająco dobrze są dobrane tranzystory wejściowe. W tym ukłądzie poziom THD może się wachać kilkukrotnie w zależności od tego.

A jak porównujesz go do 350 i 550? Duże są różnice?

System gra dobrze, albo nie....

• 3 tygodnie później...

witam, mam do sprzedania wszystkie elementy do zlozenia wzmaka trany (japonia), kondy (wszystkie do koncowki), plytki koncowka oraz pre(czerwone). Info na prv

i zapomnialem o trafo 500W w wersji audio.

Witam.

Mam do sprzedania złożonego, odpalonego i działającego Accuphase e-406 w obudowie. Bez preampu, regulacja głośności niebieskim Alpsem, protector. Więcej szczegółów via PW. Zbudowany na forumowych płytkach.

Pozdr

Łukasz

• 2 tygodnie później...

Uzupełniam: cena 1890zł. i zdjęcia.

Tel. 606 204 299

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23599-0-22563000-1317058492_thumb.jpg

post-23599-0-48467300-1317058504_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He he jasne. Ale ze metalizowane to nie znaczy że bezindukcyjne ;-)

Pozdrawiam

Bezindukcyjne są tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Wiem,że przynudzam i odkopuję temat,tym bardziej że ekipa fanów Accu ma zgoła inne problemy...a ja ciągle z ręką w nocniku.

Panowie pochwalcie się swoimi 406,wiem że jest takich kilka a niektóre "poszły już w świat",przecież wszystko właśnie od tego się zaczęło .

ja mam odpalone, włożone do obudowy i połączone: zabezpieczenie, selektor, zasilacze, pre-amp i barwę. Barwę dzisiaj lub w poniedziałek muszę poprawić, bo jak polutowałem wg schematu to potencjometr działa w odwrotną stronę:). Ale to kosmetyka.

Pozostały końcówki.

Tak przy okazji, pytanie do tych co skończyli. Na płytce przy złączu do zasilania jest tylko jeden pin na masę. Masa głośników i masa zasilacza jest w jednym miejscu?

Na zdjęciach Accu (kogutaudio) nie widać, żeby z tej wtyczki wychodziły dwa przewody na jednym pinie. Wygląda, jakby było podane tylko i wyłącznie zasilanie. Zdjęcia zaczerpnięte z wątku

Ukryta Zawartość

post-12155-0-20630200-1319874396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

@ Fredi

Co do mojej porażki z 406-tka to niestety wynikła ona z całego zła tego świata. Po prostu jeden z tranzystorów które kupiłem okazał się czymś dziwnym. A ja ufny w dobroć tego łez padołu myślałem że jak kupujesz nowe elementy to one działają. Do tego ta łajza jak go mierzyłem omomierzem to sprawiał wrażenie sprawnego. Tak bywa, już się zacząłem uczyć że teraz china ruleez i trzeba mieć odrobinę dystansu do tego :-)

Freedi, chyba miałeś źle wlutowane trany Q15 i Q14.

Sprawdzam płytki przed odpaleniem i porównuję ze zdjęciami z wątku. Z tego co pamiętam Emiter powinien iść na Elnę. Wg datasheet (jeżeli patrzymy od przodu napisami)Ty masz bazę:

Ukryta Zawartość

Chyba, że ja się mylę.

Jeszcze znalazłem innego babola. Kupiłem potek 50 Ohm, dostałem 10 kOhm. Fajnie bym sobie ustawił bias:(

Ukryta Zawartość

ja mam odpalone, włożone do obudowy i połączone: zabezpieczenie, selektor, zasilacze, pre-amp i barwę. Barwę dzisiaj lub w poniedziałek muszę poprawić, bo jak polutowałem wg schematu to potencjometr działa w odwrotną stronę:). Ale to kosmetyka.

Pozostały końcówki.

Tak przy okazji, pytanie do tych co skończyli. Na płytce przy złączu do zasilania jest tylko jeden pin na masę. Masa głośników i masa zasilacza jest w jednym miejscu?

Na zdjęciach Accu (kogutaudio) nie widać, żeby z tej wtyczki wychodziły dwa przewody na jednym pinie. Wygląda, jakby było podane tylko i wyłącznie zasilanie. Zdjęcia zaczerpnięte z wątku

Pierwsza sprawa zobacz Q16 bo chyba masz złe wlutowany .Q14i Q15 muszą byc emiterami do góry czyli w strone potka.

Pozostały końcówki.

Ja u siebie miałem dwie wersje:

1) Masa na końcówkę (ta wysokoprądowa, nie od wejścia) idzie z gwiazdy za zasilaczem, sygnał idzie do płytki zabezpieczenia, gdzie jest kolejna gwiazda (zabezpieczenie + masy wyjść) i ta gwiazda z płytki zabezpieczenia, jest połączona z gwiazdą główną

2) Masa z końcówek i z kolumn idzie do gwiazdy na płytce zabezpieczenia, a ta następnie jest połączona z główną gwiazdą za zasilaczem.

Gram aktualnie w tej pierwszej wersji, ale ta druga grała moim zdaniem lepiej, ale różnica byłą na tyle nieduża że nie chce mi się tego z powrotem odkręcać. Odkręce dopiero za kilka dni, bo zamówiłem nową płytkę pod kondy, aby inaczej ją wlutować. Chodzi o to, żeby trafo było po stronie panelu czołowego, wtedy połączenia między gwiazdami mogą być krótsze (protektor mam zamontowany na tylnej ściance), co powinno jeszcze poprawić parametry i zmniejszyć przesłuch przedewszystkim (tzn przesłuchu nie słychać, ale na pomiarach nieco wychodził).

Warto skończyć tą końcówkę bo gra na prawdę zajebiście - gładkość to chyba jej największy atut, do tego duża przestrzenność, równowaga i zajebista kontrola z dynamiką.

Dodam, że płytka ruszyła mi od kopa, na pełnym napięciu, bez żadnych problemów. Odpalałem przez żarówki aby ustawić prąd spoczynkowy (i to polecam, bo ta regulacja jest bardzo czuła). Później wzmacniacz jest super stabilny.

Ale ja to odpaliłem jeszcze gdzieś na początku lata, po prostu za wiele o tym nie pisałem :). Ale na prawdę warto.

Pierwsza sprawa zobacz Q16 bo chyba masz złe wlutowany .Q14i Q15 muszą byc emiterami do góry czyli w strone potka.

Dzięki za sugestie od tomka i barmanekm.

Ta płytka, która jest na zdjęciu to nie moja. Zaczerpnąłem z wątku. Chyba bendixa. Na tym zdjęciu dobrze było widać piny zasilania.

Więc trany mam dobrze przylutowane.

Muszę jeszcze kupić ten potek i chyba trzeba podać napięcia.

mar_70

Końcówka jeszcze nie działa:(

A tutaj moja końcówka. Jakbyście coś zauważyli to dajcie znać

Ukryta Zawartość

post-12155-0-63370100-1319914945_thumb.jpg

post-12155-0-28584900-1319914989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za sugestie i motywacje...Muszę zebrać siły i znaleźć natchnienie(może 0,7 Jasia?)...

Sprawdzę skrupulatnie wszystko od początku aż do skutku,bo niedługo minie chyba 2 rocznica i kasy poszło niemało,także wyjście jest tylko jedno:musi hulać!!!

pozdrowionka

Ma ktoś może odsprzedac komplet tranów mocy do 1 końcówki? Wczoraj w nocy zjarałem aż miło... chciałem zrobić kilka pomiarów i podłączyłem DACa bezpośrednio bez przedwzmacniacza do końcówki. Wszystko było ok, ale jak wyłączyłem najpierw DAC to poszedł jakiś impuls, że wywaliło mi bezpieczniki w wzmaku, wszystkie trany mocy, diodę i chyba sterujące... a tak przy okazji, to ktoś wie, jaka może być przyczyna takiego impulsu? Mam kondy na wejściu, więc to musiałbyć impuls a nie stałe...

Jakiś stan przejściowy uruchomił pewnie jakiś przyczajony mechanizm oscylacji w końcówce.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

@raven1985: Zastanawiałem się nad tym, ale wzmak wydaje się być stabilny jak dobre fundamenty (mierzyłem go jeszcze przed upakowaniem i chka była gładka i w dół, żadnych podbić, poza tym poszła tylko jedna końcówka a w drugiej nic), poza tym po zwarciu wejścia (przekaźnik zwiera wyjście na DAC do gleby (a przynajmniej powinien, zajrzę jeszcze) powinien wyjść z oscylacji. W większośći przypadków tak do pół sekundy, oscylacja nie wywali wszystkiego w kosmos. Patrząc na bezpieczniki 5A zwłoczne i czas w jakim to się zjarało tak max z 0.1s, to poszło z 10-12A minimum obstawiłem mocne przesterowanie. Kiedyś tego DACa miałem zasilanegoz impulsowego, po przeróbce ma 4 oddzielne zasilanie wszystkich z porządnych baterii kondów, które się niestety chwilę rozładowują, i to w różnym czasie. I dlatego obstawiałem, właśnie jakiś stan przejściowy, ale prowadzący do przesterowania a nie do oscylacji... ale z drugiej strony takie mocne przesterowanie? Myślisz, że odłączanie przekaźnika bezpośrednio z prostowanego AC poprawi sprawę?

Z drugiej strony, coś może być z tą oscylacją bo przypominam sobie, że po włożeniu do obudowy czasami na tym kanale prąd spoczynkowy nieco wariował, ale to naprawiłem już dawno i nie było z tym problemów (niestaranność montażu)

PS. Każdy kanał powinien wytrzymać po 5 amperów jak nic, a patrząc na parametry tranów, to w tak krótkim czasie, nawet 10A nic im nie zrobi, mam teraz niezłego klina... bo wyglądałoby jednak na jakieś zwarcie... ale dlaczego dokładnie przy rozłączaniu źródła...

W tym Accu jest też ogranicznik prądowy (zabezpieczenie przeciwzwarciowe), ale nie dało rady. Zauważyłem, że zjarało też Diodę D6. Zacząłem się tak przyglądać temu zabezpieczeniu i zastanawiam się czy nie ma gdzieś błędu. Kogutaudio jakbyś mógł sprawdzić jedną rzecz na swoim oryginalnym module.

Rezystory R15 i R14 powinne iść raczej do wyjścia a nie do masy, i być prędzej 2.5K (bez diody) a nie 24.9K. Taki układ jak jest, to raczej miałby sens tylko to ograniczania prądu spoczynkowego. Ew może być to 25K + dioda, bo wtedy większość napięcia polaryzacji poszłoby z diody, ale na pewno rezy miałyby pójść do wyjścia a nie do masy.

Raven looknij od strony teoretrycznej jak możesz, a kogutaudio byłbym wdzięczny jakbyś popatrzył praktycznie na swoją płytkę...

A wszystko przez to, że wyszła dyskusja o biasowaniu przy E-550, i okazało się że w E-406 przy 5mV ten bias też jest za mały i powinno być ok 20mV na TP. Chciałem sprawdzić, jaka będzie różnica w THD, bo w dźwięku na prawdę się poprawiło chociaż już i tak był zajebisty, to teraz mam głuchą ciszę...

Zobaczymy co z kolumnami jeszcze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście Raven ma rację,a pomoglo też temu połączenie mas we wzm (Ja u siebie miałem dwie wersje: 1) Masa na końcówkę (ta wysokoprądowa, nie od wejścia) idzie z gwiazdy za zasilaczem, sygnał idzie do płytki zabezpieczenia, gdzie jest kolejna gwiazda (zabezpieczenie + masy wyjść) i ta gwiazda z płytki zabezpieczenia, jest połączona z gwiazdą główną 2) Masa z końcówek i z kolumn idzie do gwiazdy na płytce zabezpieczenia, a ta następnie jest połączona z główną gwiazdą za zasilaczem.) Kiedyś w tym wątku opisałem jak ma być.Żadnych gwiazd to nie kosmos! Powtórzę,jeśli jest to zasilacz pojedynczy nie dual mono to wszyskie środkowe odczepy traf w jeden punkt niech to będzie gwiazda,ale jedna-nie więcej i tu masa kondesatorów zasilacza głównego i dalej z tąd uziemić obudowę i dalej z tąd grubym 4mm przewód(nie takie krosówki jak widzę w klonach cienkie telefoniczne)do końcówek masa,dalej z tej gwiazdy minimum 4mm do głośników-tu do styków przekaźnika na zabezpieczeniu-dwa takie przewody bo dwa kanały i dwa przekaźniki.To by były głośnikowe,ale nie wiem jak tam macie zrobiony protektor bo jemu dalbym z gwiazdy przewodem 1mm mase do zasilań oczywiście po uprzednim odcięciu styków głosnikowych Przekaźnika od masy PCB jak taka występowała.Masa sygnałowa do protektora to jakiś absurd.Nie jest potrzebna a wręcz szkodliwa druga gwiazda na protektorze.Dalej z tej glównej i jedynej gwiazdy brać masę do wszelakich ukladów pomocniczych(wskaźniki tam też łączyć ew zasilacze pomocnicze i nic więcej).Masa sygnałowa ma byc wzięta z obudowy przy gniazdach wejściowych i połaczona do wej końcówki porządnym interkonektem-jego oplotem.Zasilanie+i-do końcówek 4mm skrętka(dlatego zmieniłem złacz ARK chyba zwane na inne bo się w nich nie miesci porzadny przewód).Do każdej końcówy osobna skrętka.Swietnie do tego nadaja się dobre beztlenowe przewody głosnikowe.Scieżki wysoko prądowe podlutować od spodu PCB przewodem 2,5mm cyną ze srebrem-ja wszystko lutowalem taką cyną-każdy element.Każdą końcówkę zastabilizować konden. MKP ja dałem Mundorfy Mcap może byc Wima MKP10 pojemnośc 220nF między szyny + i - jak najliżej tranz mocy-Swietny patent przeciw wzbudzeniom itd itp duuużo więcej myków do zastosowania.Swietne tranzystory do wzm u MARKG_2006 na Allegro,trza kupić więcej poparować czwórki npn i potem podobne pnp inaczej nigdy nie będzie hi endu.2SC3519A i 2sa1386.Powodzenia.

Zastanawiałem się nad tym, ale wzmak wydaje się być stabilny jak dobre fundamenty

Ciężko powiedzieć co to mogło być przyczyną . Wzmacniacz jako tako może być stabilny w normalnych warunkach. Może to być jakiś lokalny mechanizm oscylacji. Widzę że na schemacie nie ma ani Zobla ani cewki wyjściowej w Acu chyba są ? Miałeś je zamontowane ? Być może to było powodem. Wzmacniacz mógł wejść w clip przy takim "strzale" z dac-a a wtedy marginesy stabilności mocno spadają.

Rezystory R15 i R14 powinne iść raczej do wyjścia a nie do masy,

Są OK to tradycyjny ogranicznik z tzw. podcięciem.

PS. Każdy kanał powinien wytrzymać po 5 amperów jak nic, a patrząc na parametry tranów, to w tak krótkim czasie, nawet 10A nic im nie zrobi, mam teraz niezłego klina... bo wyglądałoby jednak na jakieś zwarcie... ale dlaczego dokładnie przy rozłączaniu źródła...

Przy oscylacjach tranzystory nie nadarzają się wyłączać i zwierają linie zasilania + z - , płynie w tedy ogromny prąd zwarcia niszcząc tranzystory w ułamku sekundy. Bezpieczniki nic nie dadzą, nawet szybkie są za wolne.

Zauważyłem, że zjarało też Diodę D6

bardzo dziwne że ona padała. A D7 i Q22 przeżyły ? Jak padł q22 to mogła wtedy paść ta dioda. Powinien być też ogranicznik na Q12 inaczej może płynąć przez elementy ogranicznika spory prąd. A Q12 przeżył ?

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

24,9K i idą do masy

A fota

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż tam jest 25k rezystor szeregowo z tą diodą. dziwne.

@Boguwoj, źle zrozumiałeś to co pisałem. Pisząc sygnał miałem na myśli wyjścię. Musiałbym Ci narysować. Te masy są OK, wszystkie spotykają się zaraz za zasilaczem, tyle że "masy" z kolumn kilka cem wcześniej się łączą razem. Poźniej 2mm idą ma obudowę, przez przerywacz pętli (10om + mostek 35A).

Załączyłem rysunki ubydwu wersji. To jest na podstawie oryginalnych Accu (z serwisówek). Najlepsze jakościowo moim zdaniem była opcja b).

Niestety nie zdążyłem pomierzyć różnic, bo mi się wywaliło. Miałem opcję a jak to się stało, wcześniej miałem b i mi.innymi chciałem to pomierzyć i wrócić z powrotem do oryginalnej wersji.

Będę więc szukał dalej. Dzięki kogut i raven i boguwoj za pomoc.

PS. Zobel oczywiście jest.

Scieżki wysoko prądowe podlutować od spodu PCB przewodem 2,5mm cyną ze srebrem-ja wszystko lutowalem taką cyną-każdy element.Każdą końcówkę zastabilizować konden. MKP ja dałem Mundorfy Mcap może byc Wima MKP10 pojemnośc 220nF między szyny + i - jak najliżej tranz mocy-Swietny patent przeciw wzbudzeniom itd itp duuużo więcej myków do zastosowania.Swietne tranzystory do wzm u MARKG_2006 na Allegro,trza kupić więcej poparować czwórki npn i potem podobne pnp inaczej nigdy nie będzie hi endu.2SC3519A i 2sa1386.Powodzenia.

Z tym podlutowaniem to poważnie się zastanowie, bo faktycznie spore prądy tam idą. Gniazda wejściowe mam izolowane od obudowy. Co do tranów, to na zapas kupie je u tego gościa co podajesz, zwłaszcze, że zwykle kupuje u niego bezpośrednio na giełdzie w Krakowie (ma świetne rzeczy). Jednak oryginalne trany są nieco lepsze,

mają 60pF poj. wyjścia (zamiast 250pf) i ft 60/50MHz (odpowiednio 50/40MHz). Co nie zmienia faktu, że wszystki sankeny z serii LAPT, to zajebiste trany do OPS (wyjściowe). Zaminnikami mogą być odpowiednie Semelaby, na żywca zerżnięte z tych Sankenów, chyba nawet robione w tych samych fabrykach.

Ukryta Zawartość

post-25874-0-24266900-1320175595_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wtrącę słówko - Stawiam że ten wzmak cały czas oscylował na częstotliwości 400-500 k - te oscylacje dokładają się na sygnał wyjściowy (czyli taki fajny rezonansik ). Jak go kiedyś złożyłem - póżniej rozebrałem , to główkowałem czym to jest spowodowane . Dopiero zobel pomógł ale i tak dalej były oscylacje na poziomie kilku mili voltów . Tego nie usłyszysz - dopiero na oscyloskopie to widać . Oscylacje powodowały zwiększony prąd spoczynkowy - który z kolei można było skorygować potkiem do właściwej wart (czyli taki sztuczny bias ) . oraz nadmierne nagrzewanie tranzystorów . Ale na ucho nie dało się tego zauważyć i usłyszeć .

Nie potrafiłem tego całkowicie zniwelować chociaż zmieniałem rozkład ścieżek na pcb itp - W końcu rozebrałem przerzucając się na lepsze układy .

Zrób taki eksperyment zmierz prąd spoczynkowy bez zobla oraz zmierz go dokładajac zobla do układu - bezpośrednio na PCB bez kolumny . Jak spadł o kilka miliamper to masz jasne co jest .

@Raven - możesz mi wytłumaczyć ten ogranicznik z "podcięciem"? Rozumiem, że całe napięcie otwierające tranzystory Q22 miałoby się odłożyć na R14+dioda? Dziwne nieco moim zdaniem, bo przecież, wtedy Vbe będzie się zmieniać w zależności od sygnału wyjściowego. Czyli takie jakby sprzężenie ujemne. Wtedy nie tylko prąd się będzie liczył do tego Vbe ale i poziom napięcia sygnału wyjściowego. Szczerze mówiąc nie widziałem limiterów, które by miały tylko taki rezystor do masy, a bez mniejszego do wyjścia (na którym to powinno się odkładać napięcie polaryzujące Vbe).

@Jaskiniowiec - sprawdzę, ale wolałbym pozostać przy tej konstrukcji. Grała u mnie już na prawdę dosyć długo i niezwykle jak dla mnie. Po dopracowaniu, trudno byłoby mi znaleźć wzmak o podobnie gładkim i wyrównanym brzmieniu (w podobnej kwocie) i tak dobrej kontroli basu. Prądy spoczynkowe mierzyłem. Akurat to bez oscyloskopu, bo wzmak ten miałem na oscyloskopie tylko raz, bez obudowy, samą końcówkę i było wszystko OK. Nie mniej wychodziły takie jak powinne w zależności od ustawienia potencjometru. Z Zoblem i bez zobla takie same. Bias ustawiałem bez Zobla, którego podłączałem później jak pakowałem wszystko do obudowy.

@Raven - możesz mi wytłumaczyć ten ogranicznik z "podcięciem"? Rozumiem, że całe napięcie otwierające tranzystory Q22 miałoby się odłożyć na R14+dioda? Dziwne nieco moim zdaniem, bo przecież, wtedy Vbe będzie się zmieniać w zależności od sygnału wyjściowego. Czyli takie jakby sprzężenie ujemne. Wtedy nie tylko prąd się będzie liczył do tego Vbe ale i poziom napięcia sygnału wyjściowego. Szczerze mówiąc nie widziałem limiterów, które by miały tylko taki rezystor do masy, a bez mniejszego do wyjścia (na którym to powinno się odkładać napięcie polaryzujące Vbe).

@Jaskiniowiec - sprawdzę, ale wolałbym pozostać przy tej konstrukcji. Grała u mnie już na prawdę dosyć długo i niezwykle jak dla mnie. Po dopracowaniu, trudno byłoby mi znaleźć wzmak o podobnie gładkim i wyrównanym brzmieniu (w podobnej kwocie) i tak dobrej kontroli basu. Prądy spoczynkowe mierzyłem. Akurat to bez oscyloskopu, bo wzmak ten miałem na oscyloskopie tylko raz, bez obudowy, samą końcówkę i było wszystko OK. Nie mniej wychodziły takie jak powinne w zależności od ustawienia potencjometru. Z Zoblem i bez zobla takie same. Bias ustawiałem bez Zobla, którego podłączałem później jak pakowałem wszystko do obudowy.

A z tym większym bias-em masz racje.

Ja mam teraz 12mV( od jakiś 3 mies).

Testowałem to między tymi 5mV i zostało 12mV.

W sumie do ilu można podkręcić 20-25mV?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.