Skocz do zawartości
IGNORED

bezpieczniki - Wasze opinie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Czy jest jakaś konkluzja? Czy ktoś może potwierdzić działanie soniczne lepszych bezpieczników?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

A co tu opisywac. Wsadzasz bezpiecznik i jest lepiej :)

Zmiany w kategorii dynamika, przestrzeń, gładkość.

O wiele lepiej słychac wpływ sieciówek.

Czynność bardzo prosta do wykonania we własnym zakresie, więc szkoda czasu i słów na opisy.

Używam bezpieczników Furutecha. Pierwsza próba była w pre gramofonowym, załozono go tam bez mojej wiedzy na zasadzie przyjedź, zrobimy Ci upgrade... rożnice zauwazyłem bez problemów. Dzisiaj Furutechy siedzą już w każdym urządzeniu.

• 1 miesiąc później...
Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Najlepsze sa bezpieczniki NOSy z dawnych sklepow Samopomocy Chlopskiej, a juz osobliwie na lubelszczyźnie. Swoich walorów nabrały przez kontakt z mydłem "Biały Jeleń" i rękawami inseminacyjnymi.

widzę, że absurd goni absurd:) te bezpieczniki to tak jak podkładki pod kable:) Idźcie dalej. Przewincie sobie trafa jakimiś topowymi drutami, polączenia płytek, ścieżki ze srebra itp:)

P.S.

Rożczkarstwo też nie zaszkodzi, bo jak wiadomo bioprądy w różnych częsciach mieszkań są inne i mogą mieć wpływ na ogólny odbiór i pracę urządzeń.

elvis512, 3 Cze 2010, 21:53

Te Tempo to straszne cieniasy Elvisku

Twój monicker przypomina mi yorka jednej moje koleżanki hehe- też szczeka

absinth3, 8 Kwi 2010, 15:42

Czy jest jakaś konkluzja? Czy ktoś może potwierdzić działanie soniczne lepszych bezpieczników?

Też mogę potwierdzić słyszalną różnicę. Ale nie zaryzykowałbym stwierdzenia droższy=lepszy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 3 Cze 2010, 22:33

Dzięki za wpis merytoryczny

Ja się przymierzam do zakupu- więc proszę o porady, uwagi etc

Ten wpływ nie zawsze słychać - więc przede wszystkim warto sprawdzić czy taka operacja ma sens. Najprostszym sposobem jest kupno kilku sztuk o takich samych parametrach ale od różnych producentów i zwyczajnie trzeba je wymieniać i słuchać czy i jakie zmiany wprowadzają. Może się okazać że w tym konkretnym systemie że ten najtańszy akurat zagra najlepiej. A w innym systemie już inny będzie grał lepiej. Uważam że tu nie ma jednoznacznie "najlepszego" rozwiązania - za każdym razem trzeba indywidualnie dopasowywać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Rozbierając ten drobny element na "drobne"...

Sam bezpiecznik wprowadza do układu minimum 4 dodatkowe punkty styku:

1. styk gniazdo bezpiecznika - okucie styku bezpiecznika,

2. okucie styku - drut topikowy,

3. drut topikowy - okucie styku

4. okucie styku bezpiecznika - styk gniazdo bezpiecznika

Zależnie od wykonania drut topikowy z okuciem może być łączony jakimś spoiwem. Z tego faktu może wynikać jeszcze więcej dodatkowych 4 punktów styku:

a. drut topikowy - spoiwo

b. spoiwo - okucie styku bezpiecznika

c. jak w pkt.b

d. jak w pkt. a

Sam rodzaj (czyt. jakość) spoiwa też może być różna u różnych producentów.

Tak jak i rodzaj materiału z którego wykonane są okucia.

Zależnie od wykonania, bądź typu budowy, same powierzchnie styku poszczególnych elementów ze sobą mogą się różnić u poszczególnych producentów.

Sam element topikowy może być wykonany z materiałów o różnych właściwościach (szczególnie szybkości topnienia) a tym samym może posiadać różne jakościowo właściwości przewodzenia. W zależności od zastosowanego materiału na topnik. Średnice drutów topikowych mogą mieć różne wartości przekroju poprzecznego (przy tym samym prądzie zabezpieczenia).

Ale to nie koniec ;)

Tak rozważając dalej, to jeszcze mamy gniazda tychże bezpieczników, które przecież podlegają tym samym "prawidłom" co powyższe rozważania. Już nie chce mi się od nowa wyliczać. ;)

Wiadomo o co chodzi. ;) ;) ;)

Dla jednych to wszystko może mieć znaczenia dla innych żadnego.

Tak jak dla jednych może to być słyszalne a dla innych nie.

Ale dobrze sobie zdawać sprawę że takie jakieś tam różnice w wykonaniu między bezpiecznikami mogą jednak występować. Czy soniczne? Każdy sam sobie może ewentualnie stwierdzić.

Najlepsze wyjście dla purystów słyszących różnice w zależności od zastosowanego bezpiecznika? Wyjąć z niego drut i mechanicznie przymocować bezpośrednio do ścieżek? :) Pomijamy kupę punktów styku i gniazdo bezpiecznikowe jednocześnie.

Ale pamiętając jednak o ochronie reszty elektroniki przed rozpryskiem topnika podczas ewentualnego zadziałania. :)

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• 3 miesiące później...

Problem bezpieczników wraca w ostatnim Hi-Fi Choice - oczywiście dostarczyło je do testu "Moje Audio" - cokolwiek dostarczą staje się Best buy-em ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Problem bezpieczników wraca w ostatnim Hi-Fi Choice - oczywiście dostarczyło je do testu "Moje Audio" - cokolwiek dostarczą staje się Best buy-em ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za tanie. Na pewno nie zagrają.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

kształt topika też jest nie bez znaczenia, bywają przeróżne - sprężynki, nanizane kuleczki, wisiorki różne etc.

proszę nie zapominać o polaryzacji bezpiecznika

a kto nie usłyszy różnicy niech słucha z bumboksa

(choć tam niestety też są bezpieczniki)

Za tanie. Na pewno nie zagrają.

nie problem, że za tanie, problem bo 30 wat i nie zwłoczne

kształt topika też jest nie bez znaczenia, bywają przeróżne - sprężynki, nanizane kuleczki, wisiorki różne etc.

proszę nie zapominać o polaryzacji bezpiecznika

a kto nie usłyszy różnicy niech słucha z bumboksa

(choć tam niestety też są bezpieczniki)

nie problem, że za tanie, problem bo 30 wat i nie zwłoczne

(niby przymiotnik ale jakoś razem mi nie pasuje)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.