Skocz do zawartości
IGNORED

Interconnecty do 500zl

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Szukam czegos naprawde dobrego, przejrzystego, oddajacego detale bez podbarwien z duza szczegolowoscia. Ciekaw jestem jakie sa Wasze doswiadczenia czy lepiej wybrac srebro czy OFC??? Bo ja juz przestudiowalem mnostwo modeli i wiem ze na uwage zasluguje Straight Wire i Tara Labs a co poza tym???? Moze ktos z Was mi podpowie??? Zaznaczam ze owe kable maja pracowac w instalacji audiofilskiej - jakiej??? CD Pioneer PD 9300 ( model klasy high-end po gruntownym upgrade - opisuje go dokladnie w moim " o mnie" ) wzmacniacz Denon PMA 560 z audiofilskiej serii z dobrych lat przed upgrade ( w planie m innymi wymiana obecnego toroida na 600 wattowy obecnych Sankenow na najwyzsze no i przede wszystkim okablowanie ). Maja tez sluzyc jako kabel polaczeniowy Sennheiserow HD 600 ze wzmakiem sluchawkowym Musical Fidelity ( chcialbym lampowy mam nadzieje ze uzbieram bo sa tez inne wydatki ). Czekam wiec na Wasze opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/6272-interconnecty-do-500zl/

Polecam Siltecha ST 18 G3. Mieści się (prawie) w założonym przez Ciebie przedziale cenowym. Jest detaliczny, przestrzenny, ale nie wiem czy nie będzie zbyt jasny. Obfitego basu też nie będzie, ale jego kontrola i zwartość

barzo dobre. Używam od 2 lat i nie zamierzam zmieniać!

Plocecam do odsłuchu i ewentualnego zakupu polski kabelek Albedo Flat One - konstrukcja srebna tasiemka, srebrny ale nie gra do końca tak jak srebny. Pokrótce opisany był w Sound and Vision ostatni jaki wyszedł.

Sam takiego używam od niedawna - rewelacja.

Ostatnio w ogłoszeniach widziałem Siltecha 4-24s za 300zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A co mysllicie o Tara Labs serii Prism? Ktore graja najlepiej? Widzialem dzis w sklepie od 100i do bodaj 2100i. Ktos mi mowil ze w ogole graja niezle ja znam bodaj tylko 300i. Nie mialem niestety mozliwosci odsluchu.

Wymieniłem jakiś czas temu VDH First na Fadel Aerolitz - duza poprawa i to powtarzalna na innych systemach u znajomych (np. Dynaudio 72+ECI2+Meridian 506+głośnikowy VDH Wind). Porównywałem też z Albedo - odpadł w przedbiegach ze względu na podbarwienia damskich wokali i ogólną ostrość dźwięku. Fadela kupiłem z ogłoszenia za 350zł.

Pozdro!

discomaniac71=>

Wejdź sobie na www.fadelart.com. Co do pasowania do systemu to trudno mi się wypowiadać - miałem kiedyś Pionieera PD-S 703, który grał przyzwoicie w stosunku do tego co kosztował - jedynie basu bylo troszkę za dużo i trochę się "ciągnął". Fadel basu nie doda, a całość brzmi bardziej klarownie w porównaniu do np. VDH First i IXOS 101. Co do wzmacniacza Denona to kojażę jedynie 350SE, ale to inna bajka w porównaniu do Twojego. A tak w ogóle po lekturze "o mnie" to chyba najlepsza choć czasem upierdliwa i kosztowna będzie metoda prób i błędów - pierwszy postęp nie powinien być trudny bo jeszcze nie spotkałem systemu, który gra dobrze na Oelbachu:) Pozdrawiam i... good hunting!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zegarmistrz masz racje Oelbach to jedna z najbardziej koszmarnych firm jakie znam to g.. sni mi sie po nocach. Nie chce klnac bo uwazam sie za porzadnego faceta ale co mozna powiedziec o kablach ktore w ogole nie graja tylko wydaja jakies koszmarne dzwieki? A propos Denona - PMA 560 to zupelnie porzadny wzmak zrobiony na toroidzie z duzymi kondensatorami z petla NEW OPTICAL CLASS A ktora powoduje ze brzmieniowo rzeczywiscie zahacza o klase A. Jest detaliczny ma ladna gore i mocny bas duza przestrzen ale przeznaczony jest raczej do lepszych kolumn bo na tandecie sie nie sprawdza ktos kiedys mi powiedzial: co to za wzmak gdzie nie mozna podbic charakterystyki? wiem ze to bylo glupie ale krecenie potencjometrami w jego przypadku nic nie daje i bardzo dobrze wszak to gorna polka Denona przeznaczona dla tych ktorzy osiagneli juz jakis poziom. Wlasnie a propos poziomu szkoda ze dzisiaj takich wzmakow nie robia. Piszesz ze miales Pioneera PD 703 - to calkiem niezle cd ale do 9300 mu bardzo daleko. Wyprodukowano bardzo niewiele egzempalrzy PD 9300 to model high-endowy eksperymentalny na nim oparto czesciowo PD 93 i razem z PD 93 to najlepsze cd Pioneera w historii. PD 95 najwyzszy w ofercie w czasach twojej 703 byl 1-bitowy zas PD 9300 zrobiony jest na 18-bitowym najdrozszym wowczas Burr-Brownie PCM 58 poza tym caly w miedzi- do szczescia brakowalo mu tylko toroidu ale o to sam juz zadbalem. Firma powinna tez byla zamontowac OPA wyzszej klasy i tu znow musialem ich poprawic mam OPA 134 Burr-Browna. Oczywiscie podwojne na oba kanaly osobno bo tak jest skonstruowany cd ze przetwornik tez jest podwojny i symetryczny. A co do brzmienia - czytalem ze amsz Marantza CD 17 mk II to swietne cd ale dalem sobie juz rade z CD 17 mk II KI i z Lectorem III Ancient Audio tearz pora na Lectora IV... Jaki bedzie efekt? Zobaczymy. Szkoda tylko ze Pioneer nie robi juz takich cacek od paru dobrych lat.

Wiesz teraz juz dokladnie jaki mam sprzet podsylam ci jeszcze link zebys wiedzial jak zrobiony jest w srodku to jego brat blizniak w najlpszej fabrycznej wersji PD 93 ELITE:http://www.elitestereo.netfirms.com/pd-93.htm wydaje mi sie ze 9300 ma troche wiecej elementow w srodku ale pewnie mi sie wydaje. PD 93 jest zrobiony na PCM 63 - do dzis uzywa tego DAC'a m innymi Rotel do najwyzszych modeli. Zobacz jeszcze PD-S 95 ELITE:http://www.elitestereo.netfirms.com/pd-s95.htm jaka szkoda ze 1-bitowy...

Myslisz ze te kable o ktorych piszesz do mojego systemu beda dobre? Pozdrawiam.

Potrzebowałem interkonektu metrowego i kupiłem XLO Referenc 2. Wstawiłem w ogłoszenia mój starszy model XLO Referenc, ja do tej pory używałem go z MacIntoshem i Accuphase.To naprawdę okazja, jeszcze niedawno ktoś w Gdyni chciał za niego 1400zł.

Discomaniac71----PD9300 jeden z najlepszych w Polsce cedekow, w dodatku wielobitowy przerabiany z toroidem.Kompakt ,ktory nokautuje Lectora -- Marantza Cd17 to mistrzostwo.Szczerze zazdroszcze ,tylko czemu sygnalowka do 500zl. Nie oszczedzaj ,spraw sobie Transparenta Reference.To tylko 8400 ,z kultowymPD9300 osiagniesz szczyty audiofilizmu--padna Wadie Levinsony itd.

Pozdrr.....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Frank nie watpie ze byles szczery ale troche przesadziles. PD 9300 w swoich czasach kosztowal drogo bo ponoc prawie 3 tys DM po upgrade gra rzeczywiscie swietnie to prawda co napisalem o tym ze gra lepiej od Marantza CD 17 KI i Lectora III wez jednak pod uwage ze mam go tylko 3 lata i nie dalem takiej kasy ponadto wymienilem laser a PWY 1006 jest diabelnie drogi. Po prostu upgrade takiego modelu lepiej sie oplaca od jakiegos Technicsa albo przecietnego Marantza ale cenowo nie jest to juz ten pulap co w 1990 roku tym bardziej ze wtedy te 2-3 tys DM byly wiele wiecej warte jak dzis... Dlatego nie stac mnie na takie kable jak piszesz uwazam ze jak na swoje mozliwosci finansowe wiele osiagnalem. A Wadie i Marki Levinsony ani Krelle nie padna tak latwo i podejrzewam ze z tym cd bedzie mi bardzo trudno bo w koncu nie mozna upgradowac bez konca. Dlatego interesuja mnie kable w tym przedziale cenowym. Ciekaw jestem jakim Ty dysponujesz sprzetem bo nic o tym nie piszesz w " o mnie"... Pozdrawiam.

discomaniac71=>

No to dałeś radę z tym CD. Ja niestety słabo znam się na elektronice i w sprzęcie nie dłubię (raz wymieniałem bezpieczniki we wzmacniaczu po nieudanej próbie podłączenia bi-wire;). Z tym dłubaniem to być może sam się ograniczam ponieważ w 17 Marantza piętą achillesową jest regulacja głośności, skutecznie degradująca jakość dźwięku (wypowiedzi użytkowników na www.audioreview.com) - z pewnością można byłoby się jej pozbyć. Tymczasem rozglądam się za jakimś pasującym do reszty wzmacniaczem.

Z tych złotych lat Pionieera to pamiętam jeszcze odsłuchy na PD 75 - to faktycznie była na owe czasy inna bajka. Z resztą wolę nie wspominać na jakich głośnikach grała wtedy moja 703.

Co do spasowania kabla z Twoim systemem - nie będę się wypowiadał - to byłoby "wróżenie z fusów". Według mnie odpowiadają opisowi twoich oczekiwań, ale to oczywiście nie jedyny możliwy wybór - spośród kabli wymienianych przez innych kolegów w tym wątku korzystnie wspominam np. XLO. Największą zagadką pozostają kolumny, a konkretnie tweeter fostexa - firma znana mi tylko z nazwy i ewentualnie pokazów sprzętu muzycznego kiedyś na InterMediach.

Jeżeli ewentualny zakup Fadela okazałby się chybiony to stosunkowo łatwo znajdziesz na niego kupca - vide recenzje użytkowników na tym forum.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PD 75 o ktorym piszesz zostal wprowadzony w 1991 roku kiedy Pioneer na dobre zajal sie 1-bitowymi przetwornikami wtedy najwyzszym modelem byl tak wychwalany przeze mnie PD 93 na 20-bitowym Burr-Brownie PCM 63. Jak bedziesz mial jeszcze okazje posluchaj. Mimo tego ze 1-bitowy PD 75 moim zdaniem gra fenomenalnie lepiej brzmi tylko PD 95 z 1-bitowych no i wczesniejsza seria z Burr-Brownami PD 91 PD 9300 i PD 93... Zegarmistrz Tobie i kolegom dziekuje za fachowe rady pozdrawiam i czekam na kolejne propozycje. A swoja droga musze sie temu Fadelowi dokladnie przyjrzec...

• 6 lat później...

co polecacie?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Niech ktoś w takim razie wyjaśni legendę Van Den Hula The First Ultimate.Obecnie mam Linn Analogue Interconnect i nie wiem czy warto zmieniać.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Warto sprawdzić kilka zapomnianych IC m.in Kimber PBJ(najlepiej z wtykami ETI),dasMonitor Black&White-Thasos(chłodniej),Lemnos(cieplej),coś z kabli Talk no i oczywiście Stereovox Vespa(hdse).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.