Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Onkyo PR-SC5507 i PA-MC5500

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mój aktualny setup to : Onkyo PR-SC5507 i PA-MC5500, kolumny Infinity Renaissance 90 Limited Edition.

Chcę dobrać do tego zestawu głośniki efektowe i subwoofer. Głośnik centralny pomijam ponieważ nie sądzę abym coś mógł dobrać do Infinity.

Powinny nie rzucać się w oczy czyli lakier czarny na wysoki połysk.

Proszę o Wasze typy/

Interesująca propozycja americano :-)

Musiałbym jednak gdzieś pożyczyć centralny do odsłuchu, satelity to pewnie można wziąć w ciemno.

Wiesz gdzie można je wypożyczyć w Warszawie?

dartman, te inifinity to spore szafy, tak więc centralny (o ile miałby być - a polecam, żeby był) też powinien być "pełnopasmowy". Sugeruję zerknąć na Paradigma, powiedzmy model z linka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Satelitki też dokupisz do kompletu, a i subem nie będzie problemu, już taki dsp 3400 będzie w porządku.

Skojarzenie małego "centrala" z b. dużymi L i R nie przyniesie dobrych rezultatów, przednia scena będzie niespójna, wydarzenia ze środka będą siłą rzeczy pozbawione swobody i masy, a ten "środek" to często 80% ścieżki dźwiękowej.

Napisz coś, jak to kombo Onkyo napędza te kolumny i czy masz porównanie ze wzmakiem/końcówką stereo. Chyba jesteś pierwszą osobą na forum, która ma ten sprzęt.

pzdr

Ukryta Zawartość

Świetnie się prezentuje centralny głośnik Paradigma. Wcześniej myślałem, że wystarczy dodać jakiś mały głośnik na środek i po sprawie ... Uwaga odnośnie pełnego pasma jak najbardziej ma sens.

Będę musiał wypróbować koniecznie ponieważ obawiam się ewentualnego braku spójności z kolumnami głównymi. Dobry adres w Warszawie mile widziany.

Duet Onkyo spisuje się znakomicie, robi dokładnie to czego możemy oczekiwać od takiego zestawu a nawet więcej zważywszy na cenę, która nie jest z "kosmosu".

Ma świetny system kalibracji/korekcji akustyki Audyssey, który doczeka się prawdopodobnie implementacji wersji PRO. Odtwarza pliki gęste np. flac do 96Khz, z następnym upgradem pewnie 192kHZ, HD Audio. Ma na pokładzie porządne scalery wideo i kości DAC.

Jakość w trybie stereo więcej niż dobra, bardzo duży plus :-)

Końcówka mocy radzi sobie doskonale z dosyć trudnymi kolumnami jakimi niewątpliwie są Infinity Re90, na tyle dobrze, że wystawiłem na sprzedaż poprzednie stereofoniczne końcówki mocy Yamaha B-2 (naprawdę mocne).

Pozostaje dobrać jeszcze kilka głośników i będę w pełni zadowolony.

Przy okazji, czy ma sens podłączenie wyjść SW1 i SW2 z pre do głośników basowych (oczywiście przez końcówki)? Ustawiam wtedy odcięcie dla frontów na 200Hz i wszystko co poniżej trafia na basy. Czy też wyjścia subwoofera mają ustawione jakieś ograniczenie pasma typu 120Hz?

Zyskałbym wtedy możliwość lepszej kalibracji, a może się mylę?

Pozdrawiam,

Raczej są ograniczenia, sprawdź w instrukcji.

Co do centera jest to faktycznie bardzo ważny głośnik. Sprawdź elaca u dystrybutora zanim wydasz kasę na tego paradigma. Druga sprawa, charakter. 93dB paradigma z metalowym tweeterem z niskoskutecznymi infinity ribbons? To będzie inny charakter brzmienia. Przynajmniej góra powinna być podobna a jet w elacach to taka "wstęga" charakterem choć bezwysiłkowo schodzi niżej od większości wstęg co akurat się przyda bo hi-mids też masz z ribbona w infinity. Elac poza tym ma zajebiście czytelne dialogi i dynamikę większą niż można się spodziewać po obudowie...

dartman, nie znalazłem nigdzie w necie fotek wnętrza tej końcówki a jestem bardzo ciekawy jej budowy. Czy to jest coś na bazie ampli 5007 (bez niepotrzebnych sekcji i dwóch mniejszych zasilaczy) czy całościowo nowa konstrukcja, np. z osobnymi radiatorami dla poszczególnych końcówek jak np. w Arcamie 777 czy Anthemie A5.

Tu jest link do "bebechów" ampli 5007 właśnie z podziałem na sekcję cyfrową i wzmacniacz - rozumiem że jesteś w stanie zajrzeć przez górną pokrywę? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdzę Elac'a

Również dostałem od kolegów z Infinity linka :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli zaś chodzi o wyjście SW to jedyne co znalazłem to :

LPF of LFE - 80Hz(THX)(default), 90, 100 i 120HZ

oraz możliwość korekty przez Equalizer dla wyjścia subwoofer : 25, 40, 63, 100 i 160Hz.

Jeżeli głośniki podłączyłem tak, że sekcja góra/średnie w kolumnach do Front a basowe do SW1 i SW2 to Audyssey poprawnie pokazuje odcięcie frontów na 200Hz. Basy też ładnie chodzą, niestety nie jestem w stanie na ucho stwierdzić czy odtwarzają wszystko poniżej tychże 200Hz . . .

dartman, nie do końca rozumiem, co chcesz osiągnąć z tym kombinowaniem w wyjściami na suba :)

powstaje przecież ryzyko, że będzie jakaś dziura gdzieś w okolicach tych 200 hz. Poza tym, przecież to samo uzyskasz "po bożemu", tj. ustawiając w procesorze brak suba, wtedy bas z kanału 0.1 jest kierowany do L i R i jest po sprawie.

p.s. jesteś w stanie stwierdzić coś na temat budowy wew. końcówki?

e tam, to niska seria RS, miałem dawno temu kupione w SoundTrack, infinity z tej serii zaczynały się poniżej $100 za parę i miały piankowy tweeter polycell. Szkoda czasu IMO. Miałem też center infinity beta C360 ale uważam elaci za lepszy produkt.

W ten sposób mam możliwość np. regulacji poziomu dB dla każdego głośnika basowego, czy odległości od słuchacza, jak również użycia funkcji "double bass"

Rzuciłem okiem na obudowę, nie ma plomb :-) jutro postaram się wrzucić zdjęcia

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Tu nie ma takiego oazukiwania na mocy i podawaniu jej tylko przy jednym obciążonym kanale tak jak robią to w Onkyo....

A co ptrafią dwu i trzy kanałowe Monstery, to radze zerkmąć tutaj:

Ukryta Zawartość

W USA można je kupić w perfekcyjnym stanie za kilkaset dolarów....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Stosując układ preamp - power amp - kolumny tracisz cały sens preampu.

Mam PRSC885 i podłączam po XLR komplet monitorów aktywnych.

Tylko takie rozwiązanie eliminuje konflikty power amp - kolumny.

Bowiem dobre monitory aktywne to z definicji urządzenia całkowicie liniowe.

Ja stosuję monitory APS AEON.

Jest w sieci sporo informacji o tych monitorach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeleciałem cały cyowany wątek.

Martwi, że nik nie odłuchiwała_

- SACD 5.1

- HDNI dtsma/lpcm/DTHD w wyższych próbkowaniach niż przestażałe CD STEREO 44kHz/16 bit.

Ja ozywiście używam XLRy PRSC885 - AEON (5 szt) zaś źródła to PS3/XD-1 HD DVD.

Na marginesie:

w moim pomieszczeniu odsłuchowym (20 mkw) max to 110 dB. Później włączają się limitery.

Zdjęcia wkleję jutro, sam jestem ciekawy jak końcówka wygląda w środku ...

Nie bardzo rozumiem, wcześniejsze stwierdzenie, że stosując pre-końcówka-głośniki tracimy cały sens pre???

Prawie zdecydowałem się na subwoofer Velodyne CHT-15Q, możecie podzielić się opiniami?

Pozdrawiam,

dartman, 18 Kwi 2010, 22:02

>Zdjęcia wkleję jutro, sam jestem ciekawy jak końcówka wygląda w środku ...

>

>Nie bardzo rozumiem, wcześniejsze stwierdzenie, że stosując pre-końcówka-głośniki tracimy cały sens

>pre???

Tradycyjnie chodzi o skierowanie dyskusji przez miłośników monitorów aktywnych na "właściwy" tor, tzn. udawadnienia wszystkim, że wyłącznie monitory aktywne są the best. Bo są w studiach, bo liniowe, bo tylko one mówią prawdę o nagraniu, bo nie mają "kotwicy" w postaci pasywnej zwrotnicy itp. itd. Było już wiele razy, znam to na pamięć...

A co z poszukiwaniami głośnika centranego? Słuchałeś czegoś?

Sesja zdjęciowa się opóźnia, przepraszam natłok innych spraw. w związku z tym nie miałem okazji posłuchać żadnego głośnika centralnego.

Nabyłem natomiast subwoofer... Velodyne 12Q. Jutro powinienem go otrzymać, skrobnę więc coś pewnie w przyszłym tygodniu. Dam mu się audiofilsko wygrzać :-)

Monitory aktywne:

" bo liniowe "

I to zamyka temat.

99% dyskusji fanów audio polega na wymianie poglądów czy dane kolumny pasują do danego wzmaka.

Po prostu trzeba z tego wyrosnąć.

I przejść na monitory aktywne.

pozdro

Witam! Przyłączę się do wątku, ponieważ też jestem ciekaw tej końcówki. Czy autor wątku może napisać co znaczy, że w stereo jest lepiej niż dobrze? Miałeś szanse porównania bezpośrednio do jakiś wzmacniaczy stereo? Jeśli tak to jaki pułap cenowy ?

Miałem w swojej historii kilka różnych wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych w przedziale cenowym 5-10kPLN z drugiej ręki, nie wiem ile kosztowały nowe.

Końcówka Onkyo nie gra w stereo gorzej niż tamte.

Pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.