Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzet klasy HI-END z lat 80tych do THRASH METAL u?

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

deicide canibal corpse napalm death to klasyki,z obecnych kapel furore robi nail naprawde niezla młucka,ja nie wiem jak mozna tak szybko grac na perkusji ;)

Grzegorz Kupczyk, Andrzej Lysow ech mily watek sie zrobil. Jak wspomnieliscie o Obituary to musze dodac NAPLAM DETH to pies?Potem To juz metal rock jazz ,klasyka!Ale czesto wracam do plyt Slayera i Testamentu.Czasami tez Heroes del Silencio .Czesto klasyka PINK Floyd, The doors, Led zeppelin RAMONES a nawet SEX PISTOLS czasami tez White Snake uwielbiam ich plyte Serpens Albus i to z czarnego placka.I teraz pomyslicie ze swir jestem ale uwielbiam Mike Oldfield.

caleb66, 6 Kwi 2010, 23:06

>deicide canibal corpse napalm death to klasyki,z obecnych kapel furore robi nail naprawde niezla

>młucka,ja nie wiem jak mozna tak szybko grac na perkusji ;)

A ja juz nie trawie takiej młócki. Jakos brakuje mi w dzisiajeszych młóckarzach "życia", jakies to przemyślane, techniczne, bez emocji...

Nawet zastanawiałem się, czy to aby nie kwestia mojego wieku. Jednak kiedy dorwę jakas płytę z 80' której dotąd nie słyszałem to pożeram ją w całości.. a to co się dzisiaj dzieje, poza nielicznymi wyjątkami - nie wchodzi.

polecam D.R.I stare ale jare

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jeszcze Pantera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czesto slucham jak prowadze auto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

stereoMac, 6 Kwi 2010, 23:38

>Świetny temat, piszcie jeszcze na czym tego wtedy słuchaliście - to dopiero jazda :-)

Na 12-te urodziny dostałem magnetofon reporterski BASF,kupiony w komisie nieopodal krakowskiego rynku,kosztował ojca fortunę,to był rok '82.

l'enfant sauvage

Radmor i dama pik w akcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To oczywiscie MEGADETH i EXODUS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

KILL`EM`ALL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W latach 80-tych słuchałem sobie thrash metalu na takim hi-endzie (polecam!!!):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

Bednaar, 7 Kwi 2010, 08:23

>W latach 80-tych słuchałem sobie thrash metalu na takim hi-endzie (polecam!!!):

To był sprzęt na bogato :)

Ja przez lata ujeżdżałem cos takiego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja miałem Deck szufladę i do tego chyba wzmak Tosca czy jakoś tak, kolumny robione samemu.

Mój ojciec w dużym pokoju posiadał wtedy Elizabeth ( wszelkie imprezy na tym sprzęcie się odbywały) a kolumny też ojciec sam robił. Elizabetka jednak dużo lepiej grała od Tosci.

Jako przenośny sprzęt miałem taki wielki radio-magnetofon Philipsa kaseta na środku, po bokach wielkie głośniki, na górze skala, pamiętam że radio było przestrojone na nasz zakres UKF (dołożona głowica była) wielki był ten Philips i nieźle grał.

ze 3, 4 lata óźniej juź "na swoim" miałem wzmak Technicsa SU-A3 i do tego deck z 7 na początku, był to model z dolby HX-PRO, na najwyższy model z 9 -tka nie było mnie niestety wtedy stać.

później kupiłęm CD, oczywiście technicsa, 500-tka chyba, a po jakimś roku dokupiłem Amplituner stereo Technicsa do kpl, (wzmak i deck były srebrne) a CD już grafitowy.

Jakie było moje zdziwienie, gdy nowy nabytek czyli ampli technicsa zagrał w porównaniu do wzmaka jak jakiś jamnik, no ale się przyzwyczaiłęm. :-) wtedy jakiś tam audiofilizm był raczej poza zasięgiem nawet duchowym, nikt o tym nie słyszał, a jeżeli już to audiofilem była osoba chodząca na kncerty, do opery itp.

Na technicsach na początku grały Altus 75, niezłe brzmienie, później na raty kupiłem kolumny także Technicsa SB 990 ( chyba) takie drewniane monitory dwudrożne z płaskimi membranami na basy....

a w domowej płytotece zaczęły pojawiać się J.M Jarre, metal powoli odchodził w zapomnienie...

ech...

kasety "oryginalne" :-) Biem - Zaiks kupowało się w sklepie na ul. Jagiellońskiej "U Leszka"

później znalazłęm taki sklep gdzie gość przegrywał z CD na kasety - to była jakość

koleś miał Technicsy i głowicę skalibrowaną identycznie jak w moim decku

a znajdował sie ten punkt w takim sklepiku na ul. Starzyńskiego chyba (niedaleko Wałów Chrobrego)

Na nagranie kasety trzeba było czekać czasami tydzień czasu, takie miał obłożenie klientów.

Oczywiście wszystko to było wtedy w pełni legalne, nie było mowy o żadnym piractwie :-)

a za nagranie jednej taśmy brał chyba z 200zł ( w starych pieniążkach) pensja wtedy wynisła ok 3.000 zł

stereoMac, 7 Kwi 2010, 10:30

>kasety "oryginalne" :-) Biem - Zaiks kupowało się w sklepie na ul. Jagiellońskiej "U Leszka"

>później znalazłęm taki sklep gdzie gość przegrywał z CD na kasety

W moim mieście tez była taka firma. Na takie kasety z dumą mówiło sie "oryginalna kopia" :). Kolejki były straszne, tydzień to minimum... można było nawet kupić nowa kasete na miejscu. Niestety na to bylo stac tylko najbogatszych - ceny byly wtedy oblędne. Dobrze, że te czasy mamy za sobą :).

stereoMac,

Ileż ja kasy na winylce i przegrywane kasety puściłem u tego gościa. Najpierw miał sklep vis a vis dworca morskiego później na Dubois.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.