Skocz do zawartości
IGNORED

Nasz Air Force One uległ katastrofie!

subagazi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

..."trzeba było śmierci Lecha Kaczyńskiego by wszyscy dostrzegli Go takim, jakim był naprawdę: ciepłym człowiekiem, trochę nieśmiałym, wspaniałym ojcem i mężem, oddanym Polsce, odważnym wojownikiem całe życie walczącym o innych. Dopiero śmierć zdarła wszystkim bielmo z oczu i naród zobaczył Go w obrazie prawdziwym, a nie w karykaturze. I obyśmy zapamiętali Go właśnie takim, zasługuje na to, to mu się należy"...

Przykre to szkoda tylko, że bielmo przynajmnie tutaj zostanie co niektórym wraz z sianem z butów i ledwo dostrzegalnym rozumem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>blomin, 11 Kwi 2010, 18:04

>dlatego mowie ze pewnie pilota cisneli wiec fakt cisniecia nigdy nie wyplynie a obwinia pilota za blad.

Wystarczyło, że pilot pamiętał poprzednią aferę z lądowaniem w Tbilisi. Pamiętacie co się wtedy działo?

Jestem Europejczykiem.

Jeżeli mowa o planowaniu,ubezpieczeniu się na wypadek wszelki...

Pogoda była w kratkę,zmienna.Wiedziano o tym.Jak Jacek wspomina i słusznie,planowania brak.A poza tym-gdzie eksperci począwszy od tych którzy pogodę przewidzieć mają,gdzie konsultacje,gdzie rozumy???

Nawet gdyby było tak jak Jacek wspomniał,czyli nie chciano za wszelką cenę spóznienia,to liczono się z katastrofą,czyż nie właśnie tak???

A na taki sposób nie logicznego wyboru9jesli taki był),to nie ma słów,brawura!!!

Jazz :-), 11 Kwi 2010, 17:39

>Zuk,

>Nadal nie rozumiesz definicji pilot in command. Zaden kapitan samolotu podczas lotu NIE MA

>zwierzchnikow.

Pozwoliłem sobie na skorzystanie z tłumacza angielskiego (bo za słaby jestem:()

"Dowódca (PIC) samolotu, to osoba na pokładzie samolotu, który ostatecznie odpowiada za jego eksploatację i bezpieczeństwo podczas lotu."

"PIC jest osoba prawnie odpowiedzialna za bezpieczeństwo statku powietrznego i jego lotu i działania..."

- nie oznacza, że pilot podczas lotu nie ma zwierzchników. Sądzę, że MUSI słuchać tych, co nadają z ziemi. Ten niestety, nie posłuchał. Posłuchał nie wiem - próśb, nakazów, rozkazów...

Czyżby Elita go prosiła, czy błagała, żeby nie lądował???

Mam przekonanie, że były NACISKI i to spore...

Twierdzenie "nie ma zwierzchników" - oznacza zupełną DOWOLNOŚĆ i niezależność pilota.

Czyli:

wieża: 154 - nie lądujcie!

pilot: mam was gdzieś, ja tu jestem szefem...

Albo:

wieża - ląduj na pasie nr 3

pilot: a mnie się podoba na numerze 4...

Co za paranoja:)

Idąc tym tropem. KAŻDY pilot sterroryzowanego samolotu jest z gruntu winny? To on DECYDUJE, a nie terroryści???

Owszem - pilot jest prawnie odpowiedzialny za WSZYSTKO, co się zdarzy, dopóki nie wysadzi ludzi z samolotu (jak każdy kierowca). Dlatego napisałem, że mógł/powinien odmówić (w kontekście zachowania zasad bezpieczeństwa lądowania). I tu zgadzam się, że ostatecznie - to ON zadecydował:( A winnych było więcej...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

jacchcik jeszcze nie pora na prawdę o ś.p. Lechu Kaczyńskim.....oby nie okazało się z rozmów o jego wpływie na decyzję kapitana o lądowaniu .Całą swoją prezydenturą dawał świadectwo nieufności wobec Rosji i oby komunikatów o złych warunkach lądowania nie zinterpretował jako zamach na obchody rocznicy.

kaczyński umarł

cała nadzieja w st. auguście poniatowskim

on udobrucha caryce katarzynę ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tym ciśnięciem pilota...

Całkiem możliwe,pilot jaki by nie był zdaje sobie sprawę że należy za wszelką cenę nie ryzykować!.Sam czuje zawsze strach przed utrata życia,a do tego odczuwa odpowiedzialność za pasażerów.

Kto wie,faktycznie mogło być tak że naciski były olbrzymie ze strony władz.Wcale bym się nie zdziwił tym bardziej że dla władz tego typu uroczystości to rzeczy przenajświętsze,a przedłożenie ich nad życie to sprawa priorytetowa!

Gdyby nie ten polski chory patriotyzm,wiara i zaszczepione głęboko musowe czczenie miejsc gdzie polegli bądz pomordowani zostali,bez względu kim byli i jak się zasłużyli.Może wtedy więcej zdrowego rozsądku i rozumu by w głowach pływało...

Rosjanie w sumie pisza wiecej niz nasi

teraz komentują silny wiatr boczny

tłumaczy to dlaczego pierwszy ladujacy rosyjski transportowiec siadał z duzym przechyłem na bok ale nawet znajac lotnisko odpuscił bo nie trafił z wysokoscią

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

mamel, 11 Kwi 2010, 17:51

>dziś TVP I to prawdziwie polska telewizja

Tak,rzeczywiście mówi sie zupełnie w innym,ciepłym tonie o Prezydencie i nie tylko.

Z racji,że też mam bliżniaka,może czas i pomyśleć o jego bracie,myślę tu o równym im wychowaniu,

a więc podobnych cechach,ludzi zupełnie innych właśnie,niz te jakie mamy wykreowne przez media,przynajmniej do tragicznego dnia katastrofy.

Polak mądry po szkodzie,czyżby i tu sie to mogło potwierdzić?Myślę że tak!

w Niemczech krytykowana jest absolutna pelnomocnosc i niepodwazalnosc decyzji pilotow cywilnych w Lufthansa

Byly na ten temat duze dyskusje. Z tego co wiem nadal Bogiem jest/zstal pierwszy kapitan-bo w takich sytuacjach brak czasu na argumenty pro i contra.

muls, 11 Kwi 2010, 18:42

>a mnie jednak ciagle wraca...Panie PREMIERZE melduje wykonanie zadania.

Do mnie też. Dzisiaj za nic nie chciałbym być w skórze Jarosława. Na dodatek ma matkę w szpitalu.

Mam też irracjonalne przeczucie że ta tragedia przyniesie Polsce więcej dobrego niż złego... dziwnie wplatają się w to słowa Mazurka Dąbrowskiego. Zobaczymy co czas nam przyniesie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jak widzę telewizja bez rozróżnienia tematu i wydarzeń tak samo sączy głupotę i infantylizm. Ich poziom jest oszałamiający. Rozumiem że telenowele i programy informacyjne często są jakie są ale śmierć prezydenta? Jakiś kretyn z TVN mówił: "Widziałem dzisiaj dziecko pod pałacem prezydenckim. Mówiło: -Dlaczego?"...

Ja nie zbliżam się do telewizora przynajmniej przez tydzień. Wiedziałem że Rok Chopinowski może się łączyć z osłabiającym bzdurami na temat i "zainteresowaniem" tematem (częściej wódką niż muzyką) ale to co się wyrabia teraz... Ja protestuję.

TV off

Już się zaczęło.

Właśnie w Faktach kilka osób z branży wypowiedziało się nt. pilotów.

"Pilot nie tylko kieruje się..., ale musi słuchać rozkazów..." - takie zdanie padło.

Padło też: "jest odpowiedzialny za wszystkich pasażerów..." (obojętnie czy król, czy generał leci). Czyli - w "kamiennym kręgu".

Swoją drogą - skrzynka pewno nie nagrała rozmów "pozakulisowych", które mogły być decydujące...

I potwierdzi TYLKO fakt, że nie posłuchał polecenia z wieży kontroli lotów:(:(:(

Ale poczekajmy...

WIELKA szkoda ludzi! Odrzućmy animozje polityczne!

Aż nie chce się wierzyć...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Piotr, 11 Kwi 2010, 19:28

Może raczej nie o to chodzi,ale o świadectwa ludzi swobodnie tym razem się wypowiadających,czego na codzień nie było,tutaj raczej łatwo wyczuć szczerość przy takiej traumnie,szczególnie gdy sie kogoś naprawdę strciło...

Nowy2, 11 Kwi 2010, 19:43

Tobie, w twojej strefie czasowej, realia postrzegają się inaczej?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Benedykt dziś przywalił - zwrócił się do Polaków jako "wybranego narodu świata"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.