Skocz do zawartości
IGNORED

Cardas GR vs Fadel Coherence vs Audioquest Sky vs Acrolink D5000

absinth3

Rekomendowane odpowiedzi

A te wzmaki to mają być integry czy dzielone, może by tak bi-amping?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

absinth

Wyszukiwarka się kłania. O Cardasie, Fadelu i Audioqueście napisano na tym forum elaboraty. Nie sądzę, by ktoś miał coś jeszcze odkrywczego do powiedzenia.

Pozdrawiam Stempur

• 1 miesiąc później...
  • Użytkownicy+

Chętnie bym przeczytał opinię o tych kablach (w szczególności o AQ Sky). Może ktoś powie coś o srebrnych AQ z seri KE ?

Wyszukiwarka nie daje możliwości żywej dyskusji, zadawania konkretnych pytań. Jest ona dobra przy kolejnym zapytaniu nowego na forum o wzmacniacz do 500zł ...

AQ Sky to świetny kabel. Z czterech wymienionych uważam Sky za najlepszy a przesłuchałem wszystkie- i wszystkie oryginalne (UWAGA NA PODRÓBY Z HONG KONGU, których pełno na ebay). Oczywiście najlepszy w mojej konfiguracji.

W moim systemie (ale wowczas mialem preamp Simaudio P-5 i monobloki Electrocompaniet AW180) najlepiej zagral Fadel Coherence, dajac lepszy wglad w nagranie i wydobywajac wiecej detali na gorze pasma. Sky tez niezly, bardzo rowny, ale wporownaniu z Coherence dawal troche 'rozmyty' obraz dzwiekowy. Fadela Coherence mam do dzis, wygral ostatnio z nowym Transparentem Reference XLR :>

pozdr

slvn

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

U siebie wymieniłem AQ Sky RCA na Cardasa GR XLR. Sky zamęczał mnie szczegółami, ciął muzykę na kawałki i przesadzał z górą. Z Cardasem jest przyjemnie i można słuchać muzyki, gra bardzo naturalnie, na opczątku wydaje się, że brakuje mu tego co Sky ma w nadmiarze, ale po krótkim czasie ucho się przyzwyczaja do łagodniejszej prezentacji i wszystko jest na swoim miejscu. Sky natomiast to kabel, który niezawodnie robi ogromne wrażenie przy pierwszym kontakcie, ale niestety jest to złudne. Można wydać dużą kasę, na początku być zadowolonym, a potem mieć go szczerze dosyć. Na pewno jest to kabel, który 'ustawia' brzmienie całego systemu, jest bardzo ekspansywny. Natomiast o Cardasie można zapomnieć, że ma się go w systemie, gra muzyka.

Fadela znam tylko Pro Linka, który nie grzeszy szczegółowością, a Acrolinka mam tańszy model w drugim systemie i sprawdza się bardzo dobrze.

To są bardzo ciekawe wpisy, bo pokazują różnice sprzętowe: otóż u mnie Cardas GR RCA przegrzał górę i rozmył bas, było bardzo kolorowo ale zanadto karmelowo- że tak powiem. Atak trąbek niewiarygodny- świetny, perlisty, namacalny, dynamiczny ale...czegoś takiego na koncercie się nie usłyszy. Bas natomiast- głęboki i bardzo ciepły- zanadto uprzestrzenniony= rozmyty.

Fadel poległ z powodu niezgodności fizycznej- żadne manewry z uziemieniem nie usunęły przydźwięku (podobno to nie jest odosobniony przypadek, może to kwestia przedwzmacniacza pasywnego?). Pozwoliłem sobie na kilkanaście minut odsłuchu- dźwięk istotnie superowy.

Akrolinki 5000 i 2500 to chłód i analiza

Jak dla mnie najlepiej wypadł Sky- miałem go prawie 2 tyg to i się wygrzał. U mnie- powtarzam- u mnie wykazał się maksymalną uniwersalnością. Wyrównany, bez epatowania szczegółami, sybilantami, w miarę upływu czasu dał piękną średnicę.

Tak więc myśle, że wszystko zależy od konfiguracji

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Powiem tylko, że kol. Stempur od razy wychwycił, że mam Audioquesta w systemie i dało mi to do myślenia. Sky używałem ponad 2 lata, oryginał kupiony u dystrybutora.

Na pewno są to różnice w konfiguracji, aluminiowa kopułka Seasa jest bardzo bardzo dobra, ale nie potrzebuje takiego podkreślenia góry jakie daje Sky (przynajmniej w mojej konfiguracji). Bas ze Sky był fantastyczny (efektowny), ale dla mnie trochę sztuczny, aż za dobrze kontrolowany i podkreślony w średnim zakresie. Z Cardasem jest trochę rozmyty, za to kolorowy i bardziej naturalny, nie taki 'sztywny', schodzi też chyba niżej choć na pewno z gorszą kontrolą. Bardziej przypomina to co na koncercie. Średnica w Sky bez wzruszeń, nieco chłodna, w Cardasie bogata, leciutko ocieplona, plastyczna i to ona jest tu głównym bohaterem prezentacji. Góra w Sky dużo bardziej rozciągnięta i detaliczna, i tu zależnie od konfiguracji może to wywołać efekt śpiewności i lekkości lub ciąć po uszach. U mnie było i to i to zależnie od nagrania. Z Cardasem GR góra jest akurat, nie jest główną gwiazdą, ale na pewno nie jest też przycięta jak w niektórych innych Cardasach np. Neutral Ref czy Golden Cross, gdzie roll-off jest wyraźny.

Sky to kabel na pewno bardzo efektowny, słyszałem go też z lampą i tu zagrał naprawdę świetnie, nieporównywalnie lepiej od Tary Air.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.