Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do przyziemności montażowych:

1. 2*SIP12 łączące dużą i mała płytkę - z której strony dać szpilki, żeby być w zgodzie ze "standardem"?

2. Czy będzie błędem zrobienie wejść/wyjść na rozłączalnych szpilkach/wtyczkach? Czy lepiej lutować przewody do płytki?

3. Jakie radiatory będą pasować do LM317?

4. Czy oba LED-y D3 i D4 oznaczają błędy i powinny być czerwone? Pozostałe - zielone, bo wiszą na zasilaniu?

1. SIP12 koniecznie samiec samiczka, czyli z jednej strony goldpiny, a z drugiej strony listwa z otworami pod goldpiny, listwy takie są SIP10, SIP12, SIP16, jakby nie było 12ki to kup większą i dotnij.

2. nie nie bedzie, tak to właśnie zaprojektowane

3. małe nasuwane klipsy w zupełności wystarczą,

4. ja mam zielone diody LED, w praktyce świeca obie na raz

Waldku mógłbyś wrzucić wstępny schemat ...

Proszę bardzo

Czyli to nie jest zwykły dławik ? mógłbyś podać link do tego elementu ?

do uruchomienia wlutuj zwykły dławik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> Waldi_06

> 1. SIP12 koniecznie samiec samiczka, czyli z jednej strony goldpiny, a z drugiej strony listwa z otworami pod

> goldpiny, listwy takie są SIP10, SIP12, SIP16, jakby nie było 12ki to kup większą i dotnij.

To zrozumiała zrozumiałość, ale mi chodziło o coś więcej: W którą płytkę Ty lutujesz szpilki - w dużą, czy w małą?

Byłoby fajnie dostosować się do "standardu", żeby np. mieć możliwość przetestowania swojej małej płyteczki na dużej płytce od kogoś innego.

> Waldi_06

> 1. SIP12 koniecznie samiec samiczka, czyli z jednej strony goldpiny, a z drugiej strony listwa z otworami pod

> goldpiny, listwy takie są SIP10, SIP12, SIP16, jakby nie było 12ki to kup większą i dotnij.

To zrozumiała zrozumiałość, ale mi chodziło o coś więcej: W którą płytkę Ty lutujesz szpilki - w dużą, czy w małą?

Byłoby fajnie dostosować się do "standardu", żeby np. mieć możliwość przetestowania swojej małej płyteczki na dużej płytce od kogoś innego.

Ja zawsze lutuję goldpiny na płytce głównej.

Tak mi jakoś łatwiej.

UWAGA - zawsze uważajcie jak wkładacie małą płytkę.

Ja zawsze lutuję goldpiny na płytce głównej.

Tak mi jakoś łatwiej.

UWAGA - zawsze uważajcie jak wkładacie małą płytkę.

Przy takich płytkach gdzie mogę odwrotnie wpiąć (a zawsze może się zdarzyć ;-) zawsze lutuje z jednej strony na MB goldpiny, a z drugiej gniazdo. Wtedy jest tylko jedna możliwość włożenia płytki i nie mam szans się pomylić :)

>Waldi_06

Jaką "load capacitance" powinien mieć

kwarc 12MHz do WM i PCM.

Data schet odsyła do dokumentu WAN0154, a tam napisali, że 12-18 typowo.

Plik WAN Wolfsona załączam , tak aby można było się upewnić , lub dobrać.

Kupując kwarce brałem 15 i 20 , oba działały z C 15pF.

Nazwę pliku sam zmieniłem, tak abym mógł szybko znaleźć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Waldi_06 wielkie dzięki płytki doszły, wyglądają super...żeby jeszcze części wspólnie zamówić...:)

Oby udało ci się uruchomić DACa.

Co do zamówień, to:

Trochę jestem zaskoczony, że się nikt nie zgłosił do pomocy.

Chyba nie będzie innego wyjścia jak się za to wziąć. Tylko "cięższy" okres w pracy się skończy.

No i dłubie cośtam co pozwoli lepiej ogarnąć te zamówienia (co komu gdzie kiedy itd)

Chyba nie będzie innego wyjścia jak się za to wziąć. Tylko "cięższy" okres w pracy się skończy.

No i dłubie cośtam co pozwoli lepiej ogarnąć te zamówienia (co komu gdzie kiedy itd)

spokojnie

telefon, internet, exel i PW wystarczy :-) , w zupełności

Mam pytnie do kolegów - mam problem z poprawnym uruchomieniem jedej gałęzi zasilacza - tej która ma dać na wyjściu 5V na emiterze BCP56. W punkcie gdzie trzeba ustawić ok 7-8 V daje się ustawić takie napięcie tylko na chwilę po czym systematycznie spada do ok 5,5V ( w przeciągu 15-20 sekund. Da się zejść niżej wyżej nic a nic. Wymieniłem LM317, C31, C40 - dalej nie chcę nic robić na oślep bo płytka nie lubi wielokrotnego lutowania. Co może być powodem? Na wejściu jest co prawda podłączone 11V zmiennego ale myślę że to nie jest problem. Paradoksalnie druga gałąź zasilacza spisuje się znakomicie - ustwiona na 6.00V ( bez problemu da się ustawić na 7V) Co dalej począć z moim szczęściem- który element wymienić ?

TL431 wlutowany prawidłowo ? oraz sprawdź 2sj310 poprawność podłączenia.

TL431 wlutowany jak trzeba ( zresztą przy obudowie SOT23 trzeba by się napocić aby zrobić błąd) ale popatrzyłem w DTR i sprawdziłem - jest OK. Podobnie z J310 tak jak być powinno. Porównywałem z DTR schematem i zdjęciem Twojej zmontowanej płytki. Prawdę mówiąc zbaraniałem

Ja akurat nie stosowałem J310 nie miałem na podorędziu i dawałem inny i co ważne z innym Idss dlatego pisałem aby zaczynać od tego zasilacza sprawdź R46 R47 tutaj musiałem dobierać.

Mam pytnie do kolegów - mam problem z poprawnym uruchomieniem jedej gałęzi zasilacza - tej która ma dać na wyjściu 5V na emiterze BCP56. W punkcie gdzie trzeba ustawić ok 7-8 V daje się ustawić takie napięcie tylko na chwilę po czym systematycznie spada do ok 5,5V ( w przeciągu 15-20 sekund. Da się zejść niżej wyżej nic a nic. Wymieniłem LM317, C31, C40 - dalej nie chcę nic robić na oślep bo płytka nie lubi wielokrotnego lutowania. Co może być powodem? Na wejściu jest co prawda podłączone 11V zmiennego ale myślę że to nie jest problem. Paradoksalnie druga gałąź zasilacza spisuje się znakomicie - ustwiona na 6.00V ( bez problemu da się ustawić na 7V) Co dalej począć z moim szczęściem- który element wymienić ?

a co masz na padzie R49 (bo go na razie nie lutowałeś, jak rozumiem)

powinno być ok 5.0v

czy grzeje się T3?, lub U8?

a co masz na padzie R49 (bo go na razie nie lutowałeś, jak rozumiem)

powinno być ok 5.0v

czy grzeje się T3?, lub U8?

Po dłuższym wygrzaniu tam gdzie powinno być 7-8V jest 5.09V na padzie R49 jest 3,45V ( tuż po włączeniu 4.9)

T3 nie grzeje się wcale , LM317 z malutkim radiatorem - ledwo letni. Na razie musi to odleżeć. Zamówię chyba jeszcze LM317 i potencjometr bo co innego tam może wadliwe?

A propos konwersji I/V. Co sądzicie o zastosowaniu modyfikowanej wersji D1 Passa (x4) i desymetryzacji, aby pozbyć się offsetu ? jest to możliwe/sensowne ?

Z uwagi na ofset nie każda IU się nada.

W necie jest sporo na temat PCM1794, ofsetu i konwersji.

Poniżej foto z placu boju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oby udało ci się uruchomić DACa.

Co do zamówień, to:

Zupełnie zapomiałem:

W niedziele rozmawiałem z właścicielem sklepu rezystory.net. Poprosiłem o rabat przy zamówieniu od 5 kompletów i więcej. Potrzebuje dokładnego zamówienie jednego kompletu. Wartość, ilość i rozmiar.

Witam wszystkich. Jestem od jakiegoś czasu zaangażowany w budowę lampowego stopnia wyjściowego do mini lampucery na PCM1798. Niby prosta sprawa ale jednak nie wychodzi :( Do tej pory męczyłem się z układem SRPP (a'la Fikus). Postanowiłem jednak spróbować wtórnika anodowego (też w wersji z instrukcji Fikusa) i gra to lepiej. W trakcie prób okazało się, że sygnał z wyjść minusowych jest zniekształcony (zwłaszcza jeden kanał) a z plusów już jest normalnie (przestery dopiero od 60% głośności ze źródła jakim jest PC). Sygnał podawany z PCM-a poprzez rezystor konwersji i kondensator szeregowo do siatki z rezystorem 250k między siatką a masą nic nie zmieniał (dalej były bardzo duże przestery czyli raczej odpada wpływ napięcia stałego na siatkę). Na wyjściach plusowych jest trochę lepiej ale także są przestery. Sprawa jest identyczna w drugiej lampucerze, którą posiadam (kupiona od tego samego sprzedawcy na Allegro). Zaczynam wierzyć, że ta seria tak ma...

Może poratujecie jakąś poradą do następujących problemów:

1) Czy jest jakiś sprawdzony preamp lampowy do współpracy z PCM1798 - ma on napędzać Gainclone?

2) Czy Waszym zdaniem lampa 6N1P nadaje się do tego celu? Może jakieś sugestie co do ulubionych lamp z których korzystaliście (jestem elastyczny jeśli chodzi o dobór odpowiedniego transformatora, w tej chwili mam po wyprostowaniu 155V i dosyć wydajne prądowo uzwojenie na żarzenie)

4) Które dobre kondensatory na wyjściu do max 40zł polecacie (używam Jantzen Standard-niebieskie i nie znam innych :/ )?

5) Jakie powinny być pojemności kondensatorów wyjściowych w połączeniu z Gainclonem (używam 2,2uF)?

6) Konwersję I/U robię poprzez rezystory 56R (z wyjść +) a wyjścia '-" zwieram do masy. Próbowałem też na wolne wyjścia dać identyczne rezystory co na te używane ale sygnał wyjściowy był słabszy. Jak zwieram nie ma pogorszenia jakości dźwięku a przynajmniej jest głośno. Czy jest to poprawne?

7) Co może być przyczyną przesterowania przy źródle powyżej 60% głośności? Dodam, że mimo przesterowania sygnał podawany na Gainclone wcale nie jest wysoki. Robiłem testy i dawałem na konwersji np 20 Ohm. Sygnał wyjściowy był bardzo słaby a mimo to przestery i tak pojawiały się przy 60% głośności źródła. Mam wrażenie, że zniekształcony sygnał wychodzi z samej lampucery :( Taki układ staje się bezużyteczny przy współpracy z nieregulowanym źródłem sygnału np CD (praktycznie tylko PC daje mi możliwość ustawienia dość niskiego poziomu wyjściowego).

---

Zupełnie zapomiałem:

W niedziele rozmawiałem z właścicielem sklepu rezystory.net. Poprosiłem o rabat przy zamówieniu od 5 kompletów i więcej. Potrzebuje dokładnego zamówienie jednego kompletu. Wartość, ilość i rozmiar.

Oj chyba nie dogadałeś się z człowiekiem i to z twojej winy. Bez obrazy.

Zestawienie musisz zrobić sam, tak aby do siebie mieć pretensje jak sie pomylisz.

Po drugie - elementy SMD są sprzedawane w listkach po min 50sztuk, trudno będzie Ci kupić 5 sztuk.

Po trzecie BOM jest umieszczony w wątku - tam jest zestawienie elementów.

generalnie stosowanie elementów SMD ma swoje zalety , ale i wady, szczególnie organizacyjne.

Uważam, że grupowe zakupy rezystorów i kondensatorów SMD nie mają sensu, w szczególności biorąc pod uwagę nakład pracy (podział, opisywanie, pakowanie) kompletującego zamówienie, przy np. jednej lub dwóch sztukach danej wartości przypadającej na komplet. Większość takich elementów, po 20-100 szt można kupić za małe pieniądze na Allegro.

Lepiej skupić się na scalakach i większych elementach, a także takich, które trudno kupić w Polsce (generator, kwarc).

Witam wszystkich. Jestem od jakiegoś czasu zaangażowany w budowę lampowego stopnia wyjściowego do mini lampucery na PCM1798. Niby prosta sprawa ale jednak nie wychodzi :( Do tej pory męczyłem się z układem SRPP (a'la Fikus). Postanowiłem jednak spróbować wtórnika anodowego (też w wersji z instrukcji Fikusa) i gra to lepiej. W trakcie prób okazało się, że sygnał z wyjść minusowych jest zniekształcony (zwłaszcza jeden kanał) a z plusów już jest normalnie (przestery dopiero od 60% głośności ze źródła jakim jest PC). Sygnał podawany z PCM-a poprzez rezystor konwersji i kondensator szeregowo do siatki z rezystorem 250k między siatką a masą nic nie zmieniał (dalej były bardzo duże przestery czyli raczej odpada wpływ napięcia stałego na siatkę). Na wyjściach plusowych jest trochę lepiej ale także są przestery. Sprawa jest identyczna w drugiej lampucerze, którą posiadam (kupiona od tego samego sprzedawcy na Allegro). Zaczynam wierzyć, że ta seria tak ma...

Może poratujecie jakąś poradą do następujących problemów:

1) Czy jest jakiś sprawdzony preamp lampowy do współpracy z PCM1798 - ma on napędzać Gainclone?

2) Czy Waszym zdaniem lampa 6N1P nadaje się do tego celu? Może jakieś sugestie co do ulubionych lamp z których korzystaliście (jestem elastyczny jeśli chodzi o dobór odpowiedniego transformatora, w tej chwili mam po wyprostowaniu 155V i dosyć wydajne prądowo uzwojenie na żarzenie)

4) Które dobre kondensatory na wyjściu do max 40zł polecacie (używam Jantzen Standard-niebieskie i nie znam innych :/ )?

5) Jakie powinny być pojemności kondensatorów wyjściowych w połączeniu z Gainclonem (używam 2,2uF)?

6) Konwersję I/U robię poprzez rezystory 56R (z wyjść +) a wyjścia '-" zwieram do masy. Próbowałem też na wolne wyjścia dać identyczne rezystory co na te używane ale sygnał wyjściowy był słabszy. Jak zwieram nie ma pogorszenia jakości dźwięku a przynajmniej jest głośno. Czy jest to poprawne?

7) Co może być przyczyną przesterowania przy źródle powyżej 60% głośności? Dodam, że mimo przesterowania sygnał podawany na Gainclone wcale nie jest wysoki. Robiłem testy i dawałem na konwersji np 20 Ohm. Sygnał wyjściowy był bardzo słaby a mimo to przestery i tak pojawiały się przy 60% głośności źródła. Mam wrażenie, że zniekształcony sygnał wychodzi z samej lampucery :( Taki układ staje się bezużyteczny przy współpracy z nieregulowanym źródłem sygnału np CD (praktycznie tylko PC daje mi możliwość ustawienia dość niskiego poziomu wyjściowego).

56R może okazać się za mały stąd biorą się zniekształcenia kostka nie wyrabia (aczkolwiek MCgywer kiedyś pisał iż zjeżdżał do 50R, a troszkę przemaglował tych kostek).Ja mam na wyjściu SRPP (6SN7) i gra to nad wyraz dobrze rezystor konwersji 100R (Caddock) z tym iż wyjścia są obciążone symetrycznie 2x100R, co do kondensatorów możesz spróbować Mundorfa ,ostatnio kupiłem ClarityCap SA do wzmacniacza i mogę je szczerze polecić w tym zakresie cenowym o którym pisałeś.

Z uwagi na ofset nie każda IU się nada.

W necie jest sporo na temat PCM1794, ofsetu i konwersji.

Poniżej foto z placu boju.

Widzę pcm1795 na pokładzie. Ciekaw jestem jak to zagra? :)

56R może okazać się za mały stąd biorą się zniekształcenia kostka nie wyrabia (aczkolwiek MCgywer kiedyś pisał iż zjeżdżał do 50R, a troszkę przemaglował tych kostek).Ja mam na wyjściu SRPP (6SN7) i gra to nad wyraz dobrze rezystor konwersji 100R (Caddock) z tym iż wyjścia są obciążone symetrycznie 2x100R, co do kondensatorów możesz spróbować Mundorfa ,ostatnio kupiłem ClarityCap SA do wzmacniacza i mogę je szczerze polecić w tym zakresie cenowym o którym pisałeś.

---------------------------------------------------------

Z tego co wiem źródło prądowe najlepiej "się czuje", gdy jest zwarte więc rezystor konwersji powinien być jak najmniejszy. Jednak przy małych rezystorach, a identycznym poziomie prądu, który płynie przez ten rezystor otrzymujemy mniejsze napięcie. Może ono być tak niskie, ze będziemy wzmacniać tak naprawdę w 90% szum. Dobrze mówię?

---

Tak jak najbardziej na logikę i prawo Ohma to racja ,ja bazowałem na artykułach z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale również na diyaudio.com piszą iż obciążali wyjście 5R i niżej , tu wpis MCGywer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Najniżej jak zjechałem to 50R jednak 100 jest dla mnie wartością optymalną przy której użycie lamp w 6SN7 w SRPP daje na wyjściu sygnał odpowiedniej wartości do wysterowania wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam 51R i nic nie zniekształca , do lampy o wzmocnieniu ok 20x sygnał jest w sam raz ,teraz mam ECC82 i jest w sam raz a wcześniej jak miałem 6n1p to dałem na trafie przekładnię 2:1 bo było za głośno.

donmarciano , jak się bierze sygnał tylko z jednego wyjścia to drugiego się nie zwiera do masy , pewnie przez to że zwarłeś masz te zniekształcenia.

A co do kondensatorów to polecam te :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak najbardziej na logikę i prawo Ohma to racja ,ja bazowałem na artykułach z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale również na diyaudio.com piszą iż obciążali wyjście 5R i niżej , tu wpis MCGywer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Najniżej jak zjechałem to 50R jednak 100 jest dla mnie wartością optymalną przy której użycie lamp w 6SN7 w SRPP daje na wyjściu sygnał odpowiedniej wartości do wysterowania wzmacniacza.

---------------------------------------------

Dzięki Ziomuś, zwłaszcza za tego linka DAC Final test. W końcu jakaś rzetelna lektura. Może wreszcie uruchomię tą rakietę :/

Męczę się z tym już od 2 miesięcy i ciągle dochodzi jakaś nowa opcja. A to transformatorek, a to kondensatorek. Normalnie studnia bez dna...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

---

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.