Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mała płytka:

Rezystory i kond. mam w obudowie 1206 -wszystkie wartości, dławik 1210,elektrolit SMD 10uF

cena za komplet po upuście 20,00zł

Duża płytka:

Rezystory 1206,kond.1206,kond.elektrolit. SMD,tantale SMD,dławiki,PR

cena za komplet po upuście 50,00zl

1 zestaw 70,00zł

5 kompletów po 50,00zł

10 kompletów po 40,00zł

-- Pozdrawiam,A.T.

No to takie ceny.

Mała płytka:

Rezystory i kond. mam w obudowie 1206 -wszystkie wartości, dławik 1210,elektrolit SMD 10uF

cena za komplet po upuście 20,00zł

Duża płytka:

Rezystory 1206,kond.1206,kond.elektrolit. SMD,tantale SMD,dławiki,PR

cena za komplet po upuście 50,00zl

Masz może dokładne zestawienie, co to za elementy, jakich firm? Elektrolity i tantale też są SMD, w projekcie chyba większość jest THT.

Była by możliwość wzięcia np 2 kompletów na małą płytkę i jednego na dużą?

Elektrolity i tantale też są SMD w małych pojemnosciach: c30 4700uF przewlekany, c 25 10u smd, tantal c32 10u przewlekany. Co do firmy elektrolity to napewno nie FC. Jeżeli ktoś jest z Krakowa można uderzyć do P. Marka po nichicon`y 4700uF.

Uruchomiłem PCM1795.

Gra bardzo fajnie, na tyle fajnie, że jeżeli ktoś nie wlutował 1794 to polecam 1795 :-)

Ale tu mała niespodzianka.

Do uruchomienia użyłem 680R (bierna IU), następnie wstawiłem 240 i ... cisza. Wróciłem do 680 i gra.

nie wiem co o tym sądzić, albo 1795 ma zabezpieczenie, albo to zwykły przypadek i coś na chwilę niezagrało.

W miejsce SRC4192 wstawiłem AD1896

Napięcie analogowe "5volt" wynosi na rezystorach równo 3k i 2k (na TLu) 4,92v.

Waldek, a może pokusiłbyś się o zrobienie PCB z PCM179X na stoliczku?

Myślałem o tym, ale nie mam do tego przekonania, tymbardziej, że na All... jest dostępny DAC ze stoliczkami.

A tak nawiasem mówiąc, większość chyba chce lutować PCM1794. PCM1798 w tej aplikacji gorzej brzmi?

Zdecydowanie wolę 92, 94 i 95.

Jakbyś miał wybrać faworyta z tych trzech to na którego by padło?

Kolejna rzecz to użycie AD1896 zamiast SRC4192. Celowo czy akurat taki był w szufladzie/dostępny?

Wybrałbym 1795.

Co do upsamplera - sprawdzałem go na PCM1704 i wolę AD niż SRC.

Różnica w dźwięku jest mniejsza niż różnica w cenie :-)

Waldi_06:

"Ostatnia część to ustawienie mikroswiczy dla kości cyfrowych. Gdybybył kłopot umieszczę ściągę w postaci zdjęcia i już."

Gdyby to nie był problem to by nie zaszkodziło. Napięcia takie jakie powinny być a torx nie chce śpiewać. Reszty jeszcze nie próbowałem - być może jutro.

Waldi_06:

"Ostatnia część to ustawienie mikroswiczy dla kości cyfrowych. Gdybybył kłopot umieszczę ściągę w postaci zdjęcia i już."

Gdyby to nie był problem to by nie zaszkodziło. Napięcia takie jakie powinny być a torx nie chce śpiewać. Reszty jeszcze nie próbowałem - być może jutro.

Proszę bardzo.

Na zdjęciu działający PCM1795.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z miesiąc temu dałem się namówić w RCM ie w Katowicach na EMIfilter AC-1001 iec Furutecha wersja Gold koszt 145zł,mam go podpiętego do przetwornika na AD1865 konstrukcji Waldka i powiem szczerze ,że bez niego nie chciałbym już słuchać muzy ,naprawdę spora poprawa w każdym aspekcie ,lepsza przestrzeń,detal,średnica,bas itp,koszt niewielki a przyjemność spora polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z miesiąc temu dałem się namówić w RCM ie w Katowicach na EMIfilter AC-1001 iec Furutecha wersja Gold koszt 145zł,mam go podpiętego do przetwornika na AD1865 konstrukcji Waldka i powiem szczerze ,że bez niego nie chciałbym już słuchać muzy ,naprawdę spora poprawa w każdym aspekcie ,lepsza przestrzeń,detal,średnica,bas itp,koszt niewielki a przyjemność spora polecam

Ukryta Zawartość

Ja za taki sam filtr tylko bez napisu Furutech zapłaciłem 4,50 :) a poza tym dokładnie to samo :)

Ukryta Zawartość

Witam raz jeszcze i proszę o cierpliwość. W temacie jestem zielony jak trawa na wiosnę i pytania mogą być dla niektórych denerwujące. Jednak być może skorzystają ci którzy wstydzą się zapytać a mogą ich dręczyć podobne pytania. Miałem problemy z ustawieniem właściwego napięcia na wyjściu U8 - powodem było przebicie na C32. Po wymianie - jak ręką odjął. Uruchomiłem PCM2707 - nawet podpiąłem pod wyjście słuchawkowe HD650 i tu się zdziwiłem na plus w stosunku do tego co oferuje komputer. Wiem że PCM2707 nie uciągnie tych słuchawek ale trzy piny na płytce pozwoliły cieszyć się tym że coś mi zadziałało. Po włączeniu SPDIF4 WM8804 dał komunikat że dane spływają - zgasła dioda D3. Zadziałało również wejście optyczne. I tu niestety koniec dobrych wieści i wiadomości.Po ustawieniu switchy jak na zdjęciu u Waldiego dźwięk jest zniekształcony i metaliczny. Mam pytanie co do pasywnej konwersji - są to rezystory R35 - R R38 ? Jaką powinny mieć wartość ? I czy wzmacniacz podłączam do np. do wyjść 1 i 2 JP6 dla kanału lewego oraz JP7 dla kanału prawego? Mam tam w tej chwili 220 Ohm i podejrzewam że tu jest błąd. Nie chcę robić tymczasowej aplikacji np jak na stronie 20 Datasheet na NE5534 i LT1028 bo to co będzie testował Waldi pewnie zagra o wiele lepiej? No a poza tym takiej ładnej płytki nie wykonam. Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i odpowiedź co do wartości R36-R38 i sposobu podłączenia DACA.

Pozdrawiam

trebor_m

Zabieram się za montaż, więc zaczynają się pytania, proszę o wyrozumiałość:)

Trafo...

Mam pytanie odnośnie zasilania

1. jakie najlepiej napięcia i jaka moc trafo

2. jeden trafo z dwoma uzwojeniami wtórnymi, czy dwa niezależne trafo

3. czy musi być toroid, czy może np. zalewany do druku

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Zabieram się za montaż, więc zaczynają się pytania, proszę o wyrozumiałość:)

Trafo...

Mam pytanie odnośnie zasilania

1. jakie najlepiej napięcia i jaka moc trafo

2. jeden trafo z dwoma uzwojeniami wtórnymi, czy dwa niezależne trafo

3. czy musi być toroid, czy może np. zalewany do druku

Dwa zalewane 6VAC i 9VAC ok 10-15W powinny wystarczyć w zupełności.

Witam raz jeszcze i proszę o cierpliwość. W temacie jestem zielony jak trawa na wiosnę i pytania mogą być dla niektórych denerwujące. Jednak być może skorzystają ci którzy wstydzą się zapytać a mogą ich dręczyć podobne pytania. Miałem problemy z ustawieniem właściwego napięcia na wyjściu U8 - powodem było przebicie na C32. Po wymianie - jak ręką odjął. Uruchomiłem PCM2707 - nawet podpiąłem pod wyjście słuchawkowe HD650 i tu się zdziwiłem na plus w stosunku do tego co oferuje komputer. Wiem że PCM2707 nie uciągnie tych słuchawek ale trzy piny na płytce pozwoliły cieszyć się tym że coś mi zadziałało. Po włączeniu SPDIF4 WM8804 dał komunikat że dane spływają - zgasła dioda D3. Zadziałało również wejście optyczne. I tu niestety koniec dobrych wieści i wiadomości.Po ustawieniu switchy jak na zdjęciu u Waldiego dźwięk jest zniekształcony i metaliczny. Mam pytanie co do pasywnej konwersji - są to rezystory R35 - R R38 ? Jaką powinny mieć wartość ? I czy wzmacniacz podłączam do np. do wyjść 1 i 2 JP6 dla kanału lewego oraz JP7 dla kanału prawego? Mam tam w tej chwili 220 Ohm i podejrzewam że tu jest błąd. Nie chcę robić tymczasowej aplikacji np jak na stronie 20 Datasheet na NE5534 i LT1028 bo to co będzie testował Waldi pewnie zagra o wiele lepiej? No a poza tym takiej ładnej płytki nie wykonam. Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i odpowiedź co do wartości R36-R38 i sposobu podłączenia DACA.

Pozdrawiam

trebor_m

Rezystory te które wymieniłeś z opisem opcja. ja wstawiałem wartości w okolicach 600-900 do uruchomienia.

Piotr_37 wstawia tyle co Ty i mu gra.

Jak dźwięk jest metaliczny to winiłbym małąpłytkę. Wyciągnij ją , przelutuj elementy SMD, wymyj i dokładnie wysusz.

Sprawdź pod lupą, czy nie ma mikro własków, pozostałości po lutowaniu. ja dodatkowo wyczesuję scalaki cienkim dłubakiem dentystycznym nóżki scalaków.

Narazie uruchom DACa, potem się będziesz zastanawiał nad kanałami :-)

> Waldi_06

> (...) Wybrałbym 1795.

> (...) wolę AD niż SRC.

PCM1795 jest wyraźnie tańszy niż PCM1794A

(w Farnellu: PCM1794ADB za 81,83/73,59zł a PCM1795DB za 39,70/29,86zł przy 1/10 sztukach)

AD1896 jest wyraźnie droższy niż SRC4192

(w Farnellu: AD1896AYRSZ za 118,62/110,69zł + extra 110zł za transport przy 1/25 sztukach a SRC4192IDB za 50,70/38,93zł przy 1/10 sztukach)

Co stracę wybierając "tanią" kombinację: 1795 + SRC? w porównaniu z polecaną 1795 + AD?

> piotr_37

> To lepiej zrobić takie zestawienie PCM1794 i SRC4192,

> pomiędzy AD a SCR są minimalne niuanse nie zawsze do wychwycenia.

Początkowo myślałem o tej właśnie kombinacji (1794A + SRC), ale opinia Waldiego_06, że 1795 bardziej mu się podoba, spowodowała powstanie wątpliwości.

PCM1795 jest zdaje się nowszy, lepszy? (32-bit, ale mniejsza wydajność prądowa), na pewno tańszy.

> Waldi_06

> (...) Wybrałbym 1795.

> (...) wolę AD niż SRC.

PCM1795 jest wyraźnie tańszy niż PCM1794A

(w Farnellu: PCM1794ADB za 81,83/73,59zł a PCM1795DB za 39,70/29,86zł przy 1/10 sztukach)

AD1896 jest wyraźnie droższy niż SRC4192

(w Farnellu: AD1896AYRSZ za 118,62/110,69zł + extra 110zł za transport przy 1/25 sztukach a SRC4192IDB za 50,70/38,93zł przy 1/10 sztukach)

Co stracę wybierając "tanią" kombinację: 1795 + SRC? w porównaniu z polecaną 1795 + AD?

Wiesz co - przyjedź do mnie - mam 94A i 95 oraz SRC i AD :-)

Sam wybierzesz.

Ale zrobię inaczej - zaproszę ze dwie osoby, przyjaciół HiFi i niech się oni wypowiedzą, a co tam, przecież nie muszę mieć racji.

Pogadam i dam znać.

Sam w tygodniu posłucham czterech kombinacji i dam znać.

> Waldi_06

> Wiesz co - przyjedź do mnie - mam 94A i 95 oraz SRC i AD :-)

Kusząca propozycja, ale nie dam rady wpaść do Szczecina w najbliższym czasie ;-(

W dodatku warto by przytargać parę swoich gratów, żeby różnice brzmienia odnieść do swojego systemu...

Czekam więc na wrażenia z odsłuchów różnych kombinacji - Twoje i pozostałych słuchaczy.

Witam, kłopotów i problemów ciąg dalszy - DAC polutowany ale nie gra tzn. gra ale dźwięk jest jakby przepuszczony przez najgorszy możliwy fuzz - paskudztwo i tyle. Napięcia wszędzie takie jakie powinny być tam gdzie ma być 5 jest 5,1 zasilanie scalaków od 3.28V , 3.29V 3.30V Działa na pewno PCM2707 - po podłączeniu jego wyjścia do wzmacniacza słuchawkowego jest dużo lepiej niż by się człowiek spodziewał po tej kostce. Co do reszty to coś po drodze padło - WM8804 ? SRC czy też PCM1794? PCM2707 ma wyjście I2S ominąłem WM podpiąłem do SRC - bez zmian. Zrobiłem nawet coś takiego że wyjąłem małą płytkę i podłączyłem się bezpośrednio do PCM1794 - bez zmian. Jak lekko puknąć palcem w WM8804 to na chwilę zaświecają się diody przy nim. Może ktoś się spotkał z podobnymi objawami i doradzi co mogło paść. Albo inaczej mówiąc co zepsułem. Co wymienić w pierwszej kolejności - bo mi się już pomysły skończyły :(

Ciekawe czy ktoś już uruchomił DACa i jakie są pierwsze wrażenia odsłuchowe. Zimnych lutów brak - wszystko zmierzone - połączenia są OK zwarć brak.

Hm... może przełączniki DIP nie kontaktują ? ja tak miałem i SRC nie wysyłał odpowiedniego formatu do PCM1794a ,pomiń SRC .DAC brzmi naprawdę b.ładnie :)

Niestety to nie to DIP switch`e działają i nawet SRC reaguje na nie - najmniejsze zniekształecenia są przy ustawieniu S2 0,1 czyli dla 128fs WM na pewno odbiera sygnał tylko pytanie co wysyła. Po obejściu SRC na wyjściu cisza. Czyżby to była oznaka że przy montażu udało mi się załątwić WMa ? DIP S1 sprawny - natomiast nie ma żadnej różnicy jak jest ustawiony ? Wymienić WM8804?

No to chyba jedyna opcja jeżeli reszta sprawdzona :( , z tym iż się dziwie iż WM uwalony ja go wlutowałem potem był wylutowany hotairem i ponownie wlutowany normalną lutownicą i przeżył :) ale dla odmiany teraz mam AZURA 640 w którym jest padnięty WM8740 po nie udanej lampizacji co objawia się zniekształceniami , tak iż chyba nie ma reguły.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.