Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety to nie to DIP switch`e działają i nawet SRC reaguje na nie - najmniejsze zniekształecenia są przy ustawieniu S2 0,1 czyli dla 128fs WM na pewno odbiera sygnał tylko pytanie co wysyła. Po obejściu SRC na wyjściu cisza. Czyżby to była oznaka że przy montażu udało mi się załątwić WMa ? DIP S1 sprawny - natomiast nie ma żadnej różnicy jak jest ustawiony ? Wymienić WM8804?

Nie wiem jakie masz mierniki.

Weź miernik uniwersalny i zmierz napięcia na 4 wyjściach LRCKO, BCKO, MCLK i DOUT,

Powinny być w okolicach 1,2-1,65volta.

Jak zmierzysz f to musi pokazać konkretne wartości.

Zdarza się:

A. nie dekoduje SPDIFa (zły kwarc, żele przylutowany) występuje brak DOUT.

B. "padnięty" WM ma wartości typu 0, lub częściej 3.3volta.

C. działa - na wszystkich liniach wyjściowych masz to co napisałem, a błąd jest gdzie indziej.

Nie wiem jakie masz mierniki.

Weź miernik uniwersalny i zmierz napięcia na 4 wyjściach LRCKO, BCKO, MCLK i DOUT,

Powinny być w okolicach 1,2-1,65volta.

Jak zmierzysz f to musi pokazać konkretne wartości.

Zdarza się:

A. nie dekoduje SPDIFa (zły kwarc, żele przylutowany) występuje brak DOUT.

B. "padnięty" WM ma wartości typu 0, lub częściej 3.3volta.

C. działa - na wszystkich liniach wyjściowych masz to co napisałem, a błąd jest gdzie indziej.

12 MHZ przelutowany ponownie wylutowany i wlutowany gorącym powietrzem

oscylator 24576 Hz nowy

i jak zwykle :( nietypowo

LRCKO, BCKO, MCLK - 1,69V na WM i SRC

DOUT 0,9 V na WM i 1,2 na SRC

Co do przyrządu pomiarowego to prosty MY-68

12 MHZ przelutowany ponownie wylutowany i wlutowany gorącym powietrzem

oscylator 24576 Hz nowy

i jak zwykle :( nietypowo

LRCKO, BCKO, MCLK - 1,69V na WM i SRC

DOUT 0,9 V na WM i 1,2 na SRC

Co do przyrządu pomiarowego to prosty MY-68

Wygląda prawidłowo.

Masz miernik f ?

Pomierz i zapodaj , na wejściu niech będzie 44.1 , czyli CD, zresztą może być i 48 (DVD , SAT).

Wygląda prawidłowo.

Masz miernik f ?

Pomierz i zapodaj , na wejściu niech będzie 44.1 , czyli CD, zresztą może być i 48 (DVD , SAT).

w którym punkcie mierzyć ? Niestety pomiar jutro lub w niedzielę. Miał być tydzień urlopu a będzie robocza sobota i poniedziałek.

Tak więc pomiary w niedzielę wieczorem.

Pozdrawiam

w którym punkcie mierzyć ? Niestety pomiar jutro lub w niedzielę. Miał być tydzień urlopu a będzie robocza sobota i poniedziałek.

Tak więc pomiary w niedzielę wieczorem.

Pozdrawiam

tam gdzie napięcia.

tam gdzie napięcia.

Sygnał poprowadzony z CD za pomocą kabla optycznego.Diody przy WM gasną tak więc transmisja przynajmniej wchodzi do WMa

pomiary częstotliwości na wyściu WMa:

MCLK - 0 ale pewnie dlatego że poza zakresem miernika ( tylko do 200 kHz)

BCLK- 0

DOUT - zmienne 124 do 130kHz

LRCLK -54,1kHz

Na wyjściu SRV4192

BCKO- 0

LRCKO-58,8 kHz

SDOUT - 124 do 130kHz

wyniki zmieniają się w zależności od konfiguracji S2

tyle udało się zmierzyć tylko co z tego wynika? Byłbym wdzięczny za interpretację

BCLK jest trochę większy, więc dobrze, że nie dajesz głowy :)

Na twoim miejscu trebor najpierw posprawdzałbym stany pinów PCM'a reset, mute, no i fmt0/1, czy są skonfigurowane na I2S, bo chyba takie dane powinien przyjmować.

Trebor_m kwarc sprawdziłeś ? ,odstaw generator jeżeli na nim jedziesz.Z tego co pamiętam na BCLK powinno być 44,1Khz ale głowy nie dam ;( a nie mam teraz DAC aby zmierzyć.

Działa zarówno generator jak i kwarc. Te 12 MHz zamieniłem miejscami i PCM 2707 gra jak grał a PCM1794 niestety również :( czyli do bani. PCM1794 polutowany prawidłowo - sprawdziłem każdą nóżkę DIP switche przy PCM wszystkie na 0 czyli powinien przyjmować I2S stero i DF Rollof jest ustawiony jako sharp. Obawiam się że została jedyna alternatywa czyli wymiana PCM1794 :( szkoda - a tak uważałem :(

Działa zarówno generator jak i kwarc. Te 12 MHz zamieniłem miejscami i PCM 2707 gra jak grał a PCM1794 niestety również :( czyli do bani. PCM1794 polutowany prawidłowo - sprawdziłem każdą nóżkę DIP switche przy PCM wszystkie na 0 czyli powinien przyjmować I2S stero i DF Rollof jest ustawiony jako sharp. Obawiam się że została jedyna alternatywa czyli wymiana PCM1794 :( szkoda - a tak uważałem :(

szkoda, może masz kogoś doświadczonego w okolicy?

z drugiej strony przelutowanie kości gorącym powietrzem nic jej nie zrobi, nie uszkodzi.

z drugiej strony przelutowanie kości gorącym powietrzem nic jej nie zrobi, nie uszkodzi.

Przelutowałem i dalej to samo a co do kogoś w okolicy to mieszkam na samym południu Polski między Rybnikiem a Jastrzębiem. Może jutro ją wylutuję wyczyszczę i wlutuję raz jeszcze - co wadzi spróbować. Jak nie pomoże to będę się rozglądał za PCM1795 skoro gra nawet lepiej a eksperyment będzie tańszy niezależnie od wyniku. Pozdrawiam i życzę powdzenia reszcie kolegów w uruchomieniu DACa. Myślę że dość naśmieciłem w wątku mam nadzieję że nikt nie będzie mi miał tego za złe.

Waldi powiedz mi jakie moce zasilania są potrzebne do ukladu? W sensie ile to pradu żre - mogłbys pomierzyc na działającym :-)

Waldi powiedz mi jakie moce zasilania są potrzebne do ukladu? W sensie ile to pradu żre - mogłbys pomierzyc na działającym :-)

Pomiary dopiero w święta, albo i po swiętach.

Ja po wstępnym uruchomieniu. Na razie sprawdziłem zasilania. Jest w miarę dobrze. Tylko LT1733 mają na wyjściu 3,19 i 3,28. Na wejściu idealnie 6V. Ma ktoś pomysł? Może dlatego, że nie obciążone. Nie świeci mi D2 na małej płytce. Brak tam napięcia. Sprawdziłem że ostatni pin w jp3 nigdzie nie "biegnie". Według schematu na pinie 12 powinno być VA :/

Wydaje mi się, że to dlatego, że mała płytka jest "uniwersalna" pod wm, akm i Ti ale niech się wypowie Waldi_06 :). Tak na marginesie kombinuje ferryt do płytki - to ostatni element układanki. Może ktoś wspomóc nadmiarem?

Wydaje mi się, że to dlatego, że mała płytka jest "uniwersalna" pod wm, akm i Ti ale niech się wypowie Waldi_06 :). Tak na marginesie kombinuje ferryt do płytki - to ostatni element układanki. Może ktoś wspomóc nadmiarem?

Tak dokładnie, jest to wsteczna zgodność,

kiedyś było mi potrzebne napięcie analogowe na małej płytce, ale teraz już nie.

Stosuję to jako zabezpieczenie przed użyciem przez kogoś tych pinów jako wolnych i jednoczesnym włożeniu to starszej płytki bo wtedy bum gotowe.

Na razie wstaw dławik albo rezystor 4R7.

Niech zagra, a jak dojadą części to zmień.

UWAGA

Na płytce głównej jest opis +6v, ale ja tam ustawiam 7.5volta. Wam też tak polecam.

Co daje podniesienie napięcia o 1,5 V ? mogę ustawić max 6,5-7v ze względu na trafko z nominalnym 6VAC.

podnosisz na prestabilizacji, z której zasilane sa inne fragmenty i one potrzebują ciut więcej (5volt i generator).

Może być 3R9 i 10u - "na razie"

Witam proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie:

Soft Mute

The PCM1794A supports mute operation. When MUTE (pin 10) is set to HIGH, both analog outputs are transitioned

to the bipolar zero level in –0.5-dB steps with a transition speed of 1/fS per step. This system provides pop-free muting

of the DAC output.

Po podaniu napięcia 3.3V na pin 10 DAC powinien szybko i definitywnie zamilknąć be żadnych efektów dźwiękowych. Jeżeli u mnie nadal brzęczy jak brzęczało to znaczy że układ nie żyje ?

Witam proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie:

Soft Mute

The PCM1794A supports mute operation. When MUTE (pin 10) is set to HIGH, both analog outputs are transitioned

to the bipolar zero level in –0.5-dB steps with a transition speed of 1/fS per step. This system provides pop-free muting

of the DAC output.

Po podaniu napięcia 3.3V na pin 10 DAC powinien szybko i definitywnie zamilknąć be żadnych efektów dźwiękowych. Jeżeli u mnie nadal brzęczy jak brzęczało to znaczy że układ nie żyje ?

Gwoli ścisłości nie chodzi mi o potwierdzenie tekstu z DTR tylko czy na tej podstawie można wnioskować o uszkodzeniu układu :) ?

Gwoli ścisłości nie chodzi mi o potwierdzenie tekstu z DTR tylko czy na tej podstawie można wnioskować o uszkodzeniu układu :) ?

nie sądzę, ale jak sie męczysz to wymieni przetwornik

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.