Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Waldku Ty już nie symuluj tylko posłuchaj i opisz jak to gra ;)

no dobre sobie grrrrr

opisuje ten kto pierwszy posłuchał, jak dobrze pamietam, to przynajmniej ze dwie trzy osoby juz znają Spencera - no to koledzy napiszcie coś !

:-)))))))))))))))))))))))))

opisuje ten kto pierwszy posłuchał, jak dobrze pamietam, to przynajmniej ze dwie trzy osoby juz znają Spencera - no to koledzy napiszcie coś !

:-)))))))))))))))))))))))))

Opiszę, opiszę. Od poniedziałku wszedłem w tryb 16h/dobę w pracy i po powrocie nie pamiętam jak się nazywam, w głowie szum i kompletnie nie jestem w stanie rzetelnie odsłuchać Spencera.

Koledzy

Spokojnie można pominąć kondensator wyjściowy !!!

Przeprowadziłem symulację, z której wynika, że zmiana rezystora R12 (wg schematu Spencera pokazanego przez Rambo) do wartości ok 1k3 (pierwotnie 1k21) daje zero stałego na wyjściu.

W praktyce w to miejsce najlepiej wstawić prka 2k aby wyregulować Zero na wyjściu.

Taka regulacja NIE POWODUJE zwiększenia zniekształceń układu :-)

a regulacja VR1, jest mocno zależna od rodzaju tranzystorów

Nie wiem skąd ta myśl, że są problemy ze stałym na wyjściu. Przy nie zmienionym układzie Spencera po wyregulowaniu stałego ma ono odchyłkę od zera w granicach 0,2mV, więc chyba nie jest źle. Można spokojnie pominąć kondensator ale tego nie zrobię, przynajmniej na tym etapie zabawy z układem i nie sądzę aby ten kondensator, a przynajmniej ten który zastosowałem, degradował na tyle dźwięk abym nie potrafił poprawnie ocenić wartość. W każdym bądź razie nie kondensator wyjściowy ma kluczowy wpływ na wady i zalety układu.

Praktycznie mam zmontowaną drugą płytkę Spencera i zabawa się dopiero zacznie ale wpierw muszę mieć na to czas.

A ja projektuję ilość dziur w obudowie - i mam wątpliwość co do sensowności wyprowadzenia sygnału S/PDIF Tx z WM8804.

Jeżeli dobrze interpretuję ustawienia układu, to mamy:

- Hardware control mode (SDIN= 0),

- Master mode (SCLK= 1),

- AIF Rx as S/PDIF Tx data source (CSB= 1).

Z tego wynika, że bez dodatkowych zabiegów S/PDIF Tx nie będzie retransmitować wejściowego sygnału S/PDIF Rx.

A taka retransmisja dawałaby chyba zmniejszenie jitera: "pass through option is provided which allows the device simply to be used to clean up (de-jitter) the received digital audio signals"

Ale, gdyby pin CSB zewrzeć na chwilę do masy po resecie WM8804, powinno się uzyskać:

- S/PDIF Rx as S/PDIF Tx data source (CSB= 0).

Jeżeli ktoś używa z powodzeniem wyjścia S/PDIF Tx - prosiłbym o wskazówki, jak to w praktyce zrobić. Ale ważniejszą kwestią jest sensowność wykorzystania S/PDIF Tx w kategoriach zmniejszania jitera i praktycznej przydatności do czegokolwiek ;-)

Opiszę, opiszę. Od poniedziałku wszedłem w tryb 16h/dobę w pracy i po powrocie nie pamiętam jak się nazywam, w głowie szum i kompletnie nie jestem w stanie rzetelnie odsłuchać Spencera.

Nie wiem skąd ta myśl, że są problemy ze stałym na wyjściu. Przy nie zmienionym układzie Spencera po wyregulowaniu stałego ma ono odchyłkę od zera w granicach 0,2mV, więc chyba nie jest źle. Można spokojnie pominąć kondensator ale tego nie zrobię, przynajmniej na tym etapie zabawy z układem i nie sądzę aby ten kondensator, a przynajmniej ten który zastosowałem, degradował na tyle dźwięk abym nie potrafił poprawnie ocenić wartość. W każdym bądź razie nie kondensator wyjściowy ma kluczowy wpływ na wady i zalety układu.

Praktycznie mam zmontowaną drugą płytkę Spencera i zabawa się dopiero zacznie ale wpierw muszę mieć na to czas.

O ile myślisz jak pisze to ok.

Swoją wypowiedź odniosłem do innego wpisu 'o zabawie' kondensatorami.

Prywatnie wolę nie używać elementów , którymi można coś zmieniać, bo w sumie nie wiadomo , który daje dzwięk nic nie wnoszący od sprzętu.

Natomiast jak ktoś szuka 'swojego' dzwięku, to nic nie pisałe - bo przecież to zabawa i nie musi byc neutralnie może być indywidualnie.

O ile myślisz jak pisze to ok.

Swoją wypowiedź odniosłem do innego wpisu 'o zabawie' kondensatorami.

Prywatnie wolę nie używać elementów , którymi można coś zmieniać, bo w sumie nie wiadomo , który daje dzwięk nic nie wnoszący od sprzętu.

Natomiast jak ktoś szuka 'swojego' dzwięku, to nic nie pisałe - bo przecież to zabawa i nie musi byc neutralnie może być indywidualnie.

To temat rzeka. Problem w tym, że i w zasilaniu i czasem w sygnale musi być kondensator i jakiś trzeba wybrać, więc lepiej chyba dać taki, który mniej zdegraduje dźwięk ale to tak jak pisałeś bardzo subiektywny wybór. Jednak wole mieć taki wybór niż aplikować co popadnie.

Ostatnio sprawdziłem zamiast C43, C44 w układzie zasilania PCM1794 Rubycon ZA 4,7uf/35V zamiast Elna Silmic 4,7uF/50V i jak dla mnie jest lepiej, szersza scena, dźwięk bardziej oderwany od głośników, zyskała precyzja i najważniejsze dla mnie: muza wciąga i czaruje, przyjemność słuchania wzrosła. To tylko wymiana elektrolitu, a chcę się poważniej zająć zasilaniem PCM, w szczególności części analogowej.

To temat rzeka. Problem w tym, że i w zasilaniu i czasem w sygnale musi być kondensator i jakiś trzeba wybrać, więc lepiej chyba dać taki, który mniej zdegraduje dźwięk ale to tak jak pisałeś bardzo subiektywny wybór. Jednak wole mieć taki wybór niż aplikować co popadnie.

Ostatnio sprawdziłem zamiast C43, C44 w układzie zasilania PCM1794 Rubycon ZA 4,7uf/35V zamiast Elna Silmic 4,7uF/50V i jak dla mnie jest lepiej, szersza scena, dźwięk bardziej oderwany od głośników, zyskała precyzja i najważniejsze dla mnie: muza wciąga i czaruje, przyjemność słuchania wzrosła. To tylko wymiana elektrolitu, a chcę się poważniej zająć zasilaniem PCM, w szczególności części analogowej.

najlepszy "elektrolit" do pcm`a , to chyba do każdej wrażliwej nogi dedykowany dobry zasilacz ze szczególnym zwróceniem uwagi na 1/f. Np. taki jaki kiedyś robiliśmy jako zamiennik 78/79xx, ale mam też inny mały, wypróbowany układ, z którym można podejść blisko przetwornika.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Uruchomiłem I/V Spencera.

Gra.

Projektując niedoceniłem klasy A w której pracuje ten układ i aby się układ nie przegrzał zwiększyłem R w rezystorach emiterowych Tranzystora wyjściowego i jego źródła prądowego do 220R.

A ciepełka z tego układu wydziela się trochę.

O dziwo symulator pokazuje zmniejszenie THD (przy pełnym wysterowaniu).

teraz moc wydzielana na jednym tranzystorze zmniejszyła się 2.5 raza.

Nie dało się wyregulować zera.

Tranzystory to BD139/BD140.

Kondensator na wyjściu to zielony bipolar 10u Nichicon Muse.

Muszę zmienić Rezystor konwersji, bo obecnie gra za cicho.

Układ gra od 20minut.

Bas jest fajny i w porównaniu do układu Discrette bardziej słychać inny przetwornik (tam PCM1704, a tutaj PCM1795).

Natomiast muszę posłuchać co się dzieje na górze, bo mam wrażenie szerszej sceny.

No i ... PCM1795 to fajny przetwornik.

Aby układ był stabilny należy zamontować radiatory, a u mnie jest to możliwe, ale niezbyt komfortowe.

Brzmienie ogólnie jest podobne do wspomnianego Discrette , oba są w wersji bez sprzężenia zwrotnego.

Spencer ma zaletę, że desymetryzuje sygnał, a Discrette ma mniejsze THD, się nie grzeje.

Gra.

Projektując niedoceniłem klasy A w której pracuje ten układ i aby się układ nie przegrzał zwiększyłem R w rezystorach emiterowych Tranzystora wyjściowego i jego źródła prądowego do 220R.

W oryginalnym układzie z 2sc3421/2sa1358 radiatory założyłem tylko na pary wyjściowe, które faktycznie wydzielają sporo ciepła, a pozostałe pary są tylko połączone termicznie aby układ był stabilny.

Układ gra od 20minut.

Bas jest fajny i w porównaniu do układu Discrette bardziej słychać inny przetwornik (tam PCM1704, a tutaj PCM1795).

Natomiast muszę posłuchać co się dzieje na górze, bo mam wrażenie szerszej sceny.

No i ... PCM1795 to fajny przetwornik.

Czy dobrze wyciągam wniosek z tego co napisałeś, że nie sprawdziłeś Spencera na PCM1794, do którego jest dedykowany?

Aby układ był stabilny należy zamontować radiatory, a u mnie jest to możliwe, ale niezbyt komfortowe.

Szkoda, że nie możesz w pełni ocenić układu. Przyglądałem się Twojej płytce i faktycznie zamontowanie radiatorów prawie nie możliwe ale można się pokusić o jakieś "rękodzieło", co wymagałoby poświęcenia sporo czasu, cięcia, piłowania i wiercenia.

Jutro mam wolne i pewnie posłucham Spencera na spokojnie i w końcu napiszę co o nim myślę.

Jak ustalisz wartość rezystorów w Spencerze pod PCM1785, to podziel się. Też z chęcią posłucham.

W oryginalnym układzie z 2sc3421/2sa1358 radiatory założyłem tylko na pary wyjściowe, które faktycznie wydzielają sporo ciepła, a pozostałe pary są tylko połączone termicznie aby układ był stabilny.

Ta czynność jeszcze przedemną.

Czy dobrze wyciągam wniosek z tego co napisałeś, że nie sprawdziłeś Spencera na PCM1794, do którego jest dedykowany?

PCM1794 czka na podłączenie, mam oba DACe x4 i x5

Szkoda, że nie możesz w pełni ocenić układu.

Mogę, mogę - już tak nie lamentuj :-)

Przyglądałem się Twojej płytce i faktycznie zamontowanie radiatorów prawie nie możliwe ale można się pokusić o jakieś "rękodzieło", co wymagałoby poświęcenia sporo czasu, cięcia, piłowania i wiercenia.

hahaha

na tranzystory wyjściowe wejdą radiatory - klipsy nasuwane, te w kształcie U; a tranzystory par spokojnie skręcę ze sobą.

płytka jest tak zaprojektowana, że spokojnie da się pomóc tranzystorom, wówczas wrócę do większego prądu tr wyjściowych.

Nie stosowałbym w tym układzie BD140, mają duże pojemności.

Tylko te miałem pod ręką, te właściwe nie dojechały do mnie.

Ale mam jeszcze jeden komplet małych płytek i złożę na "oryginalnych" tranzystorach.

Oczywiście chodziło mi o PCM1795.

Janusz - dam znać.

Ale ponieważ R konwersji jest przez kondensatorem sprzęgającym to dla różnych impedancji wejściowych przedwzmacniacza będą różne wartości r konwersji dla 0dB.

Od razu to wylazło na symulatorze - inne R dla 10k, 47k itp

Gra.

Waldek te tranzystory BD139/140 to myślę, że tylko na początek. Pamiętaj też o dobraniu tranzystorów wejściowych i ewentualnie we wzmacniaczu różnicowym. Wejściowe dobierałem dla 3 charakterystycznych prądów występujących w układzie i jest trochę roboty.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Waldek te tranzystory BD139/140 to myślę, że tylko na początek. Pamiętaj też o dobraniu tranzystorów wejściowych i ewentualnie we wzmacniaczu różnicowym. Wejściowe dobierałem dla 3 charakterystycznych prądów występujących w układzie i jest trochę roboty.

Tak wiem.

Tyle wydała mi szuflada.

Ponieważ obiecująco gra, więc złożę drugi komplet płytek.

Drugi Spencer gotowy ale już nie zdążę połączyć z DACiem i uruchomić ale posłuchałem sobie na spokojnie tego co już gra.

Wpierw wyjaśnię dlaczego potrzebowałem tyle czasu aby ocenić układ i do końca nie wiem czy jest to kwestia samego DACa czy analogówki Spencera, pewnie jednego i drugiego. Szybki, energetyczny, sprężysty i miękki bas mnie zaskoczył, jeszcze takiego basu nie słyszałem i musiałem mieć więcej czasu aby się osłuchać. Nasycenie szczegółami i niuansami, czyste i szczegółowe wysokie, całość zrównoważona, nic się nie wybija, po czasie pokazała się też magia i czar, przyjemność słuchania duża. Układ potrzebuje paru dni wygrzewania. Nie mogę do końca ocenić najniższych rejestrów, mam za małe monitory i za mały pokój ale może w przyszły weekend uda się odsłuchać całość na Classe + B&W800 u Daro69 i wówczas będę miał pełniejszy pogląd.

Ale ponieważ R konwersji jest przez kondensatorem sprzęgającym to dla różnych impedancji wejściowych przedwzmacniacza będą różne wartości r konwersji dla 0dB.

Od razu to wylazło na symulatorze - inne R dla 10k, 47k itp

Myślałem że rezystor 150R do masy przed kondensatorami skutecznie zlikwiduje wpływ impedancji wejściowej następnego stopnia.

...Myślałem że rezystor 150R do masy przed kondensatorami skutecznie zlikwiduje wpływ impedancji wejściowej następnego stopnia...

to jest rezystor konwersji I/V

za kondensatorem jest rezystor 100k i to on powinien spełnić tą rolę o której piszesz.

o ile jest.

Posłuchałem IV Spencer'a z PCM1794A i PCM1795.

Odsłuchy przyniosły niespodziankę.

Ale przed odsłuchami zamontowałem radiatory i poszczególne pary zostały sprzęgnięte termicznie.

IV Spencera z PCM1795 zagrał jakoś dziwnie na basie, bas był nieco odchudzony, grał tam gdzie należy, ale waga (masa) instrumentów była lekka :-)

Następnie podłączyłem do tej IV PCM1794A i zagrało już normalnie, dźwiękiem nieco zbliżonym do połączenia PCM1704 i IV Discrette.

Lokalizacja i stereo bardzo dobre.

W porównaniu do wspomnianej pary Spencer i 1794 posiada szczuplejszy bas, nie mam tej potęgi każdego dźwięku charakterystycznego dla PCM1704.

Dźwięk jest zrównoważony, pasujący do zestawów , które nie mają problemów z basem.

Niebawem powrócę do PCM1795 aby posłuchać co jest grane, że dzwięk z tego połączenia jest lekko nienaturalny.

THAT300, THAT320 powinny rozwiązać wasze problemy ich cena jest konkurencyjna w stosunku do parowanych tranzystorów 2sa/2sc . Za 4 sztuki płaciłem przy okazji wspólnego zamówienia w farnell ~100PLN.

Jest to chyba jeden z nie licznych i/v jakich jeszcze nie próbowałem ale tylko dlatego że nie da się go podłączyć bez większych zmian do mojego ulubionego AD1955 (dziwne że ten dac jest tak mało popularny jak dla mnie gra lepiej od BB)

Waldi warto bawić się tym nowym 1795 ?

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

...Waldi warto bawić się tym nowym 1795 ?

Dotychczas wyrabiałem sobie zdanie o przetworniku podłączając konwersję IV bierną.

PCM1795 wypadł świetnie.

Ale życie pokazuje, że nie każdy przetwornik 'pasuje' do konwertera IV.

Nie przejmuję się , że Spencer nie działa "od ręki" z 95ką, bo zadziała z nią IV Discrette.

Wg mnie warto posłuchać PCM1795. W tym przetworniku zmieniono w srodku sporo.

Piszę tak dla osób, które mogą wyłożyć kilkaset złotych na posłuchanie nowości.

W tym przypadku doświadczenie będzie nowe, chociaż nie wiem, czy w gusta trafi.

A na serio mocno polecam.

PS

jak pytasz o ciekawe brzmienia to polecam również AK4399.

Inna bajka i również bardzo warto.

Dzięki uprzejmości Daro69 odsłuchaliśmy dzisiaj DACa z PCM1794 na pokładzie + analog Spencera na następującym sprzęcie (w kolejności po wyjściu sygnału ze Spencera):

Nordost Red Dawn

Clesse CP-700

Nordost Heimdall

Classe CA-2200

Nordost Heimdall

B&W 800D Nautilius

całość zasilana z Nordost Thor

DAC + Spencer wypadł bardzo dobrze. Soczysty, równy w całym paśmie, szczegółowy z masą i nasyceniem, szybkim i energetycznym basem, czyściutkimi wysokimi, w sumie same superlatywy. Klasą nie ustępował Wadii 861SE.

I jeszcze zdjęcie, nie najlepsze ale zawsze coś tam pokaże.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dotychczas wyrabiałem sobie zdanie o przetworniku podłączając konwersję IV bierną.

PCM1795 wypadł świetnie.

Ale życie pokazuje, że nie każdy przetwornik 'pasuje' do konwertera IV.

Nie przejmuję się , że Spencer nie działa "od ręki" z 95ką, bo zadziała z nią IV Discrette.

Wg mnie warto posłuchać PCM1795. W tym przetworniku zmieniono w srodku sporo.

Piszę tak dla osób, które mogą wyłożyć kilkaset złotych na posłuchanie nowości.

W tym przypadku doświadczenie będzie nowe, chociaż nie wiem, czy w gusta trafi.

A na serio mocno polecam.

PS

jak pytasz o ciekawe brzmienia to polecam również AK4399.

Inna bajka i również bardzo warto.

Z lektury noty wynika tylko że dali filterek 32bitowy ale przez to krótszy bo im się większy pewnie nie zmieścił, moim zdaniem jest z tego więcej strat niż zysku. Nie sądzę żeby był lepszy od 92 i 94 którymi się bawiłem.

Jest też znacznie mniej out of band noise na wyjściu ale mogli dać ostrzejszy filtr analogowy przy pomiarach, ale mam nadzieje że dali wyższego rzędu noise shaper.

A można gdzieś dostać w granicach naszego kraju tego AK ?

PS

Jak nie bawiłeś się filtrami w WM8742 to polecam :) Mi ten dac podpasywał.

DAC-i z przełącznymi pojemnościami mają tą zaletę że przynajmniej nie trzeba się bawić z żadnymi i/v :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Z lektury noty wynika tylko że dali filterek 32bitowy ale przez to krótszy bo im się większy pewnie nie zmieścił, moim zdaniem jest z tego więcej strat niż zysku.

Zrobili, bo ma mniejszą wydajność prądową.

Nic tylko posłuchać.

Jak nie bawiłeś się filtrami w WM8742 to polecam :) Mi ten dac podpasywał.

DAC-i z przełącznymi pojemnościami mają tą zaletę że przynajmniej nie trzeba się bawić z żadnymi i/v :)

Lubię Wolfsona, mam jednego na własny użytek.

Zabawy z filtrami nie pamiętam.

Ale niedługo (mam nadzieję) będę mógł się pobawić w bardziej komfortowych warunkach - za pomocą pilota.

Nieco lepsze zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównywał ktoś z Was te układy z lampową analogówką?

Pytanie na, które trudno odpowiedzieć, "lampowa analogówka", tak jakby każdy układ lampowy grał na jednakowym poziomie.

może doczekamy się wspólnego zamówienia na dobry analog ;)

bardzo dobre pytanie.

ponieważ Henryk Kwinto wykonał fajny projekt , to może Henryku zdecydujesz się wykonac zbiorówkę na swojej IV? żal aby taki fajny projekt nie poszedł do ludzi.

moja obecnie przeszła facelifting, z powodu błędów na footprintach i dopiero zamawiam drugi raz prototyp,

mój będzie opublikowany, bo jest uniwersalny poprzez zastosowanie płytek córek z IV na dużej z zasilaczami, tych córek będzie kilka IV i układ do przetworników napięciowych.

Ok, wystarczyło napisać czy i z jakim lampowym układem porównywałeś :)

Zbyt rozległy temat, a obecnie mam 1-2 godziny dziennie życia prywatnego, resztę to praca, wiec nie będę rozwijał tematu. Sorry, że rozpocząłem temat tak nie fortunnie.

ponieważ Henryk Kwinto wykonał fajny projekt , to może Henryku zdecydujesz się wykonac zbiorówkę na swojej IV? żal aby taki fajny projekt nie poszedł do ludzi.

Z wyżej wymienionych powodów nie jestem w stanie, tym bardziej, iż zdaję sobie sprawę ile takie zamówienie pochłonie czasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.